Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
Florin a zis
Bună ziua, stimate domn! Vă cer un sfat pentru începători: am achiziționat un aparat Canon M50 II cu obiectiv de 15-45 mm și mi-a fost recomandat și unul de 32 mm. Întrebarea este dacă ar asigura un plus evident în obținerea unor rezultate însemnate, în plus, în fotografiere. Mulțumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Fixele sunt întotdeauna mai bune, dar fiind începător eu aș încerca să acopăr o plajă mai mare. Adică m-aș duce mai sus de 45mm(50mm, 60mm, etc) până îmi dau seama de focale.
Florin a zis
Mulțumesc frumos!
Cătălin Mîinescu a zis
Salut pt fotografia de strada si peisaj, la un buget de maxim 6000 lei, ce sa aleg 80d,90D sau 6d mark 2, sony a7ii,as alege 90d, da mi câteva argumente, ms mult si felicitari ptr ceea ce faci
Marius Cucu a zis
A7II are probleme la baterie și focus, nu aș zice da. În schimb, aș căuta un A7III sh. Pe OLX prin jurul sumei ăsteia le găsești și sunt OK.
Mihaela Alex a zis
Bună ziua,
As vrea sa achiziționez un aparat de fotografiat care să focalizeze bine și pe care, în mare parte, să îl utilizez în fotografierea elementelor din natură, atât pe timp de zi, cât și de noapte, însă nu cunosc multe despre partea tehnică a fotografierii. Menționez că bugetul ar fi până în 3.000 lei. Ce îmi recomandați?
Marius Cucu a zis
Ar trebui să fie suficient pentru început Canon EOS M50 Mark II.
Loredana a zis
Doresc să achizitionez un aparat foto pentru a fotografia blanosii din casa, precum și peisaje urbane sau montane in drumeție. (Adițional poate un obiectiv dedicat fotografiei dentare). Puteti sa imi recomandați ceva pentru o sumă modică? 2.5-3.500 ron? Nu trebuie sa fie super profi.
Pastor Alexandra a zis
Pentru un buget de 2000 de lei, aparat pentru avansați, ce ați recomanda? Mulțumesc
Eugen a zis
Ma interesează un aparat foto doar pentru fotografii partea de filmare nu ma preocupa pentru reclame pe partea de estetica înainte și după operații ce mi recomandați sub 3000 lei mersi frumos
Marius Cucu a zis
Eu aș face un mic efort spre acesta. Un body nu-l schimbi atât de ușor. 🙂
Ionuț Popescu a zis
Salut, ce aparat foto pentru începători Sh și un obiectiv dacă va rog
Marius Cucu a zis
Un buget disponibil?
radu adrian a zis
buna seara,caut si eu un aparat compact de buget,am gasit modelul asta undeva la 350 de lei Kodak PixPro FZ53 si Agfa Photo DC5200,ma intereseaza pt facut poze in vacanta,credeti ca sunt bune de ceva,merita achizitia,multumesc
Marius Cucu a zis
De ce ai dori așa ceva… raportat la un telefon mobil din zilele noastre!?
Negru Ionut a zis
Salutare, am achiziționat un aparat foto Nikon Z30, dar m-am mai uitat la review-uri și recomandări și multe spuneau de eye view finder că ar fi util mai ales pentru începători. Acest model nu are EVF.
Următorul pe lista ar fi fost Sony a6400, ce este cu ~1000 RON mai scump decât Nikon Z30.
Ce spuneti, sa fac retur la Nikon Z30 și să dau comanda de Sony A6400, cu un efort de 1000 Ron in plus?
Din ce am observat diferența majoră ar fi EVF și mai multe opțiuni de obiective (dar am văzut că sunt opțiuni și la Nikon totuși)
Merita aceasta diferența? Oare este diferență așa de mare intre cele 2 camere foto?
Marius Cucu a zis
Eu port ochelari și nu îmi amintesc când am folosit viewfinder-ul. Rar, foarte rar. E incomod față de display. Nu cred că merită să treci pe A6400. E destul de vechi ca sistem. Ai obiective suficiente pe ambele platforme.
La cât l-ai prins?!
Negru Ionut a zis
Mulțumesc de sfat, chiar m-ai liniștit puțin cu alegerea făcută ?
A fost la 3000 RON, de black friday la noi.
Negru Ionut a zis
Pentru partea de stocare. Este ok un card de 256 GB(SanDisk Extreme microSDXC 256GB A2 C10 V30 UHS-I U3) ? Sau sa il returnez si sa merg pe unul de dimensiune mai redusa?
Marius Cucu a zis
De ce sa fie mai mic de atât? Eu am carduri numai de 256 GB. Bine, pe a7iv, la video, pe 256GB trag o oră și un pic in 4K.
Negru Ionut a zis
Mă gândeam in cazul in care ar apărea probleme la card. Am văzut pe unele forumuri că recomandau mai multe, mai mici, în loc de unul mare. Nu știu exact cat de fiabile sunt… Modelul ales crezi că este ok pe termen mai lung?
Marian Gheorghe a zis
Doresc să achiziționez un aparat foto(începător)pentru ședințele foto de tip newborn,maternitate,de familie etc.
Îmi puteți sugera câteva modele.Buget până în 4000 lei.
Marius Cucu a zis
Bănuiesc că cei 4000 sunt strict pentru body, da? Pentru că… pentru acele ședințe este un pic complicat să faci treabă doar cu bugetul acesta.
Claudiu a zis
Buna,
Sunt interesat sa achizitionez un aparat Nikon Z6 ii sau Nikon D780. Utilizare: vacante, peisaje, portrete; cunostinte reduse, nivel amator.
De fapt ma intereseaza mai tare daca DSLR sau mirrorless. Nu intentionez sa invat prea multe, decat strictul necesar
Marius Cucu a zis
Dacă nu ești pasionat eu nu recomand o investiție așa de mare. Poate ceva format crop, mai ieftin. Sunt multe avantaje la mirrorless, nu are sens să te întorci la o tehnologie veche. Mirrorless.
Marius Samoila a zis
Bună ziua,
As vrea sa achiziționez un aparat foto cu care să pot fotografia irisul ochiului, după care sa îl pot printa pe o hârtie foto. Deci… am nevoie de claritate maximă.
Ce aparat și obiectiv recomandați?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Păi ar trebui un trepied, un aparat foto crop și un obiectiv macro pentru asta. Totuși, nu îmi dau seama de workflow și dacă e justificată investiția.
Claudia Stetco a zis
Buna, îmi doresc un aparat foto undeva până în 5000 de lei mirrorless și obiectiv pentru street în special și claritate pe timp de noapte . Mi a fost recomandat nikon zfc, Fujifilm xt 3 și cele de la Fujifilm v/x însă nimic nu mă convinge cu adevărat parcă. Un sfat te rog 🙏🏼
Marius Cucu a zis
Eu cred că ai recomandări bune. XT3 e foarte fain și cu niște culori foarte OK. Am avut și eu XT2 și mi-a plăcut ce am scos de la el.
Georgian a zis
Salut! Vreau sa-mi cumpar un aparat pentru a face poze la evenimente intr-un Pub. Luminozitate scazuta, jocuri de lumini, o masina de fum… ce aparat imi recomandati? Mulțumesc anticipat pentru raspuns!
Fazekas a zis
Te salut, Marian! Având în vedere tot ce scrii și descrii, îți mulțumesc pentru tot ce faci, pentru ca, pentru începători ca mine, e super util tot ce e mai sus. Și eu, vreau să mă axez pe evenimente și pentru început mă gândeam la un buget de 5000 RON. Aș vrea mai mult fotografie (evenimente, studio, decor), dar și video, dacă e să fie…
Fii amabil te rog și îndrumă-mă puțin!🤝
Marius Cucu a zis
E buget mic pentru tot ceea ce ai zis acolo. Nu te încadrezi decât la body…
Pintilie Madalina a zis
Buna,sunt incepatoare,si doresc sa imi achizitionez primul meu aparat,idea ce o am eu in cat cand vine vorba de viitoarele poze este ca imi doresc acele poze clasice(de strada,stadioane etc)nu as vrea sa ma arunc momentan foarte mult financiar,am pus ochii pe un Canon 600D 18-55 mm,si pe 50 mm f1.8 as face o decizie buna??
Marius Cucu a zis
La ce preț le-ai găsit ca să îmi dau seama de bugetul tău?!
Ramona Pop a zis
Salut!
Am gasit un canon 80 +, cu obiectiv de 50mm, 1,8 stm la un pret de pana in 2500 lei. Credeti ca este potrivit pentru fotografii personale? ma refer la fotografiile familiei, personale, natura, doar din placere. Daca nu, imi recomandati ceva in acest buget- maxim 2500? Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Cate cadre are?
Emilian Facina a zis
Cu un Panasonic DMC-Gx80 16 Mp,3inch,obiectiv 14-140,se pot face și fotografii de interior ? Descrierile spun numai de foto. pe stradă,exterior…La acest model se pot folosi obiective de la Olympus E-M10II,sau alte modele de obiective ?
Marius Cucu a zis
Cu trepied și lumină poți face poze și in interior, cu orice aparat.
Alina Geica a zis
Buna. Vrea să mă axez pe fotografie de nunta. Recomanda-mi te rog un aparat foto – video( un singur aparat sau 2 separate foto și video cum crezi că este mai bine) pentru a mulțumi clienții. Bugetul este de maxim 7000 lei.
Marius Cucu a zis
7000 pentru foto și video? Ai mai făcut asta până acum? Ai experiență de vreun fel?
Balanca Daniel-Petru a zis
Salut!Am achiziționat Sony a6600 + kit 18-135.Este un sistem învechit?sa incerc sa urc la a6700?nivel entuziast, fotografie in vacanta și natura.
Marius Cucu a zis
Inca e OK, mai ales pentru vacanta și poze.
Iustina a zis
Bună ziua, doresc o parere cu privire la un DSLR Nikon D7500, 20.9 MP și Obiectiv 18–140mm VR pentru incepatori. Doresc sa urmez cateva cursuri si as vrea sa stiu daca vi se pare o optiune buna pentru cineva la inceput de drum.
De asemenea, as aprecia daca mi-ati oferi alternative care se incadreaza in maxim 6000 lei.
Marius Cucu a zis
Alternativa cu tot cu obiectiv inclus?
Iustina a zis
Da… daca ar fi in jurul sumei..
Poate chiar variante sh
Marius Cucu a zis
SH ca începător poate să fie o mare țeapă. Dacă nu mergi să vezi produsul cu cineva care chiar face asta… e mai greu să vezi problemele ascunse. E ca la mașină. 🙂
FLORINA a zis
Ce imi puteti spune despre Nikon D5300 + Obiectiv AF-P 18-55mm 1:3.5-5.6G DX VR ? doresc sa il fac cadou (in varianta second hand de pe site de profil verificat, ) pt adolescentul meu care vrea sa inceapa sa cunoasca tainele fotografiei ca hoby (aparatul l-a identificat el pe baza informatiilor pe care le are acum, ca incepator)?
Avantajele dezajantajele acestui aparat ?
Recomadari poate spre un alt tip de aparat ?
Marius Cucu a zis
Cam la ce preț l-ați găsit?