Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
Costea Ovidiu a zis
Bună ziua, subiectul este foarte interesant pentru mine. Chiar dacă aparatele foto compacte nu mai sunt la modă, fiind înlocuite încet de telefoanele mobile, sunt interesat de achiziționarea unui compact premium, ușor, bugetul fiind de 2500-3500 lei. Am cercetat oferta unor magazine online și oscilez între Panasonic DC-TZ200/202, Sony DSC-RX100V/VA sau Canon Powerhoot G7x Mark II. Mă puteți ajuta, vă rog, să iau o decizie din punct de vedere al raportului calitate/preț, ținând cont și de evoluția tehnologiei în ultimii ani, sau îmi puteți recomanda un aparat de tip point and shoot premium?
Vă mulțumesc anticipat pentru sfaturi.
Marius Cucu a zis
Anul trecut(sau acum 2 ani, nici nu mai știu cu pandemia lui pește) am făcut ceva teste între telefoanele mobile de top, de atunci și aparatul foto compact. Ca imagine, oricât ar vrea, telefonul nu se apropie. Ca ușurință în folosire, disponibilitate a pozei și editarea pe loc… hmm: telefon. Cam ăsta e nivelul pentru telefoanele de astăzi.
E drept, în categoria asta de preț, nu vei găsi nimic wow pe partea de telefoane mobile. Sunt modele medii, cel mult flagship killer.
Totuși, ai și alternativa mirrorless-ului în categoria asta de preț. Eu m-aș îndrepta spre ceva de genul Olympus E-M10 Mark III. Nu are un obiectiv wow, dar poți adăuga oricând unul mai ok, când ai chef. Nu e chiar foarte mare, iar ca opțiuni e cam la fel cu ceea ce dorești tu, doar că… nu e chiar compact.
Costea Ovidiu a zis
Vă mulțumesc pentru rapiditatea răspunsului și pentru sfat.
Personal dețin un Panazonic DMC TZ50, tot compact, vechi, dar care face poze minunate. Noul model doresc să îl cumpăr pentru soție, de aceea caut un compact premium, tip point and shoot, care să nu dezamăgească. Din punctul meu de vedere, 5-6000 lei pentru un compact gen Sony RX-100 VII nu merită, de aceea vă ceream sfatul pentru modele mai vechi (Panasonic DC-TZ200/202, Sony DSC-RX100V/VA sau Canon Powerhoot G7x Mark II), care au senzor CMOS de tip 1.0. Apreciez orice sfat puteți să-mi oferiți pentru un model compact în limita bugetului de 3500 lei (știu că la această sumă pot găsi un telefon care să facă poze decente, dar aveți dreptate, nu e aceeași calitate). În orice geantă de damă, alături de mobil își poate găsi loc un compact. Mulțumesc încă o dată!
Mihai a zis
Bună dimineața. M-ar interesa un aparat pentru începător, dar sa nu fie nevoie sa îl schimb peste câteva luni(daca evoluez in aceasta direcție). Prefer sa investesc acum mai mult, decât sa stau sa il vând și sa cumpar altul în ceva timp. La momentul actul care ar fi cea mai buna alegere din punctul dvs de vedere? Mulțumesc anticipat.
Andie a zis
Bună ziua! Curand voi deschide un magazin online si am nevoie de un aparat pentru a poza produsele. Acestea din urma sunt de mici dimensiuni (nu stiu neaparat cata importanta are). Intrebarea mea ar fi: ce aparat ar fi bun, intr-un buget relativ restrans? Nu am experienta in lucrul cu camera, nu intentionez (momentan) sa cochetez cu fotografia mai mult decat pozele pentru site. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Cât de mici sunt produsele? Ai mai avut contact cu zona asta?!
Mihai a zis
Bună ziua. Ce aparat mă sfătuiți să achiziționez între – Aparat foto Mirrorless OLYMPUS E-M10 Mark III + Obiectiv EZ-M1442IIR și – Aparat foto Mirrorless SONY Alpha A6000. Vă mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Eu aș zice Olympus dacă vrei să faci mai mult fotografie.
Mihai a zis
Mulțumesc pentru răspuns și promptitudine. Sunt puțin în dubiu deorece Olympus are doar funcția Wi-fi, fără Bluetooth sau NFC. Credeți că sunt importante și cele două sau mă descurc doar cu Wi-fi?
Marius Cucu a zis
Păi faci poze cu vreunul dintre acele 3 funcții?! 🙂
Ambele se pot conecta la aplicație pe telefon, dar prea puțin le vei folosi.
Mihai a zis
Corect. Mulțumesc pentru sfaturi.
Dan a zis
Buna! Sunt in cautarea unui aparat foto SH sau nou pana in 3000lei, ca si utilizare ar fi poze in interior, la coafuri si makeup, ce ati recomanda? Multumesc!
Marius Cucu a zis
OLYMPUS E-M10 Mark III e foarte ok pentru ceea ce ai tu nevoie. SH cred că te încadrezi și la un Nikon D610.
Dan a zis
Ms fain de raspuns! Si la capitolul telefoane, ce ati recomanda pt aceeasi utilizare?
Marius Cucu a zis
Singurul telefon care cred că te-ar ajuta la ceea ce vrei tu ar fi Huawei P40 Pro. El încă mai e ok pe poze și e relativ ieftin. Altfel, trebuie să sari mai sus spre Samsung S21 Ultra sau Oneplus 9 Pro. Ai aici comparație între cele 3.
Andrei Bejan a zis
Salut. Interesant articol și oarecum sunt în situația ta, in sensul că am lucrat și eu ani de zile în televiziune, atât la butoane cât și în spatele camerei. Mi-am făcut un studio audio-foto-video și cicloramă, și aș dori să achiziționez un aparat foto dar și obiectivele, cu care să nu am probleme în următorii 3-4 ani. Bugetul este nelimitat, oarecum, deoarece prefer să plătesc gama de vârf și să nu am probleme. Mi-am îndreptat atenția spre Sony a1 având în vedere că am și 3 camere video 4k de la Sony. Îmi place coloristica. Crezi că ar fi o alegere bună? Desigur doresc să mă sfătuiești și cu privire la obiective și alte accesorii, dacă se poate. Nu țin neapărat să cumpăr a1, așa că poți să îmi recomanzi și altceva, dar să fie top dintre toate. Pe partea de foto nu mă pricep încă, dar prind repede.
Mulțumesc anticipat și poate ținem legătura.
Marius Cucu a zis
Păi dacă bugetul e nelimitat, ai Sony A1 și G Master. În funcție de spațiu îți alegi și focalele. Coloristica e subiectivă, dar ai 10 biți sau mai mult, în funcție de cum stochezi informația și ai suficient loc să îți faci propriul stil de colorizare. În plus, pe foto, oricum tragi RAW. Contează mai puțin ce culori scoate camera.
Mai jos de A1, strict pe foto ai A9II sau A7SIII pe video. Mi se par destul de simple lucrurile la ei. Mai ai și A7RIV. Altfel, acum în septembrie erau ceva leak-uri pentru lansări noi.
Dan a zis
Ce părere ai de Mirrorless CANON EOS M200, 24.1 MP? Vreau să înlocuiesc un Nikon D5200.
Marius Cucu a zis
Poze sau filmare? Ce faci mai mult cu el?
Dan a zis
Filmare
Marius Cucu a zis
Da, e ceva mai sus, dar nu cred că este o evoluție decât pentru stabilizare. În rest, cu ceva obiective bune poți rămâne și pe ce ai acum.
Dan a zis
Ok. Mulțumesc! Mă gândesc să trec la 4k și focalizare automata.
Marius Cucu a zis
Înțeleg, dar dacă vrei autofocus nu e ce trebuie modelul acela. Da, e mai bun pe video, dar nu e liga care trebuie. Îți trebuie mai mult de atât.
Dan a zis
Ok. O să mai cercetez.Mulțumesc!
Mihai a zis
Salut. A-și dori sa achiziționez un aparat foto. Menționez ca nu am avut niciodată așa ceva. Am facut fotografii doar cu telefonul,am un huawei p30 pro. Dar asi dori un aparat foto. Ce ați putea sa îmi recomandați. Vă mulțumesc.
Marius Cucu a zis
E atât de ambiguă întrebarea încât răspunsul nu poate fi mai ambiguu. Hai să fim mai exacți cu ceea ce vrem să facem. 🙂
Alina a zis
Buna! Vreau sa-mi achizitionez un aparat foto pentru a face poze pentru pagina mea de instagram. Ma intereseaza sa-l folosesc atat in interior, cat si in exterior. Bugetul meu este de 2000-4000ron. Poti, te rog, sa-mi recomanzi un aparat foto bun? Mersi!
Marius Cucu a zis
Poți merge pe Olympusul pe care l-am tot recomandat. Se încadrează în buget. Nu uita să te înveți cu lumina, pentru interior. 😉
Alina Vacarescu a zis
Ceva mai bun decat Olympus chiar daca depasesc bugetul?
Marius Cucu a zis
Sony 6400, 6500, 6600, in funcție de cât poti depăși.
Alina Vacarescu a zis
Multumesc frumos! O zi frumoasa!
Mircea a zis
Ca si aparat hibrid ce recomandati?
Panasonic G9 sau Sony a7II ?
Fotografie cam 70% si video 30%
Sunt prezent si la evenimente mai mici (cununii,botezuri,peteceri private) si sunt curios de Panasonic G9 cum face fata la lumina slaba…
Ma tenteaza Panasonic G9 dar as fii dispus si la un A7II.
Vorbesc de aceste doua camere ca bugetul meu cam aici ar fi.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Hmm, eu aș încerca spre A7III să mă duc. A7II are probleme mari la autofocus și te va limita destul în ambele direcții. Eu aș zice să mergi pe A7III, mai ales că mai sunt câteva zile până la versiunea următoare și, teoretic, vor scădea prețurile pentru 3. 😉 Pe lângă focus, câștigi și la autonomie. 🙁
Mircea a zis
Din păcate nu am bugetul pentru a7III
Sunt și la început de drum
Fac de 1 an jumătate fotografie / videografie
Din ce am tot citit g9 cam bate a7II
Dar voiam să citesc și o părere a unor profesioniști din tara de la noi.
Marius Cucu a zis
La foto n-aș zice că bate, la video are ceva plusuri Panasonic 😉 Mai multe nu am voie să îți zic, săptămâna viitoare se va lansa un model de Sony și sunt convins că foarte multe A7III-uri vor fi mult mai ieftine, e păcat să faci achiziția acum. 🙂
Ionut a zis
Salut. Sunt la început în domeniul fotografiei (puțin peste 1 an), iar până acum am folosit un Fujifilm finepix S1000, care a cam început să obosească (se vede asta din calitatea pixelilor din fotografii… Din ce în ce mai decolorati). A fost cumpărat SH, deci deja nu mai am ce să-i mai cer. Numai că de data asta aș vrea nou, așa că mă gândeam la un Sony Cyber-Shot DSC-H300, 20.1MP. E o opțiune bună pentru începător? Mai ales că încă nu am ajuns la nivelul la care să pot spune că sunt pregătit pentru un Dslr sau ceva mai performant.
Marius Cucu a zis
Păi foarte multe funcții pe care le ai pe acest Sony le ai și pe DSLR-urile entry level, cu precizarea că acolo poți schimba lentila.
Ionut a zis
În acest caz, mi-a atras atenția un Nikon D3100+ Nikon 18-55 Kit lens SH-1013987, vândut de cei de la F64. Ar fii potrivit pentru un începător?
Marius Cucu a zis
E destul de ok D3100 pentru un începător. La ce preț l-ai găsit?
Ionut a zis
550 lei
Marius Cucu a zis
E super ok. Scrie și câte cadre are?
Ionut a zis
8836 cadre
Marius Cucu a zis
Hoho, e foarte bine, aproape nou. Ia-l.
Loredana a zis
Bună,as vrea sa îmi cumpăr un aparat foto pentru a face poze în studio. De preferat mirrorless dar nu neapărat, sa ma încadrez undeva pana în 3000 lei și sa facă poze faine în interior. Ce mi-ai recomanda? Și ce alte lucruri neapărat esențial mi-ar trebui pentru studio foto -( ce fel de lumini, bliț, etc)?
Manuela L a zis
Buna seara! As dori sa achiziționez un DSLR pentru ziarul meu online, pentru fotografii, dar și pentru filmări (știri video, interviuri). Ce produs îmi recomandați? Bugetul este de aproximativ 3.000 lei. Și ce accesorii mi-ar mai trebui? Trepied, microfon? Va mulțumesc!
Dragos George a zis
Buna ziua! As fi interesat de un aparat foto care sa faca poze de calitate noaptea (plus peisaje pe timp de zi, si chiar si cu filmare decenta daca se poate). Am fost recent si am vazut aurora boreala si am ramas dezamagit de pozele facute cu telefonul (un model de Samsung mai vechi) si as vrea sa mai incerc o data, si sa fiu ceva mai pregatit. Deocamdata ma uit mai atent la Canon EOS 850D (incepator/avansat), puteti sa imi recomandati si altceva sau sa imi spuneti parerea despre acest Canon? Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Pentru aurora boreala îți trebuie skill pentru a poza, nu neapărat un aparat foto mai bun. Canon 850 n-o să te ajute foarte mult acolo. Sunt foarte multe tutoriale pe Youtube despre cum să pozezi aurora boreala.
Dascălu Paul a zis
Bună ziua
Sunt un începător în arta fotografică.
Ce aparat îmi recomandați ?
Aparatul îl voi folosii pt concedii,vacanțe, petrecerii în familie,peisaje.
Mulțumesc frumos
Marius Cucu a zis
Un buget disponibil? O idee de direcție, DSLR, mirrorless, compact? Telefon?
Filip a zis
Salut, vreau sa cumpăr un aparat foto, dar care sa și filmeze bine. O sa îl folosesc pentru video YouTube și poze pe rețelele de socializare.Te rog sa ma ajuți cu un sfat. Buget 4000-4500 lei. Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
E necesar ecranul rabatabil? Încerci vlog sau doar video pe Youtube? Bine, e greu un pic să fie ok la toate, pe mine ecranul rabatabil nu mă încântă la poze, în timp ce pe video mi se pare foarte util.
Filip a zis
Salut! Vrem sa facem și vlog. Deci da cu ecran rabatabil ar trebui.
Marius Cucu a zis
Pachetul ăsta trebuie să fie ok pentru început. Mai puțin cardul de 16 GB ce e destul de mic. De restul bagi lumini și ce mai ai nevoie pentru început. 🙂
Ți-aș fi recomandat și Sony 6600, dar depășește bugetul tău.
Cosmin Dumitru a zis
„Body ieftin + obiective scumpe” este o combinație proastă, în general… degeaba ai performanțele ridicate ale obiectivelor, dacă vin la pachet cu frustrările date de body.
Sony a7 este în general inconsecvent la autofocus. Până la a7 III, care a rezolvat problema, body-urile full frame de la Sony erau mereu semnificativ în urma body-urilor APS-C, la autofocus. Adică: a6300 bate a7 II, iar a6000 bate a7. Deci practic, de la a6000 la a7 e o scădere la autofocus. Și nu că a6000 ar fi „wow” acolo, dar se poate ajunge și mai jos.
Pe Olx se găsesc a7 II-uri care sunt pe la 2500 lei (văzusem unul), în timp ce a7 se pot găsi și un pic peste 1500 lei. După părerea mea, merită diferența.
La alte capitole, a7 e bun dpdv al calității imaginii, pentru subiecte destul de statice. Asta a fost problema cu Sony, în vremea în care DSLR-urile rupeau în bucăți mirrorless-urile full frame, la autofocus, la Sony aveai de ales:
– vrei imagine de calitate, ISO f bun? Atunci Sony a7, apoi a7 II (sau R-urile)
– vrei autofocus bun? Atunci a6000, apoi a6300 (la a6300 era și filmearea 4k).
Personal, ideea de a avea cele mai bune obiective pe care ți le poți permite, pe cel mai prost body, mi se pare o idee proastă. O variantă bună mi se pare să fie măcar un body decent, cu obiective cât de bune poți. Părerea mea.
Ca un „anti-bonus”, la a7, zona din imagine/senzor care suportă și detecție de fază este foarte mică, comparabilă cu cea în care sunt înghesuite toate punctele de focus la multe DSLR-uri (la acelea care le au foarte înghesuite).
În afară de asta, imaginile făcute cu obiective (cele care sunt de full frame) folosite a6000 se vor vedea altfel pe un full-frame.
Musoiu Madalina a zis
Buna seara !
Acum câțiva ani am deținut un aparat foto Nikon D5300(de care îmi este foarte dor ),ulterior am decis sa l vând și mi am achiziționat un telefon de generație noua (iPhone) .Cu trecerea timpului am constatat ca un telefon nu poate înlocui aparatul foto.
Acum îmi doresc cumpăr un aparat foto ,dar nu știu spre ce sa ma îndrept in condițiile in care eu am avut acel aparat, nu as vrea sa mi cumpăr unul de mai joasa calitate .
Nu ma pricep la aparatele foto ,dar as vrea sa mi recomandați dacă se poate ceva similar la un preț de pana in 1400lei .Multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Nikon 5600?! ?
Coman a zis
Nikon D5600 sau Canon m50 II ?
Mihaela a zis
Bună ziua,
As vrea sa achiziționez un aparat de fotografiat care să focalizeze bine și pe care, în mare parte, să îl utilizez în fotografierea elementelor din natură, atât pe timp de zi, cât și de noapte, însă nu cunosc multe despre partea tehnică a fotografierii. Menționez că bugetul ar fi până în 3.000 lei. Ce îmi recomandați?
Mulțumesc!
Mihaela a zis
Buna ziua!
Intre Nikon D3500 (kit AF-P 18-55mm VR), Nikon D5600 (kit AF-P 18-55mm VR), Canon EOS 250D (kit EF-S 18-55mm IS) si Sony Alpha A6000 (kit 16-50mm), ce imi recomandati?
Buget: 2500-3200 lei.
Caut ceva pentru fotografie de portret si peisaj. Tin sa precizez ca cea de portret va avea in prim plan un copil care acum are o varsta de aproape 2 ani si 6 luni, deci o sa fie o fotografie pe „fuga” si mai mult „furata”.
Sunt o mare incepatoare in ale fotografiei, insa ma atrage si as vrea sa ma dedic mai mult pe viitor. Nu vreau sa o fac la nivel de avansat sau pentru a obtine venituri, ci doar pentru a-i face poze copilului la un nivel cat mai apropiat de o sedinta foto.
Va multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Eu aș zice să treci direct pe mirrorless, adică pe A6000. Te vei descurca mai bine cu el la început.
Petru Dumitriu a zis
Buna ziua!
Va rog sa imi recomandati o camera foto pe care sa o pot folosi la un sait de vanzari (decoratiuni din rasina, cu dimensiuni variabile: 5 cm- 100 cm.)
Bugetul este de max 5000 lei, cu tot cu obiectiv.
Am vazut din recomandarile dvs. Sony A6000, cu obiectiv 16-50mm + 55-210mm
sau
Olympus OM-D E-M10 Mark IV Kit cu Obiectiv 14-42mm si 40-150mm Black.
PS: fotografia e un domeniu nou pt mine; folosesc un Iphone 13 Pro si mi se pare ca face poze echilibrate, chiar bune.
PPS: detin din 2013 un Nikon D3100 (cu obiectiv 18-55 mm), pe care l-am folosit fff putin. Credeti acest device cu un obiectiv macro ar rezolva problema/nevoia mea?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Eu zic că merită încercat cu un obiectiv mai bun pentru detalii, nu neapărat macro, ci chiar fix. Un 50mm, poate un obiectiv 1.8mm. Eu, pe Nikon, am un 18-35mm de la Sigma, F1.8 foarte bun. Dacă vă îndreptați spre macro cred că va trebui foarte multă lumină și pasiune pentru a ieși poze OK. Dar pentru început eu aș învăța tehnică pe D3100.
Toni a zis
Salutare!
Pentru un începător ce îmi poți recomanda? Buget destul de mic, sub 2000lei. Momentan caut pe olx și am văzut câteva modele mirorless: Canon M50, Olympus e-m10 III și Sony a6000.
Va fi folosit pentru concedii și ceva plimbări.
De asemenea, daca le găsesc pe la 10k cadre sunt ok?
Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Pentru entry level, da, 10k e foarte bine. Astea-s cele mai ok.
Toni a zis
Și dacă ar fi sa alegi un aparat din cele 3, care ar fi? ?
Marius Cucu a zis
Pe care îl găsesc în stare mai bună. Aș puncta pe Olympus și Sony pentru foto, M50 e mai mult pentru video.
Zahringer Liliana a zis
Bună
As dori sa achiziționez un aparat foto pentru a face poze pt familie, călătorii.Am făcut doar cu telefonul până acum.imi recomandați un aparat bun?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Buna, cam in ce categorie de preț te-ai orientat?
Mihai a zis
Ce aparat recomanzi pana in 3500-4000 lei? Nu ma deranjeaza sa iau de pe olx ? ma intereseaza pozele, mai putin video.