Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
BandOfBrothers a zis
Pentru ca sa iti ramana bani si pentru obiective eu sincer ti-as recomanda D3100. De la Nikon:)
Stefan a zis
Subscriu la ce zice el, nici eu nu detin inca un aparat cat de cat profesional dar stiu clar ca urmatoarea investitie o voi face in asa ceva.
Marius Cucu a zis
Sper sa fie oferta k lumea de Black Friday si sa obtin ceva preturi mai bune 🙂
alin a zis
sunt pe idea dea cumpara un aparat foto,nikon d7000 sau d7200cu cele doua obiective 18… si cel de55….ca aparate sunt ultra performante sau pe piata sunt si mai performante….nu ma pricep la asa .
ocsike a zis
Un Nikon D3200, cu lentila de 50 mm, un tamron 18-200 si un blit extern se duce la 5096 lei… mi-am facut eu configuratia asta la f64, care zic eu ca e buna, chiar zilele trecute.
D-Petre a zis
Si eu am dilema asta … si parca m-am cam oprit la Nikon D5100 dar inca mai analizez si inca mai astept sfaturi sau opinii pertinente.
Marius Cucu a zis
hmm, e tare 5100, chiar imi place ce stie sa faca 🙂
ice4you a zis
CANON 600D este o alegere cat se poate de cinstita … daca iti permiti sa dai banii aia pe el. Nu uita insa un lucru esential: la un DSLR cea mai importanta este optica … si aici trebuie sa te gandesti serios! Cu optica din kit mare lucru nu ai sa poti face pentru ca este una de baza si .. cam atat. Vei avea nevoie in scurt timp de un tele + wide … pentru a acoperi cam toata gama de necesitati … in cazul in care vrei sa exploatezi cu adevarat aceea camera.
Daca tot veni vorba de Canon … dupa aparitia lui 650D cu siguranta ca vei gasi un 550D la un pret mult mai bun iar de diferenta de bani iti poti trage si ceva optica unde ti’as recomanda sa studiezi ofertele de la Tamron daca nu iti permiti seria L de la Canon. Urmareste si pe F64 ofertele lor. Ai un baner la mine pe site … au in dotare cea mai larga gama de aparatura foto, sunt profesionisti in adevaratul sens al cuvantului! Au si aparatura SH pentru care ofera garantie … poti prinde acolo scule superbe la preturi mult mai mici decat daca le’ai lua noi!
In ce priveste Nikon … din punctul meu de vedere este mai cinstit decat Canon in ce privesc preturile! Atat body cat obiectivele sau accesoriile sunt cu un pret ceva mai cinstit. Canon sare calul de multe ori dar deh … isi permit. Unul din avantajele majore ale lor este ca in partea de software stau mult mai bine decat Nikon … si asta trebuie sa iei in considerare la modul foarte serios pentru ca vei avea nevoie de postprocesare!
Sper ca ti’au fost de folos sfaturile mele.
Bafta si succes in orice ai alege! 😉
Ioana K-man a zis
Tot Nikon D5100 iti recomand, ori cu obiectivul 18-105, ori cu obiectivele 18-55 si 55-200. Apoi mai vezi tu ce-ti trebuie.
Succes. E un aparat bun, are multe moduri creative, filmare, ISO de la 100 la 3200 parca. Imagine foarte clara, culori frumoase.
Miha a zis
Buna pentru a fotografia la nunti sau botezuri care dintre cele 2 obiective mentionate (18-105) sau (ambele 18-55 55-200) imi poti recomana
Marius Cucu a zis
Ehe, la nunți deja povestea începe să fie tot mai complicată. Mulți merg pe 24-70mm, 18-35 sau chiar fixe.
Cele precizate de tine sunt obiective aproape de kit, nu prea luminoase. O să ai situații în care nu ai deloc lumină și n-o să te ajute atât de mult blițul.
bucuros a zis
eu iti recomand nikon D3100 pentru simplul fapt ca de asta am si eu si se comporta super ok. plus ca nu are nici un pret gigant. unii or sa zica, ca canon-urile sunt mai bune dar eu bat mai mult spre nikon pentru ca au cul
orile mai calde.
Bucur a zis
vezi si tu cum te incadrezi la ceva bun…
Pato Basil a zis
dslr… trebuie sa te gandesti daca vrei sa investeti in obiective care acolo e buba, costa incredibil de mult!
As merge pe un compact spre pro… undeva la 2500-3000
Dar de ce iti trebuie sa investesti atat? Produci ceva bani cu el?
Eu tocmai am castigat un concurs de fotografie cu o poza facuta cu al meu canon A2200 😀
Marius Cucu a zis
Momentan nu, doar pentru noi si cine stie, poate in timp vom face si banuti cu el. Si eu si prietena lucram in acelasi domeniu.
Sora mea oricum are firma de evenimente, nu ai de unde sa stii ce-ti rezerva viitorul 🙂
Cris-Mary a zis
Eu spun sa mergi frumos la emag si sa le testezi pana vine black friday. O sa simti care iti place cel mai mult! Sfaturile noastre se bazeaza pe experiente personale si unii vor zice Nikon , unii Canon .. altii etc ..dar cel mai bine e sa mergi si sa le testezi sa vezi care iti place cel mai mult si cu care te simti cel mai confortabil sa lucrezi!
ice4you a zis
Ca tot vad ca se vorbeste de black friday la noi nu este nimic altceva decat o copie penibila a ceia ce se intampla pe dincolo, in care tot ce ar fi avantajos apare ca „sold” de cand sunt publicate pe site! 😉 Ma mir ca nu s’a prins nimeni inca … da no … speranta moare ultima. Lasa’l pe emag in ale lui … urmateste F64 .. s’au inscris si eu anul asta.
In rest sfatul de a merge personal sa testezi cateva modele este foarte bun! Cel mai bine este sa vezi cum iti stau in mana si in acelasi timp ce ti’se potriveste!
Marius Cucu a zis
Da, am observat ca s-au inscris si ei, pe langa f64 mai sunt si digitalxx foarte buni pe partea aceasta. Eu aleg emag de cele mai multe ori pentru ca mai am cate un voucher si mai scad din valoarea produsului. 🙂
Cojo a zis
Te sfătuiesc să te gândeşti bine unde îl vei folosi şi dacă îţi convine să mergi peste tot cu un rucsac plin de baterii, obiective şi altele. Eu am un DSLR şi vreau să scap de el. Fotografiile ies superbe cu el, însă e foarte greu să îl car la gât şi să fiu pregătit tot timpul pentru a face o fotografie.
Vreau să-mi iau un mirroless şi un obiectiv cât mai luminos.
Te poţi uita şi la ceva „hibrid” dacă vrei. Un Sony Alpha SLT-A57.
Eu după 3 ani de DSLR m-am cam săturat de greutatea lui.
Marius Cucu a zis
Asta e un risc pe care trebuie sa mi-l asum. La fel cum si la munca avem de carat trepiezi, lumini, camere, asa si pe foto… 🙂
Cojo a zis
Atunci sfatul meu este să nu dai toţi banii pe un body. Ia ceva puţin mai ieftin şi mai lasă loc de cel puţin un obiectiv şi 1-2 baterii de rezervă.
Marius Cucu a zis
Asa am facut intr-un final. Bune recomandarile pentru viitor.
ice4you a zis
In ce ii priveste pe F64 mie mi’au dovedit un prefesionism cum nu prea am gasit pe la noi. Daca le faci o vizita la sediul central din Unirii o sa ii intelegi mai bine. 😉
Cojo: cea mai mare greseala este sa iti iei un DSLR si … atat! DSLR’ul eu il folosesc NU pentru fotografia de calatorie/vacanta sau alte cazuri unde un point&shoot decent este mai mult decat suficient! In paralel am o „sapuniera” de la Fujifilm care indeplineste cu succes aceste sarcini. DSLR-ul il folosesc exclusiv pentru teme foto pe care uneori mi’le doresc sau cand mi’se nazare sa incerc ceva compozitie. De aceia eu i’am sfatuit pe toti cei care isi doresc sa cumpere un DSLR sa fie foarte atenti daca chiar au nevoie de asa ceva, pentru ca daca nu vorbim de compozitie sau utilizare la nivel de fotografie profesionala, achizitionarea unui DSLR este mai mult decat inutila intrand mai degraba in zona moft! Am vazut foarte multi care si’au cumparat asa ceva si il foloseau in modul auto … nu am inteles de ce au dat banii aia … si mai ales dupa ce cara de gat o camera care trece de 1kg cu tot cu obiectiv?! Destinatia unui DSLR nu este pentru point&shoot pentru care trebuie sa fi mereu pregatit ci pentru a face fotografie cu un target destul de precis.
Pentru tine s’ar potrivi mai degraba un BRIDGE … desi sa nu crezi ca este cu mult mai usor din punctul de vedere al greutatii ( deoarece obiectivele cu care sunt dotate cele noi au mai multe grupe de elemente ce le ingreuneaza considerabil) si nici al practicalitatii … pentru ca sunt destul de maricele. Cum am zis … tine DSLR’ul ala pentru ceva special si in rest orienteaza’te inspre o sapuniera cat de performanta gasesti! 😉
Daniela a zis
Nu ma pricep prea bine la aparate insa as merge pe Nikon. Imi par mult mai profesionisti si chiar am intrebat un fotograf ce aparat are si de ce. Raspunsul a fost Nikon pentru ca are culorile mult mai vii.
ice4you a zis
Daniela – acea explicatie empirica nu dovedeste profesionism, pentru ca alegerea unei camere DSLR implica mult mai multe aspecte, cat de vii sunt culorile ii intereseaza pe cei care isi cumpara o sapuniera. Fotografia profesionista implica si post procesare software unde poti procesa printre multe altele si culorile unei fotografii asa cum iti doresti … ideea este sa ai o baza cat mai buna pentru prelucrare ulterioara, iar aici intervine calitatea unei camere foto si mai ales optica cu care este dotata.
Ca sa scurtam discutia … atat Canon cat si Nikon sunt in clasa premium DSLR. Orice ai alege dintre cele doua nu ai cum sa iei teapa. Diferentele sunt date de anumite dotari in anumite zone de pret. Profesionisti care isi permit Canon aleg Canon in primul rand pentru suportul software excelent si mai ales pentru a avea acces in zona obiectivelor Canon din seria L („Low Dispersion” Luxury lens) care sunt top of the line in zona opticelor. Bineinteles ca acel L de la Luxury vine si cu un pret pe masura, iar multi pentru a face compromisul perfect aleg Nikon care prin obiectivele Nikkor ofera la un pret mult mai mic o calitate optima. Pentru restul exista piata aftermarket bine reprezentata de producatori din zona buget cum ar fi Tamron sau Sigma ce ofera alternative destul de bune pentru cei cu un buget scazut si mai putin pretentiosi. Totul depinde intr’un final de cel care cumpara … important este sa stie exact ce isi doreste, sa fie bine informat sa isi faca un calcul atent in zona bugetului de care dispune si mai ales sa fie convins ca are dorinta de a invata fotografie pentru a se bucura de o asemenea camera.
Am incercat sa fiu cat se poate de obiectiv in ce am scris pe aici din dorinta de a ajuta pe cine este interesat sa inteleaga mai bine acest fenomen. Ma doare inima cand vad o gramada de habarnisti care chinuie cate o camera DSLR doar din dorinta de a fi interesanti. Probabil ca pun prea multa pasiune … rog a imi fie iertat! 😀
Cristi a zis
ice4you ….inclini balanta cam mult catre Canon 🙂 spunand ca ei au cele mai…obiective. eu nu am ales sa merg pe Nikon ptr ca nu mi am permis lentilele L de la Canon ci pentru ca pur si simplu sunt fan Nikon. atat N cat si C au obiective gama profesionala la aceeasi calitate. este doar diferenta data de subiectivism.ambele firme au aparatura si obiective foarte bune.ei impart piata foto pe gama profesionala. cine spune ca unul e mai bun decat celalalt ( evident pe acelasi palier de produs ) trebuie sa argumenteze din experienta si nu din citit bloguri cu review-rile altora. si tind sa cred ca muuuuuulti, foarte multi, exagerat de multi vorbesc despre lupta asta dintre Nikon si Canon doar „din spatele gardului”. profesionistii adevarati, adica cei care chiar stiu si folosesc gama profesionala nu cred ca vor spune ” brusli e mai bun ca cichi cian „. pentru ca ambele sunt foarte bune.lupta este extrem de stransa iar calitatea produselor este aproape identica acolo la varf. tu folosesti obiective L de la Canon? daca ai cateva exemple de foto te rog posteaza sau lasa un link ptr a vedea pe ce iti bazezi afirmatiile. pe ale mele le poti vedea pe cristicimpeanu.ro sau pe FB/visual2c .
by the way…. care este suportul ala atat de excelent de la Canon ? eu fac fotografie de f multi ani si folosesc numai adobe lightroom si photoshop. este mai mult decat suficient pentru oricare profesionist de pe planeta asta. diferenta la achizitie ptr Canon sau Nikon nu este facuta de partea software ci de hardware in primul rand.poate cel mult partea de software inclusa in aparatura foto. ca si concluzie finala personala nu exista Canon mai bun decat Nikon si nici vicecersa. ambele au plusuri si minusuri dar per ansamblu sunt la fel de bune ambele marci. ma repet: vb de gama de top atat aparate cat si sticle.deci Nikon in nici un caz nu este un compromis asa cum spui tu. este o aberatie fantastica :))
in rest sunt de acord cu tine :). sa ai lumina buna !
ice4you a zis
In sfarsit o replica bine argumentata din partea unui fan Nikon. 🙂
O sa incerc sa rezum un raspuns …
In ce priveste faptul ca eu am un Canon este o pura intamplare … nu sunt fan Nikon insa le preferam deoarece din punctul meu de vedere sunt mult mai fairplay in ce privesc preturile si oferta. Dar … pentru ca un prieten de al meu isi cumparase un 600D si nu mai avea ce face cu 400D l’am cumparat de la el pentru un pret mai mult decat decent, eu fiind in aceea perioada intr’o perioada in care ma gandeam la un DSLR, avand un superb bridge de la Fujifilm. Ulterior mi’am luat si un tele de la Tamron la un pret foarte bun … o blenda de difuzie … si alte alea … si iaca asta este povestea mea cu Canon. Am scris astea pentru a elimina din start faptul ca as fi fanul vreunui brand, mi’au trecut de mult cosurile … si de felul meu oricum sunt pragmatic. 🙂
In timp am ajuns sa cunosc fotografi profesionisti care aveau atat Nikon cat si Canon. Ajutat de ei am inceput sa dezleg mai mult din tainele fotografiei si sa vad cam tot ce era high-end in fotografie. Evident ca eu nu imi permit si nici nu am de gand sa dau banii pe un L, dar cand faci din fotografie cateva mii de euro pe luna … se justifica si este de inteles.
In ce priveste suportul software ma refeream atat la partea de firmware cat si la cea de hacking. Un mic soft instalat pe cardul aparatului meu, care nu costa absolut nimic si il gasesti pe oriunde, il transforma in 400D plus, oferind numeroase optiuni suplimentare cum ar fi ISO 3200, setari ISO intermediare (500, 640, 120, 1250 etc), SPOT METERING, precum si alte optiuni care le gasesti pe modelele mult mai scumpe, fara a plati nici macar un cent in plus, detalii gasesti aici: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=742806 si iti garantez ca functioneaza toate fara nici cea mai mica problema, camera nu iti este cu nimic afectata pentru ca pornesti acel meniu discret direct de pe card fara a modifica ceva in firmware. Eu zic ca este un avantaj software important si este doar un exemplu.
In ce priveste aberatia de a spune ca este compromisul perfect … cum am scris mai sus … ma refeream strict la faptul ca Nikon mie unul mi’se pare mai corect in ce ofera ca sticla sau body in gama de pret.
In rest ma bucur ca imi sustii afirmatiile de la care am plecat:
Ambele scule sunt in gama premium … nu exista unul mai bun … altul mai prost … exista doar plusuri si minusuri … iar cand alegi un DSLR conteaza mai mult cate puncte de focalizare primesti decat ar conta „cat de vii sunt culorile” 😀
Acesta replica vine din partea unui pasionat si atat. Nu fac bani din fotografie si nici prea curand nu ma bate gandul. Sunt la stadiul experiment … citesc … experimentez … incerc sa trec de la stadiul de profan. Putem pastra legatura daca vrei … oricand sunt dispus sa invat ceva! 😀
In rest … lumina buna si viata cat mai lunga opturatorului! 😀
cristi a zis
inteleg ce spui dar partea de hacking este eceeasi dupa parerea mea cu zoom-ul digital.adica face niste scamatorii la nivel de pixel dar foloseste informatia din pixel si nu adauga informatie din exterior.intelegi? un iso mai bun nu ai cum sa capeti cu un soft de felul asta.trebuie sa stie si mai ales sa poata senzorul aparatului sa si faca treaba. e vb de dimensiunea lui,constructia lui etc.un ad-on de soft nu rezolva asta. pe asta il poti numi compromis intr-adevar. pentru ca ochiul uman este pacalit de cateva floricele pe care le aplica softul de care vorbesti,floricele care par frumoase pentru un ochi neavizat si indiferent dar cand cobori in detaliu si ajungi la un print…ooops…apare problema.floricelele nu mai sunt atat de frumoase ca pe un ecran care arata ochiului uman decat 72dpi. daca esti un user care vrea poze ptr FB probabil ca e ok dar ptr un fotograf care stie ce inseamna asta…nu este o solutie. daca solutia ar fi atat de simpla…s-ar merge numai pe dslr uri entry level .
diferenta repet este data in primul rand de partea hardware(senzor,procesor etc) care functioneaza cu un soft evident dar care este calibrat pe capabilitatile hardware-ului. exista intr-adevar si update uri de soft care imbunatatesc anumite kestii dar nu atat de drastic .si nu la capitolul iso in. nici un caz.un senzor mic este mic si nu poate mai mult.orice algoritm ai aplica din soft …pur si simplu nu poate fizic sa capteze informatie mai buna. vorbeam de gama profi iar un profesionist nu tine cont de jucarii de genul soffturilor de care amintesti tu atunci cand decide sa mearga pe o marca sau alta.asta garantat 100%. asta cu softul de hacking e pentru cei care viseaza avioane si merg cu bicicleta.si nu pentru ca nu si ar permite ci ptr ca nu sunt suficient de pasionati incat sa faca ceva concret in domeniu.iar limita este datul cu parerea. si vb la general.
in ceea ce priveste pretul pe sticla, intre C si N nu sunt difente majore. intra pe f64 si alege o gama profesionala pe acelasi tip de obiective (wide, standard, tele, macro)si de la unii si de la ceilalti si ai sa observi ca preturile sunt tot pe acolo.asa cum in gama de jos si nikon si canon au sticle ieftine si mai proaste decat alte branduri.
sa ai lumina buna! si daca te pot ajuta cu ceva …stii de unde sa ma iei 🙂
Alexander a zis
Atentie la Nikon D3100 filmarea HD e limitata doar la 10 minute, in rest eu D3100 am si i-am atasat un obiectiv Tamron 18-200 pentru ca pot da un zoom bunicel, insa obiectivul asta nu merge pentru macro, pentru care iti trebuie un obiectiv special pt macro. Asa ca trebuie sa stii pentru ce anume vrei sa-l iei si cum sa-l folosesti. Acum un expert mi-a spus ca diferenta in ceea ce priveste calitatea fotografiilor nu e enorma intre aparatele in sine ci intre obiective. Tamron are desigur veleitati de necontestat dar un Nikorr e clar mult mai bun, insa si mult mai scump, putand sa ajunga 3000 de lei si peste doar obiectivul. Poate ca totusi n-ar fi rau sa te orientezi spre un alt aparat decat d3100 sau 5000 daca vrei si filmare, nu stiu de ce tare mi-e ca si 5000 are aceeasi limiare la filmarea HD daca nu cumva toate au pt ca mie specialistul de la f64 mi-a spus ca astea cu oglinda se incalzesc prea mult cand filmeaza. E bine daca te intereseaza chestia asta sa dai un telefon inainte la f64 si sa intrebi. Chestiile cu black friday monday pink night si green day sunt vrajeli, urmareste si f64.ro pentru ca in genere de fapt ofertele gen pachet cu 2 obiective, geanta bla bla sunt identice cu cele ce apar pe de-alde e-mag, si iti spun ca ideal e sa cumperi de la f64. E-mag o sa-ti zica ca habar n-au ce si cum daca ai vreo problema sau intrebare,plus ca, daca vrei sa iti iei filtre, blitz etc, cei de la e-mag sunt in pom si pomu-n aer pe cand la f64 are cine sa te consilieze.
Marius Cucu a zis
Pe mine m-ati pierdut in detalii. Din ce am analizat in ultima vreme parca tot D7000 mi se pare mai ok, din ochiul unui amator…:)
Alexander a zis
E desigur mai avansat, nu stiu insa daca iti foloseste atat de mult, doar ti-am spus, depinde ce faci cu el.
ice4you a zis
Ii clar ca esti chitit pe Nikon … era mai usor sa ne zici de la inceput! 😀
Alegerea este foarte ok, din punctul meu de vedere. La optica ce te’ai gandit sa iti iei? Sa nu uiti ca in calculul tau sa mai intre si inca o baterie.
Sfatuieste-te cu cumnatul tau si daca ai alte intrebari suna la F64. Asa cum zicea cineva mai sus … lasa’l dracu de EMAG … aia is total pe langa … daca ai belele cu camera … ei sunt reselleri nu importatori … nu au service propriu nu au cunostinte inspre deloc. La F64 alta e treaba … tot personalul lor este foarte calificat, au habar ce vorbesc, au service propriu si daca devi cilentul lor primesti puncte de fidelitate ce in timp le poti folosi ca sa obtii discounturi destul de frumusele.
Bafta!
@Alexander – nici nu este comod si nici foarte sanatos sa folosesti o camera DSLR pentru filmare. Al meu nici nu are asa ceva si nici nu am insistat … pentru asta exista echipament video. In ce priveste obiectivul de la Tamron, nu cumva este vorba despre acesta: Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II Macro Lens for Nikon?! Cum adica nu are Macro?!
ice4you a zis
@Cristi: acel haking tool nu iti ofera doar ce ai descris tu … ci optiuni de care este capabila camera, insa activarea acestor optiuni nu s’a facut by factory default pentru ca era destinata camerelor care costau mai multi bani iar pentru activarea acelui meniu secret ai nevoie de aplicatia de iti permite sa faci asta. Da, ai dreptate … ce spui tu in fotografie iti explic eu mai usor in computer software (aia de isi instaleaza pe PC tot soiul de softuri ce promit ca le fac avion din PC) … dar daca chiar iti ofera ceva suplimentar fara a plati ceva in plus de ce nu?! Si poate ai sa fi surprins insa aceste softuri au fost facute si promovate de catre profesionistii in fotografie nu de catre n00bie care altceva mai bun nu aveau de facut in viata! 😉 Deci da … nu ii greu sa recunosti ca este un plus pentru Canon .. hai ca nu doare! 😀
Doamne ajuta si pastram legatura! 😉
Marius a zis
Va multumesc tuturor, pana la urma, am cumparat un D3300 de Black Friday.
Chiar daca beneficiam de transport gratuit, am ales sa ma duc sa ridic comanda personal. Foarte, foarte profesionisti oamenii. Ar fi frumos sa fie si alte magazine la fel ca acestea.
tiberiugraphy a zis
Nikon D750. Il folosesc de 1 an si e maxim.
Marius Cucu a zis
Ehe, ar fi ceva ca mulți să poată face trecerea către full frame. 🙂
kocsis csaba a zis
.a-si dori sa cumpar un aparat compact sony cyber shot400 63 zoom sau canon eos 1100dslr ce i-mi recomandati?
Marius Cucu a zis
La ce îl vei folosi? Nivel amator sau semi pro?! 🙂
Viktor a zis
Si eu sunt in cautarea unui DSLR pentru poze in calatorii in special si asa am dat peste acest articol. Din cate vad, 1100D nu se mai fabrica. Personal sunt in dubii intre 1200D si 1300D, pentru ca voi prelua un obiectiv Canon de la un coleg.
Marius Cucu a zis
Păi dacă reușești să găsești un 1200D este ok pentru ceea ce dorești tu. Eu, din punctul meu de vedere, aș merge pe un mirrorless în momentul de față pentru călătorii. E mai mic, mai comod.
Viktor a zis
Chiar daca e putin mai mare, cu DSLR ul pot folosi mai multe obiective pentru a fotografia in mai multe conditii, cand lumina e mai slaba de pilda. O geanta foto putin mai mare nu cred ca face diferenta, iar in lipsa ei ma voi folosi de telefon. Cum spuneam, voi porni deja cu un obiectiv, un EFS 17-55. Ulterior imi voi cauta si ceva pentru zoom.
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Dar și pe mirrorless se pot schimba obiectivele. Uite aici câteva modele. 🙂
Viktor a zis
De schimbat da, dar optiunile sunt reduse (am vazut lista de Sigma). La un EFS 17-55 cuplat pe EOS1200D, bun pentru marea majoritate a situatiilor, as adauga un Canon EFS 55-250 pentru a avea plaja completa.
johny a zis
Salutare !Ma puteti ajuta cu un sfat in alegerea unui aparat foto,marca.Sunt amator ies f mult pe munte si prietenii mei au aparate dsrl profi.Eu am un sony dsc h300 si nu prea sunt multumit de el!nikon d5200 e ok?
Marius Cucu a zis
Este foarte ok ca DX. L-ati gasit pe undeva la pret ok?