Normalitatea la alții este diferită. Acum ceva ani, când am încercat eu treaba aia cu hostelurile, am dat și de oameni care călătoreau pe termen lung. Oameni din Suedia, oameni din țări dezvoltate ce voiau să călătorească pentru cât mai mult timp. Renunțau la gadgeturi, la orice, nu își luau telefoane scumpe sau mașini scumpe, dar scopul lor era să fie cât mai liberi.
Venind cu background de România am preconcepții clasice: cum mă, suedezii ăia nu-și permit?! Evident, îți permiți, dar ai alte priorități, vrei să trăiești diferit și înveți să nu judeci.
O primă discuție cu suedezul a fost legată de apa din Anglia, dacă e ok să fie băută de la robinet.
Eu obișnuit din țară să beau numai apă și apă îmbuteliată. Cumva, infrastructura și niște băieți ne-au „culturalizat” că apa de la robinet nu este bună și că cea de la PET de plastic e ce trebuie.
Pe lângă asta, am observat în Grecia că apa e foarte ieftină față de la noi! Eu dădeam 10-15 euro pe un cocktail, colegul de băutură, ce alegea apa, dădea 1 euro. Amândoi ne-am mirat pentru că fiecare se aștepta să fie un cost de măcar 2-3 euro pentru 500 de ml de apă.
În plus, conceptul de tap water există și da, ar trebui să fie gratuit.
Mai mult, în excursia asta am învățat și că, în multe aeroporturi mari există și zone în care poți să bei apă. Bine, pentru asta nu trebuie să fii prost ca Cucu și să te bată tonomatul ca în Madrid și să plătești 5 euro pe o banală apă de tonomat, dar există zone în care poți să iei apă potabilă, gratuit. Și dacă nu le găsești nu e nicio supărare dacă întrebi la informații în aeroport.
Acum câțiva ani nu înțelegeam de ce oamenii merg cu PET de 1 litru după ei. Pentru că la orice oră ar trebui să faci refill cu apă. Gratis sau măcar decent. Nu să dai mai mult pe-o apă decât pe o chimicală.
Diferențele de preț sunt și mai mari în Turcia, din câte îmi amintesc. Apa era penibil de ieftină. Dădeai 20 de lei pe o bere și sub 1 leu pe-o apă.
ice4you a zis
Eu faza cu PET’ul si refil pe unde gasesc il practic de cand PET’ul si pe la noi, iar in rest beau apa doar de la robinet sau alte surse potabile, macar in felul asta evitand chimicalele toxice care ajung din PET’urile alea mizerabile in apa aia care si ea la randul ei, si in cele mai multe cazuri, nu e neaparat ce scrie pe sticla! Exemplul concret l’am vazut cand am ajuns pe o celebra fabrica unde se imbuteliaza apa aia distilata aka plata si sifon d’ala pe post de apa minerala sub mai multe branduri sonore, singura apa minerala fiind aia pentru probe ce era luata de la o teava trasa special cu scopul asta, ca in rest apa era extrasa din forajele facute in curtea fabricii care este construita pe o fosta mlastina. Sanatosi sa fim, ca prosti sunt destui!
Marius Cucu a zis
Eu încă n-am ajuns la momentul în care să fac tot timpul ăsta, dar ușor, ușor o să fiu atent. Sor-mea și-a tras sticlă de sticlă și face refill cu aceea. Mai grea, dar măcar nu stai cu PET-ul în gură. 🙂
Ice4you a zis
Am si eu una de aia, termoizolata chiar, dar uit de ea desi e mult mai comoda avand si o baiera sa ti’o atarni de gat. ?
Mihai a zis
Apa imbuteliata in localurile publice a ajuns mai scumpa decat bauturile racoritate imbuteliate. Exemplu 330ml apa imbuteliata costa 9 lei/sticla
Marius Cucu a zis
Da, așa e. În alte țări au plafonat prețul apei în localuri. Grecia, cred că și Turcia(am văzut că e foarte ieftină și acolo)
Ice4you a zis
Profita de un trend, nu e prost ala care cere…
Costin a zis
Ce vremuri cind prin gari puteai citi pe tisnitori ‘Apa potabila’ sau functie de zona si ‘Ivo viz’… si nu mai murea nimeni. Conditia era sa ai in dotare o sticla sau un termos.
Ca deh, PET-ul inca nu era in proiect.
Marius Cucu a zis
Mda, probabil că cineva a avut interes să le vândă pe alea din magazin. Deh, prin Italia erau la tot pasul țâșnitori, chiar dacă făceau șușu italienii pe ele. Și românii italienizați. 😀
Alin a zis
Si pe mine m-a mirat pretul apei in Grecia.
In aeroportul lor am dat 50 eurocenti pe un litru.
Marius Cucu a zis
La ei e lege ca apa să fie ieftină.
dam167 a zis
Apa de la noi de la robinet în general e bună – dacă e potabilă înseamnă că se fac frecvent analize și se poate consuma – dar ca gust depinde de sursă și uneori de infrastructură. La șes apa nu e așa gustoasă pentru că are mai multe particule în suspensie din cauza mâlului și mai multe microorganisme, deci poate și mai mult clor pentru a compensa – concentrația de clor poate fi mai mare și dacă rețelele de distribuție sunt vechi și neigienice. Acuma porcării se întâmplă peste tot și dacă ai găsit pe net filmări cu rezervoare de apă potabilă probabil că n-o să-ți mai vină să bei apă de la robinet, dar majoritatea sunt cazuri izolate. Sursa de apă variază chiar și într-un singur oraș, se alternează uneori captarea de adâncime cu cea de suprafață.
Cișmelele pot fi forate, dar și de la rețeaua publică. Odată cu poluarea din era modernă nu prea mai sunt indicate forajele de mică adâncime cum sunt alea pentru cișmele, așa că în orașe eu n-aș prea bea apă de acolo.
Tot mai multă lume își pune filtre acasă, probabil că aia e cea mai bună variantă – eu nu suport clorul și gustul apei de la mine din sat, deci eu beau îmbuteliată. Momentan sunt prea comod să-mi pun un filtru, ar fi un robinet în plus și ar trebui să găuresc chiuveta. Plus că mi-e frică că n-o să mai găsesc filtre și va trebui la un moment dat să schimb din nou sistemul – probabil că se găsesc și sunt eu paranoic.
Chestia cu tap water nu cred că se referă numai la apa în sine, ci și cât e de igienic să-ți pună pur și simplu apă în pahar de la robinet. În mod normal nu are ce să se întâmple, dar când ți se deschide apa în față și se toarnă în pahar e clar pentru toară lumea să nu și-a băgat nimeni degetele în apa ta. Speculez, nu știu dacă asta e cu adevărat problema.
Am comentat și la Marius Sescu, e aiurea să impui localurilor cu cât să-ți vândă apa, mai ales că nu o produc ei. Ca și exemplul de mai sus, apa aia la 330ml nu e oricare, ci o marcă anume. Perrier sau Evian sunt mai scumpe, e complet aiurea să obligi un local să renunțe la ele doar ca să dai tu maxim 3 lei pe o apă. Mai ales că ești liber să mergi într-un local unde nu ți se vinde doar Evian.
Apropo și de ambalaj (pentru băuturile îmbuteliate), discutam cu un prieten că ajunge pe la 3 lei/l pentru sucuri – cu cât mai mare recipientul, cu atât e mai ieftin – așa că eu m-aș gândi ce pun unii în sticlă de ajunge mai ieftin ca apa și pachetul complet mai ieftin ca ambalajul.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă e aiurea să impui. Gândește-te și la țigări, e și acolo limită de ani buni de zile. Pe vremuri plângeau și ei că se vând dublu, în cârciumă, țigările. Acum sunt la același preț peste tot. Cred că la fel s-ar putea face și cu apa.
Legat de clor, uite, până de curând, nu știam că dispare în 24-30 de ore. Nici eu n-am vrut să stric treburile prin casă cu filtru nou, așa că m-am rezumat la cană. Nu îmi place că e din plastic și, e imposibil să n-adune și ceva bacterii care nu-s chiar utile, dar… Meh! Am ales răul cel mai mic, zic eu.
Legat de sticlă, aveam și eu pe cineva care făcea dopuri pentru sticle de genul, inclusiv ulei. Îmi vorbea ore despre dopuri și varietatea lor. Da, ai mare dreptate, cu cât e mai ieftin plasticul, cu atât ar trebui să ne dea de gândit. Nu mai știu costurile acum, dar un banal dop chiar costa foarte mult.
dam167 a zis
Cu țigările au reușit: sunt toate la fel de proaste și parcă nici nu mai au tutun în ele. Eu mai fumam acum vreo 15 ani (pentru că îmi place tutunul) și căutam Dunhill, Davidoff sau Marlboro original și calitatea nu se compară cu ce e acum pe piață.
Da, clorul dispare, dar se dezvoltă microorganismele din apă – cum ziceam, depinde de sursa de apă – dacă lași pur și simplu apa așa. La cănile alea cu filtru m-am gândit și eu, dar încă n-am cumpărat – încerc să nu mai aduc acasă chestii de care să mă împiedic în bucătărie. Prin tratarea apei nu se elimină complet partea biologică, deci dacă observi chestii în cană, aia e.
Marius Cucu a zis
Păi la bază, în filtrele alea ai niște cărbune. Nu e nimic super special și, dacă o luăm pe urma reciclării, meh… tot plastic e și acolo.
Legat de țigări și restul, nu mă bag. Nu sunt fumător, nu știu ce-a fost înainte.
Emilian a zis
În Germania apa de la robinet pe tot teritoriul țării este potabilă și bună de băut. La fel și în Anglia din ce am auzit.
Pentru acasă eu mi-am luat un filtru de la amway și sunt mulțumit de el (îl am de vreo 3-4 ani și dacă bei apă de la robinet și apă trecută prin filtru se simte diferența imediat).
Am scăpat de căratul sticlelor și bidoanelor de apă. Ce e mișto la el este că-l pui direct la robinetul existent (poate fi luat și în concediu dacă e nevoie).
Marius Cucu a zis
Link cu acesta? Cât spațiu ocupă? Ai vreo poză cu instalația?
Emilian a zis
Produsul îl găsești aici:
fără robinet separat: https://www.amway.ro/product/100188,sistem-de-tratare-a-apei-espring-cu-montare-la-bateria-existenta
cu robinet separat: https://www.amway.ro/product/100189,sistem-de-tratare-a-apei-espring-cu-robinet-auxiliar-espring-montare-sub-blat
Acum am văzut că prețul e în pom, sunt soluții mult mai ieftine pe piață.
Din ce îmi amintesc când l-a cumpărat soția a dat cam jumatate din cât costă acum.
Marius Cucu a zis
Super. Mersi și de poze. Probabil pentru că e MLM, de asta o fi bubuit prețul. Văzusem și ceva cu osmoză inversă la un moment dat. N-am făcut nimic în direcția asta, între timp.
Emilian a zis
Dap, ceva de genul, soția are cont la ei și comandă.
Mie imi place că nu ocupă spațiu exagerat și are un singur filtru, pe care-l poți schimba singur, spre deosebire de alte produse despre care am mai citit pe net, mult mai complexe.
Marius Cucu a zis
Într-adevăr, dar filtrele acelea au un scop. Eu am citit despre osmoză inversă și chiar sunt faine, dar ocupă enorm!