Testez de ceva timp un monitor relativ vechi pe piață. Culmea, când cumnatul și-a luat monitorul mi-a spus că acesta era unul dintre cele pe care îl urmărea pentru editare foto.
Am vrut să testez un monitor care să știe cu ce se mănâncă 10 biți. Niciodată n-am avut în paralel un monitor, un aparat foto și suficient timp ca să pot să mă joc eficient cu totul.
Nu este totul perfect, mie mi se pare că lucrurile nu sunt atât de simple pe Windows, mai ales pe Windows 11, dar când dai de materiale HDR10 înțelegi ceea ce vrea să spună imaginea aia de la tine.
În paralel, cu AOC-ul acesta este monitorul meu ultrawide, din 2016, dacă nu mă înșel?! Ce diferențe! Chiar dacă AOC-ul ăsta este un model apărut undeva prin 2019.
Pe piața noastră costă undeva la 4000-4500 de lei, dar la ventori este chiar și ~5000 de lei.
Design
Cred că trebuie menționat design-ul, în primă fază. Vorbim despre un monitor făcut în colaborare cu Porsche Design, un monitor destul de slim pentru anul în care a fost lansat. Dacă mă raportez la ceea ce s-a modificat la televizoare, cu siguranță și modelele mai noi vor fi mai slim. Cel puțin, din punctul de vedere al marginilor.
Suportul este interesant, ar merge pe orice desktop minimalist, logo-ul este mic, așezat în partea de jos. Elegant, nu iese în evidență.
În spate este un suport ce pare a fi furat de la televizoarele OLED. Tot acolo ai și ceva boxe integrate pentru momentele în care vrei să lucrezi la birou și să asculți o muzică în fundal.
Suportul este integrat pe monitor. Nu vine separat, pur și simplu îl scoți din cutie și aia e. Suportul se înalță neașteptat de mult. La o primă impresie aș putea să lucrez și dacă aș avea un birou în picioare. Asta și pentru că îl poți roti și folosi pe verticală. Probabil ca să editezi story-uri de pe rețele. Sau portrete. Dar nu-s obișnuit în direcția asta, pentru mine este o funcție inutilă. Dar deh, să știi că e acolo.
Pe spate, în partea dreaptă este joystick-ul. Din punctul meu de vedere, pentru așa monitor, puteau să pună ceva mai calitativ. Se poate mai mult acolo. Se simte ca fiind un plastic ieftin. Totuși, îl vei folosi foarte puțin.
Ca opțiuni, mi-ar fi plăcut să am mai multe decât setările predefinite din meniu. Putea să fie ceva mai stufos, să îmi permită să setez și RGB custom pe HDR. Dar poate nu suntem acolo cu tehnologia, habar n-am!
În pachet găsim tot ce avem nevoie:
- cablu HDMI
- cablu DisplayPort
- cablu USB Type C
- jack 3.5mm
Alimentarea se face separat, prin încărcător de 19.5V.
Imagine
IPS. 10 biți cu iluminare în peak de până la 600 cd și DisplayHDR600. Cu tot cu certificare, așa cum se vede aici. Contrast static de 1300:1. Nu vei avea nevoie de atât de mult. Prea luminos!
Nu am avut pe mână prea multe monitoare cu certificări HDR10. Încă de la primele măsurări am observat că era o abatere de 200K pe modul sRGB. Extrem de puțin.
Când am desfăcut monitorul am avut și o validare din partea lor. Confirmă și xRite ce este în poza de mai jos:
Montajele au fost din altă lume, chiar dacă monitorul vechi este calibrat, nuanțele de pe acesta sunt ceea ce trebuie.
Pe HDR, deși am crezut că este o mare realizare, nu am atât de mult control pe cât aș vrea. Windows 11 nu mă lasă să fac prea multe, din opțiunile monitorului parcă nu pot seta culorile. Nu știu dacă este o opțiune pentru alte modele, cert este că aici sunt limitat. Mai am de testat și alte variante!
Pe partea de video observ ceva sacadări. Parcă ar fi un televizor vechi, cu panou pe 50Hz. De fapt, de acolo sunt și problemele. Nu e chiar un motion blur, ci o sacadare cu care trebuie să te adaptezi. Pe monitorul secundar(144Hz) nu este atât de evident. N-aș putea să reproduc pe video, se vede cu ochiul liber și cam atât.
Imaginea în sine, cu HDR10 activă este foarte bună. Este atât de luminos încât nu este suportabil, așa că opțiunea activez doar când am nevoie de ea. M-am jucat cu ceva materiale de la Panasonic S5 și Sony A7sIII și rezultatele sunt wow. Pe Youtube, dacă ai material care știe HDR10, monitorul se transformă în avion. Mai rămâne ca eu să îmi dezvolt tehnica de editare pe HDR. Din ce am butonat până acum, nu prea avem puncte comune.
Mi se întâmplă ceva ciudat și nu îmi dau seama dacă eu sunt de vină sau e vreun bug. Cât timp țin monitorul pe HDR ON și pun conținut non HDR totul se vede flat, nesaturat. Dacă mut pe DisplayPort 1.1 de pe DisplayPort 1.2/ 1.4 totul se vede foarte OK.
Cred că tot la imagine putem să vorbim și despre 32′ vs 34′. Adică o imagine mai normală, fără distorsiunile pe care le ai la ultrawide. Așezarea pe monitor a pozelor e mult mai OK pe 32′ față de 34′ ultrawide, din punctul meu de vedere, dar la editare video sunt mai productiv pe monitoare de 34′. Cumva, dacă mergi pe ideea de editare foto nu ai de ce să te îndrepți spre 34′, ci e mai OK spațiul de lucru pe 32′. Tot zic că fac rost de ceva mai mare de 34′, undeva până la 43′ ca să văd dacă reușesc să renunț la al 2 lea monitor și să împart informația pe un singur monitor, dacă tot există PowerToys și integrarea bună din Windows 11.
Sunet integrat
Are și o brumă de sunet. Nu aș putea spune pentru ce, dar este slab tare. Am testat monitoare Philips mai interesante decât ăsta. AOC se vrea a fi mai premium.
E bine că ai ceva sunet acolo, dar e mai mult zgomot. E util pentru control.
E evident faptul că am testat cel mai bun monitor pe partea de imagine de până acum. Am cerut în teste și modele cu miniLED, vreau să văd și ce poate să facă un WRGB pe partea de monitoare. Mi se pare un pic trist faptul că am testat destul de multe televizoare, dar ideea de monitor am lăsat-o un pic în urmă, mai ales că funcționez mai multe ore în fața unui monitor, față de un televizor.
AOC U32U1 review
Păreri Pro
- imagine: HDR10, DisplayHDR600
- design premium
Păreri Contra
- sunet slab
- subiecți în mișcare, mai degrabă destinat editării foto.
Nu degeaba a primit certificările pentru HDR10. Monitorul arată bine, imaginea e foarte OK, cu mențiunea că ar fi de lucrat un pic la imaginile în mișcare. În rest, nu am ce să-i reproșez. Sunetul, deși este unul ca să fie, probabil că va fi folosit la nevoie și atât.
costel a zis
Salut,stiu ca nu este pe subiect dar am mare nevoie de ajutorul tau.Am urmatoarele 2 obtiuni : https://emag.ro/monitor-gaming-gigabyte-aorus-led-ips-27-2k-qhd-1ms-165-hz-pivot-2xhdmi-display-port-usb-fi27q-aorus-fi27q/pd/DBLGNGBBM/ si https://emag.ro/monitor-gaming-led-ips-lenovo-legion-27-wqhd-freesync-1ms-165hz-display-port-negru-y27q-20-65eegac1eu/pd/DKXLW6BBM/
tu ce ai alege? Exclusiv pentru gaming ( MONITOARE IN JUR DE 2000 DE LEI).Multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Sunt foarte, foarte apropiate ca specificații. De la panou, la tehnologii. O idee mai ok este Gigabyte-ul pentru că are certificare pentru HDR și o idee mai luminos.
costel a zis
multumesc frumos,o sa le iau in teste pe amandoua si o sa aleg doar unul (spre Gigabyte inclin si eu ( doar din cauza renumelui :))