Antivirusul este aplicația care trebuie să o instalați de fiecare dată când instalați sistemul de operare. Windows 8 și Windows 10 au un antivirus încorporat, dar nu este cel mai bun, iar actualizările nu apar atât de rapid. În plus, sunt situații în care este depășit de situație.
Mai nou, de pe Windows 11, sunt ceva modificări interesante. Observ că Windows Defender se dezvoltă foarte bine. Chiar mi-a lăsat o impresie foarte ok.
Unii cred de cuviință că un antivirus plătit este mai bun ca un antivirus gratuit. Punctele de vedere sunt infirmate de testele făcute de profesioniștii.
Cârcotașii ar spune că antivirusul cel mai bun este omul. Evident, prevenția este cea mai bună, dar și în mediile sigure te poți virusa fără să îți dai seama.
Dacă vrei să îți iei un antivirus cred că ar trebui să încerci aici. Nu sunt scumpi deloc.
7 antiviruși gratuiți buni în 2024. Tu ce ai ales?
Mereu am fost de părere că un antivirus trebuie să fie ușor de personalizat, să aibă o interfață curată și opțiunile importante la vedere.
Kaspersky Antivirus
Nu mă așteptam ca ei să ofere gratuit un antivirus. Se pare că nivelul de protecție spre asta va merge. Poate că mai toți vor avea versiuni gratuite pentru utilizatori. Așadar, dacă vreți să descărcați o versiune gratuită a lor puteți să o faceți accesând link-ul acesta.
Consumul de resurse este destul de mare, din punctul meu de vedere. Dar este prima versiune, probabil va mai fi optimizat.
Avast Free Antivirus
Unul dintre cei mai populari antiviruși este Avast Antivirus. Ajuns la versiunea 2024 opțiunile se îndreaptă tot mai mult spre rețelele de socializare. Deja antivirusul ne îndeamnă să facem cont cu ajutorul Facebook-ului.
Îmi place faptul că insistă pe securitatea browser-ului și au un Browser CleanUP. Știți și voi situațiile în care se instalează fel de fel de toolbar-uri sau extensii care vă modifică bara de căutare și alte chestii.
Ca o paranteză, aveți aici un tool mic și interesant care își face treaba în situații de genul.
Îmi place faptul că nu are un consum ridicat de resurse. Se observă 2 taburi ce consumă puțin peste 40 de MB de RAM. Destul de bine, zic eu.
Mă bucură faptul că rulează foarte bine pe Windows 10. N-am avut niciun bug, nicio problemă cu acesta.
Bitdefender Antivirus Free Edition
Bitdefender sunt românii noștri. Da, este un antivirus românesc realizat de către Softwin, un producător român. Noi niciodată n-am avut încredere în ai noștri, mereu am zis că alții sunt mai buni. La început au avut un consum mare de resurse pentru aplicația lor și, practic, și-au făcut un brand din asta.
Între timp, pe bloguri, pe site-urile de știri au tot făcut campanii de promovare a antivirusului. Se pare că pe afară sunt pe locul 1 la detectare de antiviruși. Nu poate decât să ne bucure lucrul acesta.
Am testat și eu pe Windows 10 noul Bitdefender, însă intefața nu mi s-a părut la fel de prietenoasă ca cea a Avast-ului. Versiunea gratuită are o interfață minimalistă și, practic, nu poți seta mare lucru fără un cont pe site-ul lor.
În altă ordine de idei, în Task Manager ne arată în jur de 200 MB de RAM consumat. Mi se pare mult prea mult chiar și pentru Bitdefender.
Aveți și versiunea plătită aici.
AVG Antivirus Free
AVG au trecut recent printr-un scandal privind colectarea de date. Chiar și acum, la instalarea antivirusului m-au întrebat dacă sunt de acord să îmi schimb căsuța de căutare a browser-ului în cea de la AVG.
Nu mi se pare deloc normal, având în vedere că antivirușii de mai sus se ofereau să curețe browser-ul de extensii, nu să adauge încă o personalizare.
Resursele consumate sunt mai greu de identificat față de antivirușii de mai sus. Oferă mai multe servicii, iar acestea sunt împărțite pe mai multe procese.
Va fi interesant să vedem ce se va întâmpla cu AVG. Cei de la Avast au cumpărat divizia de antivirus a celor de la AVG cu o sumă totală de 1.3 miliarde de dolari.
Panda Cloud Antivirus
Panda este primul antivirus pe care l-am testat. Pe acele vremuri chiar era un antivirus dificil, dar cu o rată de detecție foarte bună. Între timp au trecut spre serviciile în cloud. Avantajul acestui antivirus este că, fiind conectat la serverele Panda, nu mai are nevoie de actualizări, ci este suficient ca serverul să primească aceste actualizări.
Este dificil pentru cei care nu au o conexiune stabilă la internet. Dar, în România, oare mai sunt probleme de acest gen?!
Nu am reușit să-l testez pe Windows 10. Nu stiu dacă serverul lor era blocat sau ce s-a întâmplat, cert este că n-am putut descărca nimic. A rămas exact ca în poza de mai sus.
Avira free Antivirus
Avira este un antivirus pe care l-am tot folosit la serviciu. Colegii de muncă l-au tot utilizat și li s-a părut un antivirus interesant. Ca rată de detecție mi s-a părut ok, dar ca rezolvare a problemelor nu mi s-a părut deloc ok.
Faptul că îmi aruncă tot felul de notificări, că mă întreabă dacă vreau să îi fac update nu mi se pare deloc ok. Vreau să fac lucrurile acestea singur, nu să mă notifice de fiecare dată.Consumul de resurse este decent. Probabil că încă nu l-au optimizat atât de bine pentru Windows 10. Launcher-ul am încercat să îl închid, însă n-a dispărut din Task Manager. Un consum de 3-40 de MB în idle este ok. Se încadrează în categoria: antivirus light.
Comodo Antivirus
Comodo este un antivirus decent. Mie mi-a plăcut încă de la început. La noi, însă, nu este chiar atât de cunoscut, dar pe afară obține punctaje și premii bune.
Interfața acestuia este una prietenoasă, așa cum ar trebui să fie orice antivirus de pe piață. De obicei, oamenii neinițiați în lumea calculatoarelor folosesc un antivirus. Opțiunile trebuie să fie la îndemână.
Nu îmi place faptul că, oricât de mult am debifat la instalare, tot m-am trezit cu browser-ul lor pe cap. Da, Comodo Browser este ok, dar nu mă obliga să-l instalez fără să doresc acest lucru. Pe lângă acest lucru, Comodo a fost singurul care mi-a cerut restart la calculator după instalare și upgrade.
La capitolul consum de resurse stă și el destul de bine. Îmi place faptul că și el stă bine la capitolul resurse consumate, chiar dacă procesorul era un pic solicitat.
Și pentru că listarea noastră nu este suficientă am zis că trebuie să luăm în considerare și testele făcute de AV Comparatives.
Unii se bat cu pumnul în piept că antivirusul din Windows 10 este cel mai bun. Mi-ar plăcea să știu dacă sunteți de acord cu ei. Alte păreri ar fi că vremea antivirușilor a apus și că ne putem proteja cu browser actualizat, alături de un sistem de operare actualizat și Windows Defender.
Un test cu cea mai nouă versiune de Windows este cel de mai jos:
Din punctul meu de vedere, da. Trebuie să avem antivirus, fie unul gratuit, fie unul plătit
Toate-s bune atât timp cât sunt actualizate. Mai mult interes își dau, evident, cei care îți cer o licență. Pun toate resursele disponibile pentru a-ți face viața mai simplă.
Cu oricare ești obișnuit și care nu îți consumă resurse. Aș recomanda unul cu plată prin simplul motiv că cele cu plată sunt curate. Cele gratuite trebuie să facă bani din ceva, de cele mai multe ori din datele noastre. Așadar, susțin ideea de a merge pe cele plătite.
Așadar, ce antivirus folosiți voi în 2024? Este vreunul din lista de mai sus?!
Cum aleg cel mai bun antivirus
Am încercat să vă prezint cele mai importante aspecte ale unui antivirus. Sper că am și reușit. Nu uitați că între calculator și scaun mai există o persoană. În principal, aceasta este prima care poate acționa împotriva virușilor. Cu cât mai mult veți avea grijă, cu atât calculatorul va fi mai protejat.
toro a zis
Am mai pus azi un comentariu si vad ca nu sa postat . Deee …erori ! In noul laptop cu windows 10 licentiat a fost dotat si cu un antivirus McAfee LiveSafe si care pana in momentul acesta a cam somat . El mai are licienta doar 10 zile si ma gândesc a descarca un alt antivirus free. Da cum mai toate opiniile sunt impartite asupra valorilor a acestor antivirusi ,sunt in dilema la ce anume a-si putea pune. In win.10 se gaseste si Windows Defender si întrebarea ar fi daca acest win.defender este suficient in lupta contra virusilor si a altor goange . Pe un alt laptop am Bitdefender Free Edition si pot afirma ca i-si face treaba cu brio si asta in cazul in care pune scut in descarcarea minunilor de pe torrente. Da-ti-va cu parerea ! Nota : nu functioneaza blogul sau care este motivul ne putintei postarii
Marius Cucu a zis
Eu zic că orice antivirus care se actualizează zilnic e ok. Orice soft alegeți nu se va compara niciodată cu omul. Filtrele vin de la om întâi, apoi de la antivirus. 🙂
Ioan Cioba a zis
G DATA INTERNET SECURITY
ăsta e cel mai bun antivirus, părerea mea personală
Le-am testat pe toate…inclusiv Bitdefender l-am cumpărat și după 3 luni am renunțat la el…încetinește mult PC-ul.
Florin a zis
Eset Smart Security, am curățat virușii lăsați de AVG
writer a zis
Avast Free nu este free deloc. Cere bani după un timp.
Flo a zis
Nu e adevarat! Nu cere bani. Te intreaba doar daca nu vrei sa treci la versiunea cu bani.
Angelo a zis
Panda free antivirus mi se pare cel mai bun!
Il folosesc de un an si ceva.
pop sebastian a zis
BitDefender free+Malwarebytes Antiexploit+Zemana Antilogger+Kerish Doctor, de 2 ani pen Windows 10×64 Pro..
Functionare ireprosabila a sistemului, consum memorie sub 25% din 8 gb.
Am mai testat comodo cloud 2016(detectie virusi super, consum relativ ok), avast 2016 free(nu mi-a placut deloc).
rwinmedia a zis
360 total security impreuna cu Malware Bytes tin orice pc departe de orice rahaturi. Incercati !
florin a zis
360 total security cu motorul bitdefender activat a demonstrat in teste o performanta in detectie/eliminare amenintari aproape perfecta,cu mult peste multi antivirusi premium dar exista acuzatii la adresa lor de furt de informatii personale de la utilizatori prin motoarele lor in cloud ce nu pot fii dezactivate
Robert a zis
Kaspersky Internet Security
dragomir c a zis
Nu cred ca cineva poate sa reproseze ceva antivirusului kaspersky.
Florin a zis
Eu am de reprosat foarte multe acestui antivirus.1 fura informatii personale.2 FSB Rusia se foloseste de el pt. a-si aduce la bun succes multe misiuni,lucru dovedit.2 .eu l-am folosit impotriva “Virus Politia Romana” si s-a dovedit un esec total(Kaspersky Rescue Disk m-a anuntat ca a neutralizat virusul si dupa restart,surpriza virusul era intact.In schimb Bitdefender recue cd l-a terminat total din prima)
Sandu a zis
eu folosesc Bitdefender, am si cont, sunt multumit ( W10).
Marian Radu a zis
Ce parere aveti..copii,de VERRSIUNILE KASPERSKY???
Emil a zis
folosesc Bitdefender , e adevarat ca varianta cu licenta, total security, de ceva ani si de atunci nu stiu ce inseamna virusii
EWILI4N a zis
Bitdefender votez si eu. Il utilizez de jumatate de an si sunt super multumit. Ieri am instalat si pe PC urile copiilor. Pentru cei ce vor un antivirus fara complicatii il recomand
Sorin a zis
Eu am eset luat de pe fraierlist si n-am nicio problema :))
Pheno a zis
Eu am Avast free acum (il folosesc de cativa ani fara probleme majore, pe desktop) Alternativ si chiar simultan cu Avast am mai folosit Kaspersky, IObit Malware si ca program bun la toate Advanced System Care, bineinteles toate free.
Nu am avut niciodata probleme cu virusii pe calculatoare.
Toate cele bune 🙂
Si putin off topic, ar fi interesant sa discutam despre conectarea fibrei optice casnice la routere care nu apartin providerilor de tv-cablu/internet/telefonie fixa/mobila, adica ce fel de routere cu mufe de intrare a semnalului pe fibra optica exista si cum pot fi ele cuplate wireless / wi-fi la smarturi tv
Marius Cucu a zis
Păi sunt ONT-uri, nu routere și sunt preconfigurate de ei. Nu sunt nici ieftine, dar nici nu stă nimeni să configureze la fiecare în parte, din POS.
Pheno a zis
Ma refeream la acesta:
Router wireless ASUS Gigabit RT-AC53 Dual-Band
Marius Cucu a zis
Păi ai amintit de fibră. Asus-ul acela n-are intrare de fibră.
Pheno a zis
Asa este, nu are, dar gasim pe piata cu intrare pe fibra optica? Ma refer la ceva similar
Marius Cucu a zis
Păi și cine îl configurează?
Ele sunt diferite ca structură, trebuie configurate de sysadmin(sunt 128 într-o structură OLT), degeaba ai găsi că nu le poți configura. Momentan, asta e tehnologia…
Pheno a zis
am inteles acum.
pacat fiindca era destul de competent pentru ce imi trebuia mie
Marius Cucu a zis
Singura soluție este să îl pui în „continuarea” ONT-ului. Să ții ambele dispozitive pornite. Ideea e că ONT-ul acela din casă nu are cum să dispară/ să fie înlocuit.
Pheno a zis
il returnam la RCS/RDS daca puteam folosi routerul Asus
Marius Cucu a zis
Poți să-l folosești împreună cu ONT-ul de la RDS 🙂
Uite aici un ghid ce te ajută să te mai lămurești un pic.
rares a zis
eu folosesc avira oare e bun sau iti blocheaza windows-ul
Raul a zis
Iti mai merge? Ca mie nu. Ce recomandati sa instalez apropo am xp, din pacate
Florin a zis
28 febr a fost depasit. Mai functioneaza roboscan?(update-uri,etc. ). Faptul ca al folosesti de atata timp fara probleme,asta chiar spune ceva intradevar.
Tomescu a zis
eu nu folosesc nici un antivirus am in chrome doar adbloker antivirusii (majoritatea) detecteaza anumite fisiere ca fiind virusi am patit asta la avast mia detectat reteaua ca fiind un virus cum poate fi o retea un virus nu stiu si mia inchis accesul la wifi cea mai mare tampenie si din cauza lui am instalat si windowsul din nou abia instalat de 2 zile ca nu se poate sterge altfel si fara internet nu am avut ce face
Marius Cucu a zis
Și dacă prinzi un ransomware?
Tomescu a zis
Inafara de niste poze nu am nimic de pierdut de pe hard nu folosesc carduri sunt mai de moda veche.Cea ce vreau eu sa spun ca pe mine de unu nu ma poate afecta decat pana a 2 a zi pana ce cumpar un hard nou deoarece nu prea am ce pierde.Daca esti neaparat nevoit sa umbli cu, carduri pe internet te sfatuiesc sa fii foarte atent cu asta in plus daca un site contine virusi poti verifica pe virus total sau un antivirus in browser acestea nu dau gres si nu iti sterg fisiere care nu au nici o treaba cu virusii depinde de fiecare cum se simte mai in siguranta este propria mea opinie.
Vultur Ion a zis
Cu adevarat din aceste comentarii avem destule exemple de unde putem lua ce este bun si an interesul nostru.Toaa stima pentru Dl. Marius.Asteptam an continuare noi lectii pentru cei ca mine [mai putin avansat].
Belzebut a zis
Toata stima pentru Bitdefender! Am avut, intr-adevar, niste probleme cu el in 2015, mentionez ca il achizitionez din 2012, varianta total internet security. Anul asta pentru 120 de lei mi-au oferit 5 licente, gratis! Fara probleme, consum mic de resurse, jos palaria!
Scuze, 4 licente gratis, a 5-a a fost a mea! Celelalte 4 am reusit sa le vand, ulterior! Respect!
nelu a zis
salut. incearca si 360 total security .
Adrian a zis
Eu folosesc Roboscan Internet Security…de cca. 4 ani. L-am instalat pe zeci de PC-uri si laptopuri…pe toate sistemele de operare Windows. De departe a fost cel mai bun antivirus complet gratuit…Spun a fost pentru ca incepand cu 28 februarie 2017 va parasi piata…Este primul soft caruia ii voi simti lipsa cu adevarat.
florin a zis
nu am gasit nimic referitor pe net „Roboscan Internet Security…incepand cu 28 februarie 2017 va parasi piata” ……
Adrian a zis
Cine foloseste antivirusul stie despre ce vorbesc. Incepand cu 1 februarie 2017, la fiecare update al bazei de virusi ne apare ,in fereastra de reclama, un anunt pe fond verde…ROBOSCAN END OF SERVICE FROM FEBR 28th 2017…Antivirusul continua sa-si faca update si in prezent…E tot ce stiu…
florin a zis
am cautat referinte,eram curios…
The PC Security Channel in care am incredere…. ,din testele lor am vazut ca la capitolul detectie sta bine,dar la capitolul dezinfectare sta foarte prost,de aceea ei nu al recomanda.As prefera tot Bitdefender free in defavoarea acestuia.
Adrian a zis
In ceea ce priveste Bitdefender-ul…l-am incercat, de curiozitate. Nu exista comparatie intre cele doua chiar daca Roboscanul foloseste si motor de scanare Bitdefender. Eu nu am cautat referinte…am incercat cam toate solutiile gratuite, de la prima varianta de Panda Cloud… pana la Bitdefender. In final, m-am oprit la Roboscan. Repet, asta acum mai mult de 4 ani.Si acum…scriu de pe un PC, cu antivirusul respectiv, cu Windows XP instalat in decembrie 2012. Daca antivirusul statea asa prost la dezinfectare nu mai argumentam acum. Nu incerc insa influentarea niciunui cititor. Mi-am spus doar parerea, dupa o perioada destul de lunga de folosire a acestei solutii de securitate. O solutie simpla, negurmanda, netributara marketingului stufos…dar care isi face treaba IREPROSABIL. Va multumesc pentru rabdare si inchei aici orice polemica iscata. Multa bafta!
Cristina Dedu a zis
Buna! Am si eu nevoie de un sfat in legatura cu antivirusul pe win10. Ce imi recomanzi? Avast sau Windows defender? Merci
Marius Cucu a zis
Rămâi cu Windows Defender.
florin a zis
Daca tot vrei free ,mai bine Bitdefender Free edition.
gabi a zis
Kasperski este cel mai bun in detectari apoi bitdefender si restul…
Marius Cucu a zis
bitdefender? Eh…
nicu a zis
te contrazic….am avut ambele cu licenta. kaspersky e greoi si foarte greu isi face update. pe cand bitdefender e super fresh si merge ca uns. ambele versiuni sunt total security si ambele cu plata. deci parerea mea ca am testat timp de un an ..ambele juma de an 1 juma de an celalalt si sincer bitdefender total security iese invingator. daca nu testezi ambele nu ai cum sa stii care e mai bun…intai 1 apoi altul. mai am zece zile de licenta pentru ambele dar de data asta aleg bitdefender…total security . isi merita banii ,,papa,, putine resurse si e super usor de folosit. asa ca THE WINNER IS……BITDEFENDER.
florin a zis
Licenta 1 an Bitdefender Internet Security. Sa-l folosesti sanatos si urmatoare licenta sa o cumperi ?