Antivirusul este aplicația care trebuie să o instalați de fiecare dată când instalați sistemul de operare. Windows 8 și Windows 10 au un antivirus încorporat, dar nu este cel mai bun, iar actualizările nu apar atât de rapid. În plus, sunt situații în care este depășit de situație.
Mai nou, de pe Windows 11, sunt ceva modificări interesante. Observ că Windows Defender se dezvoltă foarte bine. Chiar mi-a lăsat o impresie foarte ok.
Unii cred de cuviință că un antivirus plătit este mai bun ca un antivirus gratuit. Punctele de vedere sunt infirmate de testele făcute de profesioniștii.
Cârcotașii ar spune că antivirusul cel mai bun este omul. Evident, prevenția este cea mai bună, dar și în mediile sigure te poți virusa fără să îți dai seama.
Dacă vrei să îți iei un antivirus cred că ar trebui să încerci aici. Nu sunt scumpi deloc.
7 antiviruși gratuiți buni în 2024. Tu ce ai ales?
Mereu am fost de părere că un antivirus trebuie să fie ușor de personalizat, să aibă o interfață curată și opțiunile importante la vedere.
Kaspersky Antivirus
Nu mă așteptam ca ei să ofere gratuit un antivirus. Se pare că nivelul de protecție spre asta va merge. Poate că mai toți vor avea versiuni gratuite pentru utilizatori. Așadar, dacă vreți să descărcați o versiune gratuită a lor puteți să o faceți accesând link-ul acesta.
Consumul de resurse este destul de mare, din punctul meu de vedere. Dar este prima versiune, probabil va mai fi optimizat.
Avast Free Antivirus
Unul dintre cei mai populari antiviruși este Avast Antivirus. Ajuns la versiunea 2024 opțiunile se îndreaptă tot mai mult spre rețelele de socializare. Deja antivirusul ne îndeamnă să facem cont cu ajutorul Facebook-ului.
Îmi place faptul că insistă pe securitatea browser-ului și au un Browser CleanUP. Știți și voi situațiile în care se instalează fel de fel de toolbar-uri sau extensii care vă modifică bara de căutare și alte chestii.
Ca o paranteză, aveți aici un tool mic și interesant care își face treaba în situații de genul.
Îmi place faptul că nu are un consum ridicat de resurse. Se observă 2 taburi ce consumă puțin peste 40 de MB de RAM. Destul de bine, zic eu.
Mă bucură faptul că rulează foarte bine pe Windows 10. N-am avut niciun bug, nicio problemă cu acesta.
Bitdefender Antivirus Free Edition
Bitdefender sunt românii noștri. Da, este un antivirus românesc realizat de către Softwin, un producător român. Noi niciodată n-am avut încredere în ai noștri, mereu am zis că alții sunt mai buni. La început au avut un consum mare de resurse pentru aplicația lor și, practic, și-au făcut un brand din asta.
Între timp, pe bloguri, pe site-urile de știri au tot făcut campanii de promovare a antivirusului. Se pare că pe afară sunt pe locul 1 la detectare de antiviruși. Nu poate decât să ne bucure lucrul acesta.
Am testat și eu pe Windows 10 noul Bitdefender, însă intefața nu mi s-a părut la fel de prietenoasă ca cea a Avast-ului. Versiunea gratuită are o interfață minimalistă și, practic, nu poți seta mare lucru fără un cont pe site-ul lor.
În altă ordine de idei, în Task Manager ne arată în jur de 200 MB de RAM consumat. Mi se pare mult prea mult chiar și pentru Bitdefender.
Aveți și versiunea plătită aici.
AVG Antivirus Free
AVG au trecut recent printr-un scandal privind colectarea de date. Chiar și acum, la instalarea antivirusului m-au întrebat dacă sunt de acord să îmi schimb căsuța de căutare a browser-ului în cea de la AVG.
Nu mi se pare deloc normal, având în vedere că antivirușii de mai sus se ofereau să curețe browser-ul de extensii, nu să adauge încă o personalizare.
Resursele consumate sunt mai greu de identificat față de antivirușii de mai sus. Oferă mai multe servicii, iar acestea sunt împărțite pe mai multe procese.
Va fi interesant să vedem ce se va întâmpla cu AVG. Cei de la Avast au cumpărat divizia de antivirus a celor de la AVG cu o sumă totală de 1.3 miliarde de dolari.
Panda Cloud Antivirus
Panda este primul antivirus pe care l-am testat. Pe acele vremuri chiar era un antivirus dificil, dar cu o rată de detecție foarte bună. Între timp au trecut spre serviciile în cloud. Avantajul acestui antivirus este că, fiind conectat la serverele Panda, nu mai are nevoie de actualizări, ci este suficient ca serverul să primească aceste actualizări.
Este dificil pentru cei care nu au o conexiune stabilă la internet. Dar, în România, oare mai sunt probleme de acest gen?!
Nu am reușit să-l testez pe Windows 10. Nu stiu dacă serverul lor era blocat sau ce s-a întâmplat, cert este că n-am putut descărca nimic. A rămas exact ca în poza de mai sus.
Avira free Antivirus
Avira este un antivirus pe care l-am tot folosit la serviciu. Colegii de muncă l-au tot utilizat și li s-a părut un antivirus interesant. Ca rată de detecție mi s-a părut ok, dar ca rezolvare a problemelor nu mi s-a părut deloc ok.
Faptul că îmi aruncă tot felul de notificări, că mă întreabă dacă vreau să îi fac update nu mi se pare deloc ok. Vreau să fac lucrurile acestea singur, nu să mă notifice de fiecare dată.Consumul de resurse este decent. Probabil că încă nu l-au optimizat atât de bine pentru Windows 10. Launcher-ul am încercat să îl închid, însă n-a dispărut din Task Manager. Un consum de 3-40 de MB în idle este ok. Se încadrează în categoria: antivirus light.
Comodo Antivirus
Comodo este un antivirus decent. Mie mi-a plăcut încă de la început. La noi, însă, nu este chiar atât de cunoscut, dar pe afară obține punctaje și premii bune.
Interfața acestuia este una prietenoasă, așa cum ar trebui să fie orice antivirus de pe piață. De obicei, oamenii neinițiați în lumea calculatoarelor folosesc un antivirus. Opțiunile trebuie să fie la îndemână.
Nu îmi place faptul că, oricât de mult am debifat la instalare, tot m-am trezit cu browser-ul lor pe cap. Da, Comodo Browser este ok, dar nu mă obliga să-l instalez fără să doresc acest lucru. Pe lângă acest lucru, Comodo a fost singurul care mi-a cerut restart la calculator după instalare și upgrade.
La capitolul consum de resurse stă și el destul de bine. Îmi place faptul că și el stă bine la capitolul resurse consumate, chiar dacă procesorul era un pic solicitat.
Și pentru că listarea noastră nu este suficientă am zis că trebuie să luăm în considerare și testele făcute de AV Comparatives.
Unii se bat cu pumnul în piept că antivirusul din Windows 10 este cel mai bun. Mi-ar plăcea să știu dacă sunteți de acord cu ei. Alte păreri ar fi că vremea antivirușilor a apus și că ne putem proteja cu browser actualizat, alături de un sistem de operare actualizat și Windows Defender.
Un test cu cea mai nouă versiune de Windows este cel de mai jos:
Din punctul meu de vedere, da. Trebuie să avem antivirus, fie unul gratuit, fie unul plătit
Toate-s bune atât timp cât sunt actualizate. Mai mult interes își dau, evident, cei care îți cer o licență. Pun toate resursele disponibile pentru a-ți face viața mai simplă.
Cu oricare ești obișnuit și care nu îți consumă resurse. Aș recomanda unul cu plată prin simplul motiv că cele cu plată sunt curate. Cele gratuite trebuie să facă bani din ceva, de cele mai multe ori din datele noastre. Așadar, susțin ideea de a merge pe cele plătite.
Așadar, ce antivirus folosiți voi în 2024? Este vreunul din lista de mai sus?!
Cum aleg cel mai bun antivirus
Am încercat să vă prezint cele mai importante aspecte ale unui antivirus. Sper că am și reușit. Nu uitați că între calculator și scaun mai există o persoană. În principal, aceasta este prima care poate acționa împotriva virușilor. Cu cât mai mult veți avea grijă, cu atât calculatorul va fi mai protejat.
Bobses a zis
Ubuntu Linux! :)))
Cristi a zis
Subscriu si eu. 🙂
marianu a zis
Si pe linux exita release-uri de AV.
Eu am reusit sa iau rootkit si sa fiu nevoit sa reinstalez de la 0 fiind aproape imposibil de curatat. Recomandarile marilor site-uri fiind curatarea completa a partitiei afectate.
De acord cu tine doar cu mentiunea de a instala totul din ‘official repositories’.
Andrei a zis
Kali :))
Petre a zis
Avast
Marius Cucu a zis
Cu licență sau varianta gratuită?
Petre a zis
varianta gratuita e suficienta daca esti un pic atent
COCO a zis
AVAST ESTE CEL MAI VARZA ANTIVIRUS NU DETECTEAZA APROAPE NIMIC SI CONSUMA RESURSE DE RUPE CALCULATORU
Marius Cucu a zis
Depinde și ce resurse are disponibile acel calculator.
pop sebastian a zis
Avast este praf..la mine in teste nu a detectat unele fisier infectate.BitDef free este cel mai bun antivirus free..si sta bine si la capitolul consum resurse.Locul 2 Comodo cloud, sau antivirus 2016, fara Firewall, locul 3 F-Secure Ultralight, locul 4 Panda Free 2016..Defender praf..detecteaza crackurile(unele), cel putin pe cel de activare windows-kms, condsum enorm in actualizare si scanare..Norton foarte bun la detectie, putin cam mult la consum..Nu stiu K7 Computing cat de bun este!!
anonim a zis
e praf, vrea doar mai multi bani
Bucur a zis
Eu folosesc 360totalsecurity. Sa spun cat de bun este habar nu am. am mers pe ideea sa fie decat sa nu fie :))
Marius Cucu a zis
L-am instalat și testat pe telefon, dar pe PC niciodată. Pare destul de complex pe android.
ice4you a zis
Windows Defender + update’uri de Winblows la zi, totul completat de putina grija la navigare … a fost mai mult decat suficient pentru mine in ultimi 2-3 ani. Pe Seven am folosit tot AV’ul de la Microsuks. 😀
Dani a zis
Avg folosesc uneori. Acum n-am nimic, merg orbeste 😀
Attila Naghi a zis
Eu sunt cu bitdefender piratat de pe filelist 😀 , acum 2 ani am pus win 8 si nu am avut treaba cu virusi pana acum, daca intru pe o pagina ciudata, ma atentioneaza inainte sa intru. Deci pentru mine e perfect!
Florin a zis
Avast Premier 2015, dar e trial.Oricum nu prea ma bag pe site-uri dubioase sa zic asa.
Marius Cucu a zis
Și cu băgat și fără… nu știi de unde te lovește un virusel de care nu știi. 🙂
Coroner a zis
Bitdefender versiunea free ce ai prezentat-o si tu aici o folosesc de peste 2 ani si nu am nici o problema,chiar isi face treaba.Iti blocheaza accesul la siteurile virusate in timp real,instant,nu ca AVG-ul,Avastul si altii de genul asta,care te anunta ca ai virus dupa ce deja te-ai procopsit cu el…crede-ma,le-am testat pe toate si Bitdefenderul nostru e cel mai OK.Singura problema cu el e ca mi-a mai bagat in carantina cate un keygenerator sau cate un crack,dar asta e 🙂
Marius Cucu a zis
Apropo de keygen, nenea antivirusul de la Microsoft mi-a băgat în carantină un progrămel de genul, dar a sfârșit dând BSOD. Era pe vremurile în care Windows 10 abia se lansare.
cKy a zis
Eu am bitdefender pe bani
Răzvan a zis
Discuția „care este cel mai bun antivirus” a făcut să curgă hectolitri întregi de cerneală și este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru revistele de IT rămase în pană de subiecte.
„Cel mai bun antivirus” este un sistem de operare bine proiectat, care nu se infectează. În speță, un sistem de operare din familia GNU/Linux (http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.ro.html)
Deci, dacă ați achiziționat un calculator nou, făceți-vă singur(ă) un serviciu și NU instalați Windows pe el! Vă veți scuti de TONE de probleme ulterioare…
Folosiți un sistem de operare care este nu numai LIBER (n-aveți nevoie de chei, licențe, „spargeri” și alte ilegalități), dar este și GRATUIT, IMUN la viruși (folosit corect, n-are nevoie de antivirus…) și personalizabil în funcție de necesități,
Instalat corect, GNU/Linux va rula fără cine știe ce modificări ani de zile, până când va „muri” electronica laptopului sau vă veți plictisi de el…
Pentru începători recomand distribuțiile Linux Mint LMDE (http://www.linuxmint.com) sau Ubuntu (http://www.ubuntu.ro), iar pentru persoanele mai tehnice (ingineri, programatori) Fedora (https://getfedora.org/)
Numai bine,
Răzvan
Bobses a zis
Da! Mă rog, acum folosesc Arch, dar tot Linux recomand tuturor.
Ovidiu a zis
Salut si bine v-am gasit, sa trec direct la subiect….da e adevarat ce zici tu mai sus Razvan! dar ce face un „gamer” ce joaca fel de fel de jocuri? cu acest „GNU/Linux” cred ca nu-l va lasa nici macar 10 min pe calculator.
Vezi tu fiecare sistem de operare are beleaua lui si negative si pozitive. depinde la ce il folosesti tu acum, pentru birou doar de lucru cu office, word, etc. sunt deacord cu tine, dar pentru un gamer/jucator daca doreste si siguranta pe calculator nu are cum, totdeauna va fi probleme, virusu când apare pana ce il gasesc cei de la antivirusu x sa-l blocheze in baza de date deja e pe calculator la tine, iar dupa ce iti face sistemul varza se trezesc cei de la antivirusu x dupa 2 zile poate chiar 2 luni sa-ti trimita un update… este exact ca „Yin și Yang” una se hraneste pe alta.
P.s. uitasem sa-ti zic chiar daca foloesti tu „GNU/Linux” nu inseamna ca nu virusi in calculator! bineinteles ca ai si tu dar nu iti poate afecta sistemul de operare deoarece are o alta platforma, este imun la virusi, dar nu uita ca tu poti sa transmiti mai departe la altii. 😉
P.s.2 Antivirusu este exact ca si femeia când iti spune ca te iubeste. ;))
stefan a zis
de acord cu Linux dar ce facem la partea de instalari module, drivere si nu in ultimul rand, jocuri? am testat diverse distributii pe sisteme mai tari sau mai slabe impresia cea mai buna, Ubuntu dar nu incercati aplicatii de pe Win nici macar prin masini virtuale sau emulatoare. aplicatiile scrise pt. linux au interfete primitive functionalitate incerta si pentru final o intrebare: de ce credeti ca desi exista sute de distributii gratuite totusi Linux are sub 5 procente utilizatori??? niciodata nu ca ajunge la nivelul Win sau IOS.
vali1961 a zis
Faptul că Linux-ul, indiferent de distribuție, totalizează în jurul a 5% din paiața utilizatorilor s datorează comodității acestora și a lentorii în asimilarea de noi cunoștințe.
Pe de altă parte, sunt programe și programe. De exemplu, dacă ai nevoie de lucrări DTP, cu toate că LibreOffice este ajuns la un nivel ridicat, tot nu există un înlocuitor decent pentru QuarkXPress sau InDesign, CorelDRAW sau Illustrator, Photoshop sau PaintShopPro, sub Linux. Știu, mi se va reproșa că sub Linux există GIMP, Scribus, Inkskape etc… Le puteți denumi aplicații decente? la nivelul celor menționate? Nu, în niciun caz.
Ca orice sistem de operare are limitări. Depinde foarte mult de aplicațiile pe care intenționezi să le folosești. Personal folosesc un calculator care are atât Win cât și Mint pe el, depinde ce sistem lansez inițial, de sarcinile pe care le am de executat. Pentru aplicații de productivitate în niciun caz nu voi utiliza Linux.
Pe de altă parte, Linux e ok pe partea de rețelistică, configurări FTP, rețele de socializare etc.
Jocurile nu mă interesează în mod special. Ce joc eu are variante decente și pentru Linux. Pentru gamerii avansați sunt și platforme speciale de jocuri. Mde, fiecare cu pasiunile lui.
Deci, depinde foarte mult de ce ai de făcut. Nu există SO perfect. Ar fi, după părerea mea, cel de la Mac (având nucleu UNIX)… dar, fie vorba între noi, câți ne permitem să achiziționăm un asemenea calculator? (la preț este de câteva ori mai scump).
În rest vă doresc testare plăcută!
Marius Cucu a zis
Într-adevăr vali, ai concluzionat perfect. Asta dau și eu exemplu, sunt anumite programe care pur și simplu nu funcționează ok pe Linux. Sigur, cele de design poate că s-ar simți mai bine pe Mac, dar nu întotdeauna e așa, limitări sunt și acolo. Cert este că fiecare e productiv acolo unde este obișnuit. Sistemul de operare n-ar trebui să fie o dependență, ci posibilitatea de a-ți face treaba cât mai repede.
adi a zis
Salut,
Anul trecut am cuparat de la bitdefender o licenta online, azi mi-au reinnoit licenta fara nici o avertizare, pentru un pret triplu fata de anul trecut..si ce ma irita, insista ca-mi vand o licenta pentr o protectie 2015??? se joaca cu cuvintele? cum pot sa vanda ceva pentru 30 de zile?
ce sa cumpar?
coco a zis
Cel m-ai bun antivirus ,recomand tuturor este…..norton…..isi face treaba cu adevarat…daca nu rog sa folositi sisteme de operare linux…..recomand ..red hat…..s-au kali linux …succes
Marius Cucu a zis
Prea puțini știu să folosească Kali Linux. 🙂
Dani a zis
eset e cel mai bun
stefan a zis
da asa este nici nu stii ca- l ai nici treaba nu si-o face. ca si cand nu l-ai avea.
Alexander a zis
Am folosit pana acum ceva ani Norton. Pe cand inca se numea Norton si functiona normal. In momentul in care a aparut 360 security si alte bazaconii am decis sa renunt pentru ca imediat dupa aparitie varianta asta nu isi mai facea treaba deloc ok. De vreo 5 ani de zile folosesc AVG free si nu am avut absolut nici o problema majora mai ales de cand a inceput sa scaneze si zona numita recycler. Pe care din observatiile mele de acum mai multi ani nu o scana decat Norton. Pentru mine avast, eset si nod32 raman niste bazaconii care nu inteleg sub nici o forma cum de sunt atat de laudate. Am bagat spre exemplu avast pe telefonul mobil si e un dezastru. In fine fiecare isi instaleaza ce doreste. Eu pe AVG nu am atatea procese si nu te obliga nimeni sa instalezi extensia aia de browser, nu vad unde e marele scandal. In plus si fara ea. AVG-ul protejeaza totusi si browsingul pe internet. Am fost de multe ori avertizat de avg in privinta unor pagini suspecte.
stefan a zis
perfect de acord cu tot ce ai scris. ?
florin a zis
De black friday un bitdefender internet security costa 60-70- le pt. 3 pc-uri,deci 20-25 de lei pt. un an pe pc. ,pomana curata,nu te mai doare capul de virusi si alte probleme,este produs de romani si suntem mandrii de el ca este cel mai premiat antivirus de 4 ani,oricine are acum un 2 g ram in pc. sau mai mult ca sa functioneze totul ireprosabil,decii?,ce sa ne mai stresam?????? pt. 20 de lei pe an?????
Folosesc bitdefender Internet sau total security de 5 ani si intru pe orice site dubios,m-am folosit ca cobai ,cu stick-uri ,hdd-uri virusate,si totul a fost in regula,am incercat si alti antivirusi gratuiti sau premium dar nu am fost multumit de ei.
vultur ion a zis
consider ca are dreptTE Florin.Pentru un an , 20 de lei ebine simai santem si nationalisti.
Marius Cucu a zis
Corect. Doar că puțini de la noi achiziționează licențe pentru programe.
mehes lucian a zis
sal am avut , avira,bun, am ayut norton , bun, avast , bun, acu am eset, cat de bun e nu stiu…..
Marius Cucu a zis
Grijă mare cu el. Eu nu prea am fost mulțumit de Eset. E drept, versiunile vechi le-am testat. Pe cele noi mai puțin.
florin a zis
Le-am testat eu pe cele noi,sunt praf ca cele vechi :),m-am virusat relativ usor,adica simpla accesare facebok…,pornire clip. etc. si? :),a fost numai o problema de timp pana am inceput sa am probleme serioase iar esset nu detecta nimic.
De ce este avid romanul dupa eset?,nu inteleg…..este sado-masochist?
Marius Cucu a zis
florin, cred că fiecare are dreptul să aleagă ceea ce folosește. Dacă el țipă după că sunt probleme e treaba lui.
Pe ansamblu, dacă te gândești, e posibil ca antivirusul să fie complementar utilizatorului. Dacă utilizatorul nu este atent este posibil să aibă probleme cu orice alt antivirus. Fie el plătit, fie el gratuit.
Sebastian a zis
cand am avut eset mi s-au criptat toate datele de pe pc si a trebuit sa reinstalez windosw-ul. Asta s-a intamplat in timp ce cautam un site sa vad un meci cu Steau online 🙂
Marius Cucu a zis
Eh. Poate înțelegi în felul ăsta că nimic nu este gratis. Ori ai ceva reclame, ori ai ceva viruși când vezi ceva pe internet. 😉
Nicoleta a zis
Aveti idee daca BITDEFENDER FREE EDITION poate fi instalat pe WINDOWS 7 ULTIMATE? Multumesc!
florin a zis
BITDEFENDER FREE EDITION functioneaza fara probleme pe WINDOWS 7 ULTIMATE x32,x64, consum de resurse foarte mic.
Viorel a zis
Nu ma pricep dar folosesc Panda Free Antivirus.Ramine de vazut cit e de bun….
florin a zis
AvTest a cotat foarte bine Panda Free Antivirus
Marius Cucu a zis
Cred că te referi la studiul acesta.
florin a zis
Mie mi s-au parut cei mai apropiati de realitatea pe care o vad eu 🙂 https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/
Vlad a zis
Fratilor , Eset e praf deci PRAF!
In mai putin de 2 luni m-am virusat adevarul este ca e free dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ma protejeze , pana si windows-ul imi deschide o fereastra albastra cu scris alb ca e virusat 🙂
Deci cred ca nimeni nu o sa mai ia ESET….
Recomand Norton , BitDefender, AVG .
florin a zis
cand eu ziceam ca 20 de lei pt. o licenta de bitdefender internet security nu este mult…. virusati-va fratilor cu eset si alte porcarii care sunt la moda :)))
Milo a zis
Free Eset? Stiam ca are trial care dureaza o saptamana apoi nu se mai actualizeaza, normal ca in 2 luni te-ai virusat. Eu am de 7 ani si n-am avut niciodata probleme cu ESET NOD. Si dupa parerea mea este cam cel mai bun AV de pana acum.
toro a zis
…se termina licenta in 10 zile a antivirusului McAfee LiveSafe venit odata win.10 ( cu licenta) . Nu am avut timp a face remarci asupra sa ,dar totusi mi-sa parut unul de nota 7. Cu ce se poate inlocui pe varianta free * ? . Pe un alt laptop cu win 7 Ultimate am Bitdefender free edition ,si nu am probleme .Acum pe Lenovo cu win.10 64 biti cam ce se recomanda ? … sa renunt la un oarecare antivirus / sau sa dezinstalez McAfee care din cate vad anuleaza windows defender inclus in win.10 .Sa raman doar cu Windows Defender ? …este suficient sau …
Marius Cucu a zis
Eu unul stau cu Windows Defender. Se actualizează singur, e destul de light.
Se poate încerca și Avast/ Avira. Mai nou sunt unul și același antivirus… 🙂
PS Blogul funcționează foarte bine, doar că întâi trebuie să aprob eu manual… comentariile. 🙂
pop sebastian a zis
Pune BitDef free, sau Comodo cloud!