Există ceva termeni pe internet: Freelancer că e mai cool decât liber profesionist, antreprenor că e cuvânt mai complicat și mulți pun botul dacă ai mai multe excursii în Dubai decât în coloană, pe Valea Prahovei.
E drept, am învățat că în orice faci trebuie să îți faci o imagine. Mai bună sau mai proastă, cu servicii mai bune sau mai proaste. Vrei să muncești mult și prost, atunci iei și prețuri mici. Oferi calitate, oferi și servicii mai bune. Și prin servicii mai bune înseamnă chiar și un marketing mai ok.
Am nimerit la o conferință a unui nene care are în spate câteva firme și experiență în comunicarea cu oamenii. E cunoscut, dar îmi scapă acum numele lui.
Am reținut o singură chestie din ceea ce a zis el, pe lângă pachetele de call to action pe care le făcea. Ai un business, în adevăratul sens al cuvântului, când poți pleca din țară 2, 3 luni de zile, iar când te întorci firma să fie tot pe profit. Nu se pun situațiile în care ești multinațională sau ești sponsorizat de Soroș, ce naibii?! 🙂 😀
E interesant să observi că imediat după ce intrăm într-o criză o parte din băieții care se numesc antreprenori devin șomeri, iar cum economia începe să duduie ne dăm antreprenori, ne dăm „vizionari…”
Și e o nișă atât de frumoasă, cu atât de mulți oameni mai puțin inițiați ce pun botul și cred că tot ce zboară se mănâncă…
Ohoo, aici la partea de servicii de slaba calitate, ar fii multe de discutat. Dupa o vreme in care am lucrat fara nici un fel de act ca si freelancer pe partea de content, am dat de niste persoane care culmea aveau preturile cam la jumatate fata de mine. Bineinteles, am pierdut atunci multi clienti dar si la multi le-a parut rau, dar e frustrant, eu ma gandeam la acel moment sa deschid o firma si cum sa fac preturile, cat sa adaug in plus sa fie cat mai oke. Calitatea lor nu stiu cum era, dar oricum am luat-o ca pe o invatatura.
Si referitor la termenul de antreprenor, cred ca fiecare si-l creeaza dupa conceptul sau de viata, desi marea majoritate a oamenilor l-au asociat cu 12/14 ore de munca pe zi. Nah, trebuie sa ai o viziune de ansamblu asupra afacerii pe care o deschizi, si sa stii cum vrei sa fie viata ta peste 3/5/7 ani.
In sfarsit un articol serios, despre treburi serioase 🙂
Ca de Valentine’s Day.
Ce mai e si asta?!
Pregătirea pentru 1-8 martie.
Urasc sarbatoarea asta, 8 martie, sigur e pentru antreprenori 😉
Lorand îi zice la nenea, cred.
Pe dincolo la freelanceri li se mai zice și solopreneurs sau side-hustlers. Eu tind să cred că diferența dintre liber profesionist(freelancer) și antreprenor este la execuția produsului/serviciului. Dacă muncești singur, poți câștiga zeci de mii pe lună că tot solopreneur ești, dacă delegi munca poți spune că ești antreprenor.
Problema e că majoritatea care merg la cursuri ca ale lui Lorand sunt doar Wannapreneur.
Nu știu, eu am fost să filmez evenimentul, să prestăm servicii cică… nu în calitate de wanna be.
Nu de tine zic. De cei care merg de 6 ani la cursurile lui și nici măcar n-au început un side-hustle.
Eh, știu că noi am mai discutat asta. Dar Vasile abia așteaptă să mă trolleze. Așa că cine țipă primul, țipă mai bine. 🙂
Gata am inteles aluzia, eu doar eram bucuros ca nu e cu PV sau despre Brandl si Gadea, oricum si ei niste antreprenori in felul lor :)))))
Ce-ti e si cu engleza asta, e normal sa nu se apuce, e greu sa te incadrezi intr-o categorie 😉
Cunosc si eu un antreprenor 209. 🙂