Bună ziua, România, bună ziua evazioniști. Știm, sunt mulți în țară, am mai stabilit asta. Ei bine, din iulie avem lege nouă, lege care permite ANAF-ului să facă verificări extinse pentru cei ce fac bani și nu îi declară.
Și să nu ne mai ascundem după bețigaș. Sunt mulți care fac asta.
E perioada aia în care noi ne hăhăim cu ANAF în sus, ANAF în jos, că n-au cum să te prindă. Doar că… nu cred că aveau legislație și dorință.
Gândiți-vă că o plată cu cardul este raportată, dar în exemplul de mai jos este vorba de o verificare extinsă, verificare ce s-a lăsat cu impozit de 70% pe veniturile neidentificate.
Singura problemă, care e posibil să pice la un eventual proces, este cea legată de faptul că l-au controlat retroactiv. Însă, chiar și așa, din iulie e groasă.
ANAF a venit și a întrebat o persoană fizică: boss, de unde ai banii?
- donații de la botez
- donații de la rude
Tot ANAF a venit și a zis: hai să verificăm și rudele! Și poc ANAF a demonstrat că rudele n-aveau cum să și trăiască, să și dea atâția bani.
Pașii următori au fost să facă o estimare de donații, o estimare de la rude, iar ce a fost neidentificat să fie impozitat cu 70%.
Puteți să ascultați materialul de mai jos, eu doar am făcut o sinteză a procedurii.
Cum ziceam și în articolele anterioare, în maxim 2 ani de zile lucrurile astea vor fi tot mai dese. Asta pentru că: te duci la benzinărie, ai deja bonul trimis la ANAF, te duci la Dedeman, ai deja un XML cu bonul, dacă acum e o perioadă de tranziție, în vreo 2 ani de zile vor veni băieții și te iau ca din oală. Probabil că au și ei niște sume pentru care își bat capul la început, însă într-un viitor cât mai digital o să le fie tot mai simplu. De asta au și vrut să limiteze cash-ul, că munca e mult mai simplă pentru ei, apar niște „notificări” acolo…
Radu Pintilie a zis
Eu cred ca legea a fost gandita pentru abuzuri inca de la inceput. In primul rand vor fi abuzati cei corecti pentru ca sunt multi si ar avea de unde sa ia. Apoi omul de rand nu-si tine o evidenta a veniturilor cu documente justificative si aici ANAF e in avantaj. Unde mai pui ca omul de rand nu are suficiente cunostinte financiare si juridice deci e o prada usoara. Singurul lui avantaj e ca este corect dar asta nu tine la ANAF. Legea a fost facuta ca sa aduca bani si este folosita pe post de levier financiar (70%, deja cand zici procentul asta e abuz, mai adaugi dobanzi si penalitati si ti-au luat tot) asta e si ideea. Am trecut printr-un control/abuz ANAF si e foarte dureros. As mai avea multe de zis dar ma opresc aici.
Marius Cucu a zis
În teorie, dacă ești corect nu ar trebui să fie probleme. În practică, se pot întâmpla lucruri.
Avem clasicele exemple: maneliști, politicieni sau chiar zonele în care e evaziune fiscală mare. Sunt domenii în care nu există conceptul de bon fiscal. Patronii ăia ar putea fi trași de mânecă.
CALUGARU COSTEL a zis
Sa vezi plângeri și dosare in instanțele de judecată ,de multa lume o sa se ,, care” de necaz că nu le face legea dreptate . ANAF -ul tot de aia săraci se ia ,nu va temeți că bogății sunt și deștepți daca nu au contabili și le găsesc aia portițe sa nu sărăcească !!!
Marius Cucu a zis
Păi ce poate să facă un contabil în cazul de mai sus dacă omul chiar nu are documente justificative?! Gândește-te că sunt o grămadă de oameni care se „laudă” că au cumpărat apartamente cu „banii jos” ori mașini. De acolo s-ar putea începe căutarea.
În instanță, dacă aș fi în cazul omului, m-aș duce doar pentru faptul că s-au luat treburi retroactiv, de dinainte de lege. Însă, în rest, cine nu e taxat ca restul oamenilor să… plătească.
Și nah, e adevărat, una sunt firmele mici, una sunt cele mari.
Marius Cucu a zis
A venit și o știre de la ANAF, deocamdată, ca număr de persoane verificate sunt puține. Însă viitorul nu este roz.