Mă uitam un pic pe niște benchmark-uri referitoare la AMD și Intel. AMD generația a 6 a și Intel generația a 12 a. Știm deja că AMD poate mai mult pe mai puțini nanometri. Sau la fel de mult. Dar deh, ei dezvoltă pe teren nou, pe când Intel merge pe teren bătătorit.
Marea realizare a celor de la Intel pentru generația a 12 a este că memoria RAM începe sa conteze destul de mult. Înainte, dacă aveai RAM foarte rapid Intel nu te băga atât de mult în seamă.
M-a amuzat un pic zona de benchmark-uri. Cei de la Pudget sunt foarte mișto pe teste și scripturile lor chiar fac treabă bună la teste. Adică încearcă să simuleze foarte bine situațiile reale, în care chiar faci treburi cu acele aplicații.
Eh, testele lor zic cam așa: cel mai bun procesor de la Intel bate tot ce înseamnă AMD în Photoshop, sunt la egalitate în After Effects, dar iau bătaie de la AMD în Premiere Pro.
Diferențele sunt mici, în viața reală oricum nu observi diferența. Dar ce cumperi? AMD, Intel? Mai sunt și ceva teste mai jos, pentru gaming.
Am aruncat un ochi și pe marketshare, cumva ajunge AMD undeva pe la jumătate, începe să împartă aceeași felie cu Intel. Realist vorbind sunt undeva pe la sub 40%, dar probabil că vor ajunge pe la 50% curând.
Sigur, AMD anunță și generația a 7 a de procesoare pentru desktop, pe laptop deja sunt câteva apărute, dar încă sunt probleme cu stocurile.
dam167 a zis
Am ascultat la un moment dat un podcast (The Verge) în care era un interviu cu tanti de la AMD – CEO sau pe acolo. Percepția mea e că vor să rămână cu prețurile mai jos și să o lase mai moale cu inovația. I-a suprins pe cei ce la The Verge când a zis că ei se concentrează pe 1080p la gaming, nu au neapărat în vedere 4K. La fel cred că va și cu procesoarele, cred că vor să aducă pe piață ceva bun și considerabil mai ieftin, nu neapărat să lase în urmă Intel. Eu cred că-i mulțumește pe amândoi (Intel și AMD) că sunt singurii pe piață, nu cred că sunt dispuși niciunul la riscuri doar pentru a domina piața.
În ciuda entuziasmului pentru desktop, pe laptopuri momentan nu rupe gura târgului AMD și nici nu cred că va ajunge la nivelul de eficiență al procesoarelor Intel în viitorul apropiat. O să vedem după ce majoritatea producătorilor vor vinde laptopuri cu diverse procesoare AMD, dar deși lumea urlă că vai, acolo-i viteza, nu știu dacă în realitate e chiar așa.
Marius Cucu a zis
Meh, nu aș zice decât că e problemă de stocuri. Deja apasă bine, bine pe pedală AMD și e chiar ok. Acum testez un Ryzen ieftin, gen 3, dacă țin bine minte, mai mult ca decent.
S-ar putea totuși să n-aibă distribuția pusă la punct, contracte cu producătorii văd încep să fie, dar stocuri… cum apar, cum dispar pe la noi.
dam167 a zis
Eu în review-uri (Surface ceva, cred că Surface Laptop 15) am văzut că nu erau prea eficiente energetic și, chiar dacă probabil că au potențial, rezultatul era simțitor sub Intel.
La desktopuri e altceva, acolo da, multă lume le caută, deși eu aș merge probabil tot pe intel acum, poate doar dacă mi-aș depăși un eventual buget m-aș uita la Ryzen.
Marius Cucu a zis
Pe desktop, gen 10 de la Intel e mai ok… la mustață, dar se lansează noile AMD-uri curând și meh!
Ce generație de Surface, cea nouă?
Apropo, un test interesant:
ice4you a zis
Sa scurtam discutia: ma bucur ca a (re)venit vremea sa aleg pretul cel mai mic cand cumpar o platforma, restul e strict marketing. Aia e. Traiasca AMD si o sa traiasca mult si bine ca din cate se aude pe ici, pe colo, la Intel o sa ii trebuiasca ceva vreme buna sa poata recupera, in momentul asta fiind cu chilotii in vine, nu prea mai au o generatie care sa ii scoata din rahat cu a fost candva Core. :))
P.S. Sa vedem ce le iasa si cu noua generatie anuntata pe video .. ar merita si nVidia sa si’o ia cat de tapan se poate.
Marius Cucu a zis
Prețul cel mai mic? La istoricul meu de prețuri… meh, niciunii nu sunt mai jos, ci mai sus. 🙂
ice4you a zis
Nu traim din istorii acum, m’am referit strict la raportul pretul/performanta de pe piata in momentul in care imi cumpar componente pentru un PC. Despre astea era vorba. 🙂 Acum vreo doi ani, nu aveai alegerea asta … era ori Intel ca vrei performanta, ori AMD ca doar de atat ai bani si cam atat.
Marius Cucu a zis
Păi da, în momentul de față sunt pe acolo ambele, chiar și pe low end. Bine, n-am luat în calcul că AMD are plăcile de bază mai scumpe, dacă ne referim strict la PCI 4.0 și SSD-urile foarte rapide. Deh, tehnologii noi, plătești mai mult. 🙂
Cătălin a zis
Ceva ani de zile am mers pe premiza că Intel is the best. Nu zic, că nu sunt, dar cu cât vrei să faci upgrade, cu atât cresc prețurile, și totuși la același preț găsești AMD-uri mult mai OK. În toamnă anul trecut, prin octombrie mi-am luat un laptop, middle range, la vreo 1600 RON l-am prins la ofertă. AMD Ryzen 5 2500u, e destul de ok pentru ce fac eu, e slim așa, deci.. evident ASUS. Acum, de aproximativ 1 lună, mi-am schimbat desktop-ul.. am căutat tot în aproximativ aceeași bani, maxim 2000 RON, am căutat inițial Intel, la prețul ăsta apoi am găsit tot AMD, de această dată tot Ryzen 5 2600, 6 proc/12 threads, vreau să spun că sunt foarte mulțumit. Pentru ce fac eu, nu fac video editing, nu randare nu alte prostii.. în general browsing/ssh/netflix. Deci, oricum e mult prea mult pentru ce resurse consumă. PS: Inițial vroiam Intel să pun OSX, apoi m-am razgândit.
dam167 a zis
Dacă vrei macOS uită-te și la Mac Mini, dacă n-ai nevoie de nu știu ce resurse. Varianta de bază ajunge în timpul anului și la 3500 de lei și poți folosi perifericele pe care le ai. Mai nou cred că vine și cu SSD de 256 GB pe modelul de bază, dar îl poți extinde cu ceva extern. E un calculator util, mai ales că atunci când treci la ceva mai puternic îi găsești utilitate, poți face un mini server din el.
Florin a zis
E simplu: cumpar care e mai ieftin. Eu muncesc pentru bani, nu-i fur ca sa nu-mi pese cati bani dau pe un procesor.
ice4you a zis
Pai stai asa … ca nu e vorba aici ca doar aia care fura dau banii pe un CPU mai scump. E o chestiune de alegere a fiecaruia … unii au nevoie de mai mult, altii de mai putin … altii doar sa fie … dar aia nu inseamna ca nu cei mai multi nu muncesc pentru banii aia.
Mihai Surdeanu a zis
Așa cum ai zis și tu, AMD dezvoltă pe teren nou și din punctul meu de vedere are prim planul. Din păcate, Intel va primi o loviră dură de la Apple, prin faptul că aceștia din urmă vor folosi procesoare ARM în viitorul apropiat.
Apropo, viitorul e ARM. Rupe pe parte de IoT. Momentan nu prea se mai fac investiții în IoT, datorită acestei crize, dar după ce lucrurile vor reveni la normal, vom ținti la conectarea tuturor dispozitivelor electronice între ele. Iar aici ARM nu are competitor.
ice4you a zis
Ala e inca doar un vis ud al producatorilor care s’au lovit de numeroase scandaluri legate de monitorizarea ilegala a utilizatorilor, varianta de compromis fiind departe de a fi rezolvata, pentru ca legislatiile se lovesc de drepturile constitutionale, printre care si cel la intimitate, prevazut si in GDPR, basca si uriase brese de securitate care pot duce la masive atacuri cybernetice. Aste sunt motivele pentru cate IoT bate pasul pe loc si probabil ca o sa il mai bata mult si bine, nu are nici cea mai mica legatura cu pandemia.
Revenid la ARM, tehnologia dezvoltata de ei este imbatabila pe low-power, unde nu este nevoie de o putere mare de procesare, dar cam atat.
Mihai Surdeanu a zis
Lucrurile au evoluat si vor evolua, chiar daca sunt problemele astea de securitate. Hai sa luam lumea smartphone-urile ca si exemplu. Sunt producatori care au fost descoperiti cu mizerii de genul asta, dar ai vazut sa dispara de pe piata? Vand in continuare smartphone-uri.
In momentul de fata, detin un aparat de aer conditionat cu Wi-Fi. Nu voi spune unde e fabricat. Chiar crezi ca aplicatia de pe telefon, nu trimite niste date pentru „a imbunatati experienta”? Asa din cand in cand… Chiar crezi ca amenzile date de tribunalele americane / europene sunt platite vreodata de o anumita tara din Asia? Tara respectiva invoca faptul ca si ceilalti fac mizerii de-astea si gata, s-au spalat pe maini.
Revenind la ARM, nu e vorba doar de consum. Printre altele, e vorba și de pret si de posibilitatea customizarii unor lucruri. Customizarea e un aspect cheie pe care Apple il doreste.
Intel din pacate a ratat startul, nu sunt in pole position. Dar cine stie, poate lucreaza la ceva top-secret si peste 5 ani, vor revolutiona lumea.
dam167 a zis
Intel n-a ratat nimic, e loc de toată lumea în piață. Ar trebui să asculți interviuri cu cei ce au funcții de conducere din aceste companii (Intel, AMD, nVidia) și ai să vezi că nu încearcă nimeni să fie revoluționar sau să-l bată pe celălalt. Așa zisul pole position de care vorbești tu e strict ambiția amatorilor/entuziaștilor de a stabili că x e cel mai bun. Apple nu poate trece la ARM dacă restul developerilor nu fac softul pentru altă arhitectură și mult soft trebuie regândit din temelii – ghici câți sunt dipuși să facă asta, dacă îți pot da update-uri în baza unui abonament? Cineva care folosește, de exemplu, suita Adobe nu e interesat de un procesor cu 10% mai bun după Geekbench, ci vrea doar să ruleze ce are nevoie.
IoT nu aduce nimic cu adevărat util și arwe tot felul de breșe de securitate – iar alea costă mulți bani. Sunt convins că în locul unei clime cu wifi majoritatea ar prefera lipsa conectivității în detrimentul unui soft ca lumea, și exemplele pot continua. Până acum a fost doar un mod de a-ți vinde chestii noi care, chipurile, au mai multe funcții care nu îmbunătățesc de fapt funcționalitatea produsului.
În lumea asta a consumerismului nu caută nimeni să revoluționeze.
ice4you a zis
@Mihai Surdeanu: Intel are de peste 6 ani in cercetare un program in care a investit multe milioane de dolari deja, si anume Intel’s wearable, lansat in 2014 odata cu Intel Edison.
Problema de care s’a lovit si Intel intre timp, a fost aceiasi cu care s’a lovit si ARM pe partea de legislatie, securitate si gestionarea datelor personale. Sa nu uitam ca deja exista implementat smart grid, chiar crezi ca e dispus cineva sa raspunda ca un produs al lui a creat o bresa de securitate ce a permis un atac cibernetic asupra unei retele de electricitate de exemplu, care a pus in cap un oras intreg?
Ce exemple ai dat tu acum, sunt exemple ale unor produse care se afla deja pe piata de mai bine de 10 ani, nu sunt produse nou dezvoltate, pentru ca daca te uiti atent pe piata asta, dezvoltarea lor cam atunci s’a oprit, faptul ca au o banala conexiune WiFI prin care poti sa primesti niste date de la un senzor de temperatura si sa iti permita sa o si reglezi avand o conexiune si la potentiometru, aia nu inseamna ca dispozitivul respectiv e si „inteligent” cum ne sunt prezentate, toate balariile cu o conexiunea la internet. Dezvoltarea lor trebuia sa mearga inspre o oarecare forma de AI, n’a ajuns niciodata acolo ca sa putem discuta de IoT si probabil nici ca va ajunge prea curand. In rest a explicat foarte bine dam167 cum stau lucrurile defapt.