Pentru prima dată scriu și eu relaxat despre televizoare, la aproape o săptămână distanță de când am văzut noile modele de la Panasonic. Anul ăsta am fost suficient de harnic încât să văd în afară 2 branduri, deși mai era pe listă și a 3 a, mai exact TCL. N-am putut să mă împart în mai multe locuri, din păcate.
Era interesant de văzut și partea chineză pentru că părerea japonezilor despre ei am tot auzit-o. E o discuție ca între cele 2 tabere de la noi. Unii cu corectitudinea specificațiilor, alții cu marketing-ul agresiv.
Tocmai de aceea e frumos să ai diversitate, să poți vedea dincolo de lucrurile de PR. Și să mă scuze lansările locale, fie ele și sud coreene, dar nu sunt atât de tehnice ca afară. Local încasezi doar marketing de la promoteri. Atât. Și înțeleg asta… nu avem o piață suficient de tehnică. Însă, să știți că problema este în toată Europa de Est. De data asta doar Vincent a fost foarte tehnic lângă noi și asta pentru că n-a putut să se ducă cu grupa din UK. V-am mai zis, UK, Spania, Italia, acolo sunt oamenii tehnici care mănâncă pe pâine televizoarele. Nișați strict pe televizoare.
Mă pot lăuda că am văzut aproape tot ce a apărut pe piață. S-a întâmplat ca Samsung să lanseze în România fix în ziua în care decolam spre Frankfurt pentru noile televizoare QD-OLED. Așadar, am făcut o oprire neașteptată și la ei, măcar pentru o impresie super rapidă. Nu stau rău deloc băieții, mai ales că am observat că sunt extrem, dar extrem de reci. Mult mai reci decât MLA 3.0 de anul trecut.
De data asta au reușit să ne strângă la fabrica celor de la Panasonic de la Wiesbaden. Sincer, așteptam să văd și un proces de fabricație, dar aparent acolo era doar R&D-ul și era mai mult destinat altor tipuri de produse, nu neapărat televizoare. Mi-ar fi plăcut un tur ceva mai diferit.

Grupa pe care am nimerit-o anul ăsta la Panasonic întreba de Primary RGB Tandem dacă sunt QD-OLED. Fără să pară aroganță, însă cred că asta e un abecedar. Să știi măcar cum arată cele 2 mari tehnologii de pe piață, din anul acela.
Dacă la LG Display ori LG G5 sunt convins că nu o să îl am la teste, mi-am luat suficiente informații despre Primary RGB Tandem de la Philps și de la Panasonic.

Și repet ca o moară stricată. E evoluție! E evoluție și față de anul trecut, chiar dacă una relativ… mică. Pentru conținut nou televizoarele astea chiar au îmbunătățiri. Mai mult, pentru prima dată au zis că „by default” nu mai e necesar să stai cu luminozitatea la 100%, ci setează la 70%. Pentru o tehnologie care se vrea a fi mai cinematică, care funcționează mai mult în spațiile întunecate asta înseamnă foarte mult.
Panasonic Z95B
Ca în fiecare an s-au făcut comparații între seria precedentă și seria de anul ăsta. Da, la luminozitate e evoluție fără discuții. Ca de obicei, Panasonic nu face rabat cu nimic la imagine și pune absolut toate codecurile pentru imagine: Dolby Vision IQ și HDR10+ Adaptive. Ceilalți producători oferă variante un pic mai vechi.

Au fost și băieții de la Calman pe acolo, așadar mi-am mai împrospătat un pic ideile despre calibrare. Poate reușesc să îmi schimb și eu jucăriile, am luat ceva contacte de acolo. Integrările de la Panasonic sunt duse în zona profesională, puteți adăuga 3D LUT la nevoie, puteți profila și imediat adăuga de pe un TV pe altul. E utilă opțiunea pentru cinema-uri și pentru locuri în care vrei să calibrezi foarte multe televizoare într-un timp foarte scurt.

Pe lângă asta, vârful de gamă o să aibă inclusiv sunet foarte bun.
Îmi amintesc că, în ianuarie, Philips făcea o demonstrație comparativă cu modelul de anul trecut. Ei ziceau că sunt îmbunătățiri. Toți ne-am mirat: unde? La ce? Dar am ținut minte o chestie faină: trebuie să facem rabat la calitate pentru un design. Să facem un compromis.
Panasonic a zis: hell, no, noi vrem calitate cu orice preț. Așadar, panoul OLED are sunet și mai mare, atât pe spate, cât și în partea inferioară a televizorului. Au crescut bass-ul de la 20W la 30W. Cumva, dacă te orientezi spre așa ceva s-ar putea să nu ai nevoie de sunet separat pentru camere… normale.
Exact ca în poza de mai jos. Absolut tot spatele are sunet, plus în partea de jos, acolo unde n-am fost inspirat să pozez…

Au prezentat și noul sistem de răcire pentru televizor, deși, sincer să fiu, mai toți producătorii au răcire din ce în ce mai OK pe flagship. Ăsta e unul dintre diferențiatoarele unui televizor din gama superioară, nu doar panoul OLED.
Pe lângă Z95B există și modelele inferioare: Z90B și Z80B. Evident, nu mai este panoul RGB Tandem, ci vechile tehnologii de la LG Display. Z80B o să aibă doar 120Hz față de 144Hz celelalte, iar procesorul grafic este cel de vechi, HCX, nu HCX Pro AI Mark II.
Nu insist foarte mult pe gaming, asta pentru că… există. Toți o fac bine, iar Panasonic mai nou, are Dynamic Tone Mapping inclusiv acolo. ALLM avea de mult timp.
Televizoare LCD
Trebuie să separ un pic lucrurile pentru că… Panasonic a ajuns la concluzia pe care o aveam eu acum ceva timp. Sunt oameni care nu vor televizoare smart. Pentru acei oameni Panasonic a zis că produce și un televizor clasic. Fără AI, fără funcții smart, fără nimic. Nici diagonalele nu erau cele mai mari în cazul ăsta.
Cât despre miniLED, așa cum era de așteptat, s-au aliniat la tehnologie. Nici ei n-au răspuns câte zone de dimming sunt pe modelele de top, așadar și răspunsul meu este: atât cât trebuie.
Le veți identifica după seria W95B și W93B. Au și ele Dynamic Tone Mapping, exact ca OLED-urile.
Nu le-am înșirat pe toate pentru că vreau să actualizez articolul ăsta.
Sistem de operare
În Europa sunt prezenți cu mai multe opțiuni, dar la noi e mai simplu: FireTV. Vă zic că e opțiunea cea bună, mai ales că de anul ăsta au și timeshift modelele lor. Știu că mulți voiau asta, acum nu știu dacă o să fie valabil și pentru seriile anterioare, dar pentru modelele din 2025 ne-au prezentat funcția.
S-au axat și pe Tivo, dar nu l-am băgat în seamă pentru că, local, rămânem cu FireTV. E mult, dar mult mai bine ca anterior. După ce am testat anul trecut chiar confirm că FireTV e ce trebuie.

Cât despre prețuri… nu am nimic să aduc, dar știind Panasonic, probabil că se vor bate în zona de sus. Le voi actualiza în momentul în care voi vedea disponibile la noi.
Adaugă un comentariu