Uite că sunt și eu mai confortabil când testez ceasuri. Eram neinițiat, nu puteam să fac prea multe afirmații, din moment ce nu foloseam atât de des câte unul. Dar mi-am propus să testez mai multe. Așadar, anul ăsta am testat Huawei, am testat Samsung(mai testasem vreo 2-3 versiuni), am testat Garmin și acum…. Xiaomi.
Pot pune cumva în balans lucrurile și să văd altfel diferențele. Este prima dată când testez un ceas de la Xiaomi și anume Xiaomi Watch 2 Pro. L-am văzut la Berlin în toamnă și am vrut să mă joc mai mult cu el. Mi-a plăcut design-ul lui și era păcat să nu îl explorez mai mult timp. De data asta l-am avut în Albania, ca să monitorizez activitatea de acolo. Nu a fost nimic spectaculos din punctul de vedere al pașilor, nu am mai făcut cifre wow ca în Portugalia, dar a fost suficient cât să îmi dau seama de ce poate acesta. Nu este cu nimic mai prejos decât alte ceasuri cu wearOS.
Țin minte că primele jucării de monitorizare de la Xiaomi cu care m-am jucat au fost brățările inteligente.
Cureaua
Nu sunt un fan al ei, deși arată fain, însă apreciez că Samsung le face ceva mai maleabile. Are un quick release, dar neavând pic de elasticitate îți dă senzații ciudate. Partea bună este că nu îmi sare gaica, la Samsung mă trezeam că se desface cureaua ceasului. Aici e mai fermă și odată ce te obișnuiești cu ea n-o să ai probleme.
Display
Să mă scuze Garmin, dar ce-am văzut pe low end de la ei, nu… corespunde cu cerințele mele privind display-ul. Ok, cumva modelul testat are altă nișă, însă o să vreau să testez și alte modele de la ei ca să văd că știu să facă display wow.
În schimb, cel de la Xiaomi mi se pare foarte fain, luminos, poate ar fi mers un pic mai mare, însă încape destul de multă informație și chiar am reușit să răspund cu succes la mesajele de pe Whatsapp sau de pe celelalte rețele. Sigur, nu este suficient de confortabil să scrii de pe un ecran mic, însă poți scrie ceva rapid fără să ai prea multă bătaie de cap.
Ca tehnologie avem display AMOLED de 1.43′ cu o rezoluție de 466×466 pixeli.
Cât despre monitorizare, sunt peste 150 de moduri de sport, ai o grămadă de profiluri pentru asta. Nu știu dacă am personalizat în vreun fel, pur și simplu îl pornesc, îl las să funcționeze și aia e. OK, o particularitate ar fi că îți spune câți pași ai făcut pe minut.
Baterie
Contează mai puțin dimensiunea ei(495 mAh), cât autonomia. Dacă la Samsung încărcam o dată la 2 zile lucrurile sunt asemănătoare aici, însă cu un mic plus pentru Xiaomi. Cred că diferă și felul de utilizare al fiecăruia, cât de multe notificări sunt active, cât de mult vibrează ceasul sau chiar cât efort faci. Mie nu mi-a ieșit să scot mai mult de 3 zile de autonomie. În schimb, am auzit colegi care au stat aproape 6 zile cu el. Suspect.
Partea mai puțin bună la modelul pe care l-am testat eu a fost cea legată de încărcarea wireless. N-a existat? Am plecat cu vreo 25% baterie în București și am vrut să am și eu autonomie și a 2 a zi. Am căutat încărcător, n-am găsit, am încercat să trimit din Samsung, din Sony, apoi am citit specificațiile. Nicăieri nu este menționat că poți încărca și wireless.
E competitor serios la ceea ce face Samsung și, dacă vreți telefon de la Xiaomi acum aveți alternativă.
- not paid
Costin a zis
Xiaomi nu produce si nici n-a fabricat vreodata bratari sau ceasuri inteligente.
Adevaratul producator se numeste Amazfit care la rindul lui are propria linie de cesuri.
O parte din productie este branduita cu sigla Xiaomi.
Mai multe detalii aici.
finch a zis
Mai mult de 500mAh nu prea încape într-un ceas. Contează procesorul și algoritmul de reducere a consumului de curent. Garmin sta destul de bine la acest capitol. Ecranele de tip MIP (memory in pixel) sunt ele destul de rudimentare la culori, dar consuma extrem de puțin. Targetul lor e sport și nu neapărat fashion. Au și modelele Venu mai așa pe smecherie, că cere piata, dar utilizatorul hardcore de Garmin e sportiv, nu corporatist cu gleznutele golașe. In principiu nu stai cu ochii in ele cînd faci sport și de asta Garmin încă nu trece la amoled pe toate modelele. Alea care au ecran amoled reușesc aceeași autonomie doar daca tunezi agresiv timpul de aprindere a ecranului și evident că notificările dese consuma repede bateria. Spre exemplu, am un Garmin Fenix 6X pro solar, destul de vechi, bateria tine 13-14 zile cu monitorizare permanentă a pulsului, notificări ziua, iar noaptea mai măsoară SPox. Daca scot monitorizarea pulsului mai tine vreo 4 zile in plus, daca scot notificări ajunge la 21-22 zile ca ceas. Modelul Epix cu amoled tine cam jumate cu aceleași chestii activate (așa zic oficial).
Revenind, i-am luat copilului un Amazfit GTR4 mini, cel mai mic model, că are mînă mica. Reclama zice 14 zile, a ținut 14 zile la prima încărcare cu monitorizare permanentă, dar neconectat la telefon, că nu folosește telefonul peste zi (nu îl ia la școală). Ecranul amoled e superb, 300ppi, bijuterie, iar bateria are undeva pe la 270mAh, ceea ce înseamnă bine pus la punct software-ul. Au și un model ce copiază Garmin Fenix, dar la preț mai mic.
Un pont: există brățări din material combinat textil/naylon cu arici, cu quick release, ce vrei, pe toate dimensiunile. Au copiat sistemul quick release/quick fit de la Garmin. Am luat vreo trei, culori diferite, e cam 50 lei una, mult mai comode decit siliconul original care mie îmi cam irita pielea după vreo cîtiva ani de purtare. Găsești orice culori vrei, dimensiuni 20, 22, 26 mm. eMag, evident.
Marius Cucu a zis
Yup, corect, dar din ce am înțeles, Garmin ca să facă asta caută să nu dea instant statistica. Am avut și Solar2 și efectiv nu l-am încărcat în toată perioada asta. Vine și recenzia lui, între timp, trebuie să mai urc poze pe aici până vine și video.
La brățări sunt nepriceput tare, dar învăț, prind din mers. E domeniu vast.
dam167 a zis
Review-urile de genul îmi par irelevante dacă ceasul nu e folosit măcar câteva luni și/sau comparat cu altele la măsurători. Am auzit pe mulți care au probleme cu sincronizarea cu telefonul după un timp și e enervant.
La un ceas contează materialele, forma și greutatea. Una e sticla, alta e policarbonatul, complet altceva e safirul. Display-ul în sine ține de ce vrei să faci cu ceasul, iar asta nu e ceva nou, e valabil și pentru cele non smart – dacă vrei să vezi chestii ai nevoie de claritate, luminozitate etc.
Autonomia contează, dar nu așa mult pe cât pare pentru că este relativă. Un ceas de tip tactic cum sunt multe modele de Garmin sau G-SHOCK trebuie să aibă autonomie mare, dar un ceas pe care-l porți în orașe și cu care răspunzi la notificări poate fi încărcat zilnic. Aici iar contează intervalul de timp în care îl testezi, că după o vreme când aduni aplicații poate nu mai are aceeași autonomie.
Marius Cucu a zis
Cred că doar am avut în minte să povestesc și n-am scris și pe hârtie.
Ziua 2 de Albania. Telefonul, fără brățară, de la colegul a estimat 31000 de pași. Garmin, la mâna stângă, 30000 de pași, Xiaomi la mâna dreaptă a estimat 32000 de pași.
Concluzia cum s-o trag?! Să încep să număr pașii individual?! 😀 Efectiv, cred că recenzia se transformă în experiență de utilizare și, cel mult, într-o prezentare.
Probleme de sincronizare n-am avut nici cu Xiaomi, nici cu Garmin. Singura chestie observată a fost cea legată de notificările push ce ajungeau mai repede pe Garmin, dar probabil așa e setat(erau legate la același Sony).
dam167 a zis
Lasă pașii, deși diferența e deja de 6%. Dar chiar și aici, ar trebui în aplicație să ai inclusiv eficiența mersului și alte măsurători precise la asemenea distanțe parcurse. Dar nu de pași zic, ci de puls și calculul caloriilor și al recuperării. Nu e totuna un puls de 120 sau 130 bpm în timpul unor exerciții, că practic la lucrurile astea te uiți când faci exerciții și folosești un astfel de ceas. De aici îți dai seama de formă, dacă câștigi ceva cu exercițiile și așa mai departe și nu mă refer la sport de performanță, asta fac și eu acasă cu cardio, la sesiuni de 20-30 min. Alții folosesc la alergat sau la cine știe ce sport. Sau cum calculează pulsul în stare de repaus, ăla e deja principalul parametru al sănătății.