Am plecat în Amsterdam cu Xiaomi Note Mi 10. Sincer să fiu, habar n-aveam de telefonul ăsta, știam doar că, la un moment dat, voi testa și ceva de la ei, după ce voi testa un iPhone pentru mai mult timp. Până la urmă s-a întâmplat fix invers.
La ~2700 de lei e un telefon de vis. Raport calitate preț jos pălăria! Dar își vede limitele software… la câteva săptămâni de folosire.
Design
Ca design telefonul aduce un pic cu Huawei P30 Pro. Chiar și culoarea de pe spate e cam aceiași, e plină de amprente. Partea neplăcută, pentru cei fără husă este că e disproporționat. Camerele sunt destul de mult scoase în exterior și telefonul se joacă pe masă.
Au pus acolo, ca să vadă lumea, 108MP, zoom de 5X, au înșirat 4 camere care, la banii ăștia… mhm, arată foarte, foarte ok.
Pe lateral au ales să pună butoanele de volum și power pe partea dreaptă. Inițial, mi-a fost greu să n-am butoane pe cealaltă parte, dar după m-am gândit că e mult mai bine să controlezi totul de pe-o mână. Bine, e strict de obișnuință. Îmi lipsește butonul de DND de pe Oneplus, dar mi-am setat ceva acțiuni și am rămas să-l activez din meniul rapid.
Marginile display-ului sunt curbate și mi-a luat ceva să mă reobișnuiesc și să nu deschid aplicații sau să scriu aiurea cu lateralul. Pare ceva mai evident față de precedentele modele.
Camera frontală e cu notch, poziționată pe centru. Filmează FULL HD la 30 FPS. Cică e F/2.0 la 26mm.
Cât despre poziționarea camerelor și faptul că sunt scoase cam mult în afară… meh. Foarte enervant lucrul ăsta, mai ales dacă ești genul care nu vrea husă. Cu husă totul e ok.
Display
Protejat de Gorilla Glass 5, știe cu DCI-P3 și HDR10. La bază este un AMOLED cu rezoluția 1080 x 2340. Mai mult decât decent. Ba chiar aș zice că el m-a convins că face poze mai mult decât decente. Noup! Se văd foarte ok pe display-ul ăla, dar atât!
Sistem de operare
Vine cu android 9 și, probabil, vom avea android 10 în curând. MIUI 11. E snappy, n-a dat rateuri deloc, dar nu mă simt confortabil să stau cu browser-ul lor, să mai fie și Chrome, să mai bag și Edge pentru mine. Vreau să am, by default, control total pentru aplicațiile pe care le instalez/ dezinstalez, să nu stau să bag aplicații pentru a scăpa de ele.
La fel și cele de optimizare, pur și simplu vreau să fac eu asta dacă e cazul, nu să-mi ruleze orice tâmpenie în fundal. În rest, a fost snappy mai mereu, n-a dat erori de nicio culoare.
Bateria este de 5260 mAh. Se încarcă într-o oră și în 30 de minute până pe la 60%. Ce poți să-ți dorești mai mult?! Ultimul testat a fost S10 Plus, cu încărcător clasic, zici că am revenit printre oameni. 🙂
Cu GPS, cu toate bălăriile zilnice, ajung pe la 20%. Chiar și sub cei 20% am văzut că se ține foarte bine, l-am încărcat la plecare la 7-8 dimineața și abia pe la 3 noaptea a murit, în condițiile în care am butonat destul pe timpul zilei, GPS, avion.
Camera foto
Mai degrabă, cred că aplicația camerei de foto dă rateuri mari. Sunt buguri destul de evidente și enervante.
În primul rând:
- switch-ul între foto și video este de ordinul zecilor de secunde.
- senzorul care măsoară luminozitatea e bușit sau nu știe aplicația să lucreze cu el. Am văzut și pe display treaba asta, pe RAW pur și simplu e 0. Mi-a ars niște poze total. Dacă nu le-a ars, mi-a aruncat totul într-o magenta d-aia specifică telefoanelor chinezești, slabe, de pe vremuri. Pe JPEG s-a descurcat decent. E posibil ca treaba asta să se rezolve într-un viitor, eu sunt ferm convins că e treabă software. RAW-urile ajung undeva pe la 50 megapixeli, dar nu pot recupera nimic din ele.
- modul de noapte nu ajunge la nivelul unui Oneplus de acum 2 generații.
- pe modul portret deformează un pic treaba. Încearcă el să facă un fel de AI, dar dă rateuri, poate pentru plinuțe, ca să le mai subțieze.
- schimbul între camerele de pe spate se face foarte greu, sacadează între cea macro sau dacă dau pe 2x, 3x, 5x.
Pe partea video lucrurile mi se pare că stau mai ok. Filmarea e destul de stabilă, chiar dacă m-am ocupat mai mult de aparatul foto. 🙂
Din punctul meu de vedere, oricât de bine a fost marketat modelul ăsta ca fiind concurent cu cei mari, nu! Diferențele între un astfel de model și cele de la producătorii consacrați sunt evidente.
Se vorbește despre o versiune Pro mult mai interesantă decât asta. Modelul de față este ok din toate punctele de vedere, mai puțin la software și cameră.
În plus, niciodată nu mi-a plăcut să am programe ce nu pot fi dezinstalate, nu mi-a plăcut că am tot felul de aplicații de curățare în fundal.
ice4you a zis
Pacat ca nu ai avut sansa sa astepti update’ul, ar fi fost foarte interesant de vazut daca au corectat belelele, sau nu. Din experienta de pana acum cu telefoanele de la Xiaomi, update’urile le’au imbunatatit la modul major, de unde trag concluzia ca merg pe testarea in piata si mai putin intern, economisind in felul asta niste bani ce probabil ii directioneaza inspre dezvoltarea ulterioara. Nu e ciudata politica asta, am inceput sa o vad la tot mai multi producatori.
Marius Cucu a zis
Încă am telefonul, nu știu dacă îl mai țin. Singurul minus, pe ansamblu, este camera. E și o versiune pro de care se tot vorbește și pare foarte tare. Oricum, ca hardware e mișto.
ice4you a zis
Daca il mai ai pana apare update’ul, ar fi interesanta o comparatie.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă și când o să vină, momentan e la mine. Pe 15 plec în Londra și-aș vrea să am altceva. Nu m-am gândit ce-o să fie. Era în plan și iPhone-ul.
Cosmin Dumitru a zis
Se spune că Pro-ul e ceca mai bun. Nu știu. Știu doar că am în casă un Note 8 Pro, care se mișcă exemplar, camera e sub Huawei P30 Pro, P20 Pro, sau seria Mate Pro, dar peste un Huawei din seria Lite. Foarte rece chiar și în gaming, ecran bun, autonomie bună. La 1100 lei, varianta de 64 GB, de pe evoMAG, este un telefon mobil peste Samsung A50/A70, peste Huawei P30 Lite, peste Motorola One Vision, și care mai sunt în prețul ăsta. În schimb, la capitolul soft și cameră foto, Huawei Nova 5T, îl va bate.
Xiaomi mai au de investit în soft. Au raport preț/calitate bun, privind partea hardware. Dar softul lor are multe hibe. Una peste alta, dacă nu-l compari cu Note 10 Plus sau S10 Plus, de la Samsung, sau Huawei P30 Pro, nici Note 10 de la Xiaomi nu va dezamăgi. De obișnuiești cu minusurile.
Camera de 108, în opinia mea e un mare fail. P30 Pro îl bate din orice poziție. Iar la 2800 a fost P30 Pro cu 6 GB RAM și 128 GB memorie internă, în oferte. Cât costă Xiaomi Note 10 Pro, costă P30 Pro cu 8 GB RAM și 256 GB memorie internă. 3-400 lei, maxim 500 lei în plus. Și joacă în altă ligă. Sau Samsung S10 Plus, chiar dacă e sub Huawei, la camera foto.
Xiaomi poate merită atenția în 2-3 ani. Momentan, mai au de lucru.
Marius Cucu a zis
Încă văd că vin bârfe dinspre el. Versiunea asta, cheală, să îi zicem, e ok până la software-ul camerei. O să pun și câteva filmulețe, ca să vedem și pe partea video că am omis treaba. La stabilizare mi s-a părut decent, deși nu bate Huawei. Bine, e total alt preț pentru unul față de celălalt.
ice4you a zis
De unde plecat Xiaomi si unde a ajuns, e remarcabil. Imi aduc aminte ca primul Xiaomi pe care l’am vazut adus din CHina de un amic, avea o antena fizica de aia telescopica pentru receptia TV. 😀 De materiale si calitatea software’ului, n’are rost sa mai vorbim. Una peste alta, daca reusesc sa puna la punct partea de software, s’au scos.
Marius Cucu a zis
Ah, una enervantă tare, ecran curbat, cred că e cel mai prost din punctul de vedere al touch-ului de pe lateral. Nu e vorba de obișnuință, am mai avut modele cu același design, dar ei n-au reparat deloc treaba asta, atingi în prostie pe lateral și se deschid toate aplicațiile posibile și imposibile.
Daniel H. a zis
Și samsung note 10 are toate butoanele laterale pe stânga. Când îl iau a soției, tot timpul uit și caut butonul de deblocare unde nu e.
Marius Cucu a zis
Software-ul și-a mai revenit un pic. Nu e încă ceea ce trebuie, dar nu se mai blochează atât de mult. Au mai venit câteva update-uri, probabil că vor mai fi și altele.