Să fie mai bine de o lună de când mă joc cu un sistem mesh de la Tenda. Practic, am scos p-ăsta și am băgat în funcțiune un sistem mesh.
E primul cu care mă joc, practic vorbim de mai multe bucăți de plastic ce lucrează una cu alta. Am testat, între timp, și Mercusys, dar marele dezavantaj al aceluia era că n-avea gigabit nici măcar pe LAN. Ăsta are, dar e mai scump.
Ideea cu sistemele mesh este evidentă: dacă nu reușești să ai acoperire suficient de mare îți pui câte un dispozitiv d-ăsta din aproape în aproape pentru a spori acoperirea. Sau mai multe!
Eram obișnuit să văd ceva dispozitiv care să pară a fi ca un router, dar de fapt, sunt 3 cutii și atât. Inițial, credeam că-s identice, dar una dintre ele este primară, celelalte se conectează la prima, în funcție de nevoi.
Eu-s pe 2 camere și zis că e suficient să ai doar 2 dispozitive. Prin 2 pereți de beton nu am avut semnal full cu unul singur așa că am pus și pe a 2 a în cameră.
Pe cutie zice că ar suporta undeva la 60 de dispozitive și acoperire de 300 de metri.
Configurarea este intuitivă și asemănătoare cu celelalte modele de routere de la ei.
Ba chiar am reușit să fac treaba asta exclusiv cu telefonul. Și e ok pentru portabilitate, dar mi se părea ok să te poți conecta la interfață și de pe PC. În plus, aș fi vrut mai multe setări.
Partea care nu mi se potrivește la sistemul ăsta este că la mine cablurile pleacă dintr-un singur loc prin casă. Eu am nevoie ca un dispozitiv să aibă minim 3 porturi de LAN, fără cel de WAN. Fiecare cutiuță d-asta are un port de LAN și unul de WAN.
La început credeam că e obligatoriu să tragi cablu între dispozitive, dar nu, le sincronizezi din aplicație cu un cod QR. Dar dacă nu tragi cablul nici nu primești gigabit, ci doar 100 mbps. Mai sunt 2 versiuni care obțin viteze mai mari: MW6 și MW12. MW6 are 200 mbps și MW12 poate 500 mbps.
Mi-ar fi incomod un astfel de sistem, dar sigur sunt multe alte configurații în care o chestie de genul este extrem de utilă. Totuși, după ce a picat Asus-ul, ăsta a rămas varianta cea mai ok.
Configurația o am în felul următor: 2 dispozitive la server, de unde îmi pleacă 3 fire și, practic, am făcut un fel de triunghi în interior ca să pot să am și gigabit, iar pe balcon am scos PowerLan-ul și din a 3 a cutiuță plec spre LAN pentru că nu mai aveam loc să pun adaptorul în partea cealaltă. A fost plug & play, fără bătaie de cap. Știu că pentru WIFI nu este ok deloc, dar e treabă temporară, cât testăm jucăriile.
Ca acoperire, pe WiFi nu am nevoie de atât de mult. Am făcut ceva mici teste și eu chiar m-aș descurca și cu un singur dispozitiv, dacă aș fi avut porturi suficiente. Hai 2 dispozitive ca să ajung și la zona din balcon ce nu are cablu tras.
Costin a zis
Prietene, tu esti reprezentatul de vaza al noii generatii wireless. V-ati nascut intr-o mare cordless si impingeti fara firu’ intr-un ocean de emisie radio.
Astia mai batrini peroram inutil ca unde poti trage calbu, trage-l iar astfel, fie si subiectiv, iti scade expunerea biologica la radiatii…geaba.
Telefonul fara fir – joc din copilarie, a depasit cu mult realitatea.
Wireless rule the world.
Pina cind?
Marius Cucu a zis
Dacă eram reprezentantul wireless-ului nu cred că îmi trăgeam cablu în toată casa, mai puțin bucătărie și balcon. Atât am gândit atunci. Am adus priză, nu am mers și cu cablu de internet. Nu îmi place nici mie ideea că pleacă fix de lângă mine internetul și că nu are opțiuni pentru a seta mare lucru, dar e chestie de vară. N-o să stau mereu aici. 🙂
6G e aproape standardizat, crezi că se oprește treaba asta cu wireless-ul?