Acum ceva ani dacă mă întrebai ceva de căști wireless ziceam bleah, ce-s alea?! Nu știu dacă mi-am schimbat impresia, dar știu că am testat mult mai multe modele în ultimii ani. Nu am ajuns să știu exact toată piața, așa cum se întâmplă la televizoare sau laptopuri, dar învăț. Dacă mă gândesc bine, cred că am început să știu și destul de multe din zona de aparate foto, dar strict pe câteva branduri pe care le-am testat. Revenind!
Anul trecut am avut multe „doape” la test, anul ăsta am zis să schimb un pic domeniul și să merg spre căști care acoperă chelia.
Primele care au venit la test au fost cele de la Sony, am mai cerut și ceva de la Philips, iar astăzi vreau să vorbim despre cele de la Panasonic, pardon Technics, mai exact Technics A800. Mi-e greu să mă adaptez la Technics, sper că nu veți citi mai jos că ele sunt de la Panasonic. Oricum, Wikipedia zice cam același lucru: japonezi, brandul Panasonic.
Știam că aceștia fac căști mișto, inclusiv serii profesionale, dar nu prea am avut contact cu ele până acum. Dar dacă am văzut comunicatul am zis că trebuie să le testez și eu un pic mai mult. Și, cred că sunt cele mai bune pe care le-am testat până acum. Scuzați-mi neștiința în zona căștilor, dar pentru mine erau plăcute cele de la Sony. Micuțe, drăguțe, frumoase la atingere până au venit acestea.
E drept, sunt un pic din altă ligă față de ce pusesem eu mâna înainte: Philips sau chiar Sony. Știți că eu plec cu preconcepții, adică dacă zic de japonezi plec cu ideea că nu știu să facă marketing și se scarpină pe la ceafă. Bine, am avut și modele mai vechi în care m-am chinuit o oră să le conectez la telefon.
De data asta nu e așa. Căștile sunt chiar mișto și chiar am încercat să găsesc lucruri nașpa pentru a le povesti pe blog. Doar că nu prea am găsit. Poate… prețul?! Măricel?!
Așa, deși nu sunt căști de mers la alergat eu am zis că trebuie să le folosesc acolo, să îmi dau sufletul cu ele la ureche. Experiența este bună, doar că, probabil din cauza faptului că au o cupele relativ mari se aude un zgomot ca și când ar pocni difuzoarele. Am dezactivat noise cancelling, a început să taie din acel zgomot, dar tot a rămas acolo suficient de deranjant. Deși izolează foarte bine se aude ca și cum te-ar lovi ceva. Ca un tropăit de cal? Na, povestește în scris despre sunet!
Accesorii:
- cablu de încărcare USB
- manuale de utilizare, inclusiv în română
- cablu audio cu jack
- adaptor pentru avion
Aplicația de la Tehnics
Spuneam în trecut că m-am chinuit să conectez. De data asta mi-am învățat lecția și am căutat aplicația. Dar și îți scrie pe hârtie și ai cod QR pentru ea. Împerecherea se face clasic și n-au fost probleme. Mi-a fost greu să o împerechez doar pentru că nu știam butonul de Pair.
Aplicația se numește Audio Connect. De ce nu au pus Tehnics Audio Connect sau Tehnics Audio în denumirea ei din telefon nu știu. Japonezi! Să stai să cauți!
E suficient de complexă și poți modifica tot ceea ce ai nevoie. Activezi Noise Canceling, activezi Ambient Sound, modifici parametri de sunet, e utilă. Nu am avut nicio situație neplăcută cu aceasta.
Pentru bicicletă mi se pare că sunt cele mai utile căști. Nu pentru că ar izola bine, ci pentru că se aud foarte tare. Cred că sunt cele mai tari căști pe care le-am auzit de la nivelul gâtului. Aș compara-o cu o boxă mică fără doar și poate, dar cu alt nivel de sunet.
Calitatea sunetului este ce trebuie. Înalte, medii, joase, tot ce trebuie. Din punctul meu de vedere, bate cu mult căștile testate anterior de la ambalare până la banalul cablu de sunet.
Bureții sunt confortabili și par a fi dintr-un material ce se curăță ușor. Le-am atins un pic murdar pe mâini de la bicicletă și s-a luat totul instant. Nu m-au durut urechile deloc, au fost comode și OK pe urechile mele.
Butoanele sunt OK, se diferențiază la mână și nu ai cum să greșești când le apeși. Am folosit și modele cu gesturi, dar varianta cu butoane mi se pare mai OK.
Autonomia ține 60 de ore. Asta scrie pe cutie, eu unul n-am reușit să țin cont, având în vedere că am avut 4 modele în paralel. Oricum ar fi n-ai niciun stres cu autonomia la niciun model din gama asta. Declarat, însă, are cea mai mare autonomie.
Ei zic că au un sistem de dual noise. Da, este util, însă nu pot să zic că este cel mai bun pe care l-am auzit. Am mai auzit și alte modele ce izolează mai bine.
Are Bluetooth 5.2 așa că, fără nicio problemă, vei putea să conectezi mai mult de o conexiune Bluetooth.
Per ansamblu, nu le-aș da nota maximă pentru noise cancelling, însă sunetul mi-a plăcut, asta în condițiile în care rar l-am folosit cu LDAC. Dar dacă aveți un telefon de la Sony vă recomand să dați un play de pe acela. Sunetul e total diferit.
În rest, căștile sunt foarte bune. Poate că un preț mai mic ar fi făcut diferența, totuși. 2200 de lei la vendor. Enorm!
Costin a zis
Designul este furacuine pe fata de la Sony, parerea mea.
Ziceai ca japonezii is praf la marketing. Ideologia lor presupune o mai mare investitie in calitate (cel putin in ceea ce-i preiveste pe giganti) decit in trimbitarea nu-s caror specificatii duse la extrem.
Adica lasa calitatea sa vorbeasca de la sine si nu mai ingropa banii in propaganda. Adica taman pe dos fata restu’ lumi-n general sau rusi in special 😉
Cit despre pret, vad ca mai peste tot nu-s decit 1450 lei.
Marius Cucu a zis
O să vină comparativ în care le includ. Sper eu și video. Nu mi se pare că sunt același lucru, nu prea seamănă, nici la felul în care le ții pe urechi. E diferit.
Legat de preț, la eMAG am istoric pe link și prefer să pun de la ei. Dar dansează atât de mult prețurile, eu zic ceva, iar la publicare, peste câteva zile îmi apare alt preț. Așa am pățit și cu memoria RAM și cu altele.
Adrian Bolocan a zis
Particip.
Vasi a zis
Cum 60 de ore autonomie ??? E enorm de mult. Și prețul e impresionant, dar na, vorbim de Panasonic. Eu le simt pe astea mici „ale mele” ce fain se aud. Seara după ora 21 le „activez” să nu fac gălăgie cu filmele prin sistemul 5.1 Genius și fac față cu brio, 4 ore lejer. Îmi plac și astea prezentate de tine acum, par comode. Poate pe viitor vor mai scădea prețurile.
Marius Cucu a zis
Ah, și au și încărcare destul de rapidă. Le-am pus ieri la încărcat cât m-am spălat pe dinți, de la 40% au ajuns la 50% cu încărcătorul de la Motorola.
În categoria asta de preț toate sunt peste 30 de ore. Oricum ar fi, le încarci rar și din ce am văzut pe Youtube chiar se poate schimba bateria relativ ușor.
Daniel Bis a zis
Am avut si inca am niste casti wireless cu cupe de la Sony, dar model mai vechi.
Are ca baza o statie rotunda cu antena, conectata la un incarcator si are o intrare jack pentru sursa.
In plus are si un cablu de incarcare casti.
Sunetul se transmite prin RF de la baza la casti.
Are 2 acumulatori AAA aflati intr-o cupa.
Nu prea le-am folosit pentru ca nu sunt foarte comode si se intrerupe sunetul la o anumita distanta relativ mica.
Marius Cucu a zis
Ce model, mai exact?
Daniel Bis a zis
Nu le am acasa momentan, dar revin cu detalii
Marius Cucu a zis
Chiar sunt curios pentru că n-am testat atât de multe căști și, cu cât mai multe idei, cu atât prind experiență. 🙂 Plus că sunt decis să populez și mai mult articolul ăsta.
dam167 a zis
Ai vrut să ne păcălești cu prețul ăla, văd că e un caz izolat la un seller de pe eMag și în rest sunt pe la 1500 de lei ?. 2200 mi se pare mult pentru niște căști fără fir, dai banii ăia doar dacă vrei cele mai bune căști (sunt puține modele pe piață) și vrei mobilitate. Altfel, acolo începe zona de hi-fi. 1500 e rezonabil; nu ieftin, ci rezonabil. Cât despre autonomie, nu am dubii pentru că prin martie am cumpărat și eu niște căști Panasonic pentru birou și le-am încărcat de 2 ori.
Dacă vrei să intri în partea de sunet, alege-ți mai întâi un reper – parcă aveai niște boxe ok – și analizează puțin sunetele înalte, medii și joase, mai ales pentru muzica pe care o asculți și o cunoști. Pentru extreme și finețuri ar trebui să cauți și muzică care să pună accent pe anumite frecvențe, dar e puțină lume are să ajungă până acolo. De exemplu din experiența mea cu căști BT over ear, una dintre probleme sunt sunetele joase, iar unii producători compensează pra tare – Sony de obicei, chiar și modelul Panasonic ales de mine. De obicei scrie pe cutie Bass Boost sau chestii de genul dar na. Evident nici claritatea și înaltele nu sunt de nivel hi-fi pe fir, dar unele se aud suficient de bine. Sunt curios cum se aud AirPods Max de la Apple, dacă sunt semnificativ mai bune decât echivalentul de Sony, Bose sau Technics.
Încă ceva legat de sunet, uneori e suficient să spui și cum se aud 2-3 melodii pe care le cunoști bine – de exemplu vocalul sau anumite instrumente. Asta mi se pare important pentru că pot compara și eu ascultând aceeași melodie, poate căștile la care faci tu review oferă mai multe detalii la anumite frecvențe decât ce am eu.
Marius Cucu a zis
Erau 2800 când am publicat. Acum 2200. Joacă bine prețul. Am comandat niște boxe, dar le-am dat retur. Nu am nimic OK pentru monitorizare.
dam167 a zis
Atunci ar trebui să compari cu alte modele fără fir, poate cei ce citesc cunosc cel puțin unul dintre modelele pe care le iei ca reper și își fac o idee. Ideea nu e să compari căști/boxe cu un sunet neutru, ci întrele ele pentru că fiecare producător le proiectează în funcție de cum consideră el că trebuie ascultată muzica – na, cu limitările aferente căștilor fără fir.
Marius Cucu a zis
Da, concluziile de mai sus sunt după ce le-am pus în paralel cu Philips și Sony. Dar tot sunt convins că, pentru că nu îmi rămân mie, o să am dificultăți la următoarele modele în a zice dacă-s la același nivel. 🙂
dam167 a zis
Păi ține și tu niște notițe. Mi-a plăcut un clip al unui tip pe care-l urmăresc pe YT (Andrew Chera Robinson) în care spunea pur și simplu melodiile și ce urmărește în ele – intro, vocal, instrumente pe care ar trebui să le auzi individual sau nu etc. La instrumente e mai simplu, dacă nu le poți identifica cât de cât în fundal înseamnă că ceva nu e ok în sistem. Bine, asta la formații, evident.
Nu trebuie să acoperi prea multe genuri muzicale, eu unul mai degrabă apreciez o părere sinceră bazată pe ceva concret decât o compilație de n chestii pe care oricum nu le poți urmări.