E al 2 lea NAS pe care îl testez, de-a lungul vremii, așa că fiți blânzi cu mine. E vorba despre Synology 920+. E disponibil aici. De la prima versiune lucrurile cred că au evoluat pentru toată lumea. Eu am mai întrebat în stânga și în dreapta, voi ați mai răspuns și toate sunt mai clare la mine în minte.
Am cochetat un pic cu ideea să renunț la tot ceea ce aveam DiY pentru a avea o chestie de-a gata și să nu mai stau zile să recuperez fișiere. Pe scurt, aveam un router căruia i-am pus un HDD extern și care, în prima fază, îmi omora WiFi-ul. Deh, el era făcut să proceseze acolo viteze, nu datele lui Cucu. După ce mi-am dat seama de asta am luat un Pi. Frumos, elegant, la câteva luni fie pica microSD-ul, fie îmi pica curentul și se duceau datele la vale. Aveam colecție de carduri. Cel mai important lucru este că hard disk-ul extern nu îl foloseam constant.
Am zis: păi dacă tot n-avem siguranță, hai să testăm niște NAS-uri, să vedem spre ce ne orientăm: să fie cu RAID hardware, nu software, să fie dedicat. Cum Synology a fost primul testat am mers tot pe aceeași variantă: Synology 920+.
Specificații
- 4 GB RAM(cu upgrade la 8 GB) – pe forumuri am văzut că s-au dus și la 20 de GB de RAM, dar procesorul nu suportă.
- procesor Intel Celeron J4125 Quad-Core la 2 GHz
- 2 RJ45 gigabit
- suport JBOD, inclusiv RAID
- 2x USB 3.0 și unul eSATA
- maxim 16 TB de stocare
Configurare inițială
Trecem peste pașii în care ar fi bine să instalați hard disk-urile de la început și să adăugați SSD-urile pentru cache. Eu am făcut asta pe parcurs, mai mult de dragul testului și nu pot să zic decât că o conversie de la RAID 1 la RAID 5 durează foarte mult. Așa că gândiți-vă bine cum vă configurați, încă de la început.
Configurarea este simplă, te duci pe find.synology.com și asistentul începe să te întrebe una alta până ajungi să instalezi totul cu DiskStation Manager. Suntem la versiunea 6, probabil în decursul anului o să avem și versiunea 7 a DSM. Dar nu recomandă nimeni instalarea în producție pentru așa ceva.
Ce am adaugat eu pe NAS?
Anumite persoane spun că NAS-urile cu software opensource sunt mai interesante. Eh, eu nu știu să programez, mă leg de tutoriale și ce-am mai învățat în timp.
Pentru mine NAS-ul este util pentru site-uri, am 25 de site-uri, direct sau indirect trăiesc și din ele. Așa că backup-ul este viața mea. Ca idee, un amic s-a virusat recent și a fost atât de activ încât a verificat după vreo 2 săptămâni. Degeaba avea backup de o săptămână, dacă și ăla era virusat. Așa că, pe lângă backup-urile periodice pe calculator am zis să fie și ceva automat.
Așa că mă folosesc de RSYNC-ul NAS-ului și fac backup. Setările le-am făcut cu câteva click-uri, având aplicație de instalat Active Backup for Business.
Pe lângă backup-ul ăsta am mutat în jur de 500 de GB de informație video. Materiale pe care le-am montat în trecut, dar și ceva materiale video pe care vreau să le adaug pentru testele pentru televizoare, să le am la click, să nu mă mai duc cu stick-ul la fiecare în parte.
Al 3 lea lucru pe care l-am pus este un server web. Nu face mare lucru, verifică prețurile magazinelor și îmi face mie ceva verificări de stocuri pentru a putea să mă descurc mai bine. Nu mănâncă multe resurse, decât atunci când dă de un magazin neoptimizat. Când mă voi hotărî la o versiune finală de NAS probabil că o să testez dacă să le pun în Docker sau dacă să instalez separat MariaDB și PHP. Din ce văd, sunt la versiunea 10.5, respectiv 7.4. Din păcate, nu am reușit să dau pace serverului, la modul că nu reușesc să găsesc pentru aplicațiile mele funcționalități pentru Docker pe Synology. Sunt sigur că fac eu ceva greșit, mai investighez.(am experimentat mai mult, interfața lor e ok, dar pur și simplu nu suntem în aceeași direcție. Prefer să caut librării în hubul Docker și să instalez direct din terminal. E mai practic și ajungi la același rezultat)
De dragul experimentului am făcut un server FTP mic, prin care să pot să transfer direct pe NAS pozele pe care le fac cu aparatul, în casă. Mi s-a părut super ideea, doar aș lua fișierele și le-aș procesa de pe oricare calculator.
Ca ultim pas, mă gândeam să mut și RSS-ul acolo. Folosesc Tiny RSS, dar am aproape 2000 de surse și de multe ori pierde timpul și pe PC. Momentan, nu am făcut asta.
În timp, sunt sigur că se vor găsi și alte utilizări, dar ideea e că poți să faci orice cu un NAS. Nu mi se pare că te limitează la nimic. Cel mult, te pune să scoți banii din buzunar pe hard disk-uri.
Nu sunt convins că am prins ideea cu filmele. Am instalat și dezinstalat Plex, aplicațiile de pe telefon cred că nu sunt chiar cele mai mișto și încă nu ne înțelegem atât de bine. Dacă aveți sugestii…
A murit vreun pic serverul?
Da, a murit în momentul în care Digi s-a gândit că nu e ok să ai net. Sau nu știu dacă neapărat Digi sau poate că ONT-ul s-a plictisit și-a cerut restart. Inițial, îi dădusem restart NAS-ului, dar n-a avut efect, după restartul „infrastructurii de la Digi” a mers șnur totul.
Cred că diferența cea mai mare, față de trecut, o face SSD-ul. I-am pus un Samsung 970 EVO pentru cache. Ca HDD-uri, vorbim de câteva de desktop provizoriu. Ceva Hitachi și WD. Cert e că mi-a țipat că nu e compatibil și să fac ce vreau eu cu datele mele. Pe răspunderea mea, cum s-ar spune. În plus, m-a mângâiat la suflet când mi-a zis că nu sunt hard disk-uri pentru rulat 4k. Cu alte cuvinte, ei îmi pun o platformă bună pe mână, dar dacă eu n-am consumabilele care trebuie…
Ce poți să mai faci pe NAS?
Păi cred că faci orice vrei atât timp cât ai terminalul lângă tine. Activezi SSH la click și treci în lumea celor care tastează des. Dacă nu te descurci cu ideea de SSH și vrei totul la click mai jos sunt toate aplicațiile atât oferite de Synology, cât și cele Third Party.
Ce mi s-a părut foarte tare este faptul că pot face editare video direct de pe el. Cu link. Nu sunt adeptul editării de acest fel, dat fiind faptul că pot apărea fel de fel de probleme la randare, însă de dragul testului am făcut și asta. Am luat atât MKV-uri, cât și MOV sau MP4. E ceea ce trebuie.
Editare video de pe NAS
Pentru mine e testul suprem. Aș vedea în felul următor lucrurile:
- 2 PC-uri prin casă și un laptop conectate la NAS
- editare cu link direct de pe NAS
Pentru materialele pe care le-am avut prin calculator totul a mers șnur, în condițiile în care n-am avut hard disk-uri dedicate, în condițiile în care n-a fost decât rețea gigabit.
Da, pot zice că 2.5 Gbps/s sau chiar 10 Gbps/s trebuie să existe în anii următori. E păcat de SSD-urile astea rapide pe care le avem în ultima vreme.
Concluzia e cât se poate de simplă. NAS-ul a ajuns să țină loc de un calculator pornit non stop. Un calculator cu funcții de backup, un calculator la care poți să ai acces de pe internet.
Da, oficial se pot adăuga încă 4 GB de RAM. Atât suportă procesorul. Totuși, pe forumuri am văzut că oamenii au pus și încă un modul de 16 GB de RAM. Eu n-am reușit să îl fac să se blocheze cu 4 GB de RAM.
Synology 920+
Păreri Pro
- hardware rapid
- silențios până în momentul în care pui HDD-uri zgomotoase :)
- interfață și opțiuni de customizare
Păreri Contra
- preț
- ar fi fost interesant măcar un port de 2.5 Gbps
Stefan a zis
Salut! Ai incercat sa iti vreun site pe NAS sau alte servicii in dockere?
Marius Cucu a zis
Da, am.