M-am obișnuit cu binele. M-am obișnuit cu OLED, cu miniLED și mi-e greu să mă raportez la flagship… de buget.
Cum v-am mai povestit și anterior, pentru fiecare tehnologie în parte avem câte 3 variante: de buget, mediu și de top. Previziunea mea nu s-a adeverit încă, miniLED-ul nu a luat fața FALD-ului(Full Array Local Dimming), așadar uite că am la test și un televizor din gama de top de la Sony. Îi zice Sony X90L sau Sony 6590L, în funcție de unde te uiți.
Rămâne aceeași discuție pe care am avut-o și cu cei de la Philips. Dacă până acum diferențierea se făcea prin meniul lor propriu, de când cu Google TV cumva se pierde identitatea brandului. Sigur, ei se diferențiază prin ambilight, însă dacă pui Sony și Philips unul lângă altul nu prea mai observi diferențe ca sistem de operare.
E păcat și cred că asta începe să fie problema televizoarelor cu android. Mi-e că o să vină un TCL, că o să vină și un Hisense și mă trezesc cu fix același sistem de operare…
A stat cu mine undeva la peste o lună de zile, poate 2 luni de zile, suficient cât să îmi fac o părere despre ceea ce poate.
Imagine
Cum spuneam mai sus, este un pic grea viața să te întorci la FALD de la miniLED. Când ai imagine atât de bună este dificil să pui în paralel toate cele.
La bază vorbim despre un televizor cu tehnologie LCD și cu iluminare Direct LED: Full Array Local Dimming. Adică, față de miniLED-uri zonele sunt ceva mai mari și, implicit, avem un blooming ceva mai accentuat.
Pe lângă blooming este și un soi de magenta ce este atât de la panoul VA, cât și de la filtrele aplicate. Însă, este absolut normal în categoria aceasta de preț, absolut toți producătorii fac asta.
Fiind panou pe 100Hz n-aveți nici cea mai mică problemă cu subiecții în mișcare. M-am uitat la filme, m-am uitat la secvențe de fotbal, totul este impecabil pentru 100 de Hz.
La upscaling am ceva îndoieli că este totul OK. Am pus câteva filme HDR10+ și nu știa să le decodeze deloc OK. Sigur, el suportă maxim de HDR10, însă diferențele erau foarte mari. La Dolby Vision totul a fost impecabil. Pe scene luminoase, deși lipsea contrastul specific unui OLED, să zicem, imaginea nu e rea deloc. Când vrei, însă, detalii, precizie, e clar că trebuie să ne setăm așteptările diferit.
Deși am dezactivat tot ceea ce înseamnă senzor de iluminare(Ambient Optimization Pro) și alte briz-briz-uri care puteau să flickere imaginea, în meniu am observat că nu este totul constant. E ciudat și… deranjant. Iar dacă n-am observat numai eu asta, ci persoanele de lângă mine… e clar că deranjează și pe alții.
Mi-a plăcut că au lăsat spațiu să te joci cu imaginea. Prestabilit împinge un pic luminozitatea pe shadow și, implicit, apar cea artefacte pe magenta, inclusiv pe profilul de Cinema. Dacă vă deranjează atât de mult pur și simplu… puteți să ajustați un pic imaginea.
Apropo de profile, ca să nu vă bateți prea mult capul cu ele, asta dacă veți dori să schimbați vreunul pur și simplu bifați Netflix Calibrated Mode și asta este.
Software
Anul trecut mi se pare că au dat fail cu versiunea de android. Cel puțin, cât a fost la mine, a fost greu tare cu actualizările. Nu știu să zic dacă s-au rezolvat, dar aveam sacadări destul de mari la materiale rulate de pe televizor, direct de pe server, în timp ce de la competiție nu erau probleme.
Modelul de anul acesta stă mult mai bine, chiar dacă încă nu mi-a decodat HVEC. Foarte ciudat. Voiam să mă văd și eu cum dau pe cameră, de pe un televizor mare.
La partea de suport îmi place că au pus la bătaie Airplay2 și anul acesta. N-o să aveți probleme cu produsele de la Apple.
De reținut ar fi și faptul că, anul acesta, au 32 de GB de stocare pentru aplicații. Sigur, eu eram OK și cu 16GB, dar nu cred că deranjează pe nimeni mai mult.
Cred că anul trecut am testat pentru prima dată Bravia Core. A fost fain ca imagine prin simplul fapt că… aveau bitrate mai bun decât Disney+ și Netflix. Încă îl au, dar titluri puține și… scump.
Sunet?
Ce sunet?
OK, recunoaște DTS, recunoaște majoritatea codecurilor și asta este foarte, foarte bine. Dar până la a avea un sunet de ținut minte mai este. Sigur că alternativa este simplă: soundbar și clar va face diferența, fără doar și poate. De data asta n-am primit vreun soundbar, însă sigur sunt variante OK și la Sony.
Telecomandă
De fapt, telecomenzi. Sunt două și nu înțeleg de ce. Le-au luat la ofertă, habar n-am pentru că… în principiu fac același lucru.
Am considerat-o principală pe cea cu colțuri rotunjite. Văd butoane noi… pentru servicii de streaming de care nu am auzit. Voi ați auzit de Crunchyroll?(Google zice că tot de Sony aparține, atunci are sens să fie acolo)
Ceva se întâmplă în ultima vreme la Sony și nu știu dacă este bine. Țin minte că ani la rândul le-am testat televizoarele, de data asta nici măcar nu îl văd listat online. L-am căutat la Emag și nu este decât versiunea de 98′(însă nu este stoc), la Altex nu am dat de el, iar pe Google nu văd niciun magazin care lucrează în mod direct cu Sony. În principiu, ar trebui să coste undeva la 5000-6000 de lei și să mai scadă până de Black Friday. O să întreb și revin cu actualizare cât de curând.
Deocamdată, dacă vreți TV, încă mai văd pe piață modelul Sony X90K. Are preț ceva mai OK, iar diferențele sunt la panoul VA, dar nu cât să justifice diferența de preț.
Adrian Bolocan a zis
Fain că este buton pentru YouTube. 😀