Primul televizor al anului întâlnit de mine este cel de la Sony. Au reușit să fie prompți și să-mi trimită Sony 55A90J. Este vorba despre o serie foarte, foarte scumpă. Poate că în primii ani de tehnologie OLED să fi fost atât de scump un televizor de 55′ la precomandă. Sper ca, până la apariția articolului să discutăm despre precomandă și nu despre preț final. Asta pentru că e perioadă plină și mă mișc destul de greu, în ultima vreme.
Oamenii au pregătit modelul de 55′ ca să nu mă mai lupt pe scări cu el. Dar mai este disponibil și modelul de 65′ sau chiar de 83′.
Modelele sunt disponibile mai jos, iar prețul, la data publicării pleacă de la 13200 de lei:
Scump!
Imagine
3 bucăți în paralel, dar mai degrabă aș compara pe cele 2 OLED-uri pe care le-am avut în față. Da, Sony este peste. În sinea mea îmi căutam scuze pentru ce am acasă. Dar sigur, vorbim de serie cu un an mai nouă și model de top. Totuși, ar fi de reținut faptul că deși ambele sunt acolo, diferențele, pe conținut de uz frecvent: Netflix, Youtube, diferențele nu sunt atât de mari. Poate că nu le-ai sesiza dacă le-ai avea în case diferite.
Eh, dar ca să vezi diferențe mai mari trebuie să te conectezi la streaming-ul lor. Bitrate-ul pe Netflix este de 20 Mbps cu indigențe. Sony a venit și-a zis: facem Bravia Core și dăm până la 80 Mbps, aproape cât un BluRay. Un BluRay 4k duce până la 100 Mbps, practic, să ai pe streaming nivelul de informație pe care îl ai pe un dispozitiv fix mi se pare wow. Evident, dacă dau oamenii drumul la țeavă. Din ce văd pe specificațiile de pe site până la 100 Mbps ai nevoie de AVC, HEVC sau VP9. Gigabit, 8K, AV1F. Mai avem un pic!
Treaba asta cu Bravia Core n-o să fie disponibilă decât pe modele din 2021. În practică, momentan, mi se par mai multe artefacte pe platforma lor. Cred că mai au ceva de lucru la imagine dacă ești pe un internet mai prost, de exemplu.
În plus, având acces și control la platforma lor au făcut un fel de Netflix Calibrated Mode. Cum ziceam și în trecut, dacă vrei să ai control foarte bun pentru o imagine cât mai bună trebuie să ai acces la tot procesul de realizare al imaginii. Sony face filme, face platformă de streaming, face televizoare. Are acces la tot procesul de creare al unui film. Rămâne de văzut ce producții vor fi disponibile acolo. Ca o paralelă, Samsung pune la dispoziție televizoare 8k, dar sunt atât de puține producții în 8K încât nu prea ai ce face cu el.
HDR
Testele pe care le-am făcut pe HDR, atât pe Dolby Vision, cât și pe HDR10 sunt wow. Evoluția de la generația precedentă este wow. E păcat că n-au inclus și HDR10+ și Dolby Vision IQ pe seria asta.
Am pus câteva imagini destul de complicate, de noapte, cu lumină foarte multă de la becuri. Pur și simplu imaginea era curată, din toate punctele de vedere. Nici pe Philips nu erau rău deloc, dar imaginea nu e la fel de bună.
CATV
Mult mai bine decât ce am testat anterior pe upscalling. La canale SD nici nu mă uit, dar când vine semnal HD și îl pui în paralel cu alte modele, pur și simplu, e peste. Diferențele sunt mult prea mari încât să nu lauzi treaba asta.
Setări de imagine
Trecând de la Samsung la Sony cred că este un pic cam mult. Da, mi-a plăcut mereu ce a făcut Panasonic, ce face Sony pe partea de opțiuni, dar câteodată cred că este prea mult. Pentru cei care vor mai mult, e ce trebuie, pentru cei care nu sunt obișnuiți cu atât de multe setări, cu siguranță vor pune tot felul de setări ce vor strica mai mult imaginea. 🙂
Nivelul de gri este foarte ok. În măsurători a ieșit un pic mai mult magenta pe la 10-20%, dar s-a reglat foarte bine.
Panoul de 55′ este destul de uniform, dar pe laterale observam un pic de magenta, nu au reușit să facă un panou perfect. E posibil ca la 65′ să fie și mai accentuat.
Într-una dintre poze vedeți și o opțiune pentru senzorul de lumină ambientală. Practic, măsoară lumina din imagine și îți dă cât de multă lumină ai nevoie în cameră.
Oricât de atent m-am uitat la TV să îi caut defecte nu e nimic deranjant. Mă așteptam să fie ceva mai nasol.
La partea de imagine aș menționa un bug care probabil o să fie rezolvat cât de curând. Modul de imagine dinamic era activ by default. Îl opream, se activa opțiunea și tot așa. Mereu îmi sărea pe profilul „Strălucitor”. Am raportat bugul, cel mai probabil se va rezolva curând.
Ce face Sony special anul ăsta?
Cred că au ales să joace cartea cea mai bună: procesare de imagine locală. Eh, anii trecuți vorbeam de baze de date și de HDR în imagini. Eh, anul ăsta Sony vine și zice: Ok, suficient, avem deja asta, hai să punem un panou luminos, dar venim și cu procesare individuală. Detectăm ochii și adăugăm ceva sharpness. Vedem că este față, ridicăm un pic din detalii în zonă.
Da, aici am ajuns cu nivelul de procesare.
Sunet
Nu ai cum să redai experiența, dar da, e aproximativ ca treaba de la imagine. Redă sunetul local, din zona din care ar trebui să se audă.
Nu știu cât de importantă este opțiunea, dar ce e al lui e al lui: se aude cu mult peste ceea ce am eu. Curat, echilibrat, asta în condițiile în care nu m-am jucat deloc cu setările. Probabil că dacă te joci și cu acestea ajungi să ai lucruri din ce în ce mai bune. Nu știu cum stă modelul de 65′, dar s-ar putea să fie mai mult spațiu acolo și rezultatele ar trebui să fie și mai bune.
Sistem de operare
Android sau Google TV. Nu e cu mult mai special față de ce au avut anterior. E snappy pe alocuri și zic asta în comparație cu Samsung care… mi-a lăsat impresie wow anul ăsta! L-am prins în timp ce făcea update-uri și nu era rapid deloc. Practic, procesorul era ocupat să facă orice altceva. Dar în momentele în care trebuie să facă activitățile clasice e oki. Poate că tranzițiile sunt prea greoaie, poate că android e greoi sau poate cele cu sursă închisă sunt mai optimizate. Tare curios sunt să văd ce va face și LG anul ăsta, cu noul webOS.
De anul ăsta este disponibil inclusiv AirPlay.
Interfața mi-e foarte comună, am TV de la Sony și cumva știu cum se mișcă chiar și după 4-5 ani de zile 🙂
Altfel, am pus și ceva MKV-uri cu care testez una alta. Pe Philips mi-a decodat mai bine, pe Sony am avut ceva sacadări. Mai trebuie un update și acolo, dar nu e nimic grav.
Telecomandă
Au telecomandă nouă. Pare a fi o combinație între Philips și Panasonic. Philips prin faptul că are taste iluminate(nu se observă în poze, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt), dar implementarea asta îmi place mai mult și Panasonic pentru că parcă au ales aceleași nuanțe și material.
Cât despre layout acesta este schimbat. Cel mai important lucru este că avem 4 butoane pentru aplicații de streaming. Cumva, uitați viitorul. Până acum am văzut 1-2 butoane pentru serviciile de streaming, Sony a trecut la 4:
- Youtube
- Netflix
- Disney+
- Prime Video
Probabil au negociat bine prețul pentru butoanele de pe telecomandă.
Televizoarele OLED, de anul ăsta, observ că sunt ceva mai groase. Văzusem tendința de anul trecut, de la Panasonic și sunt tare curios să văd în ce direcție o să meargă toate brandurile. Anii trecuți LG avea cel mai subțire OLED, tare curios să văd anul ăsta ce va face C1.
Adrian a zis
Tu faci reclama la sanatate buna?
Marius Cucu a zis
Și antena3 😀
Sorin Mihail a zis
Pret mai bun aici – pt 55″ – gasit cu price.ro.
Marius Cucu a zis
Eu cred că la nivelul ăsta de preț găsești loc și de negociere.