Sonos Ace sunt cele mai interesante căști pe care le-am avut până acum. Într-o zi cu multă ploaie am dat o fugă la București pentru o experiență Sonos. A fost primul eveniment de genul la care am participat, iar acolo am aflat câteva lucruri despre noile căști ale celor de la Sonos.
Până acum cele mai interesate căști au fost cele de la Tehnics, de acum 2 ani de zile. Dar nici nu pot fi comparate, sunt modele total diferite, de la construcție, la design și funcționalități.
Căștile sunt disponibile în 2 variante: pe alb și pe negru. Negru mi se pare banal, așa că am avut de ales între a testa o culoare sau alta. Am ales să testez varianta pe alb și nu regret deloc alegerea. Am și poze de la varianta neagră, de la conferință.
Căștile Sonos Ace sunt disponibile aici la precomandă pe ambele culori.
Unboxing
Îmi dă un pic cu virgulă felul în care au ambalat cablurile. Eu n-am reușit să le pun înapoi, dar totul e gândit ca o experiență. Cutia este din carton reciclat, așa cum este trendul.
În cutie vei găsi un cablu de alimentare și un adaptor de la jack de 3.5mm la USB Type C. La conferință ne-au zis că pentru momentele în care vei zbura și vei avea nevoie de divertisment, să te folosești de cablul acela, în rest, nu ai nevoie de mai mult. Modelul meu a venit cu 50% autonomie.
Design
Au reușit să se ducă spre minimalism. Mi se pare că asta ar fi cuvântul cel mai potrivit, iar… repet, varianta pe alb e mult mai faină. Timpul ar trebui să ne zică dacă materialul va rezista și nu se vor murdări foarte repede. Avem o combinație de plastic cu rame de metal. Plasticul este de foarte bună calitate, e plăcut la atingere.
Deocamdată, mi se pare că au găsit rețeta perfectă pentru a nu avea amprente. Singurele puncte de grăsime care se observă pe căști sunt la joystick, în rest, totul e perfect, sunt pregătite pentru a fi filmate, vechea mea problemă. Bine, cred că nimeni nu își dorește să aibă puncte de grăsime, nu?
Pe cupa dreaptă avem joystick-ul și un buton de control. Lângă avem difuzoarele cu o bară metalică ce sunt integrate fain. Pe cupa dreaptă avem un alt buton de control pentru oprit/ pornit (sincronizare), un led și încărcarea USB. Atât.
Nu avem gesturi, nu avem nimic altceva pentru că Sonos a zis că este suficient și că lumea nu dorește mai mult. Cel puțin, pentru prima variantă. Dar erau fericiți să primească feedback.
Din joystick controlezi nivelul de anulare de zgomot. Apropo, s-au făcut ceva teste atunci pentru anumite frecvențe și s-a descurcat exemplar.
Felul în care îți stau căștile pe ureche este așa cum trebuie. Sunt ochelarist, la majoritatea modelelor mă deranjează la ureche dacă le folosesc pentru mult timp. N-am experimentat treaba asta, sunt comode.
Faza tare este în interiorul cupelor: sunt magnetice. Poți schimba bureții foarte, foarte simplu, e suficient să tragi un pic mai tare de ele. Prima dată mi-a fost teamă să fac asta, dar după ce am văzut cum stă treaba… m-am jucat serios cu ele.
Că tot v-am zis de autonomie, Sonos garantează pentru 30 de ore. Scriu rândurile astea după o experiență la 30% autonomie. Țin să le dau crezare că o respectă orele acelea.
Sunet
Le puteți folosi în mai multe feluri. Eu dorm cu sunet, ei bine, dacă le dați la maxim se vor auzi aproape ca un telefon mobil. Eu am adormit de câteva ori cu ele pornite.
Calitatea sunetului este cea mai interesantă pe care am auzit-o până acum la căști de categoria asta de buget. Contează mult și sursa pe care o folosești la ascultare. Am avut telefonul de la Sony și cât am personalizat pe Dolby Atmos mi-a lăsat o impresie faină de tot.
Sunt mai multe personalizări ce pot fi făcute: în prima fază poți face direct din meniul telefonului, din zona de Bluetooth sau aplicația Sonos. Plăcerea mea a fost să măresc un pic bass-ul și să reduc înaltele, cu toate că nu era un sunet „corect”.
Ah, am uitat să menționez că am folosit și microfonul pentru apeluri. Aici cred că se poate mai bine, dar hei, nu au fost gândite să fie căști de gaming.
Și mai e o chestie: dacă nu dați play pe o melodie, dar voi le țineți pe urechi pur și simplu se aude un mic brum.
Integrarea cu soundbar-urile Sonos
Din ce-am înțeles, opțiunea este disponibilă doar pentru modelele de la Sonos, nu și pentru alte tipuri de sunet. Puteți să comutați sunetul de pe televizor pe căști cu o singură apăsare de buton: TV Audio Swap.
Am făcut treaba asta când a fost lansarea, însă acasă n-am un sistem de la Sonos pe care să pot testa opțiunea, dar e funcțională și… rapidă.
Singurul aspect care m-a deranjat la căștile astea este cel legat de poziționarea căștilor. Mi-ar fi plăcut să le pot folosi corect având cupele jos, nu în partea de sus. E mult mai comod să le ții invers, ba chiar mi-ar fi plăcut să pot să le strâng, să le pot transporta mai ușor pe avion.
- Le am la test de vreo 2 săptămâni. Sample-ul rămâne la mine, iar conținutul n-a fost editat decât de mine 😀
ionică a zis
„Și mai e o chestie: dacă nu dați play pe o melodie, dar voi le țineți pe urechi pur și simplu se aude un mic brum.”
Îs prea bune deaia :))))
Marius Cucu a zis
Sau e un feature.
Costin a zis
Da’ despre sh-urile astea ce zici?
Marius Cucu a zis
Eh, acolo e altă poveste. 🙄 Să nu comparăm avioane de audiofili cu cele pentru mase. 😁
dam167 a zis
@Costin: Meze au fost tot timpul foarte bine primite pe piață și în comunitățile de audiofili, deci nu cred că ai da greș cu ele. Vreau și eu să-mi iau o pereche (dar mult mai ieftine), dar nu prea îmi place designul lor în general.
@Marius: nu e vorba deapărat de mase, una sunt cele wireless, alta sunt astea HiFi, sunt gândite să fie folosite în mod diferit, nu trebuie să se excludă.
Apropo de bass și înalte, e o discuție lungă pe marginea a ce e corect (până la inginerul de sunet care face masterizarea melodiei), dar corecțiile astea se fac uzual în funcție de volumul la care asculți. De exemplu, cine ascultă la volum mai mic trebuie să le mărească pe amândouă.
Marius Cucu a zis
Eu le-am mărit și la maxim. Nu prea poți să stai cu ele 😁