Am fost in Spania și am avut cu mine noul telefon de la Samsung: S23 Ultra. Deși era planificat să am un S23 Plus am reușit să pun mâna pe un Samsung 23 Ultra și să mă joc câteva zile cu el. Samsung S23 Plus a fost testat în Frankfurt.
Cu toate că am avut ocazia să mă joc în prima tura de testare cu acesta am refuzat pentru că am vrut să îl testez pentru mai mult de 3 zile. Consider că nu este testare 3 zile. Primele recenzii apărute au fost făcute după 3 zile, zile în care trebuie să îți faci o părere, să faci niste poze decente produsului, să îl filmezi. Nu poți descoperi lucruri, probleme in 3 zile de utilizare. Nu ai suficiente condiții meteo, de multe ori!
Probabil este cel mai bun telefon făcut de Samsung în ultima vreme. Totuși, vă zic din capul locului că prefer un pliabil decât un Ultra sau prefer un Plus, nu un Note. Pentru mâna mea este un telefon prea mare, iar eu nu sunt genul care să folosească un pen.
Foarte multă lume consideră că nu sunt diferențe între S22 și S23 Ultra.
Eu am avut atât S22, cât și S23 in același timp și am putut vedea diferențe notabile atât între modelele de anul ăsta, cât și evoluția de anul trecut. Se observă de pe ecranul telefonului, nu trebuie să te duci pe un ecran mare să analizezi.
Cum arată telefonul?
E un Note la bază. E un pic mai gros decât anul trecut, iar dacă nu ești atent poți spune că este același telefon. Dar eu aș zice că e un telefon fixat. Puteam spune că este cel mai bun telefon al anului dacă nu apăreau Honor și alte telefoane după. Dar oricum joacă în liga cea mare.
Design-ul și forma telefonului nu sunt pe placul meu, așa cum am mai zis. Mai mult, eu nu sunt un „jucător al Pen-ului”. E ok, faci selfie de la distanță, ai tone de gesturi, dar eu nu știu dacă l-am scos de câteva ori ca să îl folosesc.
Camera
În principiu, reușesc să îl testez mai în toate condițiile, de data asta nu am foarte multe poze la apus. Telefonul a fost folosit la MWC și cu greu am reușit să îmi aleg orele bune pentru a ieși de la cazare. La recenziile de anul trecut eram eu pe străzi și îmi alegeam orele, nu invers.
- 12MP Ultra-Wide Camera; F2.2, FOV 120˚
- 200 MP Wide Camera; F1.7, FOV 85˚
- 10MP Telephoto Camera; 3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚
- 10MP Telephoto Camera; 10x Optical Zoom, F4.9, FOV 11˚
- 12MP Front Camera; F2.2, FOV 80˚
Mai mult, foarte multe poze au fost realizate pe vertical. Oricât ați crede, e diferență de perspectivă între a poza vertical și a reîncadra ulterior. Eu unul nu sunt mulțumit de ceea ce am scos. Dar efectiv a fost ceva hit and run. Singurul avantaj a fost că am avut Barcelona aproape și e un oraș foarte dinamic, foarte animat. Dar nu a fost ceva relaxat, să poți să observi detalii. Iar eu am trecut de la detalii de pe clădiri, vreau să îmi formez un obicei să pozez mai mult de o clădire, un boschet lângă o clădire care știu că îmi iese.
Telefonul este permisiv. Chiar sunt curios să văd în ce direcție va merge pentru că e telefon complet. Ok, acel zoom 100X este tricky. Trebuie să îl luați ca atare pentru că îți poate da o perspectivă mișto, dar te poate și limita pe alocuri. Te face mai leneș și nu mai cauți perspective diferite.
Cred că se observă cu ochiul liber că imaginea este ceva mai lăptoasă, dar este folosibilă, zic eu. Dacă alegeți să pozați indoor s-ar putea să vă dea un pic cu virgulă.
Pe de altă parte, tot ceea ce ține de zoom 10x trebuie să pozați cu foarte mare atenție. Există stabilizare, dar nu este suficient. În plus, nu vă așteptați la minuni, mai ales la subiecți în mișcare. Cât ține de clădiri și obiecte statice e decent ca intervine AI-ul, altfel, nu veți avea rezultate foarte bune.
Mi se pare că e foarte OK și faptul că nu mai sunt diferențe de culoare(alb) între wide, standard și zoom.
Pe timp de noapte culorile sunt OK. Tinde un pic spre verde în anumite situații, însă e destul de echilibrat. Evident, întotdeauna e loc de mai bine la tot ceea ce ține de procesare pe timp de noapte.
Portret
La pozele de portret pur și simplu AI-ul cred că a ajuns la un nivel foarte, foarte bun. Efectiv, nu mai e brand care să facă poze proaste de portret. Trebuie un pic de atenție la firele de păr, la detalii care sunt diferite și telefonul nu știe să le aranjeze, însă în principiu, pentru marea majoritate a omului nu mai ai nicio treabă. Se face un bokeh frumos ce pare apropiat de aparat foto.
Procesarea Samsung este clasică chiar și când vine vorba de flagship. Îți trage un pic de albastru, îți trage un pic de verde, se duce în comercial, inclusiv pe Expert RAW. Acea procesare este valabilă pentru cei care aleg să tragă și în format compresat, nu doar în RAW.
Am făcut 2 teste rapid. Efectiv am saturat la 100% și am căutat să văd dacă sunt artefacte, cel puțin în prima poză. În a 2 a poză am plecat de la un cadru subexpus și am vrut să văd cât se poate recupera decent. Ideea este că ai spațiu de lucru.
Mă bucur că am fost primul care a vorbit de funcția asta, acum este integrată în aplicația telefonului, iar dacă nu este(așa cum a fost la mine, nu trebuie decât să o luați din magazinul Samsung).
De altfel, pozele de mai sus sunt trase cu varianta de cameră normală. Nu am folosit deloc Expert RAW pentru că eu consider că ține și de ce poate autorul în materie de editare. Cert este că, la nivel de detalii, lucrurile sunt mai bune ca anul trecut.
Camera de 200 de megapixeli este interesantă, dar nu completă. Sau depinde din ce punct de vedere o privești, de așteptările pe care le ai de la aceasta. Da, este într-un meniu secundar, însă nu ai posibilitatea să dai zoom, nu ai 3X, nu ai 10X. Așadar, cred că rămâne într-o zonă de marketing, rar folosită de oamenii obișnuiți. În practică, sunt convins că vei dori să comuți pe diferitele focale, nu să te joci cu cea de 200 de megaplixeli. Da, sunt detalii foarte bune cu camera de 200 de megapixeli, dar perspectiva nu este wow pentru oricine. Probabil că asta se va întâmpla la viitoarele modele de telefoane când cred că vor introduce și mai multe opțiuni.
Imaginea, însă, așa cum este cu perspectiva aceasta, este foarte bună. Detaliată. Nu au îmbunătățit atât de mult lensflare-ul pe cât mi-aș fi dorit. Dacă vă uitați la becuri, există ceva probleme acolo. Când l-am văzut la NDA părea că au rezolvat problemele acestea, dar se pare că nu. E adevărat, nu mai este atât de pronunțat, dar nu este rezolvat perfect.
Baterie
5000 mAh are declarați cu încărcare rapidă de 45W. Fără încărcător în cutie, trebuie cumpărat separat. După ce că avem aproape cea mai lentă încărcare de pe piață… nici nu avem încărcător în cutie. Măcar există încărcare wireless. E utilă atunci când vrei să încarci un ceas inteligent, niște căști.
Sunt un pic panicat cu acumulatorii mai ales când vreau să îmi fac treaba. Plec cu baterie externă de 20 000 mAh și cu 2 acumulatori foto, în caz că găsesc să pozez ceva și să nu fiu limitat.
Ei bine, în prima zi de alergat cu telefonul ba printre standuri, ba pe afară, telefonul a rămas cu 80% baterie.
Probabil că dacă vorbeam de un Fold aș fi rămas cu 30-40% baterie, iar cu un S22 Ultra cu maxim 50%. Fără teste sintetice, fără briz-briz-ul, bateria telefonului ține, fără doar și poate.
De încălzire nici nu se poate pune problema. Ok, chiar dacă a fost Barcelona, am prins ninsoare. Efectiv, rare erau momentele în care chiar te încălzeai cu ajutorul telefonului, pozând.
Fără doar și poate, Samsung a reușit să fixeze toate problemele de anul trecut ale telefonului.
Stocare
Cumva au dat-o de gard aici, în ideea că există o variantă de 8 GB și 256 de GB de stocare. Deși memoria RAM nu cred că ar trebui să mai fie un criteriu pentru alegerea unui flagship pentru că, efectiv, nu observi diferențe, cei de la Samsung te fac să alegi varianta de 12 GB de RAM cu 512 GB stocare. Mai există și varianta de 1TB, dar cred că vă puteți juca oricând cu un cloud și s-ar putea să ieșiți mai bine. Sau cu un NAS, așa cum am eu.
Eu am prins varianta de 8 GB și cu 256 de GB de stocare.
Performanțe
Eu sunt ăla care ziceam că nu sunt diferențe mari între Snapdragon și Exynos. Da, ăia 10-15% care încă sunt între unul și altul nu contează în utilizarea clasică. Acum pe toată seria există Snapdragon 8 Gen 2. La conferință ni s-a zis că este un procesor modificat pentru Samsung. În practică, ce s-a mai lansat ulterior în testele sintetice arată cam la fel.
De altfel, cu Ultra m-am jucat inclusiv la MWC, nu-l pui în cap, hardware-ul este foarte OK, aș zice că și cel de anul trecut era.
Dar da, e mai rece, nu intră atât de ușor în throttling, inclusiv atunci când faci poze. Da, se încălzește la poze, dar prea puțin. Neglijabil.
Și nu e vorba numai de procesor, stocarea mai rapidă ajută, RAM-ul mai rapid ajută la o experiență mai bună față de tot ecosistemul de anul trecut.
Cred că tot ceea ce ține de telefoane, în momentul de față, se rezumă foarte mult la inteligență artificială. Cu cât avem un hardware mai performant, cu atât telefonul face lucruri mai interesante. Nu înseamnă că reușește să redea realitatea cu adevărat și nu întotdeauna reușește să construiască ceva corect, mai ales dacă este o poză cu expunere lungă. Dar da, raportat la generația anterioară, Samsung este mai bun din toate punctele de vedere: la cameră, la hardware, la baterie. Nu m-aș baza pe cei 100X pe care îi poate camera de zoom, ci mai degrabă pe faptul că poți să te joci mult mai bine cu 3X și 10X fără a pierde prea multe detalii. Cât despre ceilalți producători eu tind să cred că începe să apară și acolo soluții interesante, nu neapărat cu Pen inclus.
- Disclaimer: Telefonul a stat la mine pe parcursul MWC și încă o lună după. A fost returnat echipei de PR fără a avea o colaborare comercială
Am testat Samsung S23 Ultra
Păreri Pro
- camera de zoom
- camera de zoom 10x
- camera de zoom 3x e wow
Păreri Contra
- telefon cam mare
- pentru mine Pen-ul este inutil
Telefonul perfect nu există, dar uitându-mă la ce am testat ulterior pe zona de cameră, nu prea reușește nimeni să facă o diferență clară. Poate la toamnă, dacă nu reușește Honor să vină cu un plus. Oneplus, Xiaomi, nici chiar vivo nu este peste.
Chera Robinson a zis
Pen-ul nu e chiar atat de inutil ?
Copiezi texte , le traduci, și multe alte funcții care sunt f utile
Marius Cucu a zis
Da, știu că are foarte multe gesturi, inclusiv pentru când faci selfie-uri, dar dacă nu mă pot împăca cu el… meh.
Poate că de asta nu îmi voi lua prea curând un Ultra. Nu cred că voi folosi prea curând un pen atât mult încât să pun banii pe masă și pentru el.
Stoinescu Manuel-Florin a zis
La partea de fotografie aţi observat diferențe notabile între s23+ şi s 23 ultra?
Marius Cucu a zis
Da, camera este mai slabă pe S23 Plus. În plus, nu ai zoom-ul ăla foarte mare ce te ajută la portrete. 1 la 1 Ultra iese în avantaj, chiar și la display. Notabil… e discutabil, dacă nu le ai în paralel, nu observi. Am făcut câteva poze în paralel, o să le verific când ajung acasă și le adaug aici.