Am pus mâna pe Samsung S22 Ultra încă înainte de lansare. Încă de atunci mi s-a părut suspect că telefonul începea să se încălzească în momentele în care îl țineam în mână. M-am mirat un pic, am zis să îl testez mai mult și acasă. Deh, doar eu am zis și la Note 20 că se încălzește și mi-am luat eticheta de hater. Lângă acestea am avut și noile Samsung Galaxy Buds2.
Dacă pe Samsung S22 Plus l-am avut în Malta cred că nu era o idee rea să merg cu telefonul ăsta. Cu siguranță era mai spectaculos să ai un tele în mână. Așa cum ziceam anterior, îmi place să trag cu teleobiective și să compensez cu telefonul, la nevoie. Eh, Samsung S22 Ultra are și camera asta, funcțională, nu doar ca termen de marketing. Ba chiar am văzut că sunt destul de multe comparații între telefonul ăsta și o cameră foto. Pe lumină bună ai șanse să scoți lucruri OK, suficiente pentru social media. Mai mult, nu, evident!
Scriu și aici, ca să rămână pe vecie, în arhiva internetului: nu sunt fanul seriei Note, nu am avut niciodată mai mult de câteva săptămâni un telefon din seria asta și, probabil, nu mi-aș niciodată telefonul ăsta, atât timp cât seria Fold a apărut. Nu e pentru mine.
Totuși, nu am cum să nu apreciez că design-ul e foarte mișto, oricum l-aș fi pus la poze dădea bine. Fotogenic și chiar telegenic, atunci când voi reuși să fac și video cu el 🙂
Display
Probabil unul dintre cele mai bune văzute de mine și e o treabă cu 2 tăișuri. În primul rând, telefonul nu are o autonomie extraordinară, dat fiind display-ul luminos, au pus o opțiune extra pentru luminozitate ca să ajungă la un peak de 1750 de niți. Partea mișto e că în soare nu ai nicio problemă, partea nasoală este că eu, cu probleme la ochi resimt un pic luminozitatea aceea dacă o dau pe timp de seară. În teorie, însă, n-ai avea de ce să faci asta, ci te va ajuta strict pe zi, când e foarte mult soare.
Camere
Cred că pot spune, fără doar și poate, că S22 Ultra are cel mai interesant sistem de camere foto din câte am testat până acum. Evident, vine cu toate costurile privind autonomia, dar e fără doar și poate o variantă de luat în considerare pentru orice viitor telefon. Sunt convins de faptul că anii următori va apărea competiție și pe camera de tele.
Deși există competiție suficient de mare în industrie, cei de la Samsung au zis să pună și un zoom serios cu care să facă spectacol. Nu mă arunc să zic că e cea mai bună cameră văzută până acum, dar pentru un telefon chiar nu mă așteptam să avem nivelul ăsta de focală.
Poți să te duci cu camera până la 100X. Ar ieși ceva ca poza de mai sus și par a fi niște desene, nu oameni. Dar e multiplicare digitală, e normală!
Eu aș rămâne la 10x și tot e suficient. La 10X ai șansa să ai și detalii interesante și imagine perfect stabilă. În planul secundar se observă că încă vorbim de un nivel de detalii ce are aberații cromatice destul de mari, dar erau de așteptat. Exact cum promovează ceilalți 3x ei au reușit să stabilizeze 10x. Imaginea pe display este extraordinară, pare că ai folosit un aparat foto, dar odată ce ai pus pe un calculator observi că mai e loc de îmbunătățiri. Pentru o primă variantă eu cred că anii următori vor fi interesanți din punctul de vedere al camerei.
Camera de noapte este interesantă, dar tot am pretenții mai multe de la Samsung. Văd că se poate mai mult, așa că și ei ar trebui să poată.
Poza de mai jos cu prețurile de la benzinărie este realizată la 10X, pe Night Mode. Pentru o primă variantă de cameră de asemenea zoom pot să zic că se descurcă bine. Știu că mi-a tremurat mâna, știu că a procesat suficient după ce am realizat poza. E Ok. Pe camera ultrawide mai sunt corecții de făcut, în schimb cea standard face treaba. E așa cum ar trebui să fie o cameră de noapte de flagship.
Teste sintetice
În testele de tip benchmark totul este călduț. Nu frige, răcirea își face treaba în mediu controlat, ca să zic așa. Am stat cu telefonul în pat și testele pentru baterie au mers. La 35% am ajuns cu overheating. Probabil că răcirea nu a mai fost făcută. De altfel, nici nu cred că te vei juca sub pătură cu el, dar în condiții de soare puternic, la vară, ar fi interesant de explorat.
Semnal 5G
Ca de obicei, testele le fac pe cea mai slabă rețea 5G din oraș. E o singură antenă și profit de ea cât se poate de mult.
Eu eram obișnuit ca Samsung să aibă cea mai bună conectivitate atât pe partea de 5G, cât și pe semnalul GSM. Eh, pe sample-ul primit de mine nu se întâmplă deloc asta. Tind să cred că este o problemă locală pentru că am pus în paralel și Samsung S22 Plus și nu am avut nicio problemă. Dacă întâmpinați și voi probleme chiar mi-ar plăcea să ne auzim în comentarii.
În general, în teste 5G ajung până la 400 mbps, Samsung-ul acesta abia a trecut de 300 mbps. Am reperat testele, a ajuns până aproape de 400 Mbps în timp ce celelalte telefoane cu Qualcomm au sărit la 460 Mbps.
Pen
Nu am folosit atât de mult Pen-ul până acum, dar toți care s-au jucat cu telefonul au zis că s-a îmbunătățit. Mie mi se pare că pot scrie fără probleme cu el. Are și tot felul de șmecherii cu care poți declanșa poza de la distanță, dar nu știu dacă l-am scos de foarte multe ori din locașul lui.
Samsung S22 Ultra este mișto ca telefon. Au pus multe tehnologii pe el, au încercat să împace pe toată lumea, tocmai de aceea nu trebuie să aveți pretenții să fie cel mai rece telefon și nici cel cu autonomia cea mai bună.
Până vine video cu S22 Ultra abia l-am terminat p-ăsta cu S22+.
Da, fără probleme.
Da, sunt compatibile.
Se încălzește la fel de mult ca orice telefon din anul 2022. Așadar, fie că iei Qualcomm sau Exynos vei avea un telefon cald, din păcate. Diferența e făcută de răcire, iar Samsung face față cu brio.
Recenzie Samsung S22 Ultra
Păreri Pro
- Pen-ul foarte interesant
- construcție premium
- sunet bun
- Raytracing
- cameră de zoom 10x foarte OK
- probabil cea mai bună stabilizare de pe un telefon
Păreri Contra
- se încălzește
- semnal GSM slab(aparent, pe grupul de Facebook Samsung nimeni n-are problema mea, așa că probabil am avut eu un sample ciudat)
- aș vrea mai multe de la camera foto de noapte. Culorile sunt echilibrate, dar nu e suficient sharpness.
- autonomie slabă
- 45W nu sunt suficienți
Pe ansamblu, este un telefon mare care nu mi se potrivește. Ar fi ciudat să zic că nu are o construcție bună și că au pus tot ce au mai bun, din punctul de vedere al tehnologiei pe telefon, dar cu anumite compromisuri la baterie și, poate, performanță. Dar cei din America nu au problema asta, nu? :)
Perfu a zis
L-am testat si eu si nu mi-a placut asa mult cum face pozele noaptea , ziua le scoate perfect , dar noaptea nu prea 🙂
Marius Cucu a zis
Ziua orice flagship face poze mișto. Noaptea, cu nightmode scoți chestii okei, dar pe zoom 10x mai e de lucrat.
Chera Robinson a zis
Il am de aproximativ 3 sapt si pot sa spun ca singurul lucru bun la el in momentul asta este camera foto, in rest este dezamagitor…Am aceleasi probleme ca si pe fostul S20+, overheating atunci cand te astepti mai putin, lag la greu in toata interfata chiar daca faci un banal scroll pe Insta, se restarteaza cand vrea el, iar uneori se blocheaza de tot, singura solutie fiind sa ii dai tu force reset…
Chiar nu merita pretul afisat de 6500 lei(varianta de 256gb, norocul meu a fost sa gasesc unul la 5000 lei nou sigilat cu factura si garantie pe OLX), poate dupa cateva update-uri de soft isi va mai reveni, asa cum a fost si cazul S21 Ultra.
Exynos este un procesor varza in comparatie cu Kirin de la Huawei, chiar imi doresc sa revina serviciile Google pe telefoanele lor, singura alternativa o sa fie Honor Magic 4 Pro care se va lansa in curand si-n Europa/Romania, erau cele mai corecte raport calitate-pret si cu niste lentile foto de invidiat, acum de cand cu HarmonyOS au dat-o in bara rau de tot…
As fi luat orice alt telefon, dar nu prea exista alternativa in momentul asta pe piata, fiecare are cate un minus(Apple clar nu intra in discutie, performante foto mediocre cu zoom optic 2x in 2022, Huawei nu are nea Gogu’, deci la revedere, Xiaomi are soft prost si camere mediocre, OnePlus e prea ridicat in slavi ptr ce poate, Vivo nu vrea sa lanseze varianta Pro+ care ar fi rupt gura targului in Europa, Oppo incredibil de scumpe si mediocre, Nokia nici nu mai exista pe piata, Motorola are telefoane decente, insa suportul software lasa de dorit, Sony incearca ei ceva, dar au de lucrat pe partea foto si de lansare a telefoanelor)
Marius Cucu a zis
Da, prețul este nejustificat de mare, aseară chiar l-am văzut și la 7500 de lei. Enorm. Aș da banii ăștia pe un Fold, măcar e ceva diferit cu adevărat. Și Note e cumva nișă, dar Pen-ul nu cred că justifică diferența asta de bani.
Depinde de pretențiile tale, dar eu am testat, între timp, OPPO Find și pare că e ceea ce trebuie. Nu egalează la cameră, nici măcar la zoom, dar e mai mult ca decent.
Huawei e mișto atât timp cât reușești să te obișnuiești fără servicii Google. Kirin nu cred că e mai ok decât Snapdragon sau Exynos :), cel puțin ca performanțe.
Chera Robinson a zis
Daca nu esti gamer si folosesti telefonul doar ptr social media, poze, si vrei sa ai o autonomie buna, clar Kirin sau Snap, nu Exynos, Exynos e f slab optimizat din pacate de atatia ani, iar Samsung nu prea ii pasa ca are feedback negativ din partea multor utilizatori pe tema asta.
Marius Cucu a zis
E posibil să nu poată să facă mai mult de atât.
Chera Robinson a zis
De putut poate, insa nu se vrea sa fie optimizat. Cei de acolo nu dau 2 bani pe noi, atata timp cat au vanzari ii doare la banana de noi cei care ne mai uitam pe specificatii si stim ce reprezinta, nu luam un telefon doar ptr ca are camera de 200mpx si ptr ca scrie Samsung pe el..