Samsung S22 Plus este telefonul despre care vorbim astăzi. L-am primit la test acum ceva timp, am fost în Malta cu el și aș vrea să tragem câteva concluzii după o perioadă mai mare de folosire. Deși au mai fost 2 articole în care am mai discutat despre acesta am zis să centralizez informația aici, mai ales că o să fie și un video cât de curând.
Anul trecut am prins o variantă de telefon roz la test anul ăsta iar am fost trollat cu rozul. De fapt și de drept, e atât de mult haos cu produsele încât e greu să pui mâna pe toate produsele în timp util. Probabil că și de asta va urma o perioadă de prețuri mari la mai toate produsele.
Telefonul nu a fost o surpriză pentru mine asta pentru că m-am jucat și cu el înainte de lansare, dar acum am putut să fac mai multe teste, să mă joc mai mult cu camera, să o pun în dificultate în mai multe ipostaze.
De data asta, așa cum ați observat deja, am folosit telefonul în Malta, într-o plimbare de vreo 5 zile. A fost interesant să mă descurc cu telefoane care nu se încarcă tocmai repede. Când zic telefoane, mă refer și la faptul că și pe cel personal l-am încărcat tot cu același încărcător de Raspberry. Da, în Malta ai nevoie de încărcător de UK, iar eu cum am comandat adaptorul greșit și n-am mai avut timp să fac returul am ales să merg cu încărcător de Raspberry. Evident că am uitat cablul microUSB acasă și bateria externă n-am putut să o încarc acolo. Dar măcar am plecat cu ea plină și am reușit să îmi fac treaba 5 zile cu 20000 mAh.
Seria S22 are 3 modele mari și late despre care probabil știți suficient de multe lucruri. Eu am avut la test varianta S22 Plus, dar mai sunt și Samsung S22 și S22 Ultra(zis și Note 22 Ultra). La început aveam în gând să testez Note-ul, dar cred că e o variantă mai de nișă – am șanse mai mari să îl împing în afiliere pe acesta. 🙂 Și asta cu toate că lumea e oarecum decisă când vine vorba despre seria S. Totuși, la momentul publicării recenziei a venit și la test S22 Ultra, o să vină și o recenzie cu acesta.
Design
Cameră foto
Sunt 3 camere foto disponibile. Importante! 🙂
- 50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.56″, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
- 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.94″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
- 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video
Pe timp de zi camera se comportă foarte bine. Am câteva poze făcute și cu aparatul și cu telefonul și sunt pe acolo.
Și cred că asta ține strict de procesare. M-am lovit de o chestie foarte ciudată. Samsung are în aplicația foto foarte multe lucruri mișto pentru începători. Are un optimizator de încadrare și se vede chiar și din avion că procesează pozele. Le face frumoase, ce-i drept, dar nu mereu corespunde cu realitatea. Sau mai degrabă, îți dă voie să alegi între o temperatură de culoare sau alta. Am pățit-o de foarte multe ori la pozele în care apa era prezentă. E ciudat să reîncadrezi și să îți apară altă nuanță.
Același lucru l-am observat la procesare și în poza de mai jos. Uitați-vă la umbra copacilor. Este albastru acolo, e o optimizare din software care nu este tocmai OK. La fel și albul de pe hartă. Cred că tinde să satureze un pic imaginea și ajunge să o facă mai „comercială”.
La Fold aveam ceva probleme cu zonele foarte luminoase. Sunt 2 variabile, ori nu am avut eu atât de mult soare, ori au rezolvat problema. În poze nu am mai observat expunere atât de mare.
Pe partea de HDR, când ai un nor, când ai o vreme optimă pentru poze nu am reproșuri. Pur și simplu, pe zi, își face treaba.
Am și câteva poze la apus, apus extraordinar, dar care nu au chiar consistența pe care o vreau eu. Sigur, eu mă raportez mereu la aparatele foto. Totuși, cred că mi-au ieșit câteva poze foarte ok și la apus. Cu un pic de saturație au fost perfecte pentru social media. Aici v-am lăsat strict ce a scos telefonul.
Am fost și la răsărit cu telefonul, dar ce credeți? L-am filmat pe el, nu am făcut poze și cu el. Eu vlogger de succes, ce știți voi?! :))
Camera de zoom a fost folosită relativ puțin strict pentru că folosesc foarte mult obiectivul de 85mm de pe aparatul foto și cumva ar fi aceleași poze, doar că diferențele de DoF sunt total altele.
Eh, aici vine partea frumoasă, am câteva poze pe timp de zi, cu zoom-ul setat default, la 3X, pe care nu le pot identifica. Sunt foarte mici diferențele pe timp de zi. Sigur, din software te poți duce la 10X. Eu zic să rămânem la 3X, restul nu e folosibil.
Camera de noapte e interesantă și de luat în considerare. De flagship. Au corectat foarte multe aberații cromatice pe care le aveai pe generațiile anterioare(uitați-vă la becuri cât de bine le interpretează și procesează lumina – înainte Samsung era deficitar), dar și așa, mi-ar plăcea să văd mai multă cantitate de informație pe imagine. Mai există un pic de magenta, dacă observați atent, dar e mult îmbunătățit. Știu că este o poză compusă, dar poate cu o cantitate mai mare de informație… pe anii viitori cred că s-ar putea face treburi frumoase.
Portret
La portret nu știu dacă mai e ceva de rezolvat. Da, există și bokeh mai bun de atât, dar pe ansamblu, pentru orice utilizator obișnuit își face treaba cum trebuie software-ul.
Da, cu o diafragmă mai deschisă ajungi să ai bokeh și mai mare, dar nu e rău deloc.
Nu am mai discutat separat de camera ultrawide pentru că, da, face și ea ce trebuie.
Video
La video nu cred că mai e ceva de vorbit. Stabilizarea este foarte bună la 4k 60P, iar la 8k e ceva mai slabă. O să ne uităm mai în detaliu la 8K atunci când o să fie ceva diferențe. De descurcat o face OK. La 8K, pe vertical, din cauza framerate-ului mic cinematicul pare mai mult o sacadare. Mi-a fost un pic rușine să mai pun filmări pe vertical până nu am scăzut la 4K 60P.
Altfel, e aceeași discuție ca anii anteriori, nu mai ai nevoie de gimbal pentru telefoane de tip flagship cu puțină atenție ceea ce e incredibil dacă ne uităm un pic înapoi.
Sistem de operare
E interesant că am reușit să mă obișnuiesc cu interfața de la Samsung. Ori au început ei să le facă ceva mai prietenoase cu toată lumea. Android-ul se mișcă bine, telefoanele au primit versiunea 12 foarte repede, chiar a venit o actualizare recent, pentru aprilie. Interfața se mișcă foarte bine fără a fi nevoit să fac artificii, inclusiv cu animația.
Teste sintetice
Abia am așteptat să îi prind la cotitură pe cei de la Samsung cu încălzirea dispozitivului. Din păcate pentru mine, nici după teste repetate, nici după ce l-am forjat pe poze și nu numai, nu am reușit să îl fac să se încălzească, de data asta. Nu mai mult decât ar fi normal, evident. Se simte un pic de utilizare în zona camerei, dar nimic cât să provoace daune de vreun fel, să intre în throttling. Asta chiar după multe teste făcute acasă.
Baterie
4500 mAh. În documentație scrie că încarcă până la 45W. Există și încărcare wireless de 15W, nu folosesc, așa că n-am avut la ce testa. Eu îi cred pe cuvânt, nu am avut cum să încarc repede pentru că tot mi se pare încet, dacă ne raportăm la celelalte încărcătoare de la celelalte branduri de pe piață, dar… așa cum am zis, în Malta oricum am încărcat lent și foarte lent, n-am simțit nevoia de mai mult.
Ca autonomie, e ce trebuie. Testele sintetice vorbesc de la sine, dar cred că e cea mai bună opțiune de la Samsung, din categoria flagship.
Cum probabil deja știți, deși va urma și un comparativ în care va fi inclus Samsung S22 Ultra, mie mi se pare mai potrivită varianta clasică. Între cele 4 serii de telefoane de la Samsung aș merge fie pe varianta asta sau cea simplă, fie pe Fold.
Recenzie Samsung S22 Plus
Păreri Pro
- camera de zoom 3x e interesantă
- design îmbunătățit față de generația anterioară
- androidul chiar se mișcă bine
- e rece față de alte telefoane din 2022
Păreri Contra
- încărcarea rapidă nu e tocmai rapidă
- lipsă jack de 3.5mm
- lipsă slot SD, așadar aveți grijă cât spațiu de stocare vă doriți
- scump
Eu zic că, dacă vreți să nu vă doară capul cu autonomia, acesta este telefonul best buy al anului, dacă vreți să alegeți Samsung. Mai este și varianta simplă, dar probabil o veți alege doar dacă mâna este ceva mai mică.
ionică a zis
Eu as merge pe iPhone 13 Pro Max. ?
Marius Cucu a zis
Au și model roz? Comparativ cu Max ar fi Ultra-ul lor, care nu sunt tocmai fan. 🙁
Costin a zis
Ariciul ala chiar era lila ?!?
Marius Cucu a zis
Da, da. Pozele n-au nici măcar o saturație. Strict ce procesează telefonul prin aplicația default. Atât.
Vasi a zis
Arată biiiine de tot. Dar cum am mai discutat noi, e prea mult, prea bun, prea are multe și prea scump. Sunt familiarizat cu Samsung și al lor Android, îmi plac.
Marius Cucu a zis
Stai că vine și recenzia pentru Note 22 Ultra. 7100 de lei bucata.
Dan a zis
Mare fan Samsung , aproape toată gama Note am trecut fără nici o remușcarea la iPhone 13ProMax după ce mi-am dat seama ca Samsung a devenit tot mai fals in imagine și foto . Am crezut ca iPhone e moft dar nu , e realitate.
Marius Cucu a zis
Poate sezonul următor de telefoane o să fie și cu ceva de la Apple și-o să pot vorbi mai multe și despre ei. Sunt convins că o să îmi fie greu cu acomodarea, dar… cu atât mai bine.
Adrian Bolocan a zis
Mișto telefon. Nu l vinzi?
Marius Cucu a zis
Întâi să îl cumpăr.