După ce ai avut în mână numai flaghip-uri e extrem de greu să ai o poziție super obiectivă despre telefoanele din categoria mai ieftină, pământeană. Știm bine că există o concurență foarte mare pentru telefoanele de 2000 de lei așa că Samsung se simte nevoită să apese un pic accelerația pentru a ieși un pic în față cu telefoanele lui. La test a venit noul Samsung A53, varianta 5G. Am pus mâna și anterior pe telefoanele lor de buget, ba chiar cred că am făcut recenzie atât pentru seria 3, 5, cât și 7.
Anul ăsta Samsung alege să ne ofere o cutiuță slim pentru telefoanele lor. Asta înseamnă, evident că nu vorbim despre un încărcător în cutie, ci un simplu cablu de încărcare. Se pare că pentru telefoanele Samsung este un lux să ai un încărcător. Sper ca, cu tranziția asta spre telefoane fără încărcător să ajungem să avem și o încărcare mai rapidă de 25W.
Aspect
Un pic cam mari ramele telefonului, specific cumva categoriei de preț din care face parte. E realizat dintr-un plastic destul de OK. Modulul de camere păstrează structura cu care am fost obișnuiți anul trecut și pare a avea o uniformitate. Pe dreapta avem butoanele de volum și de power, iar în partea de jos sunt slotul de SIM și difuzorul. Camera de selfie este centrată.
Display-ul e un AMOLED ce ajunge până la 800 de niți. Reușește să stea la 120Hz și să ai și autonomie decentă.
Camera foto
E o discuție întreagă referitoare la ceea ce poate să facă telefonul ăsta. Fiind un telefon de buget cumva așteptările nu trebuie să fie de flagship. Totuși, dacă nu ești pretențios cu pozele, poți să scoți lucruri mai mult ca decente. Se observă cum încearcă să optimizeze din software-ul camerei multe dintre pozele realizate, dar cu un pic de lumină și de răbdare cred că pot ieși și poze mai mult ca decente. Unele culori par un pic scăpate de sub control și parcă zici că este o saturație dusă un pic mai sus. Dacă vrei să scapi de asta poți să dezactivezi optimizatorul și să folosești funcțiile Pro.
Există chiar și o funcție de macro pe telefon. Am folosit-o pe anumite poze, dar nu aș putea spune că m-a dat pe spate. Cumva, cred că putea să fie integrată în cea de portret. Nu excelează sau am eu prea multe pretenții de la ea.
La pozele de seara telefonul se descurcă OK, dar nu mai păstrează culorile și nici măcar din software nu reușește să facă mai mult. Mă așteptam la asta.
Video
Rezoluția este limitată la 4k 30p. Filmarea are un pic de sharpness nu tocmai natural și nu e cea mai stabilă. Cumva, la nivelul camerelor din categoria asta de preț.
Am făcut o comparație video cu telefonul acesta și Samsung A33, așa că nu avea sens să mai realizez un alt video. Cred că vă puteți face o impresie despre cum filmează Samsung A53.
Teste sintetice
Eh, Samsung până acum nu avea Exynos pe seriile intermediare. Iată că de anul asta au început să pună Exynos 1280 pe seria A.
Recenzie Samsung A53
Păreri Pro
- face poze foarte OK pentru nivelul lui de preț
Păreri Contra
- procesor Exynos
Pare că se descurcă bine noul A53 cu procesoare Exynos. Rămâne de văzut cum se va descurca pe termen lung.
ionică a zis
Ca orice alt telefon Samsung vândut la kilogram.
Marius Cucu a zis
Are mai puțin de 200 de grame. 😀