Mi-ar fi plăcut să vin cu entuziasm la voi, dar na, nu vreau să mint poporul cu televizorul. Sau cu balconul. Am fost mereu pe principiul: mai bine cresc un pic bugetul ca să prind ceva mai OK.
De vreo 2-3 săptămâni cineva m-a rugat să testez și ceva de la Xiaomi, din seria Poco. Așa că, inițial, am gândit că voi face video pentru telefonul ăsta și dacă este cazul scriu ceva și pentru text. Nu știu dacă ați observat, dar bag la foc automat pe Youtube, cât să am un video pe săptămână. Chiar dacă le dau un pic mai târziu, măcar reușesc să merg în avans cu 1-2 materiale.




Și na, dacă lumea a cerut Poco, am cerut și eu la rândul meu un Poco, în ideea că pocnește și ăsta în vizualizări. Xiaomi Redmi Note 14 Pro a mers foarte bine și încă aduce trafic destul.
Telefonul e disponibil aici.
Ei bine, mi-e foarte greu să trec de la flagship și să fiu zen când testez midrange, mai ales d-ăsta din zona de buget. Adică, deși mi s-a propus să mai testez și low end, modele de sub 1000 de lei, am și eu limitele mele. Până și părinților le-am pus în mână serii medii ca să nu îl schimb în 2 ani de zile, ci în 4-5 ani de zile. Și așa se obișnuiesc mult mai greu cu schimbările.
E greu să nu dai hate când treci de la Honor Magic7 Pro la seria Poco, însă și banii sunt diferiți. De aceea o să mai fac câteva trimiteri spre Xiaomi Redmi Note 14. Până la urmă, glumele proaste astea sunt: Poco se face din componentele mai slabe ale lui Redmi. Cam asta ar fi poziționarea.
Doar că Poco X7 Pro poate să fie un concurent pentru seria A de la Samsung. Bine, depinde la ce te uiți că în categoria asta de preț trebuie să înveți să alegi opțiunile care te încântă mai mult pe tine. Adică te poți uita la construcție mai OK, la sunet mai ok ori la actualizări sau la… specificații.
Iar pe hârtie Poco X7 Pro stă bine-bine. Nici nu se mișcă rău deloc pentru categoria din care face parte.
Camera foto
Știți bine că îmi place să văd lucruri frumoase pentru tot ceea ce ține de camere, însă nu întotdeauna se întâmplă asta. Nu știu de ce este atât de lăudat, din moment ce rezultatele pe fotografie nu sunt atât de bune. Și am în minte fix seria Redmi, tot a lor.
Nu zic că nu sunt poze utilizabile, însă nici nu ies în evidență. Așadar, deși e OK pe utilizare, deși are un display foarte OK când vine vorba de camere l-aș coborî un pic de pe acel piedestal urcat de unii sau de alții.
Până la urmă, sunt doar 2 camere pe spate, una ultrawide (de 8 megapixeli) și una principală (de 50 megapixeli cu stabilizare). Cea principală e OK, dar restul opțiunilor sunt digitale, așa că multe detalii se pierd când dai zoom. Ca să fiu drăguț: am văzut și mai bine de atât!



















Evident, cu un pic de grijă te poți folosi de camera principală, dar atât.
La portret aveți doar 24mm și 35mm. Ar fi fost frumos să fie mai mult de atât, dar na, ar fi însemnat să mergeți pe digital.
La video am observat aceleași limitări de care sper să nu mai avem parte în viitorul apropiat. Nu mai vreau să îmi sară de pe o rezoluție pe alta în categoria asta de preț. Fie îmi faci FULL HD și știm o treabă, fie treci la 4K pe toate camerele. Mai este și o altă limitare de care trebuie să știți: în momentul în care dați record pe 1X, să zicem, nu puteți muta la 0.5 sau la 2X. E normal, e limitarea din cauza rezoluției. În rest, calitatea imaginii… e acceptabilă și depinde foarte mult de context.
Ah, iar pe camera principală rezoluția e doar FULL HD.
Software
Procesorul este Mediatek Dimensity 8400 Ultra. E un upgrade față de generația anterioară. Nu e rău deloc, pentru categoria asta de preț rezultatele sunt foarte OK, însă am pus în stânga și stabilitatea telefonului. Mă așteptam ca un flagship să se „îndoaie” la 60% stabilitate. Totuși, se mișcă bine, peste tot ce-am testat până acum.
Scorurile sunt foarte bune. De exemplu, în categoria asta de preț am văzut modele la 3000, la 4000 de puncte, nu la 6000 de puncte.


Sunt și câteva funcții AI integrate, ca la toate modelele. Sigur, diferența între un telefon din zona de sus și acestea este legată de performanță. „Gândește un pic mai lent AI-ul” față de un Snapdragon 8 Elite, în rest, Gemini, Circle to Search sau sumar de text sunt disponibile.
Autonomie
Bateria e de 6000 mAh și se încarcă la 90W. Este cu tehnologia nouă de silicon carbon și duce bine, bine. Sunt și 4 profiluri pentru autonomie, iar cel agresiv vă duce lejer la peste 3 zile de autonomie. Dar îți taie din funcții, așadar, ce rost?! În principiu, aproape 2 zile cu el. Totuși, Xiaomi nu revoluționează nici acum software-ul pentru a avea autonomie foarte OK.
Chiar dacă nu este un model cu pretenții pentru camere telefonul ăsta se mișcă foarte bine, dar nimic mai mult.
Nu aș pune deloc accentul pe camera video, poate un pic pe camera foto și mai mult pe timp de zi. În principal, ai o cameră folosibilă, iar competiția e imensă în categoria asta de preț. Sunt opțiuni de la Realme, la Nothing până la Samsung, Motorola Fusion 60 ori chiar Honor 400 Lite.
Adaugă un comentariu