Să fie o lună de când mă joc cu un soundbar de la Philips. Nu mai țin minte dacă e primul de la ei, dar știu că am testat și niște Sony. Și sper să testez curând și ceva de la Panasonic. Le-am văzut, le-am plăcut, nu le-am butonat.
E destul de greu să testezi soundbar fără a avea puncte de referință. Mie mi se pare ciudat la tot ceea ce înseamnă sunet.
Modelul cu care mă laud astăzi este Philips TAPB603. E disponibil aici. Au mai multe în gamă și pare că unele n-au nici subwoofer. Dar un Google Assistant?!
Când îți iei soundbar te gândești că vrei un sunet mai bun decât cel de la televizor. Pentru mine este un plus că are și bluetooth și, mai ales că, se conectează soundbar-ul cu subwoofer fără cablu. Îți trebuie alimentare și atât!
E și un dezavantaj ăsta, practic, faci Pair o singură dată, la prima pornire, apoi totul funcționează. Eh, Cucu a mai mutat lucruri prin casă și l-a mai scos din priză. În plus, nu sunt fanul bass-ului puternic și e pe minus de multe ori, să fie cumva în completare, nu să predomine. Eh, l-am scos din priză ca să verific dacă încă mai fac pair. Altfel n-am știut cum să-mi dau seama dacă sunt legate între ele. Bine, după aia mi-a picat fisa că pot schimba profilul și pot să aud bass-ul.
E cel mai bun sunet pe care îl poți scoate de pe un televizor?
Evident că nu. Sunt variante și mai bune, dar cu siguranță nu costă 1500 de lei. Dacă ești dispus să cheltuiești mai mult te poți orienta spre ceva boxe de mult, mult mai ok, dar în bugetul ăsta… mai greu.
Puterea lui este de 320W: 200W pentru soundbar și 120W pentru subwoofer
Conectori sunt:
- 1 x Digital Optical
- 2 x HDMI
- Jack 3.5 mm
În pachet nu am avut cablu optic, numai un conector HDMI și unul audio destul de scurt. Sunt și accesorii pentru a-l pune pe perete.
Știe și de Dolby Atmos, simulează foarte bine pentru nivelul lui.
Cum se instalează soundbar-ul?
Cum ziceam mai sus, instalarea e simplă, scos din cutie, făcut pair între bara de sunet și bass și apoi conectezi cu TV-ul.
Eu îl folosesc 3 în 1, deși tot mai rar am pus de pe telefon muzică pe el.
- conectat la PC via Bluetooth
- conectat la TV via HDMI ARC
Ce probleme am întâmpinat?
Bluetooth-ul de la PC este oribil, prost și cum vreți voi. Funcționează în anumite poziții și trimite semnal de rahat la soundbar. E compromis, mi-l asum.
TV-ul cu care l-am împerecheat, în marea majoritate a timpului este un Sony. Modelul este mai vechi, serie entry level, au trecut update-uri pe el, așa că bluetooth-ul nu îi funcționează. Pe alocuri nici pe WiFi nu stă bine. Până să vină un update de android îmi restarta android-ul de pe TV de fiecare dată.
A venit update, a rezolvat problema asta, dar a stricat alta. Pe alocuri cred că trimite semnal prin ARC și îmi schimbă sursa. Înainte de update nu pățeam asta, e clar că TV-ul este de vină.
Am mai avut și alte modele de TV-uri la test, chiar și 2 Philips-uri și pe ele n-am întâmpinat probleme.
Astea sunt treburi de compatibilitate, dar le povestesc să le luați în calcul și să testați dacă o să vă luați un soundbar, de orice fel. Bine, din ce m-am jucat până acum, problemele cele mai mari apar pe Bluetooth, când e cablu, e cablu!
Controlul
Sau telecomanda. Eu nu sunt fan telecomandă, de aceea nu îmi place ideea de sunet dedicat, fie el mai bun. Vedem ce va fi, totuși, in sufragerie la un moment dat.
Telecomanda este utilă, face ce trebuie:
- schimbi surse
- dai play dacă ai la ce
- control volum, profile, etc
Și-au branduit-o frumos, au pus în colt și Dolby Atmos. E micuță, am tot pierdut-o p-aici și-am ajuns să controlez direct de pe soundbar. Cum ziceam și în alt articol: trebuie să schimb sursa după ce pornesc TV-ul.
Pe lateralul soundbar-ului sunt butoane de volum, pornit și schimbat sursa. Ai acces rapid.
Ce nu îmi place este display-ul de afișare. E mișto, indică mare și pentru distanță, fontul e mișto, pare profi, dar nu poți să îl închizi. Sigur, compromisul ar fi să pui ceva bandă neagră pe el, am testat și nu afectează conexiunea cu telecomanda.
Ce mi-ar plăcea să aibă?
Unde e conexiune bluetooth trebuie un control pentru delay-ul sunetului. Ar fi mișto o aplicație ceva, prin care poți să întârzii sunetul ca să îl sincronizezi cu imaginea.
Pato Basil a zis
Sound bar sau sistem audio 5+1? Nu mai știu cât poate da coste, dar sound barurile astea…simt că sunt supraapreciate.
Marius Cucu a zis
Păi ai variante de la 600-700 de lei până la… cât poate să ducă portofelul. Ideal ar fi ca soundbar-ul să-l legi la un televizor, așa-l marketează băieții. Sistemul 5.1 l-aș vedea lângă un PC.
ice4you a zis
De ce doar langa un PC? Langa TV ce are un Home Theatre 5.1? 🙂
Marius Cucu a zis
Ce să aibă în afară de mai multe cabluri? Nimic.
ice4you a zis
Bai, obsesia asta a ta cu cablurile si casa de tip muzeu, nu o impartasim toti! 🙂 Pe langa asta, cablurile alea sunt in spatele televizorului, nimic vizibil, alea ale satelitilor se pot foarte usor masca. De vreme buna cauti compromisuri, de genul „bass puternic, sunet clar – fara cabluri” … dar inca nu te’ai prins ca da cu virgula, iar tot ce poti obtine de la pocnitorile astea testate de tine, e ori o distorise ce seamana a sunet, ori un rahat cu care sa te amagesti/multumesti si nu mai emiti pretentii! No … cam asta’i! :))
P.S. Sa inteleg ca un sistem 5.1 pus langa un PC, nu mai are aceleasi cabluri de ii vezi rostul doar in cazul dat?! :)))
Marius Cucu a zis
Da, mă disperă ideea de a avea cabluri pe oriunde. Prin orice loc am putut am ascuns cablurile prin perete. Beton. Am un 5.1 pus deoparte pentru că aveam fire peste tot prin dormitor. Am preferat sunet mai prost, prin bluetooth, tocmai de asta.
Ice4you a zis
Cu rabdare si un minim de efort si pricepere, le maschezi si pe alea foarte simplu, dar nah …mai bine simplu si prost decat bun si cu nitel efort si buna vointa! :p
ice4you a zis
@PATO – soundbar’urile alea sunt niste pocnitori care pot reda ceva mai bine sunetul decat la un televizor low end/entry level. Daca ai un televizor cat de cat, cam pe acolo esti si cu soundbar’ul pacii. Multi ignora, insa eu am preferat sa fiu atent si la aspectele ce tin de sunet pe langa imagine cand mi’am cumparat un TV. Ala cumparat recent are 5.1 si un mic subwoofer integrat care suplineste cu succes nevoia de sunet pentru emisiuni TV sau vreun serial pe Plex, sistemul 5.1 folosindu’l acum pentru muzica si productiile care merita si au sunet Dolby/DTS, certificare pe care o are si televizorul, insa nu poate reda tot ce e capabil chipul audio dedicat si integrat in Home Theatre. 🙂 Ah si ca sa il necajesc pe Cucu, care mereu se scarpina cu fesul, minunea aia de Xiaomi Mi TV Stick, merge de rupe atat pe TV si duduie la nevoie si prin sistemul 5.1 :)))
Marius Cucu a zis
Ah, dar stai, am zis că eu că este cea mai bună soluție de pe piață?! 🙂 Am zis doar că e mai bun decât sunetul TV-ului. Și da, sunetul e mai bun și decât de pe un OLED, fie el și mediu, cel puțin din punctul de vedere al sunetului.
stefan a zis
Salutare, sunt novice in domeniul „soundbar”, mi-am cumparat un Televizor LED Smart PHILIPS 50PUS8505/12 si ma intrebam ce soundbar merge la acest tv, ma intrebam daca pot sa iau si alta marca nu doar philips. Ma gandeam sa iau ceva pe gri caci asa am toate electronicele pe gri si undeva la 300W.
Eu gasisem asta: Soundbar PHILIPS HTL3325/10, 3.1, 300W, Bluetooth, Subwoofer Wireless, Dolby, gri
ce parere aveti? si sa fiu sincer bugetul meu e maxim 1000Ron…
Ma intreb si sunt curios pot oare sa iau si alta marca de soundbar sau este necesar sa fie aceeasi marca cu tv-ul.
O data am luat un sistem surround de la philiphs si nu pre am fost multumit, parca nu avea putere asa…
Astept recomandari.
Multumesc anticipat.
P.S. si pentru conectare am nevoie de cablu optic sa inteleg
Marius Cucu a zis
Poți lua orice soundbar dorești, de la orice brand. Totuși, eu aș merge pe brandul de la care am TV-ul pentru că apar tot felul de update-uri/ situații… Am pățit, ca o dată, să îmi sară de pe o sursă pe alta(ARC, bluetooth) pentru că adaptorul de la TV nu era compatibil. Așa, dacă sunt făcute de același brand, în teorie, ar fi evitate problemele de genul.
daniel a zis
am inteles, multumesc frumos.
ce parere ai de cel gri de la philips?
Marius Cucu a zis
Nu l-am testat pe acela, dar din review-uri pare ok. Ce zice Adrian acolo este valabil și la cel din articol, privind setările individuale.