A venit la test un Philips OLED. Am nimerit un produs bun, cumva, pe care l-am mai văzut prin seria 803 testată acum vreo 2-3 ani de zile. Bine, de atunci s-a schimbat matricea, s-au îmbunătățit lucrurile la tehnologia OLED, așa că putem să vorbim și mai bine despre Philips OLED 855.
Îl găsim atât sub forma de Philips 55OLED855, cât și 55OLED805. Diferența între ele este atât de mare încât încape într-un rând: sunt identice, diferă doar suportul.
Recunosc, mi-a plăcut mai mult Philips OLED 803, pare minimalist. Nici suportul ăsta nu e de dat încolo, dar cred că ține strict de preferințe. Ca specificații hardware nu sunt diferențe absolut deloc.
S-a vorbit de el încă de la Amsterdam, cred că era pe acolo, dar nimeni nu l-a băgat în seamă atât timp cât aveai 8k-uri pe lângă tine.
Pe afară a ajuns ceva mai devreme la test, aici în Est a ajuns pe undeva prin septembrie, iar eu am stat la coadă după el până să ajungă la testat.
Asta pentru că, după ce LG a anunțat că va produce panouri de 1000 de niți, după ce Panasonic s-a jucat cu asta vreo 2 ani de zile prin HZ2000 cred că vom avea un 2021 ceva mai promițător din punctul de vedere al televizoarelor OLED. Oricum, niciun producător n-a insistat pe seria din 2020, mai toți au insistat cu modele de buget.
Mai este un pic și putem să vorbim și despre alți producători care realizează panouri OLED. Momentan, LG Display este la cârmă. Așadar, cumva vorbim de o liniaritate în tot ceea ce înseamnă televizoare OLED, diferența făcându-se la software, la procesorul grafic, design și sunet.
Cumva lucrurile funcționează așa: opțiunile de pe seria 9 de anul trecut sunt pe seria 8 de acum. Cam așa stau lucrurile.
Imagine
În ultima vreme m-am chinuit să vă arat diferențele dintre LCD și OLED. E greu să faci asta cu ochiul liber dacă nu ai material care să știe asta.
Practic, asta e unul dintre motivele pentru care a apărut articolul acesta. Conținut pe TV prea puțin încât să fie luat în considerare. E drept, ai ceva posturi cu un fel de HDR și anume HLG, dar cred că OLED-ul pentru posturile românești nu prea e ok. Sunt diferențe atât de mari între conținutul cu Dolby Vision și ceea ce se trimite prin cablu încât ai impresia că e alt televizor!
Mi-am tras scule suficient de puternice în ideea în care poți să redai ce se vede pe TV. Nu, pur și simplu nu poate citi anumite detalii.
Televizorul de mai sus are povestea lui. Trebuia să fie un model din seria 9, dar până la urmă, a venit un pachet de seria 8 și un soundbar ca să suplinească ideea de sunet bun, diferența majoră între cele 2 serii. Bine, seria 9 are și ceva mai multă protecție pentru burn in, acolo unde sunt afișate imagini statice.
La acesta intră un screensaver dacă îl lași mai mult timp pe o imagine statică: un Youtube, un meniu de Netflix. Partea ciudată este că, dacă îl setez să se închidă la 30 de minute, intră screensaver-ul pe parcurs, iar dacă-l repornesc tot pe screensaver stau până mișc de ceva.
Ca opțiuni: panou OLED glossy pe 100Hz, de la LG Display, 5700PPI, cu procesor de imagine de-a 5 a generație de la Philips.
Suportă Dolby Vision și toate celelalte opțiuni pentru HDR, mai puțin cel adaptiv sau IQ. Practic, ai cam tot ce-ți trebuie pentru conținutul disponibil în momentul de față.
Ce setări am făcut?!
Televizorul a venit cu tot ceea ce ține de motion blur activat și toate mizeriile care păcălesc imaginea să fie mai fluidă. Am dezactivat totul în orb.
Mi-am ales cele 2 profile cu care te poți juca mai mult: ISF Day/ Night.
Profilul ales a fost ISF Day. Mi se pare cel mai ok de realitate. Sigur, Outside the Wire arăta nerealist de bine, dar nici nu este un film de referință.
Cu calibratorul am ajuns în punctul în care am ajuns pe la temperatura de culoare de 6500k, iar în momentul de față simt că pierd ceva detalii pe negru. Nu am detalii pe shadow așa cum mi-aș dori. Încă mai butonez până aduc la ceea ce trebuie.
Problema ține și de logistică. Am mai povestit pe blog, sunt 3 mari puncte care trebuie să se „unească” și nu e totul reglementat. Imaginea realizată de artist, imaginea reprodusă de televizor și a omului care calibrează. Toate acestea au puncte relativ comune. Nu se întâmplă asta de fiecare dată.
Pe OLED ai rezultate mai bune pentru setări pentru că nu sunt filtre de lumină albastră ca la LCD, LED. Practic, e mai ușor să elimini aberațiile de culoare pentru cele 3 tipuri de LED-uri.
Upscalling
Au și opțiune de upscalling. Pentru programele HD nu mi se pare că ajută. Nu sunt fanul sharpness-ului agresiv. Cam asta văd că face acolo. Pe SD ajută mult mai mult opțiunea.
Ăsta este motivul pentru care contrastul și sharpness-ul le-am redus aproape de minim.
Sunet
Philips erau recunoscuți și înainte de preluarea de TpVision de faptul că au sunet foarte ok. Nu aș putea să spun că este wow atât timp cât ai un soundbar cu care să compari sau orice alt sunet.
Sunetul este mai mult decât decent încât să facă diferența între modele din aceeași gamă.
Subwoofer de 30W și 2 speakere de 10W. Știe și de DTS, poți să faci passthrough pentru orice altă sursă de sunet. Sunt din ce în ce mai puține licențe pentru DTS, în ultima vreme, așa că, probabil, în timp, nu va mai fi o soluție.
Are și chestii de marketing precum:
- Egalizator cu 5 benzi
- Sunet AI
- Dialog clar
- Dolby Bass Enhancement
- Dolby Volume Leveler
- Mod Noapte
- Egalizator Automat
- Amplificare bas
Dar din moment ce are DTS și Dolby Atmos nu știu ce ar mai putea să fie pe lângă.
Telecomanda
Cred că e printre primele dăți, de când mă joc cu TV-uri, în care am folosit telecomanda pe post de Google Assistant. E buton pe tastatură, au evoluat în direcția asta, se reduce volumul pentru a putea permite microfonului să capteze sunetul, dar o engleză imperfectă dă cu virgulă.
În rest, are buton de Netflix care este foarte util si buton de Rakuten. Ar fi mers mult mai bine un buton de Youtube, dar costurile ar fi crescut și deh, parteneriatele sunt în alta parte.
Altfel, telecomanda nu arată rău. Zic asta după câteva săptămâni bune de folosire. La început, mi s-a părut foarte firavă pe laterale, dar acum mi se pare obișnuință și OK.
Spatele este mat și antiderapant. O ții ok în mână. Mi-ar fi plăcut să fie un pic mai bine accentuate/ despărțite tastele, ca să știi pe ce să te duci, sa nu apeși aiurea.
La un model care se vrea a fi premium cred că puteau să aibă mai multă atenție la interacțiunea cu televizorul.
Ce e mișto, pe seară, este faptul că butoanele sunt luminate. Și îți dai seama de asta în momentele în care ajungi la televizoare care n-au „luminițe”. Până atunci nu mă interesa de asta, dar e mai comod!
Ambilight
Până să înțeleg ce face cu adevărat ambilight-ul eram contra lui. Hmm, acum aș alege numai așa ceva. LED-urile alea ieftine pe care le blamam n-au nicio legătură în momentul de față. Asta am văzut la poze și de aici a plecat ideea articolului ăsta.
Poate că pe majoritatea oamenilor nu o să îi intereseze și o să caute soluții ieftine. Da, eu am ajuns să iau niște mizerii de Myria ca să încerc să-mi fac ambilight pentru poze sau filmare. Nu, nu poți, nu reușești să scoți flicker-ul.
În plus, oricât ai încerca să faci treabă cu chinezării, chestia asta e legată la televizor. Mi-am pus drapel pe ăsta de 1 decembrie, iar pe 855 l-am folosit pe post de decor la ultimele poze. E altceva!
La filme e super ok senzația. Bine, el are mai multe moduri: să urmărească sunet, să urmărească video și culori care să predomine. Pe sunet mi se pare destul de deranjant.
Într-o cameră cu foarte mult alb cred că umple foarte mult camera.
Altfel, pentru momentele în care m-am jucat și cu alte produse pe aici, cred că a făcut diferența la foarte multe poze pe care le-am făcut în decorul ăla.
Control cu telefonul
Da, se poate. E aceeași aplicație pentru toate televizoarele și nu știu dacă are sens să mai vorbesc despre ea. Nu e cu nimic schimbată față de anterior.
Android-ul este snappy. Nu au fost probleme absolut deloc pe interfață atât timp cât l-am folosit eu. Activitățile mele obișnuite oricum sunt: Youtube/ Netflix și extrem de puțin timp pe posturile TV.
Vorbim de android 9 și, cel mai probabil, o să vină și update-ul la android 10.
Sunt curios ce se întâmplă pe 2021, care o să fie direcția OLED-ului și cum îl vor marketa față de miniLED.
Google Assistant
Cred că, pentru prima dată, l-am folosit mai mult decât în alți ani. E ok, se aude bine și mă înțelege pe Youtube. Am crezut, inițial, că doar acolo funcționează, dar dacă îi dai permisiuni te lasă să controlezi și pe Netflix. Poți să faci asta chiar și pe telefon, dacă îl ai conectat la TV. E util, e ok.
Conexiunea WIFI
Eh, ceva e în neregulă și cred că sunt ceva bube pe modelele premium. LAN-ul este pe 100mbps, WiFi sare de 200 mbps. Dacă pui ceva film cu bitrate foarte mare pe rețea s-ar putea să gâtuie. Pur și simplu, nu înțeleg logica pentru modelele premium. Pentru cele de 2000-3000 de lei care, în mare parte, au nevoie de material ceva mai slab n-ar fi o problemă. Sunt conștient, oricum, că 9 din 10 persoane folosesc TV-ul pe WiFi.
Dat fiind situația din perioada asta, nimeni nu s-a focusat pe OLED-uri. TV-ul este unul echilibrat, din toate punctele de vedere, iar băieții au reușit să îl facă premium, atât la design, cât și imagine.
Philips 55OLED855 REVIEW
Păreri Pro
- Dolby Vision
- DTS
- ambilight
Păreri Contra
- glossy
- telecomanda
Modelul acesta încă este prin magazine. Probabil pe la sfârșitul verii vom avea în magazine și noua serie. Undeva la 5000-6000 de lei este un preț corect pentru acesta, iar dacă te interesează să umpli camera cu ambilight și să ai DTS/ Dolby Vision merită.
Costin a zis
‘9 din 10 persoane folosesc TV-ul pe WiFi’ – am mari dubii. Mai toate cunostintele mele le tin cablate.
Marius Cucu a zis
Doamne ajută să fie așa! Dar tare mi-e că trendul e fix invers. Ciudat e că anii trecuți țipam de WiFi prost. Acum s-a făcut rocadă.