Câteva luni de zile am testat noul monitor de la Philips. Ultrawide, cu tot ce trebuie. A mers în paralel cu vechiul meu monitor, un bătrân de prin 2016, tot ultrawide, tot de 34′.
2×34′ mi se pare perfect dacă vorbim de editare, dacă vorbim despre orice altceva, cred că un 43′ este mai mult decât suficient.
Cred că ar fi interesant de văzut și un model mai mare, să fie un singur suport pe masă, să văd cât de curbat este și cât de mult deformează pe laterale.
Mi se pare util să fac o comparație între modelele anterioare și acesta. Au trecut 2-3 generații între ele, nu știu dacă au fost în aceeași ligă pentru că la modelul anterior suportul era dintr-un material mai premium, integrarea boxei ceva mai ok, dar la cel nou se observă diferențele, se observă sunetul mai bun, plasticul diferit, iar el pe ansamblu mult mai subțire.
Tehnologia monitoarelor curbate, anterior, nu era tocmai ok. Erau mult prea curbate, nu erau atât de uniforme pe laterale, cam 2-3 centimetri vedeai cu ochiul liber că sunt probleme, dacă mai puneai și un colormetru îți dădea cu virgulă.
Lucrurile sunt mult mai bune acum și asta se vede și în faptul că nu mai apar deformări atât de agresive.
Sunetul este net superior pentru boxa acestuia. Ca punct de reper este tot boxa aceea mică, JBL. Dacă îl comparam cu versiunea anterioară, nu prea aveam termen de comparație. Asta dacă vă luați un astfel de monitor și vă gândiți la sunet. Sunt boxe de 2X5W decente din punctul de vedere al calității sunetului.
Anterior, Philips avea un joystick centrat pentru a schimba totul în meniu. Stânga, dreapta, sus, jos, apăsat. Dacă țin bine minte, cred că am testat și un model care avea butoane cu touchscreen. De ce să ai așa ceva?
Eh, acum au aruncat butoane fizice pe lateral dreapta. Super intuitiv, fără a-mi face mie nervi. Ăsta al meu vechi… e o minune a naturii atunci când vrei să faci cu 2-3 setări în plus față de majoritatea oamenilor.
Nu am intrat în detaliu deloc pe meniu. Are fel de fel de opțiuni pe care cred că nu le veți folosi niciodată.
Imaginea
A fost un proces destul de greu să uniformizez culorile pe ambele monitoare. Asta pentru că, pe lângă faptul că, i-au trecut vreo 3-4 ani de zile modelului meu, cel nou este mai luminos și a trebuit să îi reduc din performanțe pentru a alinia un pic situația. Cel vechi poate până la 250cd în timp ce acesta se duce până pe la 300cd.
Panoul este un VA, pe 8 biți, realizat de către TP Vision, cu iluminare W-LED. Informația asta îmi dă un pic cu virgulă, eu unul nu știam că TV Vision face panouri, fie ele și pentru monitoare.
Mi-aș fi dorit ca panoul să fi fost pe 10 biți, dar ar fi însemnat preț mult mai mare și pentru piața noastră atât de mică… n-ar fi fost chiar potrivit.
Așa cum este specificul monitoarelor ultrawide, lipsește puțin uniformitatea pe laterale, dar treburile astea s-au văzut în teste, cu ochiul liber n-am sesizat nimic.
Input Lag-ul este de ~8 milisecunde. Stă foarte, foarte bine pentru un curbat, practic e foarte ok și pentru jocuri. Sunt curios să văd dacă sunt persoane care se joacă pe tipul ăsta de monitoare. Mi se pare mai potrivit un 27′ sau 32′ pentru așa ceva.
Suportul este plug & play. Țeapăn, e foarte ok.
Pe viitor cred că toată industria o să meargă spre monitoare pe 10 biți sau chiar mai mult. Deja mai toate camerele apărute anul ăsta discută despre așa ceva. Sigur, la ce input lag are, faptul că e MVA trebuie încadrat mai mult spre zona de gaming.
Philips 346B1C REVIEW
Păreri Pro
- sunet
- imagine
- suport ok
Păreri Contra
- 8 biți
Monitorul ajunge undeva la 2000-2500 de lei pe la noi. Îți faci treaba cu el, fără doar și poate,
@Cititor a zis
Băgăm și noi firele alea pe unde trebuie?
Marius Cucu a zis
Sigur, la toate produsele în teste fac asta.
Ți-ai terminat de făcut casa?
Costin a zis
Wide si cu atit mai mult ultrawide sunt strict monitoare de gaming nicidecum pentru editare grafica sau alte chestii profi. Cu alte cuvinte, n-are rost sa cauti calitati de care stii bine de la bun inceput ca nu le are.
Marius Cucu a zis
Nu chiar, s-a preluat trendul și mulți cer formatul de pe ultrawide-uri. Informația e concentrată diferit pe ultrawide, pe video. Pe foto, e mai greu.
Dar poate fi catalogat în categoria celor ieftine, cu care îți faci treaba.