Am primit la test un alt monitor de la Philips, un monitor ce este destinat celor care se joacă, dacă ne uităm la specificațiile de pe cutie.
Îi zice Philips 272E1, dar l-am găsit aici ca fiind 272E1GAJ. Nu mă întrebați ce înseamnă ultimele 3 litere. N-am idee!
Cum arată monitorul?
Standul este diferit față de ceea ce știam eu că au cei de la Philips, dar probabil că lucrurile aceste schimbări sunt pentru că diferă diagonala: la 27′ nu ai nevoie de picior atât de sănătos.
Suportul seamănă un pic cu ceea ce vedeam pe modelele Porsche Design, doar că acesta pare a fi compus din 2 elemente și un material puțin diferit.
Continuă cu o poțiune argintie, iar în spate are o zonă în care poți să faci cable management. Nu înțeleg de ce n-au continuat pe negru, e singurul element gri, în afară de notațiile monitorului.
De reținut ar fi faptul că standul este fix. Îl poți plonja și contraplojna și atât, nu il poți înălța. Eu l-am folosit ca al 2 lea monitor și stătea mai jos cu un centimetru decât celălalt, iar acela era la minim.
Spatele este destul de simplu, sunt puțini conectori, un cablu HDMI și unul DisplayPort, cât și jack de 3.5mm. Eu l-am folosit pe DisplayPort. În general vedeam mai multe porturi, acum m-am mirat că sunt doar 2 intrări pentru video. Oricum, mai mereu folosești un singur conector.
Sursa este externă, alimentarea se face printr-un adaptor de 65W. E mai mic decât ceea ce am eu și pare că se încălzește mai puțin.
În partea de jos avem butoanele de control. Le-am întâlnit și la modelul ultrawide testat anterior. Sunt foarte ok. Lângă acestea, în partea stângă, există și niște difuzoare mici. Cu DisplayPort s-au conectat automat. Despre calitate nu este cazul să vorbim, dar este bine că există. Oricum, e nișat pentru gaming, cu siguranță căștile vor fi pe primul loc.
Dacă tot este cu 144Hz am vrut să văd și dacă sunt acolo. E totul Ok, fără nicio altă setare, recunoaște și știe Windows 10 ce are de făcut.
Imagine
Panoul este de tip VA și este realizat de către cei de la Philips. Ar trebui să fie seria PHLC245. Este fabricat în august, încă nu îl văd prin bazele de date. Este un panou LCD pe 8 biți cu iluminare W-LED, FULL HD.
Este foarte luminos, pentru mine chiar deranjant de luminos. Ajunge până la 350 cd și are un contrast de 4000:1. Evident, treburile astea se întâmplă pentru că ochii mei nu sunt adaptați la „noua normalitate”. Mai durează un pic.
L-am folosit cel mai mult pe profilul LowBlue Mode. Este un profil ce are culori mult mai calde decât ceea ce îmi oferă monitorul meu, până la urmă asta e și ideea, să scoată lumina albastră, chipurile pentru a nu-ți strica ochii. Eu o țin pe-a mea cu pauzele lungi și dese și schimbarea de privire…
Mai are și profile precum:
- FPS
- Racing
- RTS
- Gaming 1
- Gaming 2
- EasyRead
Ultimul e alb negru, iar celelalte au culori mai mult sau mai puțin interesante. Eu am calibrat LowBlueMode și am încercat să-l aduc la un numitor comun cu modelul meu „de casă”.
Ca fapt divers, al meu, de 34′ consumă aproape 200W, iar ăsta de 27′ nu trece de 30W. Nu e drept! Mai e și subțire!
Am testat Philips 272e1
Păreri Pro
- subțire
- design ok
Păreri Contra
- puțini conectori
- nu este reglabil pe înălțime
Din punctul meu de vedere, este un monitor foarte ok pentru categoria lui de preț. La data scrierii articolului era undeva la 1000 de lei, în funcție de magazine.
ice4you a zis
Nici macar un model nu am vazut sa mai fie reglabil pe inaltime, picioarele alea sunt niste penibilitati de buget cum sunt si pe la televizoare.
Marius Cucu a zis
Mda, eu tocmai am pierdut un suport pentru tv 🙁