În primăvară am testat 3 laptopuri în paralel. M-am lungit atât de mult cu review-urile încât le-am publicat pe timpul verii.
Pentru că mi s-a părut mai interesant să iau mai multe gadgeturi în teste, m-am gândit că trebuie să continui chestia asta și pe zona de televizoare.
Așadar, deja butonez 2 modele de la Panasonic și Sony, urmând ca în zilele următoare să ajungă și un Philips. Am deja 2 pereți ocupați, dacă vine modelul de 65′ și de la Philips, chiar va fi o problemă.
Cel mai recent Panasonic testat de mine a fost Panasonic TX-65EZ1000E. L-am văzut live în Polonia, ca mai apoi să îl primesc și la teste acasă. Anul trecut a fost mai mult decât interesant să ne jucăm cu liderul pentru consumer Panasonic TX-65EZ1000E. Chiar am legat prietenii frumoase cu oameni care au dorit să vadă televizorul acela.
Anul ăsta am dat zarvă în țară pentru a testa Panasonic 65FZ950E. Dacă pentru 2 persoane este greu să manageriezi situația cu un televizor de 55′, e extrem de greu cu unul de 65′.
Dacă analizezi design-ul acestuia față de cel precedent, nu poți să zici că ar fi ceva în plus, e chiar asemănător pe alocuri.
Sigur, acum nu mai avem doar un plastic când vorbim de asamblare, ci și de zone magnetizate ce fac mai simplă „lipirea componentelor”.
Specificații tehnice
Panou | OLED |
Fabricație | LG |
LUT | 3D LUT |
Rec. 2020 | 80% |
HDR | HDR10, HDR10+, HLG |
Consum mediu | 160W |
Consum maxim | 520W(modul dynamic) |
Audio | 2x20W |
Rețea | DLNA, Wi-Fi Direct, Bluetooth, LAN, WiFi |
Imagine
Să ai un televizor de 65′ e un pic cam tricky. Pur și simplu îți ia fața, îți umple camera din toate punctele de vedere. Celelalte de 55′ par jucării pe lângă ăsta.
Când vine vorba de imagine putem spune că cei de la Panasonic mizează pe faptul că se apropie cel mai mult de 1000 de niti, practic, este unul dintre cele mai luminoase televizoare de pe piață. În practică, ajungem undeva la 700 de niți.
La experiența asta ajută și procesorul HCX 2, un procesor de imagine îmbunătățit față de seria de anul trecut.
Am observat că televizorul, out of the box, vine cu un roșu un pic cam pronunțat. Observam lucrurile astea în special în cadrele cu foarte mult roșu și cu comparativ lângă.
În rest, am fost de acord cu toții că televizorul pur și simplu redă mai bine decât realitatea. De exemplu, în modul Dynamic(cel pe care îl veți găsi în mai toate magazinele) lucrurile erau ireal de bine conturate. Ce filmasem eu cu telefonul și pus pe Youtube arăta mult mai bine decât ceea ce știu că era acolo.
Cel mai aproape de adevăr mi se pare, însă, profilul THX Cinema.
HDR
Cel mai bine observam lucrul ăsta la reflexia din ochii animalelor, a oamenilor, felul în care se vedea lumina. Sunt din ce în ce mai bune.
Altfel, avem HDR10+ pe modelele high end de la Panasonic. Practic, ei și Samsung și 20th Century Fox promovează cel mai mult HDR10+. Probabil, în viitorul apropiat vom avea tot mai mulți care se vor îndrepta spre noua tehnologie.
Distanță
Sunt multe grafice pe internet care ne îndrumă despre distanța de vizionare. Pe majoritatea le avem undeva la 3-4 metri pentru o distanță de genul.
La OLED, fără doar și poate, putem discuta despre mai puțin de 2 metri.
Telecomandă
Eu unul nu sunt fanul ei. Cea mare are construcție foarte mișto, se vede că e realizată din materiale premium, dar niciodată n-am fost fanul celor de la Panasonic.
Mi s-a transmis că foarte mulți clienți preferă stilul de telecomandă cu touchscreen. E posibil să fiu eu de modă mai veche și să nu mă obișnuiesc cu treaba asta. E drept, de asta în aplicația pentru telefon, de la televizorul meu, nu prea ajung în zona de touch.
Altfel, schimbări la telecomandă nu sunt. O singură diferență ar fi legată de butonul de 3D care ne face să tragem concluzia că 3D-ul în forma actuală nu mai are șanse. Poate când vom vorbi de 8k, de 3D fără ochelari. Vom vedea…
N-aș putea spune că este un televizor pentru toată lumea. E clar că face parte din gama premium și că doar pasionații cu buget se vor putea îndrepta spre acest model. E un avantaj clar de preț pentru modelul de anul acesta dacă este să ne gândim la faptul că prețul de listare a lui TX-65EZ1000E față de 65FZ950E este aproape la jumătate. Țin minte că vorbeam de 33 000, iar acum vorbim despre 21 000 primul preț.
Sunet
E îmbunătățit față de cel de anul trecut. Sigur, nici atunci n-am zis că vorbim de un sunet slab. Din punctul meu de vedere, este cel mai bun sunet pe care poate să îl aibă un televizor.
E clar că ajută destul de mult faptul că este poziționat în josul televizorului și a fost mult mai mult spațiu pentru a așeza sistemul așa cum au vrut cei de la Technics.
Fără doar și poate și-au atins scopul. Sigur, nu vorbim de un sistem de sunet dedicat, dar e mai mult decât decent sunetul. Dacă te gândești să îl iei pentru apartament e mai mult decât suficient ce e sub televizor. Bine, oare câți au buget pentru asemenea televizor și stau într-un apartament?!
Meniul
Anul trecut erau ceva probleme la meniu. Erau momente în care agăța, dar acum lucrurile s-au schimbat. N-am sesizat niciun pic probleme, ba chiar design-ul este îmbunătățit pe alocuri.
Un minus al meniului, dacă ne îndreptăm spre partea smart, este faptul că sunt puține aplicații. Tind să cred că până nu avem 1, 2 producători de funcții smart nu vom avea aplicațiile unificate. Poate pe viitor se vor face și lucrurile acestea.
Aplicația de control cu ajutorul telefonului
Sunt posesor de Sony, implicit folosesc aplicația lor. Totuși, e pur și simplu genială aplicația de telefon a celor de la Panasonic.
Aceasta se numește Panasonic TV Remote 2. Are tot felul de opțiuni, printre care și cele de colorizare.
Da, poți să te joci cu roșul, cu albastrul și toate celelalte culori direct din aplicație sau chiar să schimbați profilele precalibrate. Aveți grijă, însă, că puteți să ajungeți să stricați foarte simplu albul.
Input lag
S-au gândit și la gaming băieții, așa că dacă vrei să îl folosești și pentru jocuri ajungi să ai un input lag în jur de 21-22 ms. Chiar există și un profil de culoare pe care ți-l recomand să-l folosești dacă vrei să te joci pe el.
Este disponibil în zona profilelor de culoare și se numește sugestiv Game. Practic, ai un mod precalibrat din fabrică pentru a avea cea mai bună experiență de gaming.
Panasonic TX-65FZ950E Review
Păreri Pro
- aplicație ok de android
- sunet
- procesor de imagine
Păreri Contra
- telecomanda secundară
- trebuie calibrat
- consum
Panasonic și-au făcut de cap și anul ăsta. Pot spune că este cel mai complet televizor al anului 2018. Sigur, spun din prisma sunetului, pentru că el face diferența. Evident, nu trebuie să uităm nici faptul că se poate calibra extrem de ușor și la o acuratețe mult mai mare față de seria din 2017.
Cocos Aurelian a zis
Sunt posesor de LED Panasonic, un model de 55″ din 2017 si pot spune WOW! Pt apartament e mega suficient, mai ales ca ai amintit de faptul ca un TV de 65 e un monstru. Cand l-am adus acasa mi se parea si asta gigant dar acum mi se pare normal ca diagonala, exact facuta parca pt sufrageria mea.
Am vazut multe modele de la Panasonic, am stat si m-am uitat la ele ca vitelul la poarta noua dar…nu mi le permit. Ma refer ca unele chiar sunt cu adevarat premium! Aici vreau sa amintesc de TX-65DX900, TX-65EX780 si OLED-ul TX-65EZ1000, acesta din urma e cel mai tare OLED pe care l-am vazut in Media Galaxy. Umpic peste Sony A1, parerea mea. Materiale premium, culori superbe, lipsa sacadarilor in anumite filmari 4K, ce mai…totul absoult natural si superb!
FZ-950E inca nu l-am vazut live, cand voi avea putin timp, ma voi duce in MG sa-mi clatesc ochii! Daca as fi fost din Bucuresti, m-as fi dus la showroom la AV Store sa stau „pierdut” pe un fotoliu si sa savurez imaginea lui 🙂
Chiar daca e un monstru si este scump, eu zic ca ii poti face loc si intr-o sufragerie de bloc, ori pe perete, ori pe o comoda apropiata de perete. Acum nu mai conteaza asa de mult distanta de vizionare ca si la LCD-ul clasic sau la plasma, la OLED poti sta in fata lui si nu te dor ochii. La gaming e absout imersiv, nu ai nevoie de nimic mai mult de atat. Eu zic ca daca dispui de acest buget si esti pasionat cu adevarat de imagine, merita investitia din plin. Mai ales ca e o investitie pe termen lung. Panasonic au „acel ceva” in imagine care pe mine m-a atras tot timpul, de la plasme incoace.
Ai face combinatia perfecta cu OLED-ul asta si un PC de gaming care are o placa video GeForce RTX2080TI. Ray Tracing-ul ala ar iesi cel mai bine in evidenta pe un OLED, datorita negrului infinit si culorilor absolut superbe! Si un gaming in 4K HDR nativ, nu upscalat!
Marius Cucu a zis
Este o idee bună cea cu gaming-ul. Poate voi testa asta la AF9 care urmează să apară și poate un RTX. Vom vedea.
Avantajul Panasonic este clar pe zona de culori, de calibrare. Ai posibilități de a face orice cu imaginea, e mult mai simplu decât la Sony și Philips. Deh, a trecut prin mâinile multora care se joacă cu culorile.
Nu știu dacă este încă în magazine disponibil. Fratele lui mai mic FZ800 ar trebui să aibă un preț mai omenesc, dar nu vine cu același sunet.
Cocos Aurelian a zis
Diferenta intre FZ800 si FZ950E pe partea de imagine e mica, chiar insesizabila, poate doar cunoscatorii o fac, insa este mare diferenta de sunet pt ca Technics si-au pus amprena pe sound-bar-ul acela. Stiu de sunetul Technics inca de pe vremea celebrelor Boxe SB-CD520…un sunet clar, patrunzator, puternic etc dar asta e deja alta poveste.
M-am gandit la faza cu gaming-ul pe OLED in combinatie cu un RTX pt simplu fapt ca toti tersteaza pe monitoare, pe cele cu 144Hz si cu G-sync. E ceva uimitor oricum, mai ales ca acum ASUS a lansat o noua gama de monitoare ROG…dar la asemenea monstru grafic parca nu m-as multumi cu un monotor de 27 inch! RTX-ul isi arata adevaratii colti ori pe un OLED, ori pe un LED premium. Dar de diagonale peste 65, inclusiv. Acolo ai fenomenul ala de imersiune, acolo ai realitatea. Si pe proiectoare bineinteles!!!
Al doilea motiv pt care m-am gandit la combinatia asta ar fi ca PS4 Pro ofera un 4K dar upscalat din 1080p. HDR-ul il ai in anumite jocuri, gen Uncharted, The Last Of Us, Mass Effect Andromeda, Horizon Zero Dawn etc. XBOX One X ofera 4K nativ cica. La pretul ala nu prea ai 4K nativ, desi sunt unele trick-uri dupa care poti face 4K din 1080p. Chiar povesteam zilele astea cu un prieten si imi zicea ca puterea de procesare capabila de a produce 4K nativ e foarte scumpa. Gen, cat costa un GTX1080TI sau cat va costa un RTX2080TI (+ desktop PC-ul aferent)…sau un blu ray player UHD Oppo UDP 205…iar exemplele pot continua. PS4 Pro il iei la 1800 lei . iar XBOX One X LA 2100 lei. De unde atata fericire? 🙂
Chiar m-as bucura sa am in viitor ocazia sa ma joc putin pe un OLED + RTX2080TI + DOOM EtERNAL, asa macar sa imi fac bad blood 🙂
Pe partea de culori, am observat ca pe Sony, LG si Samsung nu ai atatea posibilitati de reglare a culorilor, a imaginii ca si pe Panasonic. De Philips nu ma ating sa vorbesc, mi-a scazut f mult increderea in ei, poa sa faca cel mai tare OLED sau microLED in viitor sau ce vor ei. Ma feresc de Philips desi in trecut, acum vreo 10 ani am fost fan. TP VISION. Am spus tot.
Marius Cucu a zis
Modelul testat de mine, ce va urma la review, avea ceva probleme de firmware. Ca imagine n-aș vrea să îl plâng pentru că și el se prezenta mai mult decât acceptabil. Eu am făcut experiment cu câțiva oameni care nu știu mare lucru despre culori și n-au văzut diferențe incredibile.
Într-adevăr, sunetul e de milioane. Bine, nu de 20 cât e soundbar-ul pe care l-am avut în teste, dar pentru un sistem al televizorului clar este cel mai bun testat. Dacă ar fi putut să facă un bass ceva mai ok chiar era perfect. Dar unde să-l pună?! 🙂
Mai tricky a fost să facem o comparație cât de cât ok. Posibilitățile sunt geniale la Panasonic, așa și așa la Philips, iar la Sony… te doare capul. Culmea, chiar dacă vorbim de android pe ambele.
Mi-ai ridicat mingea la fileu cu placa video. Să vedem ce va fi după lansare.
Cocos Aurelian a zis
La modelele premium, ălea varf de lance de la Sony, sunt foarte putine problemele cu OS-ul. Gen ZD9, A1 OLED etc. Sony astea entry, respectiv seria 7000, 7005 si 7505 aveau probleme serioase cu Android-ul: se bloca, ingheta, vai si amar capul lui. Nu mai zic de Youtube, se bloca si daca erai conectat prin cablu la retea.
A, da, sa nu uit, astept cu sufletul la gura si seria ZF9. Si poate si un test amanuntit 🙂
Pana la urma se rezolva stabilitatea OS-ului cu un media center sau consola. E mult mai stabil OS-ul acolo.
La Philips aceeasi poveste. Android. TP Vision. Migrene.
OS-ul Tizen de pe Samsung e acceptabil asa si asa, e foarte ok pe QLED-uri si in g-ral pe modelele de varf.
La LG e megafain WEB OS-ul lor, stabil, bogat in aplicatii, interfata prietenoasa, colorata, atractiva.
La Panasonic e stabil Firefox-ul lor dar…cam sarac. Si setat la rezolutie mica. Dar daca treci peste toate astea ai TV-ul perfect. Cu setarile bogate de imagine aferente.
Concluzie: parerea mea e ca utilizatorii nu ar mai trebui sa se lase influentati doar de OS-uri, ci de calitatea imaginii, de panou, culori, rezolutie etc. Pana la urma pt asta iti iei TV. Restul se rezolva prin mediacenter-e si console.
Anyway, astept testul final intre concurentii de test, B2B, Clash Of The Titans sau cum vrei sa-i zici.
PS: ma bucur ca am putut sa contribui cu un mic hint la partea cu placa video!
Mult succes!
Marius Cucu a zis
Ce pot să zic la seria 7 este faptul că programele se schimbă extrem, dar extrem de greu. Am modelul de la Sony și chiar nu se blochează.
Cocos Aurelian a zis
E bine, inseamna ca au facut update-uri cumsecade iar asa au eliminat problemele. Eu zic doar ce am vazut acum un an cand am butonat 7005 si 7505
Marius Cucu a zis
Da. Mai nou, AF9 văd că vine cu 4GB de RAM. Cred că și-au dat seama că trebuie mai mult ca să se miște mai bine… 🙂
Cocos Aurelian a zis
Bine ar fi si pe seria de varf, cum o numesc ei, master LED-ul ZF9 sa fi pus 4GB de RAM.
Nu de altceva, dar alte OS-uri se misca atat de bine, incat ai vrea sa dai cu Sony de pamant din prisma asta. WebOS-ul e frumos, e rapid si intuitiv asa ca exemplu!
Nu ma intelege gresit, ador TV-urile Sony, sunt fanul lor (doar atat, ca Sony in afara de TV-uri si playere blu-ray is praf la toate, in special la boxe)…dar ar trebui sa isi faca mai rapid OS-ul cumva
Marius Cucu a zis
E un pic dificil pentru că nu depinde de ei. Philips, Sony și alții low end folosesc sistem de operare extern. Da, au posibilitatea să modifice android-ul, dar atât cât le permite Google. Ceilalți cu Firefox OS sau cu software proprietar… joacă după regulile casei, ca să zic așa. Cu toate astea, n-aș zice că Panasonic e wow nici din punctul ăsta de vedere. Bine, chiar nimeni nu e wow, dacă te uiți la detalii. 🙂
Ovy a zis
PAP gz960e functioneaza si la aceeasi sursa si la surse diferite!!!!!(poti pune 2 canaleTV – am verificat)
Supertelevizor!!!toate constatarile de aici, dar absolut toate, sunt valabile!!!! Inclusiv partea cu sunetul care nu se ridica la nivelul imaginii dar l-am conectat la home cinema si e superrrr!!!Multumiri inca o data!!!
Panasonic for ever!!!!