Deși unele dintre cele mai citite articole sunt despre telefoanele OPPO am testat mult prea puține, de-a lungul timpului. Mereu am fost atent la tot ceea ce înseamnă flagship-uri de la ei, dar pentru prima dată am pus mâna pe unul. Mi-ar fi plăcut să testez, la un moment dat și pliabilul lor, dar n-a fost să fie. Oricum, nu a fost în magazine. Astăzi vorbim despre OPPO Find X5 Pro, telefonul lor premium. Mi-ar fi plăcut să îl testez undeva în vacanță pentru că promite destul din punctul de vedere al camerelor și opțiunilor de personalizare, dar poate data viitoare.
Încă din anii trecuți îmi aruncam ochii spre seria Find în magazine, acum iată că îl butonez și eu pentru o scurtă perioadă. Practic, cea mai scurtă perioadă de testare a unui telefon. Pe viitor sper să mai schimbăm lucrurile un pic. 🙂
Nu l-au nișat niciodată ca telefon accesibil, așa că pregătiți-vă să dați undeva peste 6500 de lei pe un astfel de dispozitiv.
Design
Eh, pe mine m-a pierdut un pic la design și asta strict din punctul de vedere al omului care le și pozează. El e foarte interesant, are o formă diferită și o integrare a modulelor foto cel puțin interesantă. Are o continuitate, e ceva diferit pe piață. Dar e adunător de amprente. Ok, în prezentări e spectaculos, dar mă seacă să am amprentele acelea pe spate. Totuși, sunt incomparabile față de telefoanele de buget. Lasă amprente, dar parcă și dispar rapid repede. Avem, însă, Corning Gorilla Glass Victus.
Pe laterale avem clasicele butoane de volum, iar pe partea dreapta, evidențiat cu verde, butonul de pornire, cumva brand OPPO. În partea de jos sunt difuzorul și slotul pentru SIM.
Pe lângă logo-ul OPPO observăm că au pus și ei amprenta Hasselblad alături de MariSilicon. La prima vedere, ceva cam mult text pentru un flagship. Dar va fi acoperit cu o husă. Are o husă interesantă ce se mulează pe modulul foto, neagră, în pachet.
Sunet
De departe cel mai dinamic sunet pe care l-am auzit. Și ghinionul celorlalte este că erau și ele în paralel: Samsung, Huawei, telefoane de la care aveam pretenții. Dacă pe acelea le țin cumva la același nivel, OPPO chiar face diferența la sunet. Mult mai dinamic, chiar dacă pe alocuri difuzoarele se aud un pic mai încet. Cred că e cel mai Ok sunet pe care l-am auzit până acum.
Cameră foto
Nu am cum să nu remarc camera de portret. Nu știu dacă nu am fost eu pe fază, dar până acum nu am sesizat că există F1.4 pe telefoane mobile. S-ar putea să mă înșel și să mai fie. Cert este că se comportă foarte bine și are un bokeh plăcut. Ba chiar cred că nu mi-aș da seama că este făcută poza cu un telefon mobil.
De altfel, fiți un pic atenți la selfie-ul în contre jour. Aici mi-am dat seama că tot ce am zis mai sus este realizat din software. Pur și simplu, când i-am pus soare puternic nu a știut ce să facă cu părul meu. M-a „desenat din software și a schimbat și albul în magenta”. Este comun magenta pentru un senzor atât de mic, inclusiv pe cele mai mari ca la Sony am observat același lucru.
Când m-am întors spre un pic de soare lucrurile s-au îmbunătățit. Probabil AI-ul a știut să rezolve anumite probleme.
Inclusiv pe timp de seară pozele au fost reușite, cele de portret. Bokeh plăcut, fără zgomot, cu lumină în spate și cumva în lateral. Nu doar selfie-ul, cât și camera standard a făcut diferența.
Cu un pic de corecție se pot face lucruri și mai interesante. Da, la nivelul ăsta camerele de telefon au ajuns la nivel de obiective destul de scumpe. Ok, nu ai acel sharpness de aparat foto, acel contrast, dar cu un pic de editare poți simula. Ai de unde!
La pozele de noapte, clasice, cred că încă mai sunt lucruri de reglat. Uitați-vă la sharpness, nu e tocmai natural, iar pe camera de zoom tinde să supraexpună, iar stabilizarea nu pare a fi punctul forte.
Luați cu o doză de optimism saturația din pozele de mai jos pentru că au fost realizate pe ploaie, iar reflexiile ajută un pic.
Telefonul știe maxim 4K 60p. Nu s-au aruncat la 8K încă. Ei spun că stabilizarea este pe 5 axe. Da, într-adevăr e stabil, dar toți stabilizează bine la nivel de flagship pe 4k. Pe video culorile pe zi sunt un pic comerciale, tinde să ridice un pic roșu și albastru, deloc supărător, iar pe alocuri dă un pic de rateuri la alb. Cumva, dacă vreți, la mijloc între Samsung și Huawei. Are și ceva de lucru cu zonele foarte luminoase. În fapt, acolo se duce Dynamic Range-ul. Deloc supărător. Pe timp de seară, în condiții de lumină scăzută încearcă să se ducă spre verde.
Sistem de operare
ColorOS, android 12, tot ce trebuie. Cumva, lumea ține să îi asemene cu Oneplus. Eu aș zice, mai degrabă, cu Realme. Sunt mai aproape de adevăr, Oneplus sunt cumva nișați pe direcția lor.
Da, fără probleme.
Da, sunt compatibile.
Adaugă un comentariu