A venit la test noul Oneplus. Dacă la anteriorul credeam că este noul Nord, aparent nu era vorba despre acela. Piața este extrem de competitivă, iar aceștia au lansat un nou model care preia multe detalii de la Oneplus 9.
Oneplus începe să semene cu clasicele branduri de când s-au apropiat de OPPO. Cumva încep să aibă și ei telefoane pentru mai multe bugete, nu doar flagship-uri. Mie mi se părea mai interesantă ideea de a rămâne cumva independent ca brand și să lanseze modele de top.
Dar competiția face ca lucrurile să se schimbe un pic și să avem arii mai mari acoperite de fiecare producător în parte. Decizia de cumpărare ar fi interesantă, dacă să iei un Oneplus 8 second hand sau să alegi ceva model nou de pe piață, CE sau Nord2.
Analizând atât Oneplus Nord CE și Oneplus Nord2 m-am gândit că ar fi bine să fac comparație între cele 2 dispozitive. Până la urmă sunt 2 modele lansate la mai puțin de 2 luni distanță și unul vrea să intre mai mult în zona de buget, iar cel de-al 2 lea să ocupe locul telefoanelor din zona mid range.
Diferențele sunt vizibile între cele 2 și provocarea ar fi la faptul că, dacă Nord CE are Snapdragon 750G 5G, Nord2 vine cu procesor de la Mediatek. Primul model de la ei ce are procesor Mediatek și anume Dimensity 1200-AI.
Este primul telefon pe care îl testez cu acest procesor și nu este rău deloc. Mediatek câștigă din ce în ce mai mult teren pe categoriile low end și mid range.
În cutie a venit cu husă transparentă, iar kit-ul de presă are și 3 huse ceva mai colorate.
Design
Este o combinație între Nord CE și Oneplus 9. A dispărut jack-ul audio, a apărut butonul de DND. Camerele sunt cele pe care le ai la Oneplus 9.
Culoarea este un pic diferită, e ceva mai glossy și un pic mai deschis la culoare față de CE. Arată a model ceva mai premium.
Din ce am înțeles, pe piață, vor fi 3 culori:
- gri
- albastru(bleu) – eu am primit varianta asta la test, dar mie mi-a plăcut mult mai mult ideea de gri pe care am testat-o la 9 Pro.
- verde
Display
Avem un display de 90Hz. Tot AMOLED, dar este diferit față de CE. Este un pic mai calitativ. Am observat, însă, că nu sunt opțiunile pentru DCI P3 cu care eram obișnuit inclusiv pe telefonul mai ieftin. Sunt opțiuni de tipul: Realist și Domol, dar care nu mai corespund cu ce eram eu obișnuit la Oneplus.
Rezoluția este de 2400X1080 pixeli, iar aspect ratio este de 20:9. Asta înseamnă în jur de 410 PPI.
Aici am văzut 2 opțiuni de marketing cu care nu sunt neapărat de acord. Este vorba despre AI Color Boost și AI Rezolution Boost. Mie unul îmi plac culorile naturale, corecte, nu îmi place ca un AI să îmi interpreteze culoarea așa cum dorește el. Da, primești un boost mic pe culori, pe luminozitate, dar nu sunt fanul modificărilor acestea.
Cameră
Pe video telefonul filmează maxim 4k 30p. Mi se pare normal să limitezi 8k-ul pentru asemenea buget, dar mă așteptam să fie 60p acolo. E păcat pentru că promite foarte mult camera.
Camera standard este ceea ce trebuie și, cel mai important, e super stabilă. Nu am reușit încă să o testez pe timp de lumină scăzută, însă revin cu actualizări și video. Cea ultrawide nu are atât de multă definire, se simt ceva diferențe.
Pe foto au mai rezolvat din problemele pe care le ridicam anterior. Totuși, încă văd un sharpness agresiv în anumite poze. Pe de altă parte, culorile mi se par neutre, dar cu un pic de aberații cromatice la bokeh. Nimic foarte agresiv, dar se observă că au de lucrat la software. Cel mai bine se vede la poza cu trandafirul roșu, dar și la marginea cu trandafirul roz, în plan secundar.
Până la urmă avem de-a face cu un senzor de 50MP de la Sony. Mai exact IMX766. Nu are cum să nu fie OK pe fotografie. Camera ultrawide este un pic diferită față de cea principală. Nu am văzut până acum midrange care să fie wow pe toate camerele.
Poza de noapte pe care o fac în același loc e un pic diferită de data asta. E mai bine, dar condițiile sunt mai dificile, nu erau atât de multe lumini aprinse. Totuși, telefonul s-a descurcat onorabil.
Am testat și câteva poze cu contre jour, prin casă. Dynamic Range-ul este foarte ok, se apropie foarte mult de flagship-uri. Afară, pe lumină puternică, se prezintă OK, dar imaginea e un pic cam flat. Da, îți permite să faci ce dorești de acolo, dar cred că se poate lucra un pic mai mult la procesare. Cel puțin, pe 50 megapixeli, nu văd atât de mult sharpness așa cum este în pozele în care nu avem atât de multă lumină.
Mi-ar fi plăcut să văd că setarea de 50MP rămâne activă de fiecare dată. Să o fac cumva sticky. Din păcate, aceasta trebuie activată de fiecare dată. E un pic deranjant pentru că uiți să faci mereu acest lucru.
Baterie
Baterie de 4500 mAh ce se încarcă în 29 de minute. Principiul de funcționare e simplu, încărcarea se împarte în 2 și, practic, se încarcă 2 baterii.
După experiența Italia și prize oriunde cred că treaba cu wireless-ul ar trebui lăsată pe planul 2. Un telefon cu încărcare rapidă e tot ce contează. 15-20 de minute într-un tren și mai duci încă o jumătate de zi.
Software
Nu îmi amintesc ca la ultimele actualizări să nu fie engleză în momentul în care se actualiza telefonul. Cred că ar fi interesant ca pe piața europeană să ne rezumăm la engleză, nu la chineză.
În rest, interfața este cea clasică cu care ne-a obișnuit Oneplus. Totul foarte snappy.
În teste sintetice Mediatek-ul este superior Snapdragon-ului de pe CE, ba chiar scoate scoruri mai interesante decât multe alte telefoane de pe piață, din categoria premium.
Conectivitate
Telefonul știe 5G, la fel cum știe și Nord CE. Nu am ajuns să testez încă pe antena de la mine din Ploiești, de pe Digi, iar pe Orange n-am încă semnal 5G în Ploiești.
Totuși, am avut Oneplus în Roma și Samsung. Pe același roaming Oneplus-ul rămânea în 4G+. Nu știu dacă problema era de la Digi, nu știu dacă de la rețeaua din Roma, dar dacă tot funcționează într-o parte mi-ar plăcea să fie ok și în cealaltă parte. Revin și cu teste de pe local.
Am fost un pic contra timp cu review-ul. O să actualizez mai multe impresii despre zona de video în weekend. Abia m-am întors din concediu și n-a fost suficient pus la telefonul la treabă. O să tot urc materiale în zilele următoare. Vreau să mă joc cu ceva funcții de trepied ce le-am văzut prin meniu.
Telefonul intră pe piață de la 1999 de lei pentru versiunea mai mică și 2449 pentru versiunea de top. Cumva se poziționează un pic mai sus față de Oneplus Nord CE-ul proaspăt lansat.
În categoria asta de preț lupta este mare: Realme GT este de câteva săptămâni pe piață, dar nu are cameră foto atât de bună, mai există și Xiaomi Mi 10T, dar și concurență cu seria A de la Samsung.
Oneplus NORD2 Review
Păreri Pro
- cameră foto
- încărcare duală de 65W
- display cu rata de refresh de 90Hz
Păreri Contra
- preț
- nu are microSD
Din punctul meu de vedere, este un telefon lansat mult prea rapid față de anteriorul și se poziționează un pic mai sus. Midrange cu camere foto apropiate de flagship. Poate că testează piața să vadă răspunsul oamenilor la Mediatek. Față de Oneplus Nord CE obții o cameră mai bună, un design ceva mai interesant și încărcarea rapidă. Diferența de preț nu este chiar mare și cred că efortul merită pentru acesta.
Ioan Mihai a zis
Sunt surprins de camera. Ai selectat doar pozele reusite sau chiar se descurca atat de bine?
Marius Cucu a zis
Nu chiar. Uite aici și pe cele pe timp de ploaie.
Pe timp de noapte face poze foarte, foarte ok pentru un mid range. O să mai adaug câte ceva pentru că le-am tot pus pe fugă, în ultima vreme.