Parcă trăiesc un deja vu. Am testat Realme GT 7 Pro recent și acum am primit la teste noul Oneplus 13. Mi se pare că m-am întors cu o lună în spate și experimentez aceleași lucruri. Grupul BBK a preluat tot mai mult din specialul lui Oneplus și nu pare că se mai dezice de el.
Este al 2 lea model de telefon pe care îl testez cu noul Snapdragon 8 Elite și rămân cu mix feelings. Da, probabil că o să testez și Asus cât de curând, însă, ce văd la primele două modele nu este bine deloc. Snapdragon 8 Elite e extraordinar de performant raportat la versiunea anterioară, dar și cald. Încă aștept un telefon care să vină să ofere o răcire foarte bună. Sigur, pe țeavă sunt foarte multe modele, iar altele au zis anul ăsta că vin cu MediaTek. O să pun mâna și pe OPPO cât de curând pentru că noul MediaTek stă foarte bine, chiar dacă în load ajunge să taie și el din resurse.
Revenind. Astăzi se lansează Oneplus 13 și-am vrut să fiu primul care îl testează. Îl folosesc încă de dinainte de sărbători, cât să pot să îmi fac mâna cu el și să îl pun la treabă în mai multe condiții.
Ca design rămânem în aceeași linie și cumva au corectat lucrurile de anul trecut. Adică aveam un modul foto cam suspect, cu o margine ciudată. Acum avem tot același modul pus în lateral, însă… fără briz briz-uri. E mai OK așa, mai simplu, mai minimalist. Lângă putem să observăm logo-ul Hasselblad și semnul Oneplus ceva mai jos.
Marginea este rotunjită și este dintr-un aliaj de fier, nu plastic. De aceea spuneam că seamănă izbitor cu realme GT7.
Sigur că da, butonul de DND rămâne, în fapt acesta rămâne diferențiatorul celor de la Oneplus.
Camera
Hasselblad începe să își facă simțit diferența, dar tot nu văd o procesare care să mă încânte, să se apropie de realitate. OK, sunt mai multe corecții ca la realme, dar stilul rămâne același. Aceleași culori care dau senzația de telefon, aceeași procesare brută, nu foarte naturală.
Ca specificații avem:
- camera principală cu senzor Sony de 50MP și stabilizare: Sony 808.
- cameră tele de 50 MP tot de la Sony, dar Sony LYT-600 – cu focală de ~73mm
- cameră ultrawide de 50 MP
Însă, evoluție există. L-am testat în mai multe condiții, în special când a fost vorba de vreme ceva mai rea. N-a dat impresia că nu s-ar descurca, mai ales la interior acolo unde mi-a plăcut cum a reacționat la mai multe surse de iluminare, oamenii sunt destul de bine expuși și colorați corect.
Camera ultrawide rămâne veriga slabă, iar pe zoom 6X mai e nevoie de detalii. Bine, acolo intră digitalul, este normal. Per ansamblu, zic că e evoluție la fotografie. N-o să fiți dezamăgiți!
E interesant că modul de stabilizare funcționează și pe fotografie. N-am fost atent la alte modele, însă aici chiar îngheață imaginea, dar și umblă o idee la claritate. Așadar, activați opțiunea strict la nevoie.
Sistem de operare
OxygenOS 15. Rămâne destul de curat, deși sunt câteva aplicații preinstalate pe telefon precum Netflix sau Facebook. Se pot dezinstala fără probleme. E la fel de rapid, poate chiar mai rapid pentru că noul hardware face diferența.
Interesant este faptul că Gemini devine asistentul personal așa că toate funcțiile de AI sunt prezente și telefonul celor de la Oneplus.
Pe partea de AI avem funcții ce se leagă un pic de cele de la Google. N-am văzut nimic special. Avem următoarele:
- Ai Detail Boost – pentru un pic de sharpness
- Ai unblur
- Ai Reflection Eraser – e un soi de filtru de polarizare. E foarte utilă funcția, dar mi-ar fi plăcut să fie o simplă opțiune în aplicația camerei foto
- Inteligent Search
- Ai Notes
- Circle to Search
Teste sintetice
Vă ziceam că nu sunt foarte mulțumit de cum este răcit Snapdragon 8 Elite. Din punctul meu de vedere, mai este de muncă. Sau poate că este prea cald anul ăsta față de modelul de anul trecut.
La realme au fost probleme cu închiderea aplicațiilor, în timp ce la Oneplus am primit doar avertisment în aplicația de poze. Nu frigea atât de mult.
Baterie
Anul ăsta avem baterii mai bune. Avem o creștere de la 5400 mAh la 6000 mAh și este din silicon carbon. Încărcarea este de 100W și nu mai avem încărcătorul în cutie așa cum era de așteptat. Undeva în 35-36 de minute se încarcă la 100%. Are și încărcare wireless de 50W cu încărcătorul compatibil.
În cifre se apropie de 18 ore. Nu este autonomia atât de mare ca la GT7, însă deja mergem spre 2 zile de autonomie.
Cred că rămâne o evoluție incrementală a noului telefon. Nu mi se pare că aduce noutăți majore, deși hardware-ul chiar e evoluat cu mult. Pozele sunt din ce în ce mai bune, dar și prețul reflectă treaba asta. O să mai caut și modele care se răcesc o idee mai bine că pare o misiune mai grea anul ăsta.
Adaugă un comentariu