Testez telefoane de la Oneplus de câțiva ani de zile. Primul Oneplus l-am avut încă de la versiunea 5. Mi-a plăcut foarte mult, cumva i-am văzut ca fiind un fel de Realme ai zilele noastre. Lucruri cât de cât bune, nu wow, dar cu raport calitate preț OK. Lucrurile s-au schimbat de câțiva ani, inclusiv cu prețul și optiunile.
Deja Oneplus se luptă pentru flagship de la un an la altul. Strategia lor, însă, a fost destul de confuză în ultima perioadă. Oneplus 9 Pro a fost un telefon foarte reușit și mi-a plăcut foarte mult. Acum am în mână noul Oneplus ce se vrea a fi o îmbunătățire majoră pentru 9.
Însă, nivelul de așteptări a fost ridicat, doar că nu îl consider cu mult superior variantei de anul trecut. În plus, parteneriatul cu Hasselblad nu îl scoate cu nimic în evidență, încă. Nu am un entuziasm atât de mare pentru că l-am avut la test împreună cu Huawei P50 Pro, cu Samsung S22 Ultra sau chiar Realme GT2. Oricât aș vrea eu de mult, pe cameră încă nu se ridică la nivelul celor 2 modele Huawei și Samsung, însă are și el atuurile lui.
Ca design Oneplus este pe gustul meu. Întotdeauna mi-a plăcut ce fac aceștia și nici anul ăsta nu dau greș. Probabil și pentru că sunt obișnuit cu design-ul, că îl țin bine în mână și că au evoluat de fiecare dată, cel puțin din punctul de vedere al materialelor.
Telefonul este bine construit și este mult îndreptat spre premium dacă mă raportez la telefonul de anul trecut și la ceea ce văd acum la seriile de la Realme. Au trecut din liga celor mici și joacă cum pot cartea la vârf. Adică best buy a devenit Realme, ei cumva nici nu joacă foarte premium, parcă încearcă să-și găsească locul în piață.
În kitul disponibil pentru presă sunt și 2 carcase, dar și o poză realizată cu telefonul pusă ca într-un tablou. Decentă, cred că am reușit și eu ceva asemănător, dar în alte locații. 🙂
Cameră
Dar puse cap la cap parcă nu este chiar cel mai cel. Ok, ai sunet mai bun, încerci să faci mai mult din camere, încerci să integrezi cât mai multe opțiuni, dar nu mai ieși cu nimic în evidență. Și e greu să te bați inclusiv cu compania mamă, OPPO. Cumva, se bat cap în cap, inclusiv la tot ceea ce ține de Hasselblad.
Senzorul pentru camera principală este Sony IMX789, fix cel de anul trecut, cel pentru zoom 3.3X la fel, camera de wide este Samsung JN1, poate chiar mai slabă decât pe Oneplus 9 Pro.
În anumite situații camera se comportă mai mult ca bine, mă refer la portret, poate chiar la anumite detalii, încearcă să nu exagereze cu procesarea, nu este atât de comercial ca Samsung, de exemplu, dar pe timp de noapte sau zoom mai sunt lucruri de rezolvat.
Oricum, anii trecuți aveau ceva probleme la sharpness, era o procesare mult prea agresivă. Acum nu mai e cazul, au rezolvat problemele.
Pozele de mai jos, de la apus, alături de cele de portret mi se par cele mai OK. Chiar și cele de la blue hour sunt ce trebuie.
La portret, în condiții de iluminare foarte bună mi se pare că e chiar ce trebuie. Culorile sunt cum trebuie, detaliile pe copac la fel, bokeh plăcut. Hasselblad și-a lăsat amprenta din punctul ăsta de vedere.
Încărcare rapidă
Nu este Xiaomi să ai 120W, dar îl încarci în mai puțin de 30 de minute. Încărcătorul este mai mare ca putere 80W versus 60W de anul trecut, iar comparativ cu telefonul meu cablul este o idee mai gros, cât să susțină încărcarea mai rapidă.
Software
Multă lume se plânge de faptul că integrarea cu ColorOS și android 12 este cel puțin ciudată. Din punctul de vedere al opțiunilor și așezarea lor mi se pare că lucrurile sunt asemănătoare.
Teste sintetice
Snapdragon 8 Gen 1 este cald și aici. Scorurile, din teste sintetice, însă nu arată deloc rău, inclusiv testele 5G. Am obținut cele mai mari rezultate, chiar am trecut de bariera de 440 Mbps pe anumite antene de la Digi.
Preț
Flagship-ul de la OPPO, Find X costă undeva la 6500 de lei, Oneplus costă undeva la 5000 de lei, iar Realme GT2 Pro costă undeva la 4000 de lei. Toate au sub capotă cam același hardware, dar oarecum nișați din punctul de vedere al calității materialelor, sunet mai bun. Probabil că Realme se va devaloriza cel mai mult, fiind mai puțin cunoscuți la noi, în timp ce Oneplus ar trebui să își păstreze prețul ceva mai mult. În condiții de Snapdragon 8 Gen 1 și context actual, dacă aveți Oneplus 9 Pro ar trebui să vă gândiți de 2 ori dacă să faceți upgrade la noul telefon.
Da, fără probleme.
Da, sunt compatibile.
OnePlus 10 Pro
Păreri Pro
- ecran de calitate
- hardware de top
- cameră bună
Păreri Contra
- camera foto de noapte slăbuță
- autonomie
- nu are certificare IP68
După ce am pus mâna cam pe toate modelele de anul ăsta competiția face ca telefonul să nu exceleze, pur și simplu ai clasicul sistem de operare, ai cameră foto peste medie, sunet OK, dar nimic extraordinar. Dacă ești obișnuit cu ecosistemul Oneplus, cu ergonomia, da merită.
ionică a zis
Exact ce spuneam și eu. Nimic nou, telefoane la kilogram.
Marius Cucu a zis
Nu e la kilogram, e telefon foarte OK, dar mai e până o să ajungă cel mai bun de pe piață. Acum se bate cu o categorie diferită de dispozitive și, față de anul trecut, ceva s-a întâmplat, probabil n-au făcut rost de componente suficiente. Oricum, nu știu dacă aș ieși din ecosistemul OPPO, Realme, Oneplus. M-am obișnuit cu opțiunile lor.
Adrian Bolocan a zis
Bună ziua, preț?
PS, după o zi de OnePlus, îmi place ce văd. Legat de comentariul tău de mai sus, ca răspuns la ionică. Recunosc că și eu mă declar fan al alternativelor astea considerate de alții „la kilogram”. A fost cât pe ce să revin la Samsung după muuuuuult timp, de curând, dar aparent tot la „chinezării” am ajuns. Și nu regret.
Marius Cucu a zis
Raport calitate preț modelul ăla chiar e foarte bun. Nu înțeleg de ce se devalorizează atât de mult.
Vasi a zis
12 GB Rami ? Am rămas tare în urmă. Ecran Gorila. 4K – 8K, baterie de 5000. Pentru cine își permite astfel de sculă la câte oferă, nu pare rău deloc.
Când testezi un iHunt?
Marius Cucu a zis
Nu prea curând voi mai testa iHunt. Le-am făcut un telefon pocnitoare și de atunci am ban la ei. 🙂
Vasi a zis
Tocmai de aia am și pomenit de ei. Am luat mamei acum vreo 2 ani unu, cu butoane, nu cu touch, așa ca la bătrâni, ecran mai mare, sunet puternic, baterie durabilă bla-bla-bla….nici n-a făcut ăia 2 ani că bateria sa bombat așa tare că ia sărit capacul din spate. Că tot se vorbea de telefoane la kg.
Marius Cucu a zis
Trebuie atenție la baterie, dar să știi că e consumabilă, la oricare poate să bubuie.
Vasi a zis
Prăpăditul meu Samsung e din 2016 (model 2015) și n-are nici pe naiba. O fi el amărâtul slab la toți cei 1.5 GB Rami, dar încă duce. Cred că ecranul cedează acum. A apărut o umbră mare pe centru ce ocupă cam 50-60% din ecran, dar doar pe alb se observă deocamdată. Sper să mă mai țină vreo 6 ani ihihihi !!
Marius Cucu a zis
Ține strict de noroc. 😀
dam167 a zis
Eu cred că s-au cam plictisit cei pasionați de electronice de tot ce apare, pentru că nu mai sunt așa salturi mari de la an la an. De asta au devenit și review-urile plictisitoare în general, de asta nici nu mă miră ce au făcut ăia cu prioritizarea resurselor telefonului pentru testele sintetice și throttling în rest – dacă lumea se concentrează pe geekbench, de ce să nu le dai aia? E greu să mai iei fața doar cu un dispozitiv, fără servicii sau un ecosistem în jurul lui, de asta par a fi toate la fel.
La fel și la camere, majoritatea oferă rezultate decente, dar nu se compară cu aparatele dedicate – de exemplu în review-ul tău la acel Samsung S22 plus modul portret arată artificial, mai ales că un cadru are o profunzime a câmpului, iar altul complet opusul. Dar na, atâta se poate, atâta avem, iar diferențele se văd prin comparații și chiar și acolo e ceva subiectiv până la urmă.
Marius Cucu a zis
Portret mișto am găsit la OPPO Find X5 Pro. Bokeh frumos, la 1.4. O să vină și recenzia lui curând. E interesant, dar la fel, cald.
Nu doar recenziile sunt plictisitoare, ci lumea nu mai e interesată pe ansamblu de tehnologie după 2 ani de pandemie. Dar să știi că în perioadele în care lumea stă în casă traficul pe recenzii de genul celei de Oneplus crește considerabil. Fie că vin cu probleme, fie că vin să se intereseze care e mai OK. E muncă pentru toamnă, dacă vrei. 🙂 Și mai sunt și probleme de prețuri. Uite că am depășit mia de euro pentru telefoane flagship sau chiar mai mult pentru cele de brand. Depășim niște praguri ciudate de preț pentru un telefon.
La conferința de zilele trecute de la televizoare Samsung miza pe ecosistem, Apple o face, probabil și Xiaomi, dar ei sunt în urmă total. Restul mai au până fac ecosistem.
La camere nu aș fi atât de neîncrezător, lansările nu sunt anuale acolo, eu acum încerc să îmi vând A7III-ul, iar cu diferența să iau A7IV. Comparativ cu tot ce am pozat anterior, e net superior, iar pe video la fel. Da, e de rahat că nu sunt stocuri, dar și eu pierd 1000-1500 de lei la afacerea asta, la aproape 3 ani de la cumpărare. Că diferența până la 13000 de lei nu e de performanță dublă, dar îmi îmbunătățește foarte mult workflow-ul.