Oneplus 9 Pro a fost telefonul ce mi-a plăcut cel mai mult de anul ăsta. Până la noi modele cred că acesta este telefonul complet al anului, pe bază de android. Dar mai vin lansări!
Între timp, la test, a venit a 2 versiune de Oneplus Nord. Sau cum l-au denumit ei: OnePlus Nord CE 5G. L-am butonat un pic înainte de lansare, așa că în rândurile următoare vreau să trecem câteva lucruri în revistă.
Pentru curioși CE nu este prescurtarea de la Comisia Europeană, ci Core Edition.
Vorbim despre un model ce se dorește a fi încadrat în zona de buget, dacă ne raportăm la prețul pe care l-au anunțat. Modelele lor vor pleca de la prețul recomandat de 299 de euro. Eu am avut pe mână un model cu specificații mai bune. ce ajunge la 399 de euro. În plus, mi-au trimis și ceva huse. Pentru diversitate!(în pachet avem și o husă transparentă, dacă vrei să îi păstrezi culoarea inițială – mie varianta standard îmi place cel mai mult)
Telefoanele vor fi disponibile atât la Orange sau eMAG, cât și direct de pe site-ul Oneplus.
Specificații tehnice
Nu sunt de flagship, dar senzația, atunci când îl folosești alături de anumite flagship killere este că acesta se mișcă mult, mult mai bine!
- procesor Snapdragon 750G 5G
- GPU Adreno 619
- memorie RAM de la 6GB până la 12 GB
- stocare UTF 2.1 128 GB/ 256 GB – eu testez modelul de 12 GB de RAM și 256 GB de stocare
Display
AMOLED. 6.43 inchi, cu rată de aspect de 20:9. Panoul este de 90Hz, iar rezoluția este de 2400×1080 pixeli. Opțiunile de customizare sunt ale modelului mare, cu precizarea că poți alege 90Hz sau 60Hz, dar nu poți să îl setezi să își ia el automat ce rată de refresh dorește. În rest, ai mai toate opțiune pe care le găsești la seria „mare”.
Nu mi se pare chiar wow în lumină puternică dacă ne raportăm la flagship-uri, în schimb culorile sunt mai mult ca decente. Cel mai important este că îl ții foarte bine în mână. Pentru mâna mea este ceea ce trebuie.
Android
Android 11 cu Oxygen 11.0.2. Am prins un update de securitate, ce mi-a deblocat inclusiv VoLTE și 5G. La fel ca la primul model testat, nu a funcționat inițial, 5G-ul, dar măcar acum ne-am ales cu fix-urile înainte de lansare.
Telefonul se mișcă extrem de bine pentru un telefon din categoria asta de preț. Comparând cu un model de 120 de Hz nu aș putea să zic că sunt diferențe majore. Cam asta știe să facă Oneplus pe partea de software. Avem rata de refresh de 90 de Hz.
Cred că este cel mai important lucru, dacă vrei un telefon care să se miște foarte bine pe android, fie el și de buget, aici trebuie să te oprești. Nu degeaba au avut atât de mult succes cu prima versiune.
Din punctul de vedere al update-urilor, vor fi 2 ani de update-uri software și 3 de securitate. Din experiența anterioară, eu cred că vor fi depășiți termenii aceștia.
Altfel, dacă n-ați mai fost pe Oneplus până acum, ei chiar fac update-uri dese!
Sunet
Din punctul de vedere al sunetului nu știu dacă mai este ceva la fel de OK în categoria asta de preț. Ei spun că telefonul are suport pentru noise cancellation. Difuzorul este mono, dar se aude bine.
Are și jack de 3.5 mm, dar eu sunt unul dintre cei care nu prea mai caută jack-ul. M-am obișnuit cu ideea că va dispărea.
Camera
Avem 3 module de camere dispuse pe vertical. Ca specificații avem:
- cameră standard de 64 megapixeli – f/1.7
- cameră wide de 8 megapixeli – f/2.25
- camera de 2 megapixeli – f/2.4
Pe categoria asta de preț avem mai multe soluții pe piață. Tot ceea ce înseamnă BBK a venit în România și ne-au povestit că se pot face poze frumoase și cu telefoanele mai puțin pretențioase. Nu excelează la poze, unele poze, deși au avut foarte multă lumină.
De exemplu, la poza cu norii și banca ar fi trebuit să se comporte norii ca o blendă. Nu se întâmplă asta.
La pozele de noapte a scos ceva aberații foarte ciudate. Dacă vă uitați la poza cu Giulia avem scrisul în oglindă. Acolo e bug. Uitați diferența cu poza de la Oneplus 9 Pro. Din ce am observat, alte branduri aleg să taie din shadow când nu este suficient de multă lumină, în timp ce ei încearcă să ducă la limită senzorul și se produc tot felul de artefacte.
Pe video avem 1080p până la 60p și 4k la 30p. În timpul zilei îți faci treaba cu telefonul, fără doar și poate. Da, nu ai consistență pe shadow și highlights, dar nici nu trebuie pretenții de flagship la banii ăștia.
Același bug l-am observat și pe video și este mai evident. Probabil că o vor rezolva într-un viitor update. Am trimis mai departe, se pare va urma corecția la sfârșitul săptămânii.(revin cu actualizări) Camera stabilizează destul de bine(în plus, face un crop micuț atunci când dai rec – e normal, stabilizare digitală), chiar dacă se produc artefacte destul de mari când nu este deloc lumină.
Selfie
Pe lumină naturală, echilibrată, la portret își face treaba. E cu mult peste medie. Imaginea e echilibrată atât timp cât nu pui senzorul în dificultate.
Pe camera de selfie avem înregistrare FULL HD de până la 60p. Senzorul de pe camera din față este Sony IMX471. Îți faci treaba cu ea, fără doar și poate.
Baterie
4500 mAh. Duci ziua și-ți mai și rămâne. Oricum, procesorul 750G este destul de economic. Nu am o conexiune activă de 5G, dar acolo s-ar putea să mai țipe un pic autonomia. Treci ziua fără probleme.
Încărcarea este rapidă. Telefonul se încarcă în 30 de minute la 70%.(cu maxim 30W) E fix același încărcare pe care au avut-o și la modelul de anul trecut.
Teste sintetice
OnePlus Nord CE 5G REVIEW
Păreri Pro
- android foarte rapid, cu hardware performant
- sunet ok, inclusiv jack audio
Păreri Contra
- camera putea să fie ceva mai performantă
- USB 2.0 Type C
- nu ai slot microSD
Am testat multe modele de buget anul ăsta. Telefonul se simte foarte bine în mână și se mișcă exemplar. Deși am avut la test versiunea cu specificațiile maxime a telefonului, cred că variantele de buget "vor fi ceea ce trebuie". La 299E, dacă vrei un telefon care să se miște bine și să se audă OK ăsta e modelul care îți trebuie.
Edy a zis
Acel CE de pe produse nu vine de la Comisia Europeana ci de la „Conformité Européene”, adica „Conformitate europeană”.
Eticheta CE se aplică atât pe produse fabricate în statele membre, cât și pe produse fabricate în țări terțe și comercializate în Spațiul Economic European.
Dacă o companie dorește să exporte pe piața Uniunii Europene un produs (care intră în domeniul de aplicare al directivelor Uniunii Europene privind siguranța produselor), marcajul CE este obligatoriu din punct de vedere juridic și este singura modalitate de a pătrunde pe piața europeană.
Fac aceasta precizare in contextul in care esti citit de multa lume si e bine sa fim atenti la toate detaliile. Iti doresc o zi buna!
Marius Cucu a zis
Mersi de comentariu, Edy, dar eu am făcut un joc de cuvinte acolo. Pe lângă acea etichetă pe care o vezi în pozele cu degetul meu, mai este și un CE (Core Edition) al producătorului. Așa a denumit el telefonul Nord CE 5G. 🙂
PS ai dreptate referitor la marcajul CE. 🙂
Edy a zis
Si as mai face o precizare. Poco F3, dupa parerea mea, este un pic mai bun decat cel prezentat de tine.
Marius Cucu a zis
Nu am testat Poco F3, dar am testat Mi 11. O să vină zilele viitoare ceva review. Eu n-am avut experiențe wow pe partea de software cu Xiaomi, așa cum am la Oneplus.
Când am testat modelul ăsta m-am gândit și la Realme 8 Pro. Ca bani este tot pe acolo, e mai slab la software și sunet, dar camera e ceva mai sus, din punctul meu de vedere.