Zic de ceva timp că trebuie să îmi iau laptop așa că am cerut prin stânga și dreapta modele ca să testez și să văd ce îmi place. Acum e un model total diferit față de Asus-ul luat pentru Grecia, de la specificații la portabilitate.
Ba chiar e ceva mai gros decât alte modele de profil pe care le-am testat în trecut.
Este vorba despre MSI GE65 RAIDER9SE, un desktop replacement ce ar trebui să te facă să uiți că mai ai și unitate acasă.
Până în momentul de față nu am reușit să înlocuiesc tot spațiu disponibil pe cele 2 monitoare de 34′, respectiv 35′, dar din punctul de vedere al performanței nu au fost probleme.
Specificații Tehnice
Ecran | 15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, 240Hz, mat |
Procesor | Intel Coffee Lake-R Core i7-9750H |
Video | Intel UHD 630 and Nvidia GeForce RTX 2060 6GB, 90W |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs) |
Storage | 512 GB SSD (M.2 80 mm PCIe x4 – Samsung PM981 MZVLB512HAJQ-00000) + slot M.2 + locaș HDD 2.5″ |
Conectivitate | Killer WiFi 6 AX1650x 2×2, Bluetooth 5.0, Killer E2600 Gigabit LAN |
Porturi | 3x USB-A 3.2, 1x USB-C 3.2 gen 2 with DP, miniDP, HDMI 2.0b, LAN, headphone and mic, SD card reader, Kensington Lock |
Baterie | 51 Wh, încărcător 180 W |
Dimensiuni | 358 mm x 248 mm x 26,9 mm |
Greutate | 2,25 kg, încărcător 0,76 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB pe fiecare buton + taste FN, sistem audio quad, webcam HD |
Tastatura
Înainte de a face review-ul, am avut câteva persoane care mi-au zis în privat că este un model cam urât. Din punctul meu de vedere, tastatura arată foarte bine și, cel mai important, cursa se simte bine la degete. Eu unul aș vrea să am Steelseries pe orice laptop.
Bine, are și ceva RGB pe ea ca să atragă pe cei mici, dar pare făcut cu cap. De exemplu, dacă apeși pe tasta FN îți arată fix tastele pe care poți să le folosești.
Cu aplicația de la Steelseries puteți să personalizați așa cum doriți culorile tastaturii, ba chiar să faceți ceva binduri.
Totuși, trebuie să recunosc că poziționarea tastelor nu e cea mai ok. Mie unul îmi lipsește tasta Windows din stânga cu care eram obișnuit să fac o captură de ecran sau alte scurtături de pe autohotkey.
Display
Logo-ul MSI este luminat subtil și se vede foarte interesant seara.
Mi se pare că trendul cu margini foarte mici ajunge și pe zona de gaming. Am pus lângă Lenovo-ul ăsta, iar diferențele nu erau tocmai mari. Ok, poziționare, un pic mai luminos, cu ceva umbre diferite și atât.
Cei de la MSI lucrează cu Sharp(LQ156M1JW03) pentru display-urile lor, astfel avem un panou IPS cu rata de refresh de 240 Hz și cu o luminanță de până la 270 de niți.
Evident că laptopul a avut nevoie de calibrare, dar diferența a fost de până în 0.4. Oricum, culorile mi s-au părut foarte ok și se putea lucra foarte ok cu el.
Bateria
Eh, aici au fost ceva probleme cu modelul primit de mine. A fost o problemă hardware, bateria pur și simplu nu s-a încărcat mai mult de 67% inițial. După ce am mai butonat în stânga și în dreapta, n-am reușit să încarc mai mult de 60%. Cu siguranță o celulă s-a pierdut pe drum, așa că autonomie mai mult de 1.5 ore nu a fost pe el. Probabil că o baterie ok l-ar fi dus în jur de 4 ore fără probleme.
Am pus Ubuntu pe el ca să verific dacă se manifestă problema cu bateria. Și acolo se întâmplă același lucru.
După ce am pus driverele proprietare, cele de pe partiția secundară bateria și-a revenit. Ciudat!
Sunet
Nu e cel mai spațial, dar se aude tare și decent, aș zice. Are ceva funcție Hi-Res audio, îți faci treaba cu el. Dacă îl ții în brațe ai toate șansele să acoperi difuzoarele. Ca „zgomot” ajunge undeva la 80 dB, ca acuratețe mai sunt lucruri de îmbunătățit.
În plus, când pornesc ventilatoarele ca să facă o răcire eficientă poți ajunge și la zgomot de 50 dB.
Performanțe
În general, nu teste foarte multe jocuri, chiar dacă, așa cum se vede și din poze, este un laptop destinat mai mult activităților de genul.
Eu prefer să îl testez pe zona de productivitate, cu programele care solicită un pic mai mult laptopul.
Așadar, programe precum Davinci Resolve sau Photoshop mi se par mult mai relevante. Iar când pui și HEVC la treabă… sau ceva filmări din dronă ai șanse să îngheți și ceva desktop-uri performante.
2060 RTX face treaba foarte bine în timeline, pur și simplu n-am avut nicio treabă cu el, atât pe baterie, cât fără ea. Cel puțin, față de alte sisteme, n-am simțit nevoia conectării la baterie. Bine, fiind și problema amintită mai sus, în ultima perioadă, a fost ținut mai mult conectat la priză.
SSD-ul cred că ar fi putut fi și ceva mai performant. E NVMe, dar când îl solicitam un pic mai mult începea să sughițe un pic. Bine, când vine vorba de gaming, un NVMe ca ăsta zboară!
Răcire
În idle nu sunt probleme de niciun fel, însă când vine vorba de full load ventilatoarele încep să își facă simțită prezența. Laptopul se încălzește destul de mult, dar sistemul de răcire face față.
Totuși, pe partea de sus a tastaturii ajungem și până aproape de 50 de grade în condiții de jocuri fără tastatură(am folosit gamepad). Vara, pe căldură, s-ar putea să se încălzească și mai mult. Partea bună este că nu intra în thermal throttling.
MSI GE65 Raider 9SE review
Păreri Pro
- performanțe
- tastatură
Păreri Contra
- dimensiuni
- layout și poziționare taste
Din punctul de vedere al specificațiilor e fix ceea ce mi s-ar potrivi, din punctul de vedere al greutății nu e chiar ceea ce caut eu. E un laptop destul de greu, cu un încărcător pe măsură.
Iulian a zis
La un SSD de 500 si la cati RAMi are presupun că „zbârnâie”…rachetă!
Marius Cucu a zis
Da, e un pic rachetă. 🙂 RAM ar fi mers și 32 de GB pentru editare.