Motorola a fost în casa încă de prin primăvară. Știu ce au reușit oamenii să facă din telefoanele lor și, pentru nișa de buget, chiar fac treabă mai mult decât mulțumitoare. Din punctul meu de vedere, încă nu știu să facă un telefon extraordinar ca flagship. Sau nu vor că tentative de a face lucruri diferite au mai avut. Țineți minte acel Motorola Razr sau, mai nou, ar trebui luați în considerare și pentru ce vor să facă privind pliabilele. O să amintesc tot mai des de treaba asta pentru că, după experiența Spania, chiar m-am ajutat foarte mult de pliabile.
Revenind la Motorola, Edge 30 Neo trebuia să îl butonez mai mult în perioada în care am avut virusul așa că mi s-au tot amânat treburile și am ajuns să public abia acum recenzia lui.
- display pOLED de 6.28 inci cu rezoluție FHD+ și rată de refresh la 120Hz;
- procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G, 8 GB memorie RAM și 128 / 256 GB stocare;
- dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, bluetooth 5.1, NFC, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, USB Type-C 3.1, localizare prin GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, LTEPP și SUPL;
- 64 Megapixeli cu f/1.8 și OIS, ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 120 grade, filmează la 1080p cu 60 fps, slow-mo la 120 fps;
- cameră frontală de 32 Megapixeli cu f/2.4 ce înregistrează la 1080p
- baterie de 4020 mAh cu încărcare pe fir la 68W, 155 grame și dimensiuni de 152.9 x 71.2 x 7.75 mm.
Telefonul, așa cum se vede în poze, arată foarte, foarte bine. E very Perl după cum spune eticheta. E genul ăla de telefon hit & run și se poate manevra fain cu o singură mână. Pe alocuri îl simți premium, ba chiar spatele nu se simte ca un plastic ieftin, e chiar ok. Rămâne de văzut cum se va comporta pe termen lung, oricum, având în cutie o carcasă albă, transparentă, probabil că nu vor apărea probleme. Din punctul meu de vedere, construcția e la fel de bună ca la Edge 30 Pro.
Poze
Pentru unele dintre poze este clar că nu am prins cea mai bună perioadă a zilei, fiind mulți nori, dar nici telefonul nu ajută foarte mult în a da culoare pozelor, în a procesa încât să facă spectacol. Evident, nici nu trebuie să avem pretenții de la un telefon de buget, dar cred că ar putea să iasă în evidență cu ajutorul software-ului, să devină un pic mai comerciale. Am folosit multă vreme Edge 30 Pro, un telefon extraordinar de rapid, probabil unul dintre cele mai rapide de pe piață, dar și acolo lipsește know how-ul pentru editare.
Sigur că da, poți satura imaginea fără probleme, poți adăuga corecții tu, dar marea majoritate a oamenilor vor ca pozele să fie gata de trimis pe rețelele de socializare. Ca nivel de detalii, în categoria asta de preț stă foarte bine, inclusiv pentru camera de ultrawide lucrurile arată foarte bine. Până în 2000 de lei telefoanele interpretau ceva mai greu lucrurile, dar uite că se poate!
La camera de noapte își face treaba foarte bine, dacă ne raportăm la categoria lui de preț. Pe ecran nu se vede chiar atât de bine, dar uitându-mă pe calculator culorile au nevoie de un pic de saturație, dar sunt echilibrate și detalii există. Evident, au ales să taie de tot detaliile de pe cer, dar nici nu am nimerit eu la o oră potrivită.
Am pus în paralel și o poză cu camera standard și cu cea ultrawide. Eu nu sunt fanul celei ultrawide, în schimb cea standard chiar e mai mult ca decentă. Cea ultrawide pierde un pic detaliile pe lateral.
La interior, cu lumină bună, totul este mai mult ca decent.
Foarte slab mi s-a părut pentru camera de selfie. Efectiv, folosește un filtru foarte agresiv pentru beauty face și nu e ceea ce trebuie.
Pe video telefonul poate FULL HD 60p. Nu aș putea să zic că este puțin, având în vedere că sunt telefoane de la alte branduri mult mai slabe din punctul ăsta de vedere. E clar că nu este un telefon nișat pe cameră, dar îți faci treaba cu el. Stabilizarea, dacă nu ești atent, nu face față, în schimb dacă te folosești de corp poți să ai niște imagini destul de slabile.
Sistemul de operare
Android 12. Super, super rapid. Interfața este super curată, nu are aplicații care să te deranjeze. Se simte un pic că nu mai sunt 144 de Hz, dacă mă raportez la modelul superior din gamă, dar atât. În schimb, dacă mă gândesc la competiția din zona asta de preț se prezintă foarte, foarte bine.
Telefonul va primi 2 actualizări majore, până la android 14. Ca actualizări de securitate acum suntem la cele din septembrie.
Senzorul de amprentă este poziționat în partea de jos a display-ului. Eu sunt fanul amprentei pe lateral, dar te descurci și cu acesta. De altfel, în ultima vreme, am testat telefoane cu senzor de amprentă mai lat, pe o suprafață mai mare de ecran. E util să nu fii atent la zona în care trebuie să apeși. Dar n-am avut probleme cu acesta, nu a dat semne de oboseală, mereu s-a deblocat foarte repede.
În categoria asta de preț telefonul își justifică banii, ba chiar cât am urmărit eu prețurile, a fost chiar și mai jos de 1500 de lei. La banii ăștia nu doar concurează puternic cu Realme și Xiaomi, dar pe alocuri face treaba ceva mai bună.
Recenzie Motorola Edge Neo
Păreri Pro
- foarte rapid
- rată de refresh de 120 Hz
- Dolby Atmos
- încărcare de 68W, mai mult decât alte branduri poziționate premium
Păreri Contra
- procesarea camerei lasă un pic de dorit, trebuie să interveniți în anumite situații, iar camera de selfie este slabă
Eu aș urmări prețul telefonului și dacă aveți nevoie de ceva care să nu sară de 1500 de lei ar trebui să luați în considerare așa ceva.
Adrian Bolocan a zis
E fain, subțire.
Marius Cucu a zis
Știu că e subțire recenzia, dar o actualizez în timp real cu informații, am făcut ceva modificări la structură și corectez niște erori pentru PHP 8.1. Sper să le dăm de cap.
Adrian Bolocan a zis
De design ziceam 😀 :p .
Iulian a zis
Iau în considerare. Oscilez între iPhone XS, un One Plus, sau un Motorola din asta. Cel mai probabil cred ca e XS. Desi nici One Plus nu e de lasat. RAM si frecventa ma intereseaza sa fie Ok la ce bani am eu de cheltuit pe un smartphone.
Marius Cucu a zis
Oneplus deja e înghițit de OPPO, se unesc tot mai mult.
DespreTech a zis
Cum sta cu unghiul de vizualizare si luminozitatea ecranului in lumina soarelui?
Marius Cucu a zis
Nu prea mai e soarele ăla de vară care să te rupă în perioada asta, e clar că nu e flagship, producătorul nu declară câți niți are, dar nu sare de 1000 de nits. Unghiurile de vizualizare sunt ok, dar nu cred că doar perpendicular ai vrea să te uiți la un telefon, eu n-aș vrea să vadă cineva din lateral prea multe. 🙂
Vlad a zis
Un motorola pana in 1500 lei?
Marius Cucu a zis
N-aș recomanda ceva mai jos de atât, sunt slăbuțe.
Ionut a zis
motorola edge neo sau moto g82?
Marius Cucu a zis
Neo
Ana a zis
Ce îmi recomandați între Honor magic 6 lite și Motorola edge 40 neo? Mulțumesc anticipat!