Am stat aproape un an de zile cu un Motorola și „hello moto” chiar nu este o surpriză pentru mine. Cumva am setate așteptările. Îi știu părțile bune și cele mai puțin bune.
Deși ar fi fost îndreptățit să vedeți un material cu Motorola Edge 40 Pro, iată că am sărit un model și vă prezint Motorola Edge 40, varianta simplă, mai de buget.
Și îmi pare rău că nu am testat mai devreme. Poate chiar și Motorola Edge 40 Pro pe care… l-am sărit. Dar recuperez.
Am fost ocupat cu flagship-urile în primăvara aceasta, iar pe cei de la Motorola i-am lăsat un pic deoparte. Totuși, știți ce articol încă este în discover de mult timp? Cel cu Motorola Edge 30 Ultra. Suspect și pentru mine pentru că… iar am fost întârziatul de serviciu.
Nu aveam nicio așteptare de la Motorola Edge 40 atunci când am văzut modelul lansat pe piață. Am utilizat o bună perioadă de timp Edge 30 Pro, dacă țin bine minte, dar nu îi vedeam niciodată ca fiind suficient de competitivi pe zona de fotografie, mai mult spre utilizare și… gaming.
Inclusiv Motorola Edge 40 l-aș încadra în direcția asta, dar… am avut și surprize interesante de la ei. Cu mici schimbări chiar ar putea să fie un telefon competitiv.
Telefonul este disponibil în 2 culori:
- verde
- negru
Puteți verifica disponibilitatea aici.
Eu am avut varianta pe negru, dar pare mai interesant cel pe verde. Apropo, dacă aveți un telefon vechi, de exemplu, un Samsung A52 pe care vreți să îl schimbați cei de la Motorola au un soi de buyback. Ei îi spun trade in. Mai exact, trebuie sa introduceți datele de identificare ale lui Edge 40 pe care l-ați cumparat in perioada campaniei, apoi să introduceți informațiile despre telefonul pe care vor să îl dați la schimb, se generează automat un AWB, curierul ridica de la voi coletul cu telefonul vechi, iar după ce telefonul este verificat la centru, banii sunt virați in contul menționat de voi pe site. Complicat?
Aveți toate detaliile aici.
Cum se prezintă telefonul?
În cutie avem o raritate în zilele noastre:
- încărcător
- cablu
- husă
Telefonul e subțire. Husa este subțire și chiar interesantă. Am mai văzut genul ăsta de husă la fostele modele de la vivo. Mi se pare potrivită pentru cei care vor un telefon care se ține bine în mână, nu un telefon cu o husă proeminentă.
Ca design îmi place ce au făcut, deși nu sunt un fan al felului în care au desenat ei modulul foto. Sigur, ține strict de gust, plus că păstrează aceeași linie ca cea anterioară. Cumva au reușit să rămână cu un modul nu foarte ieșit în exterior.
Spatele pare fi din același material ca anul trecut. Îmi place că nu este alunecos, se simte bine în mână.
Ce nu îmi place este cum au realizat butoanele pe lateral. Sunt mici și o să îți ia un pic de timp să te obișnuiești cu distanța dintre ele. La început vei apăsa foarte mult pe butonul de blocare în loc de cel de volum și invers. Dacă ai și degetele mai mari, mai groase, o să fie și mai dificil.
Cum se descurcă telefonul?
Am trecut de pe flagship direct pe el, așa că mă așteptam să dau cu el de pământ, dar nu, chiar se mișcă foarte, foarte bine. La utilizarea de zi cu zi nu zici că este din gama medie. Cei 144Hz își fac treaba fără doar și poate.
OK, avem parte de un Mediatek care își arată limitările de midrange, dar faptul că are o rată de refresh, că nu are bootloadere și este un sistem de operare simplu și rapid, contează foarte mult.
Display
Este cel mai bun display pe care l-am văzut eu pe un midrange: pOLED cu format 20:9 de 6.55′. Are un pic de curbură pe margine, însă nu e deloc deranjantă. Am simțit scăderea de la un flagship, dar pentru ceea ce am mai văzut de la alți producători ecranul este ce trebuie. Deși nu este cel mai luminos ecran pe care l-am văzut pe un midrange culorile sunt foarte, foarte bune. E ce trebuie, are inclusiv suport pentru HDR10, iar DCI-P3 este la 100%. Ajunge la 1200 de niți și poți vedea și în lumina soarelui. Sunt flagship-uri ce se laudă cu 1300 de niți, totuși…
Cameră foto
Procesarea este deja tipică Motorola. Nu foarte comercial, asta probabil și pentru că nu e cel mai performant senzor foto și lucrează foarte mult din software. Dar cred că ar putea alege să atingă și marea masă de oameni, să atragă mult mai mult și pe cei care vor să facă fotografii chiar și pe gamele medii.
Pe de altă parte, nu înțeleg de ce Motorola nu vrea să facă marketing. În continuare pe telefoanele de genul alege să nu pună camera de zoom. De ce mă pun ei să trag de poză?
De data aceasta am avut condiții foarte bune de iluminare, ba chiar soare mult prea puternic. Au reușit să facă lucruri frumoase, inclusiv pe timp de seară.
În ultima vreme am reușit să testez mai toate modelele de top ale celor de la Motorola. Mai mult, articolul cu Motorola Edge 30 Ultra încă intră în discover constant. Nu știu ce este așa de special la el.
La video avem un maxim de 4k 60p. La 30p veți avea cele mai bune rezultate și cele mai puține limitări. Stabilizarea este impresionantă pentru nivelul ăsta de preț. Am văzut mai prost la anumite flagship-uri. Procesarea este aproape ca cea de la fotografie, dar în anumite momente îmi dă o impresie de supra expunere a imaginii. Nu reușește să facă rapid trecerea de la supraexpus la subexpus. Dacă ești atent și nu te joci în medii diferite vei obține o imagine OK.
Performanțe
În teste sintetice telefonul este călduț. Probabil pentru că au vrut să facă un dispozitiv subțire au compromis și din răcire. Dacă nu făceam teste sintetice nu îmi dădeam seama că e mai cald, în utilizarea clasică nu are probleme. Ca autonomie, telefonul se prezintă OK. În viața de zi cu zi, cu date mobile, cu 5G, cu maps, cu câteva poze, cu un pic de social media, cu muzică, eventual un film vei trece la limită de o zi de autonomie. Pun pe seama ecranului OLED, dar și pentru faptul că avem o baterie de doar 4400 mAh.
În categoria aceasta de preț concurența este foarte mare. Sunt foarte multe modele bune, dar fiecare s-a nișat un pic. Așadar, aș puncta la Motorola următoarele: sistem de operare rapid, display cu rată de refresh foarte bună și design OK. Camera foto nu este punctul forte, deși cu atenție, așa cum se vede, se pot face și poze OK. Poate în timp vor rezolva și cu zoom-ul optic în categoria aceasta de preț.
- Am testat telefonul ca model principal pentru mai bine de o lună de zile. Sample-ul va rămâne la mine. Cei de la Motorola nu au influențat conținutul articolului, doar m-au rugat să anunț buyback-ul.
2 ani de actualizări majore și 5 ani de actualizări de securitate.
Cristian a zis
O sugestie între acest edge 40 și realme 11 pro plus.Ce ați alege?
Marius Cucu a zis
Motorola se simte foarte fain în mână. E mai rapid în meniu pentru că are mai mulți Hz, dar are camera ceva mai slabă, un pic mai cald, autonomie mai slabă pentru că are ecran OLED. Motorola îl văd mai premium la cum se simte în mână, dar mai slab la fotografie față de realme. Design-ul la realme e mai fain, dar nu pare atât de premium și e mai dotat pe foto. Sunt mai multe detalii. Nici sistemul de operare nu e chiar atât de rapid, dar deh, sunt niște tranziții, le dezactivezi.
Mihai a zis
Bună ziua, as dori o părere vis a vis de modelul Motorola edge 30 fusion pe care doresc să-l achizitioneZ.
Marius Cucu a zis
Este model de anul trecut, e Ok, l-am testat și pe acela, dar cred că o să câștigați mai mult cu acesta, la o eventuală revânzare. Ca bani văd că a rămas tot între 2000-2500 de lei.
Aurelian Ignat a zis
Bună ziua, când va trebui să înlocuiesc p20pro ul, ce aș putea alege? Dar nici să cheltuiesc foarte mult? P50PRO ar fi ok?
Marius Cucu a zis
Nu e reușit deloc. M-aș orientat spre P60 Pro, eventual de pe OLX. Văd că e undeva pe la 4000 de lei acum. Sigur va scădea destul de mult. O să urmeze și recenzia lui cât de curând, îl testez acum.
Mihai a zis
Vă salut domnule Marius, doresc o părere despre Motorola razr 40, care urmează să apară în câteva zile, iar astăzi la precomandă are un discount de 1000 lei. Mulțumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
L-am văzut zilele trecute. E fain pentru banii ăștia. Merită, dacă va surâde ideea de pliabil.