Trebuia să testez în Milano telefonul ăsta, trebuia să fie frumos, să plouă la întoarcere și să se anuleze avioane, ca oamenii să ajungă în Frankfurt, în Munich. Vă zic, ar fi fost bestial, dar așa am râs amar. Sau tușit. Bine, fie vorba între noi, eu m-aș fi întors după furtună.
Nu puteam să nu iau cu mine în Sevilla, un telefon, așa că cel mai la îndemână a fost Motorola Edge 30 Ultra.
Sunt de mai bine de jumătate de an posesor de Motorola Edge 30 Pro și Ultra a venit perfect să îi ocupe locul pentru mai bine de o săptămână. Hai fie, mai mult de o săptămână. Ca asterix, nu a fost folosit ca telefon principal, cu SIM, așa cum fac de obicei, pentru că deja știu sistemul de operare și nu aveam ce noutăți să descopăr la el.
În imensitatea aceasta de telefoane de la toate brandurile eu cred că o să rețin că am avut cu mine cel mai mare încărcător pe care l-am folosit eu până acum: 125 de wați. Fericire pe mine că l-am avut, nefericire că l-am scăpat și i-am îndoit un pic încât am stricat niște prize andaluziene pe acolo până mi-am dat seama ce am făcut. Sper să nu se supere spaniolii pe mine și să repare ei cândva, cumva, prizele acelea.
Specificații tehnice
- baterie: 4610mAh
- 12 GB de RAM
- încărcare rapidă de 125W, 50W pe wireless și 10W share
- Bluetooth® 5.2
- Snapdragon 8+ Gen 1
- 12 GB RAM DDR5
- stocare UFS 3.1
- 6.67″ Endless Edge Display
Când treci de la un telefon pliabil, cele 199 de grame ale telefonului ți se par o jucărie. Doar nu îți rupe acesta buzunarul?! Design-ul telefonului este schimbat, atât ca module foto, cât și aspect, per ansamblu. Cel vechi e un pic bombat, în timp ce la cel nou avem spatele mai plat și curbură pe display. Eu unul prefer un mix între varianta veche și cea nouă, adică nu îmi place marginea curbată, în schimb îmi place mai mult spatele noului model. Atenție că nu are certificări pentru apă de niciun fel.
Cameră foto
Ca specificații avem:
- cameră principală: 200MP cu F/1.9 și stabilizare optică
- cameră ultrawide: 50 MP cu F/2.2
- cameră selfie: F/1.6
Ar fi multe de discutat pe baza camerei foto. Cei de la Motorola au reușit să facă un telefon cu cameră de 200 de megapixeli la 4000 de lei. Înțeleg că sunt treburi de marketing, dar cifrele mari nu ajută întotdeauna. Bine, acei 200 de megapixeli sunt reali, dar sunt pe o funcție extra ce nu o găsești la prima pornire de cameră. Adică trebuie să mergi în meniul More și să cauți funcția Ultra Res. De acolo vei putea să ai acces la 200 de megapixeli. Din ce am înțeles din materialele lor promoționale, ei au ales să facă asta pentru a nu ocupa foarte repede spațiul de stocare.
Și cam au dreptate, o poză normală ajunge la 13-14 mega, în timp ce o poză de 200 de megapixeli ajunge și la 80 de mega de stocare. Însă și ai spațiu foarte, foarte mare de crop pe imagine, dacă vrei. Există și avantaje pentru mulți megapixeli. Apropo, pozele sunt redimensionate la 2500×2000 de pixeli și maxim 3-4 de stocare pentru ca blogul să aibă un pic de viteză, dar n-am adus nicio altă ajustare privind saturație, contrast sau altele.
Poza de mai sus este o simulare nu 100% reală a proporțiilor unei poze. În Photoshop eram la zoom 17% cu poza mare. Adică am vrut să simulez cât de mult poate să se dea zoom pe o poză de 200 de megapixeli, iar detaliile să rămână.
Mai există și o funcție de portret foarte apropiată telefoanelor dedicate fotografiei. Cumva simulează 3 focale: 35 mm, 50mm și 85mm. Pentru portrete este foarte interesantă și chiar simulează un pic activitatea unui aparat foto. Totuși, dacă nu folosești funcția acolo unde trebuie s-ar putea să ai probleme cu imaginea.
Ca de exemplu, în poza de mai jos, eu am fost neinițiat și telefonul a ales să îmi facă acel blur specific portretelor, dacă aș fi avut un subiect adevărat.
Dar dacă o folosiți acolo unde trebuie, rezultatele sunt foarte, foarte bune.
Îmi place faptul că reușește să facă un HDR decent. Dacă inițial credeam că nu va reuși să facă lucruri senzaționale, uitându-mă pe PC pe poze totul arată peste așteptări. Ba chiar, dacă alegeți să pozați atât RAW, cât și JPEG, pe RAW sunt destul de multe informații pentru a fi prelucrate.
Cât despre imaginea prelucrată de ei, parcă simți nevoia să ai mai mult Dynamic Range în poză, iar în lumină puternică alege să supraexpună un pic și să nu satureze atât de mult imaginea, în timp ce majoritatea producătorilor aleg să meargă pe mai mult comercial.
În pozele în care am avut foarte mulți nori de ploaie se observă cum senzorul trage un pic de greu. Este specific ca telefoanele să nu se descurce foarte bine când este amurg, dar cred că puteau procesa mai bine. Eventual, cu un pic de corecție de sharpness.
Poze la apus
Mă așteptam să vin cu super poze de apus, cu senzație la răsărit. Pauză. Nimic. Ploi, nori încontinuu, nimic wow.
Am prins bărcuțele la treabă, cu un soare nu foarte agresiv, iar Motorola a încercat să redea tot ce a fost în momentul ăla. Nimic senzațional. În poza din stânga aveți o poză cu zoom, în dreapta este cu camera standard.
La interior sunt mai multe de comentat. După cum se vede în partea de sus, acolo unde vine foarte multă lumină de afară apare un pic de defringe, dar per ansamblu echilibrează bine poza, cu toate că sunt surse de lumină destul de ciudate.
La pozele de noapte tinde să supraexpună, chiar dacă folosești funcția de nightmode. Eu aș fi profitat de ocazie și aș fi încercat o procesare mult mai activă din AI. Ei parcă lasă la latitudinea creatorului să facă ce dorește din pozele de noapte.
Baterie
Nu cred că știți cum este să încarci totul cu un singur încărcător. Cât de bine este să se încarce totul instant. Încărcătorul de 125W a fost senzațional în călătoria asta, cu toate că este unul dintre cele mai mari încărcătoare pe care le-am folosit până acum și nu e chiar confortabil să îl cari după tine. Dar e interesant să vezi cum toate gadgeturile se încarcă la maximul de viteză. Evident, 125W am prins doar cu Motorola, iar celelalte au fost limitate la cât pot ele încărca.
Nu prea m-am înțeles cu încărcarea reverse wireless, ori am fost eu prost, ori nu știu ce s-a întâmplat. N-am reușit să încarc ceasul cu aceasta. Încărcare wireless am avut
Altfel, telefonul se descurcă foarte bine cu autonomia, cu ceva atenție scoți 2 zile de autonomie.
Performanțe
Cât despre testele sintetice, se observă clar din pozele de mai jos că telefonul se descurcă foarte bine. Ca rezultate, cred că este cel mai performant telefon pe care l-am testat până acum.
3 actualizări majore, adică android 15 ar trebui să fie disponibil pe acesta.
Motorola Edge 30 Ultra
Păreri Pro
- ecran de 144Hz
- sistem de operare foarte rapid
- încărcare foarte rapidă: 125W
Păreri Contra
- certificare IP52
- camera este bună, dar nu excelează în imagini de noapte sau cu funcția de zoom
Trebuie să ne raportăm la ideea că vorbim de un telefon de buget mediu spre mare: 4000 de lei. Motorola Edge 30 Ultra este actualizarea incrementală pentru Edge 30 Pro, completarea acestuia, dacă vreți. Încearcă să aibă pretenții de flagship, dar pare că mai mult se duce în zona de flagship killer.
ciurcas dan a zis
Sunt telefoane super bune. Și eu am Motorola in casa, vreo 4 bucăți din care două sparte :))
Marius Cucu a zis
Cum ai reușit să faci colecție de sparte?!