Am testat ceva monitoare AOC de-a lungul timpului. Am făcut și un ghid acum ceva timp. Mi-a plăcut mult AOC U32U1 și cred că este ceea ce trebuie din punctul de vedere al imaginii, pentru cei mai tehnici un pic. Are un pic de minus pe motion blur, dar în principiu îți faci treaba cu el. Ca o comparație, putem să zicem că e fix ca rolling shutter-ul de pe Sony A7IV, la fel de slab. D-aia nici nu fac avioane cu el, să nu avem probleme la subiecții în mișcare. Ne adaptăm.
A venit la test, bine, recunosc că a venit la test prin aprilie-mai, iar eu abia acum mi-am făcut timp de un monitor de la AOC. Este vorba despre: AOC CU34P2A, un monitor ultrawide, format 16:9 față de cel despre care v-am vorbit în primul paragraf. Ei zic că ar fi cam aceleași lucruri pe ambele. Dacă tăiem de pe listă faptul că monitorul nu este calibrat „din fabrică” și abaterile nu sunt atât de mici precum AOC U32U1 putem spune că da, așa este.
Am pe birou, de câteva luni de zile, un monitor de la AOC. Nu m-am încumetat să public recenzia până nu am reușit să îl testez pe o perioadă mai lungă de timp. Și lucrurile sunt simple și clare, din punctul meu de vedere: monitor mare, de 34′, cu un pic de curbură, alături de altul de 32′. Preferința mea tinde spre modele de 32′ după ce am stat mai mult de „vorbă” cu ele. Rezoluția e mai interesantă, obiectele sunt mai bine proporționate, nu mai întorc capul când sunt 2 monitoare și multe alte avantaje. Sigur, o să tind, la un moment dat, spre miniLED, dar abia am făcut trecerea spre HDR10. Mai durează! Totuși, pentru teste, sper să mă joc mai repede cu miniLED și OLED.
Modelul nu este chiar atât de nou pe piață, dar cumva la noi oricum nu ajung cele mai noi monitoare de la branduri, ci mai degrabă panouri apărute cu 1-2 ani înainte. De când zic să pun și eu mâna pe un miniLED de la Samsung și nu reușesc să le văd.
În cutie avem următoarele:
- cablu de alimentare
- cablu HDMI
- cablu DisplayPort – eu recomand conectarea prin DisplayPort
Design
Deja mi se pare clasic design-ul pe care îl oferă cei de la MMD pentru modelele lor. Știți deja că AGON, AOC și Philips sunt sub aceeași umbrelă. Cumva, am testat atât de multe modele de la ei încât totul mi se pare normalitate. Modelul este din plastic mat pe toată suprafața lui, inclusiv pe spate. Acolo are câteva linii ce aduce mai mult a AGON.
Sample-ul primit de mine are imaginea mult mai puțin setată corespunzător, predomină roșul, dar are toate circumstanțele să fie așa, din moment ce vorbim despre un panou pe 8 biți, cu tehnologia VA. Are 100Hz, 4ms timp de răspuns și FreeSync2. Eu l-am folosit pe placă video Nvidia, nu m-a ajutat cu nimic FreeSync-ul.
Contrastul este de 3000:1 și ajunge la 300 de cd/m cu luminozitatea. Culorile sunt acolo, panoul este uniform, chiar dacă este curbat. Pe lateral se observă foarte, foarte puțin o lipsă de uniformitate pentru că are o curbură ceva mai mare, dar doar dacă te uiți foarte atent și e mai vizibil pe alb sau gri. Pe negru eu n-am sesizat mare lucru. Dacă te uiți perpendicular nu se observă atât de mult aceste lucruri, când ai mai multe monitoare vei sesiza o diferență.
Îl poți aduce fără probleme la un numitor comun cu fratele mai mare, AOC, dacă îl calibrezi. Eu am folosit xRite-ul și rezultatele au fost bune. Am o mare problemă cu monitoarele în direcția asta, mai ales dacă sunt de generații diferite sau branduri diferite. Din cauză de tratament diferit pur și simplu nu poți alinia culorile. Eh, aici n-am avut nicio problemă, dar clar n-am putut să o fac ochiometric. Se observă că mai mult în partea de jos a graficului am avut nevoie de ceva modificări.
Meniul este destul de stufos și poți să alegi
Suport
AOC CU34PA2 are un suport destul de lat din ce am văzut până acum la modelele lor, însă e fain că poți să reglezi pe verticală și poți înclina undeva la 45 de grade.
Mi-e greu să am o părere wow despre suportul de monitor care este diferit de cel de la Porche Design. Mie mi se pare foarte interesant și util. AOC CU34P2A are suport clasic, aproape dreptunghiular, „plin”, ce se reglează atât pe vertical, cât se și înclină în funcție de nevoie.
Sunet
Sunt 2 boxe de 3W. Nu mai am un sistem de referință, dar pentru o ascultare rapidă, poți să folosești și boxele acestea. Se aude clar, tare, dar atât. Nici nu are de ce să fie mai mult de atât, dar pentru un birou, pentru o cameră mică e mai mult ca suficient.
Este un model mai mult ca decent pentru categoria de preț din care face. Eu l-aș folosi ca monitor secundar pentru proiectele mele, asta pentru că, dacă te duci mai sus, cu greu te întorci la categoria asta de preț. Dar îți faci treaba bine cu el, nu numai pe lucruri office.
Monitorul este disponibil aici.
Adaugă un comentariu