Anul ăsta, am bifat mai mult ca niciodată, lansări de televizoare și mai puțin recenzii de televizoare. De comparative nici nu se pune problema, pur și simplu nu o să fie timp de așa ceva. Dar chiar dacă nu le pun în mod direct pe hârtie, o să încerc să vă dau câteva ponturi aici sau în comentarii.
Anual iau la test cele mai importante branduri de la noi, ca să văd diferențele. De fapt, un punct de plecare îl am și de la conferințele anuale. Așadar, am bifat la începutul anului conferința de la Philips (mai mult cu numele, ce-i drept), apoi am luat contact cu Samsung și Panasonic, iar acum LG a venit la teste cu noul lor LG C4.
E disponibil aici.
Cu LG am început testarea de televizoare undeva prin 2015-2016. Mă uitam ca la un bibelou la primul televizor OLED: LG B6. Televizoare mai văzusem, dar televizoare OLED nu. Și ani la rândul v-am bătut capul: luați OLED, luați OLED că e fain.
Ei bine, OLED-ul a ajuns mainstream de atunci și iată că acum avem serii pe diferite categorii. Față de atunci avem și 2 producători mari de panouri: LG Display și Samsung Display, iar lupta asta pentru tehnologii chiar ne ajută pe noi să avem lucruri tot mai faine. Astfel, anii ăștia au fost procente din ce în ce mai mari de performanță pentru televizoare. Luminozitatea este din ce în ce mai bună, chiar dacă sunt limite tehnologice raportat la miniLED, de exemplu. Dar avem și avantajele clasice precum:
- negrul e negru
- contrastul e mare
- intervalul dinamic mai bun
Știu că pentru mulți treburile acestea sunt redundante și le-ați mai auzit, dar sunt oameni care se interesează pentru prima dată de un televizor și trebuie să aibă la prima mână informația.
LG C2 a fost modelul pe care l-am testat anterior, iar acum vă vorbesc despre LG C4. Atunci am făcut ceva experimente în a testa pe post de monitor. Cumva, sunt niște schimbări făcute de către coreenii de la LG asta pentru că pentru mult timp LG C4 era seria pe care noi o vedeam ca serie principală.
Uite că lucrurile s-au mai schimbat și cumva atenția se concentrează spre LG G4. Acela este flagship-ul lor, cum s-ar spune. Ca să fiu mai exact:
- avem LG B4 – entry level
- avem LG C4 – best buy
- avem LG G4 – flagship
Eu vă prezint acum seria de mijloc. De luat în calcul și modelul din seria G, asta pentru că presupun eu că la finalul anului o să aibă cel mai bun preț pentru un model cu tehnologia MLA.
Sigur că putem să ducem discuția un pic mai departe, dacă chiar avem nevoie de flagship sau ne punem orienta spre celelalte serii. Deși, nu am văzut modele seria B pe nicăieri eu aș lua în considerare și modelul acela. Pentru mine este foarte important să fie OLED, înainte de toate.
Unboxing și instalare
Odată ce desfaci un OLED îți dai seama că lucrurile sunt asemănătoare peste tot. E același lucru și aici, ba chiar m-am descurcat singur să instalez modelul de 55′ fără prea multe probleme. Mă bucur că au ales să trimită o diagonală mai mare la test față de modelele de 42′ de anii trecuți. Oricât de bună ar fi tehnologia, dacă nu ai diagonală suficient de mare nu o să vezi avantajele. În plus, LG a menționat că versiunile de 42′ și 48′ sunt aproape de versiunile mai mari de 55′, 65′ sau 75′.
Vă povesteam că în 2016 vorbeam despre un televizor foarte subțire. Ba chiar țin minte că făceam comparații cu grosimea unui telefon. Ei bine, oamenii și-au dat seama că nu e chiar practic să fie atât de subțire și iată că acum televizoarele OLED sunt mai groase. E tendința asta de vreo 2-3 ani de zile, acum văd un model mult mai „sănătos” față de generațiile anterioare, cu un spate dintr-un material nu foarte aderent și un pic mai gros. Ne apropiem de un centimetru de televizor, undeva la 0.8-0.9 grosime, iar panoul cu componente este și el destul de mare.
Imagine
E OLED. Atât.
Glumesc, OLED-ul a avansat atât de mult încât toate opțiunile bune vor fi găsite pe seria superioară: LG G4. Așadar, acolo veți găsi tehnologia MLA sau heatsink. Dacă pentru MLA nu aș zice neapărat că este un diferențiator, răcirea suplimentară ajută în momentele în care o să vă uitați foarte multe ore la televizor. Pe termen lung, televizoarele au nevoie de răcire.
Partea bună, dacă vreți, este cea a procesorului grafic: LG C4 are un Alpha 9 de generație nouă, are panou pe 10 biți, are 4 porturi HDMI 2.1 și 144Hz. Este evoluție de la 120Hz de anul trecut, iar asta o să fie de ajutor pentru cei care vor dori să se joace.
Codecuri suportate sunt:
- Dolby Vision
- HDR10
- DTS
- HLG
Mă bucur că ochii încă sunt acolo și, raportat la ceea ce am văzut anul ăsta C4 nu este chiar cel mai luminos de pe piață. Sigur că da, există și explicația tehnologică pentru asta, spectrul este mai mare la QD-OLED față de WOLED, este normal să fie așa.
Pe HDR trece de 900 de niți, iar pe SDR sub 200 de niți. Ca profil de culoare, cel mai aproape de adevăr mi se pare Filmmaker Mode. Iată că după ani de zile putem să vorbim de o abatere de sub 1 în dE pe profilurile de culoare ceea ce nu este rău deloc.
În fapt, o să vă plimbați pe 2 moduri: pe cel standard la emisiuni sportive și pe FilmmakerMode la filme. Acum, de văzut cine o să mute de pe standard. Profilul standard nu este wow, din punctul meu de vedere, imaginea e un pic prea saturată și mult prea puțin aproape de normal, de realitate. După gustul meu, aș tăiat 3-4 puncte din albastru și roșu. Dar e discutabil de la fiecare panou în parte ieșit de pe poarta fabricii. Evident, aș renunța la Dynamic Contrast și aș da Peak Brightness pe OFF. La fel și opțiunea de Motion Eye. Sigur, aici vorbim și de gusturi, fiecare are preferințele lui pentru care imaginea este „bună”.
Nu îmi place nici ce face MPEG Noise Reduction, aduce un pic de artefacte în zonele întunecate. Eu l-am pus pe OFF. La fel și cu „naturalețea” pe mișcare, așadar opțiuni de TruMotion și OLED Motion le-am pus pe OFF.
Per ansamblu, am reținut că anul ăsta stăm din ce în ce mai bine cu tonurile de culoare. Din ce în ce mai natural, mai ales dacă sursa de lumină este de calitate. Mă bucură treaba asta. E o chestie de finețe.
Sigur, las mai spre final discuția despre upscalling. Oricât de mult vrei să te lauzi că ai AI, că poți face upscalling, când sursa e proastă, nici mama tehnologiilor nu te ajută. Pe scurt, să nu ai pretenții să vezi conținutul SD la calitate foarte OK.
Suport
E din aluminiu și de bună calitate. Partea mai puțin faină este că e fix. Sigur, n-o să umbli la el decât la instalare, dar să știi că nu se poate mai mult. Nu poți da în stânga, nu poți da în dreapta decât să îl muți cu totul.
Software
Nu credeam că vorbesc despre asta la televizoare. Dar da, nu sunt obișnuit să folosesc sistemul de operare al celor de la LG, mi-e mai la îndemână android-ul, însă m-am descurcat cu prompt-uri în chat foarte simplu. Mă așteptam să fie un fel de help și să te ajute, să te direcționeze în meniu. Nu, îi dai comenzi și chiar le deschide. Neașteptat.
Sistemul de operare este WebOS. E suficient de rapid și cu telecomanda lor chiar te vei descurca fain. Eu aș putea să o critic pentru un singur fapt: nu e iluminată. Mi-ar fi plăcut, măcar în 2024 să avem un mic contur, să vedem exact pe ce apăsăm când este noapte în cameră. Sigur, ai avantajele clasice ale telecomenzii „magice”. Va trebui să te obișnuiești un pic cu ea, dar după aceea o să ruleze fin.
Concluzia este că LG a scos încă o versiune a televizorului lor. Nu este singura opțiune de pe piață, nu e cel mai luminos, dar sigur este una ce trebuie urmărită de Black Friday. Nu aș uita nici de LG C3 și m-aș orienta spre el fără nicio grijă, mai ales că prețul nu este unul atractiv, în momentul de față pentru C4. Dar știu că periodic LG îl scoate în față. Evident, dacă vreți cea mai bună tehnologie posibilă nu o să fie cea de pe LG C4, ci ochii voștri trebuie să fie atenți spre tehnologia MLA, cea pe care o oferă G4, nu C4.
- urmează și video
Iolanda a zis
Bine venit articolul! Chiar mă uitam la noile televizoare să mă pun la punct cu oferta de pe piață. Ieri la Auchan (cu toate că nu prea îmi vine să iau din supermarketuri electronice și electrocasnice) am văzut o groază de TCL-uri.
Până acum eram focusată pe Samsung și LG. Am un LG de vreo 12 ani, folosit aproape 16/24, 7/7. Funcționează încă, dar telecomanda a cam obosit. L-am dăruit unei prietene și e foarte mulțumită.
Marius Cucu a zis
TCL sunt OK, dar nu modele foarte ieftine. Sunt un fel de Samsung al televizoarelor, intra ușor, ușor pe piata noastră
Alex a zis
Fain articolul, informativ si mai mult decat descriptiv!
Nu prea inteleg titlul, ce inseamna „primul midrange al țării” – al cărei țări? 😀
Marius Cucu a zis
Eh, s-a încercat un joc de cuvinte. Primul OLED testat anul ăsta. Am mai cerut la teste, sper să mai vină câteva.
Soldiny a zis
Super articol. Dar cu OLED burn-in, ce noutati avem la modelele LG C4 si LG G4 ?
Marius Cucu a zis
Ai soluțiile clasice de burn in. Nu cred că ar trebui să mai fie o temă dacă îl lași să își facă singur treburile. Cea mai bună protecție a OLED-ului e să nu îl lași cu luminozitatea la 100%.
Pheno a zis
Asteptam un astfel de articol. Am facut si o comparatie intre C3 si C4, ambele cu diag. 105, cu caracteristici tehnice apropiate, dar cu diferenta de pret de 30% intre cele doua. C3-4000 lei, C4-6000 lei, iar calculele imi dau cu virgula. Nu cred ca e important ca C3 e din 2023 iar C4 e din 2024. Care e explicatia tehnica pentru diferenta asta de pret?
Marius Cucu a zis
Așa a fost în fiecare an. Produsul nou a intrat mai scump, apoi a fost ieftinit ulterior. Aș vedea televizorul nou ca îmbunătățiri incrementale. Un pic de suport pe mai mult timp, un pic mai luminos în peak, tonuri de culoare mai bune, dar nici C3 nu e de dat încolo.
Vali a zis
Deranjez si eu cu o întrebare: credeti ca e ok sa cumpar un oled expus in magazin (altex/flanco). Este expus de aproape 1 an si a functionat in modul „prezentare magazin”. Reducerea este de 45% la un oled high-end lg/sony. Mulțumesc pt eventualele raspunsuri!
Marius Cucu a zis
Tocmai săptămâna trecută s-a discutat asta, nu merită. Multe ore la OLED.
Călin Brădean a zis
Am calibrat o unitate LG 77C4. Oledul arata optic bine, vine cu folie aplicata pe ecran, panel uniform, cu foarte putin black crush. Luminos, si atent finisat. Posesorul nu era foarte incantat de stativ, parea ca nu este foarte stabil. Ce e de mentionat faptul ca nu degaja caldura excesiva, parea chiar temperat panelul. Meniul de imagine schimbat fata de modelele precedente, setarea de “economisire energie” activata default, bine ascunsa, parca intentionat si voit lasata activa pentru a oferi un consum de energie redus dar implicit ducand la lipsa crasa de luminozitate.
Ca responsiviate este ok, controalele fac ceea ce trebuie. In modul intens de nevizionat, standard virat in albastrui, cinema dezechilibrata gama, filmmaker vine default apropiat de ceea ce trebuie dar cu carenta de albastru si surplus de rosu care se traduc intr-o imagine imbatranita, gen pelicula de film.
Dupa calibrare arata bine, gama liniara din BT1886 masurat si ajustat, ajuns intr-un 2.3 Luminos in SDR, ofera ceea ce trebuie pentru costul sau. Undeva comparabil cu G3 la full hd. Procesare decenta a miscarii, cu doua trepte de interpolare activate.
Pe parte de HDR atinge necalibrat 950 cd/mp multumitor pentru Dolby Vision si HDR10. Nu foarte precis ca EOTF, ca si modelele de varf G, este insa decent si dupa un balans de alb corect ofera o imagine vibranta si detaliata, mai ales foarte naturala.
Atasez cateva grafice cu rezultate bune mai ales pe parte de SDR. Personal mi se par imbunatatiri minore fata de modelele C1, C2, C3. Desi perceptual un 77C4 este dezavantajat daca il compari cu un 65C3 care il compari cu 55C2. Diagonala mica “pacaleste” prin PPI mai mare automat inducand o imagine mai definita, mai ales cand trebuie sa faca upscaling de la fhd la 4k.
Alex a zis
Salut Marius,tocmai ce am cumpărat un LG Oled 55C41LA in urma sfaturilor tale și vroia sa te rog unde pot vedea ce setări ar trebui sa fac pentru o mai buna claritate a imaginii,am nevoie pentru filme torrent,netflix și meciuri,nu am consola momentan.Un link video ceva,tutorial etc.Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Nu am găsit nimic special pentru LG C4, însă poți să începi cu cele pentru LG C3 de aici.
Să știi că eu nu fac setări speciale, mai degrabă analizez imaginea, culorile, cum se mișcă și abia după intru la setări, dacă e ceva deranjant.
Ai vreo problemă la el acum, punctual?