M-am jucat o perioadă de timp cu un SSD PCI Express 3.0, de la Kingston. Este vorba despre SSD-ul KC2500. Diferența cred că ajunge să nu mai fie notabilă, atât timp cât vorbim despre PCIe 3.0 și nu 4.0. Dar dacă n-ai placă de bază cu suport de genul poți să rămâi la 3.0 fără probleme.
Oricum, este mai ieftin!
Coletul a fost mic și ambalat foarte bine. Atenție la felul în care rupeți cutia pentru că pe spate este serialul pentru Acronis True Image. Cu el veți face migrarea sau clonarea spre noul SSD dacă este nevoie. Nu ai acces la toate opțiunile programului, dar e fix ce ai nevoie pentru backup de fișiere.
După ce l-ați montat în PC(se face foarte ușor, plug & play, dacă aveți acces direct la acesta și nu trebuie să scoateți placa video pentru că ai cooler prea mare) trebuie să îl faceți să fie recunoscut de Windows. Pentru asta ai nevoie să intri în Disk Management și să-l inițiezi. Eu l-am pus GPT.
Apoi m-am dus la Acronis și am încercat să clonez SSD-ul. Eu am un SSD de 512 GB așa că n-au fost probleme cu migrarea. Opțiunile ar fi cele de mai jos:
Apoi am început clonarea.
La final am ajuns ceva de genul:
Am foarte multe backup-uri la backup-uri și sezoanele de editare oricum se lasă așteptate. Într-o lume ideală o să am numai SSD-uri pe PC și restul duse pe un NAS sau puse în PI-uri.
Pe hârtie avem următoarele:
Suport TLC | Da |
Suport NVMe | Da( protocol 1.3) |
Controller | SMI 2262EN |
Citire max. | 3500 MB/s |
Scriere max. | 2900 MB/s |
Dimensiuni | 80 x 22 x 3.5 mm |
SSD-ul folosește controller-ul SMI 2262EN. Practic, este asemănător cu SM2262, dar cu îmbunătățiri pentru vitezele 4k Random, cele care contează cu adevărat la un SSD. Undeva la 40% dintre SSD-urile de pe piață folosesc acest tip de controller.
Am făcut și ceva teste cu SSD-ul Kingston KC2500 și am avut rezultatele din pozele următoare. Am făcut teste cu 1GB și 4GB și n-au fost rele deloc. Sistemul pe care a fost folosit este:
- Gigabyte Z390
- Intel 9900k
- 32 GB de RAM – cu XMP Profile activ
Nu au fost probleme de compatibilitate, dar am verificat și update-urile de BIOS. În changelog era ceva legat de Kingston așa că am făcut update la acesta. Nu am văzut îmbunătățiri de performanță sau stabilitate înainte/ după update.
Dacă faceți upgrade la SSD ar fi bine să fiți cu ochii în 4 la documentația plăcii de bază, inclusiv compatibilitatea cu aceasta.
Costin a zis
Pentru laptopisti n-a iesit nimic similar?
Nu de alta dar sa plinga si portofelu’ lor.
Marius Cucu a zis
Păi poți să-l adaugi și pe laptop, doar că depinde de model, să vezi ce lungime are loc.
Costin a zis
Ai vazut tu laptop cu slot PCie ?
Sau cu M.2. ?
Marius Cucu a zis
Cu M.2 sunt foarte multe, de la generația a 6 a parcă, de la Intel.
Costin a zis
Nu la SSD-uri ma refeream ci la faptul daca pot fi instalate intr-un notebook.
Marius Cucu a zis
Păi da, mai toate laptopurile noi au SSD M.2 PCIe. Practic, poți să pui și SSD-ul de mai sus. Doar că pe laptopuri mai sunt probleme de lungimea SSD-ului. Cel de sus este de 80mm, dar sunt de la 42mm la 130mm. Depinde de modelul de laptop. Ah, ca să fie viteze maxime trebuie să fie port M.2 cu suport NVMe. Poate o să fac un ghid, la un moment dat.
Mihai a zis
Am un acer aspire 15 și cind sa pun Windows-ul nu vede ssd-ul, ce se poate face?
Marius Cucu a zis
Ce SSD ai instalat?
Mihai a zis
De la Intel, procesorul estei3 generatia 11 acum am cumpărat leptop ul acer aspire 5 515-56 nu știu de unde este ssd
Marius Cucu a zis
Cred că Acer lucrează cu Western Digital pe SSD-uri. Joacă-te în BIOS cu MBR vs GBR. Ar putea să fie de acolo problema.