Am primit la test noul A7SIII cu care o să mă joc câteva zile. Lângă el ar fi trebuit să vină și niște carduri mai rapide decât ceea ce am eu.
Am aproape un TB de stocare pentru aparat și până acum am folosit Sandisk: Extreme și Extreme Pro: 90 MB/s, respectiv 95 MB/s. Limitări nu am avut cu ele, poate un pic la rafală pe foto, dar nu fac asta foarte des și nu ar fi un criteriu pentru upgrade, cel puțin pentru mine.
Acum am primit la test un kit de la Kingston. Pentru ei kit înseamnă card + card reader. Al 2 lea este extrem de util pentru că eu am trăit până acum numai cu chinezării. Ba chiar am făcut greșeala să cumpăr, la un moment dat, unul cu USB 2.0.
În plus, bag de seamă că știe să lucreze cu noile tipuri de carduri SD, dar și cu cele vechi, evident.
Planul inițial era să fac o comparație între ce poate cardul pe care îl primești cu Sony și cel de la Kingston. Eh, Sony a trimis fără carduri așadar, voi testa doar ce știe să facă Kingston Canvas React Plus.
Ca specificații avem așa:
- oficial 300 MB/s citire și 260 MB/s scriere
- disponibil în capacități de 32, 64, 128 și 256 GB (eu am testat 256 de GB)
- clasa 10, UHS-II, U3, V90
Prețul pe Pc Garage este undeva la 1000 de lei, iar mai multe detalii despre garanție găsiți aici.
Dacă vi se pare mult spațiu puteți să reconsiderați asta. În 4k 50p cu Sony A7Siii pot trage undeva la 2 ore 35 de minute, în timp ce pe slow motion la 100P 1 oră și 50 de minute. Comparând cu A7III-ul meu, unde mă duceam la câteva ore bune și stăteam fără stres. Lucrurile evoluează!
Diferențe, față de seriile anterioare sunt și la aspect, practic, a mai apărut o serie de pini noi față de modelele mele bătrâne.
Performanțe
E senzație să știi că tragi 13 GB de informație în sub 2 minute. Ca idee, pe cardurile vechi, la 60-70 de GB stăteam în jur de 20 de minute.
- am copiat pe card niște bruturi(542 de stop rec-uri) de 65 de GB mai puțin de 4 minute
- am copiat pe card niște poze(RAW) de 35.9 de GB în mai puțin de 4 minute
Pe hârtie spun că ajung la 300 MB/s. La mine au depășit un pic și au ajuns pe la 304, 305, dar s-au stabilizat sub 300 MB/s.
Kingston Canvas React Plus
Păreri Pro
- rapide
- cititor inclus
Păreri Contra
- preț?
Este primul card pe care îl folosesc de la Kingston. Discuția trebuie să se ducă spre fiabilitate și eventuale posibilități de recuperare a informației, în rest vitezele sunt foarte OK.
Cătălin a zis
Da, are spațiu mult un d-ăsta micu, dar la 1000 de lei, parcă e mult prea mult.
Marius Cucu a zis
Viteze mari, cerințe mari. Cardurile CF sunt și mai scumpe.
Pheno a zis
„Viteze mari, cerinte mari”… partial color.
Raportul cantitate/pret e cam 1/1 adica 1GB=1leu. Exista si 1GB=0,25lei, dar mai exista si 1GB=2lei. In cazul de fata, 1GB=4lei, adica in medie x4. Doar daca ne da cafeaua in foc s-ar putea sa merite. Mai fac o comparatie. Doua simuri Kingston Canvas React Plus = Televizor QLED Smart SAMSUNG 43Q60T, Ultra HD 4K, HDR, 108 cm = 1.999,90lei. O fi bine?
Marius Cucu a zis
Înțeleg analogia, dar ideea este strict de funcționalitate. Nu e un produs mainstream, cel puțin, nu acum. E tehnologie nouă, pentru cei care au nevoie de 4k 60p și peste 200 MB de informație pe-un aparat. Nu ai, nu lucrezi cu funcțiile. Există și cele de 0,25 de lei cu care, probabil, o să faci doar poze. Atât.
Pheno a zis
Recunosc ca nu sunt un cunoscator in video, deci pe partea asta nu pot spune nimic. Am filmat cu o action-cam (no name) in 4k 60P, pe un Sandisk 64GB, 1 ora si 20 min care au reprezentat 7,2GB. Probabil ca daca aveam un acumulator competent pe camera, ca sa incarc tot simul, ar fi trebuit sa filmez continuu, peste 9 ore. SANDISK – Card Memorie Micro SDXC Extreme 64GB m-a costat 69,90lei la QuickMobile
Marius Cucu a zis
Cum ziceam, e diferență mare între setupuri. Ca de exemplu, camera despre care vorbesc acum costă 20 000 de lei singură. Obiectivele tot pe acolo. 256 de GB de slow motion pentru acest card înseamnă undeva la sub 2 ore de filmare. Vorbim de altă compresie, altă calitate a informației.
Cardul din articol nu este pentru camere de acțiune decât dacă vrei să copiezi instant. În rest, nu te ajută cu nimic.
Pheno a zis
Mi-am luat cea mai ieftina camera cam la vreo 350lei ca sa o folosesc la trotineta electrica Xiaomi M365 PRO, deci cu siguranta ca nu fac performanta audio/video cu ea ? Fiindca traficul prin Bucuresti este haotic, m-am gandit ca e bine sa am filmari in caz de accident sau evenimente nedorite. Am cautat sa fie o camera cu stabilizare de imagine, sa aiba microfon, sa fie Wi-Fi (nu ma interesa sa fie submersibila dar este, inainte sa o cumpar m-am uitat in descriere si suporta sim de 64GB maxim, ea venind cu sim de 32GB, tot felul de sisteme de prindere sau fixare, etc.). Totusi, desi imaginea si sunetul sunt multumitoare pentru mine, se aud niste zgomote suplimentare pe care le pot compara cu cele emise de contoarele Geiger cand depisteaza radiatiile. Asta se intampla doar cand trotitneta este in miscare, cu sau fara motor pornit. S-a mai intalnit cineva cu o problema ca asta? In casa, cu roata motrice ridicata de pe sol si cu motorul pornit, indiferent in ce treapta de viteza este, nu se mai aud acele ciudatenii. Ar putea fi zgomote transmise de vibratiile ghidonului si amplificate de microfon?
Marius Cucu a zis
Evident. În plus, afară ai și vântul.