Așa cum v-am obișnuit, mai în toate orașele în care plec încerc să testez și un telefon, mai mult pe poze. Era în plan să testez ceva IOS, dar la test un telefon de la Huawei, noul lor Mate 30 Pro.
Deh, nu sunt eu fanul numărul 1 Huawei, dar când zici Huawei zici telefon pentru poze, când zici Samsung zici marketing și așa mai departe. Cum eu vreau un telefon bun pentru poze e evident că mi-a făcut cu ochiul telefonul asta.
Deja am discutat în articolul precedent despre instalarea serviciilor Google. Totuși, dacă cineva ajunge pe articolul ăsta din Google vreau să-i zic din capul locului că:
- probabil e cel mai bun telefon de pe piață, cu cea mai bună cameră foto și video
- o să vă chinuiți un pic cu serviciile Google, dar probabil veți reuși. Dacă nu sunteți dependenți de ele puteți să alegeți varianta aplicațiilor din Store-ul Huawei ce, aparent, sunt tot mai multe.
Cum e telefonul?
Bestial, din punct de vedere hardware. Software, atât timp cât l-am folosit e ok. Nu funcționează Netflix, este o aplicație veche pe undeva pe aici, dar nu am folosit-o. Cred că ar merge și-n browser, dar n-am fost atât de interesat de treaba asta.
- Display: Gorilla Glass 6 față/spate, rama aluminiu; 158.1×73.1×8.8mm, 198g; IP68
- Ecran: 6.53″ OLED curbat, rezoluție 1,176×2,400px (409ppi); HDR10; suporta gesturi și M-Pen.
- Chipset: Kirin 990, procesor octa-core (2xA76 @2.86GHz + 2xA76 @2.09GHz +4xA55 @1.86GHz), Mali-G76 MP16 GPU, dual-core NPU.
- Memorie: 8GB RAM, 256GB UFS3.0 stocare
- OS/Software: Android 10, EMUI 10.
- Camere spate: Principală: 40MP senzor 1/1.7″ , 27mm , f/1.6 , OIS, PDAF; Portret: 8MP, 1/4″, 80mm (zoom optic 3x), f/2.4, OIS, PDAF; Ultra wide: 40MP, senzor 1/1.54″, 18mm, f/1.8, PDAF; camera ToF ; video 4K@60fps, slow-mo 720@7680fps; optică Leica.
- Camera față: 32MP, f/2.0; ToF camera.
- Battery: 4,500mAh; Super Charge 40W; 27W wireless charging; 27W reverse wireless charging.
- Securitate: Amprentă (under display, optical), recunoaștere facială 3D.
- Conectivitate: 4G/3G/GSM; Dual SIM, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Dual-band GPS, Bluetooth 5.1 + LE, NFC, USB Type-C.
Design
E un curcubeu. Pe spate se vede foarte mișto. Pe de altă parte, e plin de camere. Design-ul de pe spate al camerelor nu arată rău deloc. Mi-au pus o husă transparentă foarte ok, face trecerea spre zona de camere fără probleme.
Pe partea din față au pus 3 camere așa că e ditamai notch-ul acolo.
Partea frumoasă vine acum: nu are buton de control volum. Mda, cineva de acolo de la ei a zis: băi, îi punem cât mai multe camere, dar nu îi punem și butoane de volum, punem touchscreen.
Și pe cât de fancy mi se pare treaba asta, în practică, nu e deloc ok. Un scenariu des întâmplat: stau în pat, cu telefonul prin zonă și fac cast pe televizor. Dă telefonul mai tare dacă poți: trebuie să ții un pic apăsat ca mai apoi să se deschidă volumul și să n-ai un control direct asupra volumului. Am dat de câteva ori sunetul la maxim din casă.
Scenariul 2, vorbești la telefon, se aude prost, vrei să dai volumul mai tare. Fă-o dacă poți! Verifică treaba asta cu senzorul de proximitate pornit. Aparent, sunt și ceva probleme pe la software-ul pentru volum. Am înțeles că ar veni ceva update-uri ce ar trebui să fixeze un pic treaba asta.
Sunet
Cred că am început să mă obișnuiesc cu toate cele high end. Nu mi se pare extraordinar, dar e mai mult decât decent! Încă am rămas în gând cu noile generații de OnePlus și sunetul de acolo. Am comparat și cu Xiaomi și, chiar dacă ceva mai încet, Xiaomi are sunet mai ok, e mai spațial.
Dar oricum, se prezintă bine bine.
Pentru că lipsesc butoanele de volum automat nu mai poți să faci captură de ecran. Eh, acum trebuie să ciocănești telefonul. La propriu 🙂 Cu 2 pocnituri poți să faci screenshot. E comod tare să întorci mâna ca să faci o poză, dar te obișnuiești!
Display
Este OLED, suficient de luminos. Mă raportez la Oneplus pentru că acolo e mai mișto treaba cu culorile. Aici nu ai control foarte mare pentru ele. Mi-ar fi plăcut să pot selecta spectrul de afișare al culorii, dacă nu un sRGB măcar un DCI-P3. 🙂
Au ceva profile standard: Normal, Vivid și poți seta Warm sau Cool.
Hardware
Nu știu dacă interesează pe cineva că are hardware foarte ok, dar mergem mai mult sau mai puțin subtil spre cameră. Ouh! ce diferențe față de restul! Să-l fi avut în Amsterdam cred că arătau altfel pozele.
Pur și simplu nu a avut nici cea mai mică problemă, iar dynamic range-ul din poze, pentru un telefon, este incredibil. Ah, ca să nu scapă de hate: Capture One nu-mi recunoaște DNG-ul lui. Probabil îi trebuie un update. RAW-ul ajunge undeva la 70 de MB și poți „trage” bine, bine de imagine.
Zoom-ul nu l-am înțeles niciodată, dar se comportă foarte ok. Bine, dacă iese din zona lui de confort, meh, nu, nu e ce trebuie. Dar asta se întâmplă și pe camerele profesionale. Când e digital e nașpa.
JPEG-urile nu arată rău, dar se vede că-s trase de păr. Atât ei, cât și Samsung trag de culori, albul nu e alb, verdele se duce în bălării, chiar dacă l-am lăsat pe neutru, roșul e pierdut în spațiu. Treaba asta nu mi-a plăcut niciodată. Dar astea-s diferențele majore dintre un telefon și camerele profesionale. Probabil că erau mult mai animate dacă erau pe soare, nu pe ploaie.
Expunerea lungă, însă, e monumentală! Să faci poze din mână, chiar dacă aștepți și până la 10 secunde pentru o poză, mi se pare incredibil ce poate scoate un telefon. E clar că multe lucruri sunt scoase și software, pozele au ceva aberații cromatice, dar pe ansamblu e bine!
Până acum am avut rezerve pentru fiecare telefon pe care l-am testat când a venit vorba de camera wide. Eh, aici nu îți mai dai seama de calitate între normal și wide.
Pe video stabilizarea este incredibilă. Pur și simplu stabilizatoarele de imagine pentru telefoane nu cred că își mai iau rostul, nu știu ce ar putea să preia. Sigur, sunt destul de multe artefacte din cauza stabilizării, dar nu le observă toată lumea.
Pozele au fost trase RAW și m-am jucat cu culorile. Se poate face mult mai mult, se poate echilibra balansul mult mai bine, doar că nu mi-am bătut capul. Cert este că ai libertate să faci asta. Totuși, pe ansamblu, atât la Huawei-ul asta, cât si la P30 Pro lucrurile nu stau deloc bine când vine vorba de balansul de alb. Pur și simplu dă fail chiar dacă în low light probabil că modelele de la Huawei sunt cele mai ok telefoane de pe piață.
Tind să cred că multe lucruri sunt făcute software, asta pentru că sunt câteva cadre de pe geam, din avion, ce au foarte mult zgomot de imagine. Sigur, lumină extrem de puțină, dificil de captat și cu ceva profesional, dar când nu mai identifică ce e acolo… o dă în bălării.
Se poate instala android pe Huawei Mate 30 Pro?
E greșită întrebarea, android există deja. Problema este că nu ai acces la serviciile Google: aplicația de gmail, Google Play și altele de genul.
Eh, Huawei a zis că dacă tot nu ne lasă Trump să facem treabă ne facem noi magazin de aplicații. Sunt destul de multe aplicații acolo, dar nu sunt cele cu care suntem obișnuiți. Așa cum am zis și aici eu nu sunt dispus să îmi schimb comportamentul de utilizator. Nu pe banii mei.
Momentan, există workaround-uri, se pot instala dintr-un backup aplicațiile, dar dacă tot vorbim de un produs premium nu văd de ce aș face asta!
Huawei își promovează magazinul ori de câte ori au ocazia prin telefon, îți povestesc că verifică sursele, dar eu aș lua un scenariu mai sumbru. Backup-ul de mai sus nu mai există, așa că te limitezi la ce-ți oferă Huawei. Câți sunt dispuși să renunțe la Google Maps? Ați zice Waze, nu?! Ouh… păi e de la Google.
Ca aplicații în store-ul Huawei avem din ce în ce mai multe. Probabil că vor mai fi adăugate. N-am avut nicio șansă să le pun pe toate, dar am făcut câteva capturi.
În tot timpul în care l-am folosit nu am avut nici cea mai mică problemă, cu nicio aplicație. Am testat Google Maps, Waze, ne-am înțeles foarte bine în Londra.
Eu zic că pentru bugetul ăsta este un preț corect pentru asemenea telefon. Sunt ferm convins că dacă nu era scandalul ăsta probabil că nici Samsung nu se arunca cu prețurile, dar și ei aveau preț mai mare pentru modelul lor. Sau poate nu dădeau drumul la dotările astea. Cred că foarte simplu o să concureze la preț cu Oneplus.
Din punctul de vedere al camerei este cel mai ok pe care l-am testat până acum. Totodată, treaba cu volumul mi se pare o idioțenie și sper să fie doar un model de tranziție.
Baterie
Am avut prea multe gadgeturi cu mine și nu l-am folosit așa cum le folosesc pe celelalte, când plec undeva. Un mix de GPS, cu ceva butonare de Youtube, iar mai apoi 0 date mobile au făcut ca telefonul să nu prindă bateria externă seara. Asta în condițiile în care strigarea s-a dat pe la 4 dimineața.
Dacă e de achiziționat?
Meh, fiecare își știe criteriile pentru care alege un telefon. Mie mi-a plăcut, dar nu e confortabil să stai să bibilești workaround-uri. Poate dacă puteai folosi un Maps.Me direct din Store-ul lor era ceva, dar sunt chestii de bază ce contează.
Nu știu ce vor face în viitor, cât de mult vor pica. Ok, au scos telefonul ăsta, vor încerca să dezvolte magazinul, cel mult un P40, dar nu știu dacă vor mai intra și cu modele ieftine pe piață până nu ajung la un numitor comun cu americanii.
Huawei Mate30 Pro Review
Păreri Pro
- hardware performant
- camera foarte ok
Păreri Contra
- lipsă aplicații Google
- lipsă buton de control sunet pe lateral
Din păcate, dacă nu există o înțelegere între Huawei și SUA nu cred că vom vedea servicii Google pe telefon. OK, le poți instala, dar nu ai aceiași siguranță.
ice4you a zis
Pacat de el, din ce am vazut, chiar are una dintre cele mai bune camere de pe piata, e bine inchegat, si la un pret decent. Pusca mea …. razboi economic de rahat….
Marius Cucu a zis
Chiar se pot manipula mișto pozele. Bine, senzorul nu e wow, nu face albul cum trebuie, e un pic de corectat, dar hei, am mai testat și alte telefoane, niciunul n-a fost așa de permisiv pe cameră.
Lupta e mișto. Un articol aici.
Mihai Surdeanu a zis
Telefonul e genial din punct de vedere al hardware-ului. Îl trage în jos sistemului de operare (Android) și lipsa serviciilor de la Google.
Dar din ce am auzit, poți să faci niște manavre să instalezi aplicațiile de la Google. Cu alte cuvinte, dacă te pricepi cât de cât, rezolvi și problema cu serviciile și iei un telefon foarte bun.
rivi a zis
niciodata, nimeni, nu ar trebui sa cumpere un telefon cu asa mare handicap cand ai la aceiasi bani telefoane bune fara restrictii.
Marius Cucu a zis
Mai nou, au dat și comunicatul ăla cei de la Google. Presimt că vine una mare și dispare posibilitatea de a da restore din backup.
Totuși, am făcut aseară ceva teste cu el, cu Xiaomi Mi Note 10, dar și cu o compactă de la Panasonic. Pfoai, ce scoate Huawei! 🙂