Am fost, într-o mică ieșire, zilele trecute spre Brașov. Am reușit să fac asta cu trenul și să mă mândresc că am făcut treaba aceasta în mai puțin de 2 ore( o oră și 50 de minute, mai exact), în timp ce… cu mașina mi-a estimat 3 ore jumătate, din Ploiești. Spre Brașov a fost prima experiență de acest fel după foarte, foarte mulți ani și cred că merită și alternativele. Să nu mai stăm toți înghesuiți pe o bandă să trecem munții. Partea faină este că din Brașov ai legături destul de multe de seară, în timp ce din București… te trimit devreme acasă.
N-am mai vizitat de mult Brașov în felul acesta, însă s-a nimerit să fiu acolo cu oameni plecați de mult timp din România și erau mirați de cât de bine s-a dezvoltat orașul, cât de european și turistic arată zona centrală. Și cea mai bună remarcă a lor a fost: orice ar fi, în orașele turistice din România nu sunt cerșetori în zona centrală ca în alte părți. Cu un pic de atenție la fațade, măcar în zona centrală, cred că ar concura cu multe zone din Europa.
De altfel, zic eu că odată cu aeroportul de la Ghimbav lucrurile vor sta și mai bine cu turiștii.
Cei de la Honor mi-au dat pe mână proaspăt lansatul telefon Honor90 ca să mă joc cu el. Au o campanie „Share your vibe”, iar eu am încercat să scot ce este mai bun dintr-un telefon midrange.
L-am pus la treabă într-un mixt de oraș cu un pic de traseu de munte. Adică ne-am mișcat un pic pe traseul până la Tâmpa și am surprins și câteva cadre faine, zic eu, din oraș. Având în vedere că am depins de ore proaste, iar lumina nu a fost în favoarea noastră, cred că telefonul s-a comportat foarte bine. Inițial, voiam să fac un traseu complet de munte, însă am zis că este mult prea banal pentru a vedea cum se descurcă un telefon pe munte: cu atât de mult verde, cu atât de mult aer curat.
Sigur că este comod să pui la treabă un flagship, însă midrange-ul este mult mai accesibil pentru mai multe persoane. Partea interesantă este că, din ce în ce mai multe opțiuni de pe flagship ajung să fie trecute și pe zona de mijloc. Plus că, așa cum am zis de fiecare dată: nefiind cel mai puternic hardware de pe piață te poți juca și cu optimizarea bateriei, poți să ajungi la o autonomie mult mai OK, lucruri un pic mai grele pe flagship, când ești stresat să pui cele mai performant hardware.
Cu toate astea, nu-mi amintesc să fi ratat vreun midrange anul acesta. Cred că Honor90 a reușit să ia fix ce trebuie din partea de sus și să pună pe midrange. Subliniez și aici, deși am zis-o și anterior: varianta pe verde e mai faină. Luați pe verde că cea pe negru adună amprente. La hands on l-am avut pe negru și acum am trimis dosărelul cu șină ca să primesc varianta verde. Chiar face diferența.
Sunt 3 lucruri faine cu care se diferențiază telefonul:
- autonomie foarte OK
- design fain – uitați-vă la teșiturile modulului foto cât de bine se văd
- camere foto – inclusiv modulul de 200 de megapixeli
După cum bine știți, pentru mine contează foarte mult cum face pozele un telefon mobil și ideea articolului este că se pot face poze faine și cu un midrange. Am vorbit la începutul anului despre camera de 200 de megapixeli, nu mai reiau și aici discuția. Spun doar că este bine că există, că aceasta va face tranziția către poze mai bune pe viitor. Eu văd ca senzorii principali, pe măsură ce se vor îmbunătăți să aibă rezoluție tot mai mare. Așa s-a întâmplat și la camere foto, așa se va întâmpla și aici. Sigur, tranziția va fi ceva mai mică pentru video pentru că… nu ai nevoie de pixeli atât de mici ca la fotografie.
În Brașov am prins o zi destul de călduroasă și, sincer să fiu, mi-a fost un pic frică de cum vor ieși pozele. Nu e simplu să ai pe mână un telefon căruia nu îi cunoști limitele și să vrei să faci cele mai OK poze. Dacă pe zi nu am avut nici cea mai mică problemă, testele mele împotriva soarelui se observă. Acolo fiind un Dynamic Range ceva mai mic decât la un flagship se văd limitele, însă odată ce ai trecut pe un soi de „siluetă” nici nu mai faci diferența.
Am observat același lucru ca la orice midrange, ca să aibă detalii pe umbre procesarea alege să adauge un pic de albastru. E subtil față de alte branduri, păstrează limitele pentru o imagine procesată curat. Nu se duce în extreme, suficient pentru un telefon mobil.
Pe filmare am descoperit destul de multe gimmick-uri ce îți fac viața mai simplă și dacă ești… vlogger?! M-am jucat cu treaba asta, o să detaliez mai mult în video.
Materialul video a prins ceva avânt, neașteptat de bine l-a împins în recomandări Youtube-ul, cu toate că am fost idiot și-am ținut mâinile la spate și pare că… am un handicap. Dar deh, așa prindem experiență.
- Articol susținut de Honor România
Costin a zis
Pina la urma, are sunet stereo ?
Marius Cucu a zis
Nu, doar mono. Asta e singurul minus, în rest, n-am ce-i reproșa.
Gigi Morăraș a zis
Mulțumesc mult pentru articole. Le citesc cu mare plăcere și sunt interesat de tot ceea postați dvs. Folosesc un telefon Redmi 12 Pro. și sunt destul de mulțumit. Mai am un PC HP cu Intel Core i5 cu Windows 11 pro. Vă doresc numai bine și aștept cu curiozitate articolele viitoare. Încă o dată mulțumesc.
Mihai Jeliu a zis
Bun, dar au zăbăcit-o cu sunetul. Chiar era un telefon grozav dacă avea și sunetul.
Nahor a zis
Bună ziua!
Cum trebuie setată camera sa fac pozele cu modulul de 200MP?