Cred că cel mai interesant telefon al acestei primăveri a fost Honor Magic5 Pro. Mie mi-a plăcut mult telefonul ăsta și a cam luat fața multor modele grele: Samsung S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, ba chiar s-a duelat un pic și cu Huawei P60 Pro, ținând cont de problemele acestora, evident.
Am participat la o sesiune de briefing pentru noul telefon al celor de la Honor, un telefon poziționat midrange. Am trecut în revistă majoritatea modelelor, în ultima vreme, și zic eu că am proaspăt în minte tot ceea ce se învârte în legătură cu zona midrange. Mai mult, am avut timp undeva la 2 săptămâni să mă joc cu telefonul înainte de lansare. Repet și aici celor care au mutat zona de testing la 2-3 zile. Ai timp să îți faci de cap cu produsul.
Pe de altă parte, e concurență imensă în zona asta de preț și dacă nu vrei să alergi după avioane, cu midrange-uri îți faci treaba suficient de bine. Așadar, am început cu Samsung A54, am continuat cu Motorola Edge 40, realme 11 Pro+ și acum testez Honor 90.
Ce este în cutie?
Hmm, mai nimic? Chiar a fost o fază tare, eu credeam că am scăpat din accesorii, dar au copiat și ei trendul celorlalți. Culmea, cutia este la fel de mare. Adică, la Samsung cutia este de 2 ori mai subțire acum, îți dai seama că nu mai e nimic, ei au făcut pe șablonul vechi.
Așadar, veți găsi doar un cablu de alimentare, de la USB la USB Type C și o cheiță. Pe viitor poate vor avea și o cutie adaptată.
Cum se prezintă telefonul?
E greu să faci downgrade de la Honor Magic5 Pro. Una este să testezi flagship, alta este să testezi midrange. Am fost foarte mulțumit de varianta pe verde a telefonul, iată că acum am tras la sorți varianta pe negru. Glossy. Ouh, câte amprente! Foarte greu de gestionat, foarte greu de pozat așa ceva.
Aspectul, însă, este unul interesant, deloc rău, iar modulul foto este interesant. E diferit față de tot ceea ce am văzut până acum. De fapt, inclusiv flagship-ul lor a avut un modul diferit, se respectă lucrul ăsta și la midrange.
Construcția este premium, fără doar și poate. Nu e nimic de plastic, nu l-ai vedea midrange dacă nu te-ai uita la specificații.
Sistem de operare
E același Magic OS. E mult prea puțin schimbat față de Huawei. Va trebui, în timp, să facă ceva schimbări, să se diferențieze mai mult. Eventual să rămână cu un singur magazin. Nu sunt probleme ca la Huawei, acel Honor Market nu-și are rostul. Nici preinstalarea atâtor aplicații. La fel, cum am zis și la alte branduri este OK măcar să te întrebe înainte: avem 10 aplicații de preinstalat, îți trebuie vreuna dintre ele? Bifează tu.
Este rapid, iar dacă dezactivați din animații o să pară și mai rapid. Nu am avut nicio problemă cu acesta. Nu este primul midrange pe care îl testez, dar dintre toate cele testate, cu rată de refresh normală(de 120Hz), acesta se prezintă cel mai bine. Mă gândesc, evident, la Motorola Edge 40 ce are 144Hz.
Display
6.7 inchi, un AMOLED cu 120Hz rată de refresh ce ajunge în peak în 1600 de niți. Fac iar trimitere la flagship, știu modele ce aveau un maxim de 1300 de niți. Acesta este încadrat la midrange, felul în care se vede e senzațional.
Primind certificarea TÜV Rheinland Flicker Free, ecranul lui Honor 90 are cea mai mare frecvență de atenuare PWM (Pulse Width Modulation) din industrie, de 3840Hz, reducând oboseala ochilor utilizatorilor atunci când este setat la o luminozitate redusă.
La NDA ne-au spus tot felul de termeni tehnici despre display-urile lor, că au venit cu tot soiul de îmbunătățiri. Eu zic doar atât: pus lângă toate celelalte, doar de Motorola îmi place, dar acolo luminozitatea nu este ce trebuie. Așadar, dintre midrange-uri, Honor este ce trebuie.
Efectiv, n-o să ai nicio problemă în lumina soarelui, iar la interior se vede bine. Foarte bine.
Sunetul este mono. Difuzorul este amplasat în partea de jos a telefonului, iar acesta se aude bine. Din cauza faptului că este un singur difuzor, în jocuri o să îl acoperi de foarte multe ori.
Cameră
Nu pot lăuda multe midrange-uri ce au toate camerele decente. Știți problema mea, mai ales că a fost testat lângă un P60 Pro, e greu să nu te raportezi la el. Dar au fost și celelalte lângă și nu l-am dat de pereți pentru că… face treaba.
Dar are 200 de megapixeli și acesta. Tot pixel piping, dar mă credeți că nu am băgat de seamă?! Sunt acolo pe camera standard: frumos, elegant.
Cu procesarea m-am obișnuit deja de la modelul premium. Sigur că sunt diferențe de calitate între cele două modele, ba chiar sunt și ceva probleme la detalii. Inițial, am crezut că a fost o întâmplare la mine, dar am văzut și prin alte recenzii aceeași problemă. Uitați-vă la pozele cu bokeh-ul pronunțat. Acolo sunt niște artefacte ciudate, mult zgomot pe imagine în condiții de lumină decentă, dar poate insuficientă. Este loc de mai bine și probabil va fi rezolvat printr-un viitor upgrade. E clar un glitch software.
Pe timp de noapte, în funcție de lumină, telefonul ajunge să aibă nevoie de 2-3 secunde pentru funcția de nightmode, pentru a expune lung. Detaliile sunt OK acolo unde sunt. E drept, nici nu am fost în locuri în care să mă pot ajuta de lumină. Însă, reușește să aibă suficient de multe detalii pentru nivelul acesta de preț.
Deși la conferință ni s-a amintit de OPPO A98 mai degrabă aș zice că e în competiție cu A54 și cu realme 11 Pro+ pe partea de fotografie. Și, deși realme are și el cei 200 de megapixeli, dar nu are cameră ultrawide OK acesta are și camera ultrawide, dar și zoom. Plus stabilizare bună pe video, cu toată limita de 4K 30P pe care o să îl vedeți ceva mai târziu, pe Youtube.
Performanță
Pun mai jos testele sintetice, deși știți deja că nu fac o pasiune pentru ele. Telefonul s-a descurcat bine, e rapid, inclusiv interfața de la MagicOS este ceea ce trebuie.
În testele sintetice se încălzește un pic, dar când l-am pus la jocuri, Asphalt 9, telefonul a stat rece. L-am simțit rece pe căldurile astea. Punctajele sunt în limita oricărui midrange de pe piață de la ora actuală.
Iată că se aliniază și ei trendurilor. Le dispar accesoriile din cutie. Că este bine, că nu este, vom vedea. Cu adaptarea aceasta au avut loc să își facă marjă și să scoată un produs foarte OK. Performant pentru un midrange. Sunt convins că nu vor face profit prea mare cu modelul ăsta de telefon, însă e de luat în considerare.
Prețul, momentan, este de 2899 de lei, probabil va scădea destul de mult în lunile următoare. Oricum, e model de urmărit.
- Telefonul a stat aproximativ 2 săptămâni la mine, iar acesta s-a întors la echipa de PR. Nu a fost o colaborare comercială.
Am testat Honor 90
Păreri Pro
- camere foto OK
- display luminos, de flagship
- sistem de operare rapid
- autonomie 2 zile
Păreri Contra
- lipsă accesorii în cutie
- versiunea pe negru lasă multe amprente, alegeți pe cea verde
- sunet mono
- multe aplicații preinstalate
Concurența e foarte bună pe midrange. Totuși, telefonul se prezintă foarte bine în categoria asta de preț și poate fi încadrat în top3 alegeri fără prea multe probleme.
DJDANY a zis
salut, cati ani de android update ofera, gasesti accesorii, ce telefon recomanzi din cele ce le-ai testa, de la mid pana la flagship ?
nu gasesc unul asemanator cu s23 ultra…sau se merita investitia in s23 ultra ?
nu imi place incarcarea lenta la s23 ultra ?
Marius Cucu a zis
La midrange ai 3 modele foarte OK: Honor 90, realme 11 Pro+ și Oneplus-ul ce vine săptămâna viitoare și în România. Eu pe acestea aș miza. Și Samsung A54 e ok, dar nu este peste acestea.
S23 Ultra e reușit. Alternative sunt Honor Magic5 Pro și Huawei P60 Pro. Cât despre accesorii nu știu ce să îți răspund eu nu le cumpăr nici husă telefoanelor.
Cred că Honor are 3 ani de securitate și 2 actualizări majore. La fel și realme. Samsung are 4 ani cu 5 de securitate.