Acum câteva săptămâni a venit la test noul televizor de la Sony. Este vorba de seria din 2019 a televizoarelor lor OLED: Sony AG9. Practic, este o rescriere a modelului de anul trecut, AF8. E mișto să fii primul care testează un astfel de model, să fii roboțelul ăla care uită că-i OLED și taie cutia invers. Altfel, cred că am pierdut cel mai puțin timp asamblându-l.
Unii ar spune că este o versiune chiar ceva mai slabă, dacă luăm ad litteram specificațiile hardware. Va mai urma un model, așa cum a fost și anul trecut care, probabil, se va numi AG9. Anul trecut, s-au diferențiat printr-un sunet mai bun și o greutate considerabilă.
Imagine
Am butonat câteva filme pe Netflix. Ca o paranteză, nu înțeleg care e faza cu Black Mirror, de ce așa de promovat. E un film ok, dar nu wow.
E posibil ca eu să nu mai am așteptări de la televizoarele OLED, dar, momentan, imaginea nu știu dacă mai are unde avansa. Aportul cel mai mare îl are informația oferită de dynamic metadata prin Dolby Vision care m-a mirat că este recunoscut de Netflix. Eu unul mă așteptam să fac asta manual, din telecomandă. Eh, când m-am dus la setări deja era mutat pe asta.
Dacă avem conținut HDR pur și simplu ai tot ce îți trebuie acolo. Sigur, încă suntem încă pe rec 709 mai este loc de evoluție, până la 10 000 nits.
Programele TV se văd decent. Sigur, nu includem SD-ul aici, dar unde e HD și unde e 4k… e ok. Poate că ar fi bine să se îmbunătățească și viteza de schimbare a programelor în viitor.
Panel | LG Display, 10 biți, WRGB, 100Hz |
DCI P3 | 99% |
Rec. 2020 | 75% |
Sistem de operare | android, 4 GB RAM, 16 GB stocare, 4 core-uri |
Sunet | 2 X 20W, DTS, Dolby Atmos |
Android
Vine cu android 8. Va fi și android 9 la un moment dat. Mi se pare foarte tare că au reușit și ei să facă treaba mai ușoară și să se sincronizeze aplicațiile pe care le aveam pe celălalt Sony. Frumos, elegant, în 5 minute totul era instalat.
Hardware-ul de anul trecut era mai ok. Probabil că au simțit că android 8 e mai optimizat și că pot reduce din costuri. Dacă înainte erau probleme când intrai în meniu și erai pe un 4k pe Youtube acum nu par a mai fi probleme.
Ca procesor avem un MediaTek MT5893.
Asistentul de voce încă mi se pare că n-are ce căuta pe televizoare. Am impresia că mă uitam la meci și voiam să mă joc un pic cu treaba asta. În mare, descoperea ceea ce ziceam eu acolo, dar de multe ori lua și comentariul sportiv, cu toate că Sony au făcut o treabă mișto, iar când microfonul e activ scade un pic volumul televizorului ca să nu fie surprize. E drept, eram la un metru de televizor, dar dacă presupunem că avem și un soundbar ceva… E funcțional, e ok, dar doar că sunetul nu e wow.
Telecomandă
Nu îmi place. Seria veche era din plastic, la fel și asta. Dar nu ai nicio experiență mișto cu ea. E un pic mai lungă și mai îngustă față de versiunile precedente, poziționarea tastelor e cam aceiași, un pic mai rotunde și mai mici, pe partea din față pare a fi un plastic tare, ceva mai calitativ, dar pe spate pare un plastic foarte ieftin. Partea bună este că e antiderapant și n-ai șanse s-o scapi.
Totuși, nu mai e plastic complet ca cea precedentă și… au păstrat poziționarea.
Altfel, răspunde ok la toate cele.
Sunet
Meh, probabil că au păstrat chestiile alea mișto pentru modelul superior. Se aude ok, dar nu wow. Au avut grijă, însă, la test, și anul ăsta să pună și un soundbar cu care face pereche bună. Măcar cu acesta s-a împerecheat, pe vechiul meu Sony n-a vrut să meargă decât prin HDMI, nu și wireless.
Concluzia e simplă: ușor, ușor diferențele sunt foarte mici între modelele de top. Sigur, poți trage concluzii când le vezi în paralel, dar dacă nu ai 2 la fel în casă… cu greu îți dai seama.
Daniel a zis
Buna ajuta ma te rog cu un sfat.Vreau sa achizitionez un smart tv 4k cu diagonala de 138 an 2019 si jonglez intre cele doua:
1 Sony BRAVIA, 55XG8096
2 Philips 55PUS7304
Sunt interesat de calitate video si partea de smart tv si conectivitate in special. tv-ul o sa il folosesc in special pt filme netflix,youtube si gaming.
Multumesc sa ai o zi buna!
Marius Cucu a zis
Sony-ul este ceva mai sus decât Philips. Mergi pe prima variantă. Gaming ok va fi destul de greu. Dacă la monitoare ajungem să vorbim de input lag de 1-2 ms, la Sony, de exemplu, ai 34-35 ms.