Monitoarele ultrawide sunt ceea ce îmi trebuie mie. Mereu balansez cu ideea de a avea spațiu suficient în fața mea. Am testat câteva până acum și mereu le-am comparat cu Philips-ul pe care îl am eu de vreo câțiva ani. Poate va veni vremea în care voi lua și eu unul compatibil cu HDR10.
Dar la noi ajung mai mereu modelele ceva mai ieftine, de gaming, mă mulțumesc cu ce găsesc să testez. Și, de ceva timp, m-am jucat cu modelul celor de la AOC, mai exact: AOC CU34G2.
Modelul este disponibil aici și ceva mai scump aici.
Pe cei de la AOC i-aș vedea ca fiind brandul premium al celor de la MMD sau, mai corect ar fi: brandul îndreptat spre gaming. Light gaming, asta pentru că mai au și seria AGON.
Design
Din punctul de vedere al acestuia, e linia clasică a AOC. Negru cu roșu cu un led mic, alb, pe partea dreaptă care te anunță că este pornit. Bezelul este subțire în partea de sus, iar în partea de jos păstrează cam aceeași linie de prin 2016-2017 încoace, de când am testat primul model de la ei.
Pe spate are ceva striații de gaming, nimic special. Bine, nu știu dacă ar interesa pe cineva ce este în spatele monitorului. Mă gândesc că n-o să te joci într-un open space. Cred că acele striații le-am văzut și la alte modele, dar au ales să pună LED-uri RGB. Aici nu este cazul. O dungă roșie, impunătoare și atât.
În partea de jos, în dreapta, există butoanele pentru control.
Nu știu, mi se par greu de folosit, neintuitiv. Tot au încercat variante, fie cu joystick, fie cu butoane pe lateral, cred că au avut și tactic, la un moment dat. E greu să te joci cu setările.
Partea bună, dacă vreți, este că nu le folosești prea des. Eu l-am setat acum câteva luni și atât. Probabil că de aceea nu am deprindere atât de bună când vine vorba de butoanele acestuia.
Imagine
Panoul este un Samsung, VA, pe 8 biți. Iluminarea este W-LED, cu un contrast de 3000:1. Ca la ultimele teste ale mele, toate modelele cu panouri mai noi au imaginea mult mai bună și mai luminoasă decât modelul meu.
Uniformitatea nu este perfectă, dar e net superioară modelului testat de mine.
Pe sRGB se descurcă bine, atinge 100% spectrul de culoare, însă ajunge la 84% pe Adobe RGB. Pe ansamblu, are o imagine mai mult ca decentă. Uniformitatea panoului este bună, chiar dacă în teste avem ceva abateri.
Are destul de multe opțiuni cu care te poți juca în meniu legate de culoare. Eu l-am ținut mai mereu pe warm1 pentru că am vrut să am o culoare cât se poate de apropiată de monitorul principal.
AOC CU34G2
Păreri Pro
- timp de răspuns 1ms
- 100Hz
- panou VA 8 biți
Păreri Contra
- nu atinge tot spectrul de culoare RGB, dar nici nu vorbim de editare foto, ci de gaming
Nu sunt prea multe de zis despre modelul acesta, eu mi-am făcut treaba bine cu el atât timp cât l-am testat. Curbura este bună, unghurile de vizualizare sunt ok, eu zic că-și merită banii. Tot nu sunt împăcat cu soluția lor pentru butoane, dar mă gândesc că nici naiba nu le folosește mai mult de-o dată, la setat și atât.
alin a zis
Cum este plasticul cand misti de panou? Scoate sunete?
Marius Cucu a zis
Hmm, nici nu mi-am pus problema cum e… ca un plastic, nu părea chiar atât de ieftin. Butoanele sunt enervante tare, cele pentru comenzi, dar tot prefer varianta asta față de varianta cu joystick. Eu am cu joystick pe Philips-ul meu și mă disperă că nu știu niciodată pe ce să apăs.
alin a zis
Pe un Asus avusesem butoanele în partea de jos. Când am scăpat niște apă pe ecran, s-a scurs printre plastice și fix in partea cu butoanele a ajuns. Circ până am reușit să usuc zona aia și să scap cu butoanele funcționale ?