Scriu rândurile astea imediat după ce am instalat un monstru de monitor. Am împrumutat cuiva un monitor și cu ocazia asta am cerut eu în teste un monitor imens. Un monitor de 40′. Cu ocazia asta actualizez și eu ghidul despre monitoare făcut acum ceva timp.
Eu folosesc un monitor de la AOC așa că cel mai simplu a fost să cer în teste tot un AOC și anume AOC AGON AG405UXC.
E disponibil aici. Nu înțeleg de ce nu este direct la Emag, ci la vendori.
Știți că am mai experimentat treaba cu monitoare mari pe care le-am pus la treabă în editare video.
Ăsta îmi era și planul cu monitorul ăsta.
Totuși, gândeam odată că voi ajunge să folosesc un singur monitor pe desktop, însă… nu, nu mă convinge, nu cred că pot sta cu un singur monitor să editez video. Asta pentru că Davinci Resolve nu știe să facă ferestre exact ca la Premiere Pro, asta înseamnă că totul se întâmplă într-un singur layout. Știu, sunt mulți care montează de pe laptop, dar avantajul unui al 2 lea monitor este fix ăsta, în care vezi materialele separat. Nu mă ajută să văd totul mare și atât.
Am încercat să dau de cap cu PowerToys, să împart cumva treaba de pe o parte pe alta, dar nu mi-a ieșit. Ori nu m-am prins eu de treabă, ori nu văd diferențele cu PowerToys față de cel obișnuit din Windows.
Diagonală
40′ nu mi se pare mult. 100.4 cm de monitor. Te poți obișnui cu asta, mai ales dacă te joci. Până la urmă, monitorul e îndreptat spre gaming, eu am ales să-l folosesc prost, pentru editarea video. Eh, la editare video și foto eu simt nevoia de o rezoluție mai mare de 3440 x 1440 pixeli. Pentru jocuri rezoluția asta vă ajută că nu mai solicitați foarte mult placa video.
Simt și eu treaba asta, mai ales că am o placă video destul de veche și la 4K-urile mele e mai complicat.
Ecranul este drept, nu are pic de curbură. Eh, chiar simt că e nevoie să fie un pic curbat.
Pe de altă parte, monitorul e monitor. Eu am sensibilitate la ochi, dar n-am avut nicio problemă cu el, pe când cu LG C2 pe post de monitor n-a fost tocmai OK pentru ochi.
Imagine
Aș reproșa un pic nivelul de negru că nu e tocmai negru și se simte diferența când ai certificări HDR10 și când nu.
Panoul, odată ce urmărești conținut de calitate, o să îți dai seama că este pe 8 biți. Eu unul am văzut câteva scăpări specifice faptului că sunt mai puține culori. Da, cu siguranță n-o să vadă lumea soiul ăla de banding, dar astea sunt limitările tehnologiei.
Este panou IPS, iar pe marginile laterale este și un soi de backlight bleeding. Nimic notabil, nimic supărător, cel puțin la sample-ul testat de mine. Pe DCI P3 ajunge la 93%, e suficient pentru categoria în care se află.
Unghiurile sunt bune, însă, dacă nu vei sta la jumătatea ecranului marginile se vor vedea un pic diferit ca nuanță. Dacă te poziționezi bine, n-o să ai nicio problemă.
Iluminarea este W-LED, iar eu l-am ținut la maxim 65% ca luminozitate. În rest, devenea supărător. Așa a venit setat, mă gândesc că au fost și alții care au sesizat că e mult prea luminos panoul.
Fain este că vine cu o foaie ce îți prezintă faptul că este calibrat din fabrică. Îți spune că are o abatere de DE 0.23 pe sRGB. Știe AOC să-ți facă marketing.
Există și compatibilitate cu AMD FreeSync Premium, are certificare DisplayHDR 400. Cu toate astea, repet, am un AOC de generație mai veche, destinat fotografiei și nu e la fel de performant față de acela. OK, acesta îl bate la timpul de răspuns, la faptul că are 144Hz.
Sunet
Da, monitorul are sunet. Am testat multe monitoare de-a lungul timpului, dar ca sunetul de aici n-am întâlnit. E primul monitor care se aude tare și bine. OK, nu vă gândiți că o să fie super bass sau medii wow, însă e bine, bine pentru un monitor. E și mare, au avut unde să pună difuzoare. Și țineți-vă bine, sunt doar 5W.
Suport
Ca design, am mai testat modele identice. Cumva, mi se pare ciudată implementarea și nu îmi dau seama dacă suportul are o problemă sau l-au gândit să preia din anumite șocuri pentru că este mare. Cert este că se mișcă destul de mult. Bine, odată ce ai un birou fix n-ar trebui să ai prea multe probleme.
Fain este că au pus șurubelniță pentru acele 4 șuruburi din cutie. Da, țin minte că AOC a avut și câteva modele ce nu aveai nevoie să pui șurubelnița pe șuruburi. Eh, acum trebuie să înșurubezi un pic așa că au pus și o mică stea acolo.
Ah, iar suportul se rotește undeva la 30 de grade, după nevoile fiecăruia.
Conectori
Sunt toți conectorii de care ai nevoie, ba chiar poți alimenta laptopul de pe conectorul acela, de 90W. La cât de mare este încărcătorul acestuia, era normal că poate să facă și treaba asta.
Poza de mai jos este ilustrată perfect. Țineți cont că luminița de standby este un pic cam puternică. Nu știu de ce aleg producătorii să pună LED-uri atât de puternice, zău că nu ne trebuie. Dacă adormi cu el în cameră s-ar putea să te deranjeze LED-ul acela. Bine, un scotch va face minuni pe termen lung.
Telecomandă
Ei bine, da, e primul monitor pe care îl văd cu telecomandă. E o telecomandă micuță și faină. Butoanele nu sunt multe, însă pare că este o luptă între cei care au pus butoanele pe monitor versus telecomanda. E atât de ciudat să navighezi prin meniu din butoanele propuse de ei încât totul este peste mână. Scuza este că nu folosești prea des.
Telecomanda își face treaba, ai control pentru luminozitate, pentru a schimba profiluri, pentru a naviga prin meniu, este ce trebuie.
Dar zău că nu văd de ce ai face efortul să pui telecomandă unui monitor. Butoanele de control le folosești o singură dată, în rest, volum și pornire, la nevoie. Eu țin în standby mai mereu, nici măcar butonul de pornire nu-l folosesc.
Inițial, eram pe punctul de-a zice OK, vând cele 2 monitoare ale mele și iau pe ăsta, chiar dacă imaginea e o idee mai slabă față de ce am eu. Ei bine, cu toate că îmi doresc să scap de marginile pe care le am, de distanța dintre monitoare, experiența de folosire a 2 monitoare pentru mine este diferită. Și la fel cred că se întâmplă și cu oricine s-a obișnuit să stea cu 2 monitoare. Urmărești mai simplu conținut pe monitorul secundar, izolezi informația, dacă vrei, e diferit.
Știu că sunt persoane care nu investesc atât de mult într-un monitor. Meh, eu nu sunt unul dintre acele persoane, încerc să pun preț pe imagine, din toate punctele de vedere. Mai ales că este un dispozitiv pe care nu îl schimbi ani buni de zile. Eu am monitoare și mai vechi de 10 ani de zile, chiar mă bucur că am scăpat de 2 de prin 2010 anul trecut.
Adaugă un comentariu