De secară și grâu.
Cei mai vechi știți povestea, eu fac pâinea la mașină de făcut pâine de vreo 6-7 ani de zile. Am depozit de făină în casă, am fost bogat în timpul lockdown-ului pentru că am avut foarte multă făină și drojdie înainte ca lumea să se bată pe ele.
Cred că am o mașină de făcut pâine de la Tefal. Încă e ce trebuie, dar de mult zic că o să schimb cu ceva de la Panasonic, mai mișto. Văzusem la IFA unele foarte tari.
Revenind.
În toți anii ăștia rețeta mea a fost simplă. Făină de la Kaufland, brandul lor, albă. Nu contează că e de 650 sau 000, luam ce prindeam. Loturile luate de după pandemie, de exemplu, au fost cele mai proaste. Am dat vina pe făina de la ei, dar și pe drojdia uscată. Le suspectez pe ambele.
Eh, m-am jucat de câteva ori fie cu pâine albă și alta neagră și ieșea mai bine sau mai puțin bine. Era decentă la gust, nu foarte pufoasă, dar cu un mix între cele două era ce trebuie.
Rețetă de pâine cu făină integrală la mașina de făcut pâine
Acum am făcut o pâine de ~1KG de grame exact cum trebuie:
- 250g de făină integrală de secară și grâu
- 350g de făină albă
- 360 ml de apă
- ulei la ochi(cam 20 ml)
- drojdie la plic
- sare după gust
3 ore mai târziu a ieșit ce trebuie. Neașteptat de bună, de pufoasă. Toate încercările mele de până acum au fost nereușite, ori ieșea prea tare, ori deloc.
Scuzați calitatea imaginii, nu mă gândeam că scriu articol despre asta.
Adrian Bolocan a zis
Când aveam pâinea în meniu, am făcut și eu folosind doar făină integrală, manual. Destul de bun rezultatul, nu neg.
Marius Cucu a zis
Și acum ai scos-o de tot?
Adrian Bolocan a zis
Da, momentan nu mai am deloc pâine. Am schimbat-o cu mămăliga, că îmi era dor. 😀
Marius Cucu a zis
Ah, aia e altceva. Credeam că ai vreun sfătuitor de calitate care ți-a făcut vreun program ciudat.
Ionel Lupu a zis
Eu folosesc masina acum doar pt framantat . O coc la cuptor dar ondospesc in frigider 48 h si folosesc faina buna. Btw,buna masina Panasonic dar painea aia facuta fara dospire nu face chiar bine. Incearca faina 7 spice sac rosu sau daca vrei ceva super extra, incearca faina Caputo Manitoba
Marius Cucu a zis
Văd că sunt mai multe tipuri de 7 spice, e și în altă parte decât la Auchan? Eu nu prea frecventez magazinul și nu m-aș duce strict pentru făină tocmai la ei.
Iolanda a zis
Eu fac pâinea de 750g tot la Tefal. Da pun 180g făină 550, cam 60-80 secară și restul până la 450 integrală. Mai pun o linguriță de coriandru măcinat și o linguriță de făină de malț de orz (cumpărat de pe eMag)…cam scump malțul. Iese mai îndesată puțin, dar mie nu prea îmi plac pufoșeniile.
George a zis
Marius, încearcă faina și drojdia uscata Belbake de la Lidl.
Eu asta folosesc.
Marius Cucu a zis
Nu știam că au așa ceva, eu până acum am folosit pe cea de la Kaufland. Bine, cred că anul ăsta tot Kaufland folosesc, mai am vreo 40-50 de pliculețe.
Adrian Bolocan a zis
E ok și aia din LIDL, din experiență vă zic. O foloseam și eu până să trec la cea făcută în moară. Grijă cu data de expirare la drojdie, că am pățit și eu să fac stoc și apoi să văd că expiră degrabă.
Marius Cucu a zis
N-apucă să expire. Nu e atât de pretențioasă, oricum, ca cea umedă.
Pheno a zis
Rețeta pentru pâine în țest (Rețeta pentru pâinea dacică):
1 kg făina albă de grâu, 400 ml apă, o linguriță de sare, 10 g. drojdie (dacii nu foloseau).
Se amestecă toată compoziția și se lasă la dospit. Se formează o lipie rotundă, care se unge cu ou sau suc de roșii.
Se ințeapa cu furculița (dacii foloseau bețe subțiri sau bucați din crengi) si se introduce sub țestul încins. După 15 minute se rotește (pentru a se coace bine peste tot), iar după alte 15 minute e gata.
Dacii nu foloseau Tefal, Panasonic sau alte echipamemnte similare. Ei aprindeau focul direct pe pămant și-l acopereau cu țestul. Secretul nu consta în frămantarea aluatului. Nici drojdia de azi nu are un rol hotărâtor.
Painea dacilor a răzbit peste veacuri datorită cuptoarelor rudimentare, țesturi, confecționate din lut galben, apă, cânepă/in și balegă de cal.
Această compoziție se calca în picioare până se omogeniza. La framăntatul pămantului luau parte bătranele satului și fetele până în 13 ani.
Pentru a-i da forma, ele făceau musuroaie din alt pămant, pe care le foloseau drept matrițe. Tot amestecul folosit la prepararea țestului era turnat peste ele.
Așa au luat naștere aceste „cuptoare mobile”
Dacii făceau foc direct pe pămant și acopereau jarul cu aceste mici cuptoare pentru a păstra caldura.
Dupa ce cărbunii erau indepartați, femeile puneau aici turta framantată. După un timp (cam 30 de minute), falnicii daci se infruptau din ea și puteau, fără griji, să se ia la trântă cu urșii.
Lăsând la o parte tradițiile dacice, rețeta e simplă și sigură.
Adrian Bolocan a zis
Am impresia că se găsesc și acum astfel de țesturi, din câte am văzut. Mă tenta ideea la un moment dat să cumpăr pentru weekendurile de relaxare de la țară.
Iolanda a zis
Eu folosesc făina de la 7 spice și cea pentru pizza de la Dobrogea.
Marius Cucu a zis
Am dat o tură pe la Lidl nici măcar n-am mai găsit combinația de integrală cu secară. 🙁