Fac editare video de prin 2011, de când mi-au dat un pic colții la al 2 lea job mai serios pe care l-am avut. Soră-mea era în domeniu, pe partea artistică, și m-a tras de-o aripă și mi-a zis: băi băiete, tu trebuie să înveți editare video. În fișa postului aveam editarea video la nivel de bază, dar efectiv aveam nevoie să știu să dau un IN, să dau un OUT, să pun un text pe o burtieră, iar mai apoi să îl export.
Am mai învățat eu câte un artificiu singur, cât să pot să fac playlist-ul ăla să ruleze pentru cât mai mult timp fără intervenția mea. Atât!
Dar s-a vrut mai mult, în 2011 am intrat în zona de editare video mai serioasă: reguli de montaj, știri, emisiuni, mai apoi nunți și producție. Sunt lucruri diferite, abordări diferite. 10 ani mai târziu, am început să învâț cât se poate de mult și colorizare.
Ei bine, toate cele de mai sus înseamnă hardware performant și… stabil. Cei mai vechi pe aici știu că făceam fel de fel de experimente în trecut și eram înnebunit să am hardware cât se poate de actualizat. Mă jucam cu drivere, cu sisteme de operare, cu registre, toate tâmpeniile le făceam. Pe de-o parte am învățat pe unde le este locul, pe de altă parte, îmi tocam timpul pas cu pas. Acum nu mai este timp de așa ceva, dar și producătorii s-au nișat destul de mult și nu mai ai nevoie de foarte multe.
Când am pus mâna pe un calculator de grafică pentru prima dată discuția era strict despre procesor. Procesorul era sfânt, ba chiar țin minte că aveam dual procesoare ca stații grafice. Țin minte că erau și plăci video dedicate. Era o mișcare de marketing foarte bună, fiind hardware pentru zona de business plăteai pentru performanța în plus de îți venea rău. Iar firmele aveau cașcaval. În perioada aceea, pe partea de procesoare, aveam un singur producător: Intel. Ceea ce făceam AMD pe partea de procesoare era o glumă. Mai târziu știm că lucrurile s-au egalat și competiția a devenit tot mai OK.
Pe partea de placi video anii au trecut și aici competiție există destul de multă, însă din testele mele personale rămân fanul combinației Intel și NVIDIA. Asta și pentru că programul în care vreau să am stabilitate are compatibilitate directă: Davinci Resolve.
În plus, cumva lucrurile au devenit la un normalitate. Avem un procesor și o placă video. Nu sunt unii mai cu moț să aibă nevoie de plăci grafice dedicate pentru editare video. Reglezi totul din jiclor, din software. Iar software-ul acela este gratuit. E un driver video până la urmă. Sigur, aș putea să vă povestesc cât în lună și în stele experiențe cu programele de editare video.
Vedeți voi, în ultimii ani, m-am axat pe a munci eficient. Sau a încerca.
Am învățat că 4-5 ani trebuie să te bazezi pe un calculator pentru a putea lucra eficient, cu cel mai nou hardware. Apple a deschis cutia pandorei cu lucruri, iată că și instrucțiunile de pe PC au fost implementate de Windows, Intel și Nvidia. Uite așa se întâmplă de fiecare dată, iar noi trebuie să plătim pentru hardware nou.
Iar eu vreau să profit cât se poate de mult de tot ce poate să facă Sony A7IV. Dacă acesta filmează LOG, păi și eu vreau să filmez LOG. Doar că nu e chiar atât de simplu ca resurse hardware. Când ai un calculator mai vechi decât cel mai nou aparat foto lansat, cu siguranță vei avea probleme și vei vrea să storci orice brumă de performanță.
V-am mai povestit în trecut despre NVIDIA Studio. Așa cum ziceam mai sus, NVIDIA nu îți mai vinde 2 produse cu performanțe asemănătoare, ci invită pe cei mai tehnici să folosească driverele de Studio, ca hardware-ul să știe cumva că omul lucrează, în special, cu software mai complex, nu doar pentru jocuri. Probabil că de aceea se comunică în direcția: schimbați voi pe studio, iar by default, să rămână pentru cei care se joacă.
Eu am probleme în momentul de față cu tot ceea ce se împachetează ca AI. Toți vin cu inteligența artificială, cu cât mai multe opțiuni pe care să le aibă plăcile video, implicit și programele. Fără doar și poate, sunt opțiuni ce te ajută, dar efectiv îți omoară calculatorul. Sper exemplu, modele adaptate pentru ceea ce aș avea eu nevoie sunt ca cele de la IT Direct. Voi face anul ăsta upgrade de platformă, chiar dacă cel de anul trecut a fost ratat pentru că am dat retur plăcii video.
Când este vorba de filmări LOG și de aplicare de LUT-uri poate să fie OK, ei bine când începi să adaugi tracking, când începi să adaugi un pic de Face Detect lucrurile nu mai sunt atât de faine. Nu exagerez deloc, dacă nu pun proxy am secunda și click-ul. Numai capetele video pentru Youtube îmi fură minim 2 ore în care calculatorul pur și simplu procesează.
Dar Nvidia Studio nu este doar despre Davinci Resolve. Sunt foarte multe alte programe ce ar avea nevoie de drivere de Studio pentru a „stoarce” toată performanța.
Am fost acum ceva timp la un eveniment și am intrat în vorbă cu câțiva oameni ce lucrau pe creație. Cred că v-am mai spus că niciodată nu am avut viziune, nu a fost un talent pentru tot ceea ce înseamnă creație, lucruri abstracte, mai degrabă s-a muncit mult, mai tehnic, mai robotizat.
Mereu am avut admirație pentru cei care fac lucruri faine. Mai faine decât ceea ce pot să fac eu. Vedeți voi, există pe lumea asta oameni care, în loc de admirație pentru lucrurile faine pe care le fac alții, în sinea lor dau cu hate. Și unii au crescut comunități pe baza asta. Nu e evoluție!
Ca de exemplu: Roșco. Aveți contul de Instagram aici.
1. Am aruncat un ochi pe contul tau de Instagram si observ ca lucrezi atent, imagini complexe plecand de la foarte multe layere. Cum iti alegi subiectele, cum iti vin ideile? De exemplu, pe Instagram vad ca pleci de la o imagine landscape si de acolo faci tot felul de artificii…
Ideile imi vin constant in minte, incerc sa le si notez de cele mai multe ori. Ma las inspirat din tot ce consum ca si media, dar si din natura si viata mea, reusesc asa sa „visez” mult cu ochii deschisi sa imi las imaginatia sa zburde.
In principal ma mulez, ca idee si concept, dupa poza de baza pe care lucrez. Eu fac manipulare foto sau photo bashing, cu un strat de pictura digitala peste ca sa fie totul bine impreunat.
Incerc sa am aceea poza initiala, de multe ori cu mine ca si subiect, cat mai ok luminata si incadrata. Daca nu am o idee fixa la inceput, incerc tot felul de compozitii pana imi place una cum arata sau daca se potriveste pentru ceea ce as vrea sa transmit cu artwork-ul final.
De multe ori e un „du-te vino” constant intre a scoate si adauga elemente si culori pana ma simt hotarat ca potrivesc ceva bine.
2. Se discuta din ce in ce mai mult despre inteligenta artificiala. Nvidia dezvolta din ce in ce mai multe solutii pentru a ajuta creatorii de continut. Crezi ca o te ajute in procesul de creatie noile optiuni sau concurenta va creste tot mai mult? Ce parere ai despre NVIDIA Canvas?
Momentan nu ma folosesc de aceste optiuni noi de creare cu Ai si nici nu cred ca o sa o fac in viitor. Prefer sa fac eu singur totul decat sa caut scurtaturi cu Ai-ul. Imagini generate care nici sa nu imi placa dupa cum arata. Inteleg care ar fii avantajele si de ce ar folosi cineva asta in procesul lor creativ, dar cred ferm ca ia din magia propriei amprente pe care o pui in munca ta.
Nvidia Canvas e un program dragut si simplu pentru a intra in lumea de imagini generate si sa te si folosesti cat de cat de propria mana ca sa ii dai programului un sketch dupa care sa se ghideze Ai-ul in treaba lui.
3. Sa spunem ca lucrezi de pe un calculator nou. Care este primul lucru pe care il faci? Configurezi driverele pentru Nvidia Studio? Daca da, simti un plus de performanta sau este doar placebo?
Verific daca driverele sunt up-to-date si configurate pentru un proces creativ cat mai smooth, in functie de ce componente are acel calculcator nou.
Cat am lucrat pe alte sisteme, fara Nvidia Studio, mereu am simtit o diferenta in performanta, fiind totul mai „abrupt” parca in felul cum ma miscam in programele mele de editare. Fara acel boost de energie si stabilitate in sistem, pot zice clar ca nu mi-am facut munca la fel de bine.
Am mai descoperit câteva conturi faine, dar care încă nu mi-au răspuns la întrebări. Unele detalii poate că au fost prea tehnice. Ca de exemplu, uitați cât de mult lucru este pe contul ăsta.
De altfel, cel mai aproape de ceea ce fac eu este contul lui Cristi Roman. Chiar dacă este cont destul de mic, uitați-vă la CGI, cât de bine sunt făcute anumite lucruri.
Cel mai fain cont este ăsta. Mi se pare că totul are o poveste. Eu unul nu aș putea să văd atât de mult în ansamblu. Mă depășește.
- Articol susținut de Nvidia
Jozsef a zis
Salut, ce părere ai de plăcile NVIDIA Quadro? Cât de bune sunt pentru editare video în comparație cu seria RTX 3xx 4xx?
Marius Cucu a zis
N-am mai pus mâna pe una de vreo 10 ani de zile. Pe atunci erau râvnite și doar la TV aveai șansa să pui mâna pe asa ceva. Acum Nvidia pare că le-a rebranduit în RTX-uri.